turvaistuinlaki

Turvaistuinlaki ja suositukset – perheille turvaistuinrauha!

Turvaistuinlaki ja suositukset – perheille turvaistuinrauha omille päätöksille!

Tässä turvaistuinlaki ja suositukset -artikkelissa esiintyviä tuotteita on saatu Lastentarvike ketjulta.

Turvaistuimet ovat mielipiteitä nostattava aihe sosiaalisessa mediassa. Jos erehdyt laittamaan kuvan tai kysymään apua aiheeseen, saatat saada apua kysymykseesi tai  sinut saatetaan sinut lynkata suhteellisen nopeasti. Samaa tapahtuu monessa muussakin vanhemmuuteen liittyvässä aiheessa.

Valitettava tosiasia kuitenkin on, että monet perheet kuljettavat lapsiaan turvattomasti. Uskomme, että tämä johtuu suurimmaksi osaksi tietämättömyydestä. Tässä artikkelissa haluamme tuoda esille perustietoutta ajankohtaisista turvaistuinlaeista ja suosituksista.

Toivomme jokaiselle perheelle turvaistuinrauhaa tehdä omat istuinpäätökset oikeiden faktojen pohjalta. Perheiden turvaistuinvalinnoista voit lukea lisää esimerkiksi tästä MTV:n uutisesta.

turvaistuin emmaljuna
Rattaita ja kaukaloa ostettaessa, kannattaa tarkistaa tarvitsetko adaptereita. Meille valikoitui Emmaljunan  nxt90 rattaat joihin BeSafen kaukalon kanssa tarvitsee MaxiCosin adapterit.

Turvaistuinlaki

Täältä löydät ajankohtaiset tieliikennelait. (94 §)

 • Lapsen on käytettävä turvalaitetta autossa matkustaessaan, kunnes hän on 135 cm pitkä. Tästä voidaan poiketa taksiliikenteessä olevissa ajoneuvoissa siten, että alle 135 cm pitkää lasta voidaan kuljettaa turvavyötä käyttäen takapenkillä, mikäli turvaistuinta ei ole saatavilla. Alle 3-vuotiasta lasta ei kuitenkaan saa koskaan kuljettaa ajoneuvossa ilman turvalaitetta.
 • Turvalaitteen tulee olla E-hyväksytty (UN R129, ECE R44/04 tai ECE R44/03). UNR129/ I-size on uusin ja vaativin turvaistuinten hyväksyntä.
 • Linja-autossa lapsen istuessa omalla paikalla on käytettävä turvavyötä tai lasten turvalaitetta.

Suositukset

 • Liikenneturva suosittelee, että lapsi istuu asianmukaisessa turvalaitteessa 150 cm pitkäksi asti ja selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa niin pitkään kuin mahdollista, kuitenkin vähintään nelivuotiaaksi saakka.
 • Liikenneturva suosittelee selkä menosuuntaan asennettavaa ja plus-hyväksyttyä turvaistuinta. Kun hankit turvaistuimen, joka on hyväksytty 25 kiloon saakka, lapsi voi matkustaa selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään.
 • Lapselle turvallisin paikka iästä riippumatta on takapenkillä. Täyttyvä turvatyyny aiheuttaa lapselle hengenvaaran. Tarkista auton käyttöohjeista, mitä siinä kerrotaan lapsen kuljettamisessa etuistuimella ja saako turvatyynyjä pois päältä.
 • Istuinta ostettaessa kannattaa sovittaa se siihen autoon, missä sitä pääasiallisesti käytetään. Itse pääsin Lastentarvikkeen Variston liikkeessä kokeilemaan miten mahduttaa kolme turvallista istuinta takapenkille samaan aikaan.
klippan turvaistuinlaki
Klippan on kotimainen turvaistuimia ja -vöitä valmistava yritys. Klippan Triofix istuinta voi käyttää joko Isofix-jalustan kanssa tai ilman, sekä kasvot-kuin selkämenosuuntaan.

Hyvä muistaa

 • Ihan kaikkea mitä ihmiset sanovat, ei kannata uskoa!
 • Kannattaa valita istuin mielummin turvallisuus edellä, kuin hinnan mukaan. Arvokkain istuin ei välttämättä ole sopivin vaihtoehto kaikille. Perehdy eri tuotteiden ominaisuuksiin.
 • Jokainen lapsi on yksilö, joten älä tuomitse jos näet jonkun poikkeavan suosituksista. Monella lapsella on esimerkiksi vakavaa matkapahoinvointia, jolloin selkämenosuuntaan meneminen voi vaikeutua huomattavasti.
 • Irralliset esineet ovat hyvin vaarallisia matkustamossa kolaritilanteessa. Vältä kaikkia turhia esineitä autossa.
 • Tulevatko vyöt oikealta korkeudelta? Pieni alaviisto on sopiva korkeus.
 • Päätuen on hyvä olla tukeva ja istuimen kallistumista on tärkeää pystyä säätämään.
 • Kaukalo menee keskiarvolla noin 13 kg saakka sekä noin 75-83 cm asti. Tarkista aina kaukalokohtaisesti pituus- ja painorajat. Tämän jälkeen on hyvä tarkistaa, onko seuraavan koon istuimessa minkälaiset lisäpehmusteet.
 • Selkä menosuuntaan olevassa Isofix-kiinnitteisessä istuimessa lapsi voi painaa korkeintaan 18 kg(pois lukien Axkid One, jossa hyväksyntä 23kg asti).  Turvavyökiinnitteisiä istuimia on aina 25 kg/125 cm asti eli jopa 6-vuotiaaksi. Kasvot menosuuntaan isofixillä kiinnitettävissä turvaistuimissa on hyväksyntä 36kg tai 150cm asti, riippuen kumman standardin istuin on. Tämä johtuu siitä, että auton turvavyö millä lapsikiinnitetään lasketaan toiseksi kiinnitystavaksi.
 • Onko lapsella tarpeeksi jalkatilaa?
 • Autoliiton testit ovat hyviä, mutta hyvä muistaa että he ei testaa kaikkia istuimia ja kaikista näkökulmista.
 • Istuin on vaihdettava aina kolarin jälkeen.
 • Jos sinulla on pyöritettävä istuin, muista puhdistaa mekanismi imuroimalla tasaisin väliajoin.
 • Käytettynä ostettu istuin voi olla riski. Turvaistuimen taustat on syytä tarkistaa huolellisesti kolarien ja säilytyksen osalta. Pienissäkin kolareissa voi syntyä hiusmurtumia istuimen rakenteisiin. Jos päädyt käytettyyn istuimeen, tarkista milloin istuin on valmistettu ja seuraa istuimen suositeltuja käyttöikiä sekä tarkista istuimen vanhenemispäivämäärä.

Lapsi etupenkille?

Lapsen on aina turvallisempi matkustaa takapenkillä, mutta jos päädyt kuljettamaan lapsia etupenkillä, ota huomioon nämä asiat.

 • Kaukalo ja turvavyöistuin edessä ovat helpoimmat. Turvaistuin voi peittää näkyvyyden sivupeiliin.
 • Tarvittaessa muista ottaa turvatyynyt pois käytöstä. Tarkista kuitenkin auton ohjekirjasta, sillä esimerkiksi uusimmissa Volvoissa sitä ei tarvitse ottaa pois.
 • Kasvot menosuuntaan kuljettaessa on lapsen oltava tarpeeksi kaukana kojelaudasta. Noin 55 cm on hyvä etäisyys.
 • Saako istuimen asennettua hyvin? Onko etupenkillä Isofix tai tarvitseeko istuin etukiinnitystä?
 • Turvavyöistuimeen on hyvä valita istuin, jossa on sivulisätörmäyssuojat.
 • Peittääkö selkä menosuuntaan oleva istuin kuskin näkökenttää tai peiliä liikaa?
kolme lasta takapenkille
Loppujen lopuksi löytyi yhdistelmä, jolla meidän autoon mahtuu kaikki takapenkille. Kuvassa Besafen Izi Modular I-size istuin, Klippan triofix sekä Maxicosin Rodifox turvavyöistuin.

Kolme lasta taakse?

Minulla on yksi ekaluokkalainen, yksi 3,5 vuotias sekä kaukalossa kulkeva vauva. Autona minulla on Seat Leon farmari. Näiden kaikkien yhteensovittaminen ei ollut ihan helpoin pähkinä! Netissä olin tutkinut jos minkälaisia vaihtoehtoja, mutta oli hienoa että pääsin paikanpäälle kokeilemaan istuimia. En nimittäin olisi kuvitellut kuinka monta istuinta tarvitsi kokeilla, ennen kuin saimme turvallisen setin kaikille ja joka mahtuisi takapenkille. Aikaisempien turvallisuusasioiden lisäksi, kannattaa ottaa nämä asiat huomioon:

 • Auton sisätilojen leveys.
 • Istuinten leveys. Aikaisemmin meillä on ollut Britaxin istuimia, mutta tällä kertaa meille valikoitui vauvalle BeSafen kaukalo ja seuraavan koon istuin, sillä siinä on hyvä jalkatila, on turvallinen ja selkeästi kapeampi kun Britaxin vastaava.
 • Kiinnitysmenetelmä. Turvavyöistuimet saa usein asennettua lähemmäksi reunaa verraten Isofix kiinniteisiin istuimiin. Se muutama sentti saattaa tehdä juuri sen eron että mahtuuko kaikki kolme taakse! Kuten meillä, jonka takia keskimmäisen istuimeksi valikoitui Klippan Triofix Recline, sillä sen saa kiinni niin isofixillä kuin turvavöillä, on kapea istuin sekä se toimi niin selkä kuin kasvot menosuuntaan. Eikä haitannut että istuimena kotimainen Klippan on edullinen.
 • Keskipaikalla usein ei ole Isofix-mahdollisuutta.
 • Autoon kulkemisen mukavuus, saatko laitettua lapsen keskelle ja kiristettyä vyöt kätevästi.
 • Kuinka pitkään lapset mahtuvat juuri näihin istuimiin. Mahtuuko seuraavan koon istuin samaan rakoon?
 • Kääntyvät istuimet vievät enemmän tilaa, harvoin mahdollista jos kolme lasta takapenkillä.

Järjestä istuimet niin, että matkustusmukavuus lasten kesken toimii luontevasti. Tämä mahdollistaa sen, että kuski saa kiinnittää huomion pääasiassa ajamiseen.

Tarvitsetko apua istuinvalinnoissa? Lastentarvike-liikkeissä saat aina asiantuntevaa palvelua ympäri Suomen. Tällä hetkellä Lastentarvikkeen kivijalkamyymälöissä kiertää Turvaistuin-RoadShow, jossa on paikalla turvaistuinasiantuntija esittelemässä uusimpia turvaistuininnovaatioita ja auttamassa teidän perhettä löytämään sopivimman turvaistuimen juuri teille. Turvaistuinasiantuntija on kärryillä viimeisimmistä suosituksista ja muista tärkeistä asioista, joten jos mielen päällä on jokin turvaistuin-aiheinen kysymys, suuntaa Lastentarvikkeelle! Enemmän tietoja Turvaistuin-Roadshow’sta täältä: RoadShow

Täältä löydät lähimmän myymälän: Lastentarvike myymälät

Lue myös aikaisemmasta yhteistyöstä: Lastentarvikkeet – Mitä oikeasti tarvitset?

Sinua saattaa kiinostaa:

Turvallista syksyä!

 

Pinja Palermaa

Kirjoittaja on espoolainen kahden tytön äiti. Tuotan hyödyllistä sisältöä erityisesti ruoanlaitosta, askartelusta ja lasten kanssa puuhastelusta.

Teemme mielellämme kaupallisia yhteistöitä.
Ota yhteyttä: pinja@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös