enemmän vapaa-aikaa lapsiarkeen

Lasten hoitaminen ja kiireen helpottaminen – näillä vinkeillä ehdit enemmän

Lasten hoitaminen ja kiireen helpottaminen – näillä vinkeillä ehdit enemmän

Jokainen omien lastensa hoidosta vastuussa oleva vanhempi tietää, että lasten hoitaminen ja kaikki siihen liittyvä oheistyö vie paljon aikaa ja voimia. Vanhemmuutta voi toteuttaa monille eri tavoilla, eikä ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa, vaan monta erilaista ja hyvää tapaa.

Lue tämä kirjoitus jos:

 • Haluat vähemmän työtä ja kiirettä
 • Kaipaat enemmän vapaata ja omaa aikaa
 • Tunnet, että elämäsi on yhtä kiirettä ja suorittamista
 • Olet stressaantunut lapsiarjessa ja ruuhkavuosissa
 • Teet mielestäsi liian paljon palkatonta työtä lapsiin ja kotiin liittyen

lasten hoitaminen

Onko lasten hoitaminen kokopäivätyö vai osa-aikatyö?

Lasten hoitaminen voi olla täysipäiväistä työtä. Sitä se saakin olla, mutta sen ei tarvitse olla. Ajankäyttö riippuu toki myös lasten lukumäärästä ja iästä. Oleellista on erottaa ne asiat, joihin voimme vaikuttaa ja joihin emme voi vaikuttaa. Tässä kirjoituksessa keskitymme nimenomaan niihin asioihin, joihin voi omalla toiminnallaan vaikuttaa.

Keskittymällä itselle tärkeisiin asioihin ja vähentämällä turhia asioita, voi päästä helpommalla ilman että kukaan siitä kärsii. Päinvastoin, kun stressaantunut ja räjähdysherkkä äiti tai isä muuttuu levollisemmaksi, on koko perheellä kivempaa.

Vapautuneen ajan voi käyttää esimerkiksi:

 • Vapaa-ajan harrastuksiin
 • Lasten kanssa leikkimiseen, puuhailuun, retkeilyyn, ulkoiluun tai oleiluun
 • Opiskeluun ja muuhun itsensä kehittämiseen
 • Palkkatyön tekemiseen ja/tai yrittäjyyteen

vapaata aikaa lapsiarjessa

Äiti voi olla muutakin kuin äiti

Seuraavat vinkit perustuvat kahden aikaansaavan äidin kokemuksiin ja vinkkeihin. Toisella on kaksi ja toisella kolme lasta. Lapset ovat kotihoidossa tai käyvät neljä tuntia päivässä koulua tai eskaria. Toinen äideistä opiskeli itselleen hiljattain uuden amk-tutkinnon ja aloitti nyt opiskelut yliopistolla. Toinen äiti opiskelee toista vuotta ammattikorkeakoulussa. Äitien arkeen mahtuu lisäksi palkkatöitä, yrittäjyyttä, vapaaehtoistöitä ja vapaa-ajan harrastuksia.

Molemmat äidit myöntävät, että välillä on kiire ja joskus deadlinet painavat päälle. Heille kuitenkin on tärkeää, ettei koko elämä ole äitiyttä vaan siihen mahtuu paljon itselle merkityksellisiä muita asioita sekä ammatillista kehittymistä. Tärkeää on myös se, ettei kaikki aika mene vain arjen pyörittämiseen eli palkattomaan työhön, josta ei juurikaan eläkettä kerry.

Näin hankit lisää aikaa lapsiarkeen

Edellä mainitut äidit miettivät kumpikin omia arjen vinkkejään. Kaiken taustalla on ajatus siitä, että kaikkea ei tarvitse suorittaa. On tärkeää tehdä tietoisia valintoja, eikä automaattisesti tehdä niin kuin ”kuuluu”. Vanhemmuuteen ja etenkin äitiyteen liittyy paljon erilaisia odotuksia ja vaatimuksia. Esimerkiksi niin sanottu äitimyytti elää vahvana yhteiskunnassamme.

Seuraavat vinkit eivät toimi kaikille vanhemmille, eikä se ole tarkoituskaan. Jos lasten pukeminen kauniisti on sinulle tärkeä ja voimaannuttava juttu, niin pidä siitä kiinni. Oleellista on tunnistaa kuormittavat ja ei-välttämättömät arjen asiat.

Kodinhoitoon ja siivoukseen liittyvät:

 • Hanki robotti-imuri.
 • Suhtaudu rennosti lasten leikkeihin. Vapaa leikki ja lasten luova toiminta voi aiheuttaa sotkua, mutta yleensä leikkiin menee enemmän aikaa kuin siivoamiseen. Lasten leikkiessä keskenään voit itse tehdä jotain muuta.
 • Rajaa lelujen roudaus tiettyihin paikkoihin, esimerkiksi lastenhuoneeseen ja olohuoneen tiettyyn nurkkaan. Näin esimerkiksi eteinen, keittiö ja vanhempien makuuhuone säästyvät lelumiinoitukselta. Muissa paikoissa voi lelujen antaa lojua viikon tai pari – kunnes on imuroinnin aika.
 • Osallista myös lapset kotitöihin esimerkiksi tekemällä listan hommista.
 • Järjestä jokaiselle tavaralle ja tavaralajille oma paikkansa.

Lue lisää aiheesta: Kotityöt vievät aikaa – poimi vinkit ajan säästämiseen

kotitöiden tekeminen ja lapset

Ruokaan liittyvät:

 • Tee isoja määriä ruokaa kerrallaan ja pakasta tarvittaessa.
 • Suosi uuniruokia, sillä ne valmistuvat itsekseen alkuvalmisteluiden jälkeen.
 • Hyödynnä puolivalmisteita ja valmisruokia.
 • Käy ravintolassa ja tilaa ruokaa kotiin.
 • Ruoanlaittoon liittyvää metatyötä vähentää kiertävällä ruokalistalla.
 • Suojaa pienet lapset ruokailun ajan ruokailuessulla tai harsolla. Essua tai harsoa ei tarvitse pestä joka kerran jälkeen.
 • Anna lapselle ruokarauha niin saat sen samalla itsekin. Älä turhaan kyttää lapsen syömistä tai puutu lapsen syömismääriin ruokapöydässä. Anna lapsen syödä itse heti kun hän siihen kykenee noin 8-10 kk ikäisestä lähtien ja keskity omaan syömiseen.

Lasten vaatteisiin liittyvät:

 • Kierrätä lastenvaatteet sukulaisten ja kavereiden kesken. Näin voit saada kerralla ison kasan vaatteita ilmaiseksi ja toisaalta sinun ei tarvitse käyttää aikaa vaatteiden myymiseen, kun annat ne vaan eteenpäin.
 • Älä murehdi pienistä ikitahroista, kulumista tai rei’istä. Vaate voi olla näistä huolimatta ihan käyttökelpoinen.
 • Älä turhaan mieti sopiiko joku vaate toisen kanssa yhteen. Mitä väliä, jos kuosit riitelevät?
 • Siirrä vastuu sisävaatteiden valinnasta lapselle heti kun hän vaan siihen kykenee. Anna lapsen toteuttaa omia mieltymyksiään, äläkä turhaan puutu niihin. Ulkovaatteet ja sään mukainen pukeutuminen ovat kuitenkin aikuisen vastuulla pidempään.
 • Pidä vaatteiden lukumäärä kohtuullisena. Yhdelle lapselle voi riittää sisävaatteiksi esimerkiksi viidet housut, viisi paitaa sekä sukat ja alushousut. Mitä vähemmän vaatteita, sitä vähemmän viikattavaa kun vaatteet kiertävät tehokkaasti pyykkikorin ja kuivaustelineen kautta suoraan käyttöön.
 • Älä pese puhtaita vaatteita. Yllättävän moni tekee näin ja laittaa kerran päällä olleet vaatteet rutiininomaisesti pesuun. Esimerkiksi neljän hengen taloudessa, jossa urheillaan säännöllisesti riittää pesukoneen pyörittäminen kaksi tai kolme kertaa viikossa. Ei joka päivä!

lasten hoitaminen pyykinpesu

Yleisiä asioita:

 • Älä pelkää lasten tylsistymistä. Ei haittaa, vaikka lapset mankuvat tylsyyttä ja sitä ettei muka olisi mitään tekemistä. Sinun ei tarvitse alkaa keksiä tekemistä lastesi puolesta. Kerro lapsille, ettei tylsyys ole vaarallista ja että tylsyyden kokemukseen voi itse vaikuttaa, jos se tuntuu ikävältä.
 • Yhdessäolon ei tarvitse tarkoittaa sitä, että ollaan aina lapselle mieliksi. Jos barbie-leikit tai hiekkakakkujen rakentaminen eivät nappaa, voit osallistua puuhaa jonkin aikaa ja sen jälkeen tehdä jotain itselle mielekkäämpää. Kerro lapselle, että hän voi puuhata itselle mieluista hommaa sillä aikaa kun sinä luet kirjaa, teet kotijumppaa tai vaikkapa hoidat työsähköposteja.
 • Tunnista omat aikasyöpöt. Jos somettelu, netin selailu tai tv-sarjojen katselu tuntuu rasittavalta ja turhalta, tee jotain hyödyllisempää.
 • Älä yritä multitaskata, vaan pidä sen sijaan huoli omasta keskittymiskyvystä. Lasten kanssa tulee väistämättä keskeytyksiä ja pitää olla mielessä monta asiaa kerrallaan. Omilla valinnoilla voi kuitenkin rauhoittaa omaa mieltä, jolloin saa vähemmällä vaivalla enemmän aikaan. Lisää aiheesta voit lukea täältä: Vinkit kadonneen keskittymiskyvyn elvyttämiseen

Ulkonäköjuttuja:

 • Meikkaamisen ja hiustenlaiton voi lopettaa. Naisillekin on ihan ok olla meikittä ja hiusten voi antaa olla niin kuin ne ovat tai sitoa ne kiinni muutamassa minuutissa. Pese kasvot suihkussa ja hiukset kerran viikossa. Tarvittaessa kasvovoiteen levittäminen ja hiusten harjaus.
 • Pukeudu mukaviin vaatteisiin ja erityisesti hyviin kävelykenkiin. Näin voit kävellä ja pyöräillä arkielämässä enemmän ja saat samalla hyötyliikuntaa.

Tärkein asia viimeiseksi:

 • Luota myös muihin lasta hoitaviin aikuisiin.
 • Hyväksy se, että sinulla on oma tapa hoitaa lapsia. Jollakulla toisella on toisenlainen, mutta ei luultavasti yhtään sen huonompi.
 • Verkostoidu muiden vanhempien kanssa ja hoitakaa toinen toistenne lapsia. Neljä lasta menee usein siinä samalla kuin kaksikin. Tai jopa helpommin, jos lapset ovat jo leikki-iässä ja viihtyvät keskenään. Vastapainoksi saa sitten täysin lapsivapaata aikaa tehdä omia asioitaan rauhassa.
 • Pyydä apua lastenhoitoon ja ota vastaan apua silloin kun sitä tarjotaan. Isovanhemmat eivät ole ainoita vaihtoehtoja. Apua voi saada esimerkiksi ystäviltä, sukulaisilta, naapureilta, lasten kavereiden vanhemmilta ja muilta tuttavilta.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua!

Lue lisää:

Puolukka-aroniahillo – Raikasta ja terveellistä

Kirjavinkit alakoululaisille – innostavaa, mielenkiintoista ja helppoa luettavaa lapsille!

Surumatkalla – Loppuuko tämä matka koskaan?

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös