Nirso lapsi syö valikoiden – mikä neuvoksi, jos mikään ei meinaa upota?

Nirso lapsi syö valikoiden – mikä neuvoksi, jos mikään ei meinaa upota?

Lapsen nirsoilulle ja valikoivalle syömiselle on biologinen tausta. Fyysisesti olemme edelleen samanlaisia kuin 10 000 vuotta sitten eläneet metsästäjä-keräilijät. Silloin hengissä selvisivät ne lapset, jotka eivät omatoimisesti käyneet maistelemassa kaikenmaailman myrkkysieniä ja -marjoja. Nirso lapsi selvisi hengissä todennäköisemmin kuin ennakkoluuloton ikätoverinsa.

Lapsen nirsoilun selättämiseen löytyy runsaasti neuvoja ja vinkkejä. Kahden nirson lapsen äitinä voin todeta, että käytännössä kaikki kikkailut ovat olleet aivan turhia. Parhaiten toimii rento suhtautuminen.

Vinkit, jotka eivät toimi nirsoille lapsille

Piilota vihanneksia kastikkeen joukkoon pieneksi silputtuna.
Nirso lapsi ei todennäköisesti syö kastikkeita, joten turha niihin on mitään piilottaa. Jos lapsi kuitenkin sattuu syömään kastiketta, hän kyllä huomaa kaikki ”ylimääräiset” ainekset.

Ota lapsi mukaan ruoanlaittoon.
Ihan kivahan se on tehdä lapsen kanssa (ainakin joskus) ruokaa, mutta ei se tarkoita, että lapsi niitä tuotoksia söisi.

Näytä itse hyvää esimerkkiä, niin lapsetkin syövät monipuolisesti.
Jos kaksi kaikkiruokaista ja erittäin monipuolisesti syövää ja rohkeasti eksoottisiakin makuja syövää aikuista saa kaksi nirsoa lasta, niin eiköhän se jo todista tämänkin vinkin toimimattomaksi. Olemme esimerkiksi syöneet lastemme nähden pässin kiveksiä ja heinäsirkkoja. Toisaalta, jos aikuinen nirsoilee, voi lapsi oppia toimintatavan häneltä.

Riittää kun maistaa 20 kertaa niin tottuu makuun.
Helpommin sanottu kuin tehty. Nirsolle lapselle pelkkä maistaminen, saati sitten nielaiseminen on joskus ylivoimainen ponnistus.

Kiinnitä huomio johonkin muuhun ja lykkää ruokaa lapsen suuhun.
Lastenohjelmilla harhauttaminen voi joskus onnistua, mutta nirso lapsi ei nielaise silloinkaan mitään hänen mielestään epämiellyttävää.

nirso lapsi

Ja sitten ne hyvät vinkit!

Tarjoile joka aterialla jotakin, josta lapsi tykkää. Laita tarjolle myös muuta ruokaa.
Näin lapsi saa syötyä aterialla edes jotakin.

Anna lapselle ruokarauha.
Ruokapöydässä voi puhua eri mauista ja päivän tapahtumista, mutta tuputtamiseen, lahjomiseen tai kiristämiseen ei kannata ryhtyä. Anna lapselle ruokaa ja anna hänen syödä mitä hän syö. Älä pakota lasta syömään.

Pidä kiinni säännöllisestä ruokarytmistä.
Ei tarvitse minuutin tarkkuudella syödä, mutta kannattaa huolehtia, etteivät ruokailuvälit veny liian pitkiksi tai toisaalta ettei syöminen ole jatkuvaa napostelua.

Älä vähättele lapsen kokemusta.
Jos lapsi sanoo, että jokin maistuu pahalta, niin ei ole syytä epäillä häntä. Vaikka jokin asia maistuu omassa suussasi hyvältä, ei kokemus ole kaikilla samanlainen.

Anna lapsen tutustua ruokaan omaan tahtiin.
Lapsi tutustuu ruokaan ensin katsellen, haistellen, kuunnellen ja kosketellen.

nirso lapsi
Lapsi tutustuu ruokaan kaikilla aisteilla

Nirso lapsi ei ole vanhemman syy

Lapsen nirsoilu on ominaisuus, johon vanhempi pystyy vaikuttamaan vain rajallisesti. Nirso lapsi ei siis ole todiste siitä, että vanhempi on toiminut jotenkin väärin.

Toisaalta myöskään ennakkoluulottoman syömärin vanhemman on turha paukutella henkseleitään. Juuri heiltä kuulee eniten toimimattomia neuvoja, koska he eivät ymmärrä, että lapsi on vain luonnostaan vähemmän nirso.

Vanhempi kyllä voi aiheuttaa monenlaisia muita ruokapulmia. Esimerkiksi lahjonta, uhkailu, kiristys ja kaikenlainen muu ruokailun kyttääminen ja ruoan arvottaminen voi aiheuttaa ruokailutilanteisiin monenlaisia kireyksiä ja tappeluja.

Paras yleisneuvo on siis: Tarjoa lapselle ruokaa ja anna hänen syödä, mitä hän haluaa syödä.

Kirjavinkkejä aiheeseen liittyen

Onneksi melkeinpä aiheesta kuin aiheesta on tehty hienoja lasten kuvakirjoja, sillä kirjallisuus on mitä mainioin tapa käsitellä eri asioita lapsen kanssa. En sano, että lapsen nirsoilu näitä kirjoja lukemalla loppuisi, mutta niiden kautta asioihin voi saada uusia näkökulmia.

Lasten Keskukselta sain arvostelukappaleena Katri Kirkkopellon Molli ja hirveä herne -kuvakirjan, jota olemme lukeneet lasten kanssa moneen kertaan. Kannattaa muuten kurkata myös muut Molli-sarjan ihanat kirjat ja puuhavihkot!

Kirjassa Molli ei pidä vihreästä ruoasta ja jättää herneet syömättä. Mollin ystävä Pikku Sisu kuitenkin kannustaa Mollia maistamaan, vaikka se tuntuu vaikealta. Kirjassa parasta on se, että lapsi pääsee välillä kannustajan rooliin, eikä ole aina se, jonka pitää itse syödä sellaista mitä ei oikein haluaisi. Omien lasteni kanssa olemme myös miettineet sitä, maistuvatko ruokien eri värit.

molli ja hirveä herne

Into Kustannus lähetti minulle Vuokko Hurmeen ja Noora Katon Hirveän nälän. Myös tätä kirjaa olemme lukeneet monta kertaa. Tarinassa Viimalle ei maistu aamupuuro, eikä oikein päivän muutkaan ateriat. Lopputuloksena on aivan karmea nälkä, ja vasta illalla Viima malttaa syödä vatsansa täyteen.

Kirjassa on paljon ruokakuvia, joita aina katsomme lasten kanssa ja joista jokainen saa valita lempparinsa ja inhokkinsa. Kirja kannustaa myös keskustelemaan siitä, miten tärkeää on säännöllinen ateriarytmi ja että jokaisella aterialla malttaisi syödä sen verran, että pärjää seuraavaan ruokailuun. Myös nälän tunnistamisen vaikeus ja nälän aiheuttamat tunteet ovat tärkeitä keskustelunaiheita.

Harmikseni kirjassa on myös kohta, jossa äiti neuvottelee Viiman kanssa siitä, syökö lapsi kymmenen, kahdeksan, kolme vai neljä lusikallista puuroa. Itse en näe, että tällainen laskeminen tai vaatiminen auttaisi yhtään hyvän ruokasuhteen ja näläntunteen tunnistamisen kehittymisessä.

hirvea nalka

Muita ruokaa ja syömistä käsitteleviä lastenkirjoja:

  • Chauvet, I. 2018. Minä syön. Tactic.
  • Eriksson, E. & Moroni, L. 2017. Julia syö kaiken. Mäkelä.
  • Havukainen, A. & Toivonen, S. 2014. Tatu ja Patu syömään! Otava.
  • Higgins, R. T. 2020. Kavereita ei saa syödä! Into.
  • Lindgren, A. & Berg, B. 1997. Eemeli ja keittokulho. WSOY.
  • Majaluoma, M. 2008. Suu auki, Hulda, Pottusammakko tulee! WSOY.
  • Stanton, A. & Tazzyman, D. 2016. Mitä syödään, herra Gummi? S&S.
  • Stephens, H. 2011. Iloiset taaperot: syömisen ääniä. Kirjalito.

Lue lisää:

Lapsen luovuus lentoon – vinkit lapset luovuuden tukemiseen

Puolukka-aroniahillo – Raikasta ja terveellistä

Savonlinna nähtävyydet ja tekemistä lasten kanssa

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös