Lapsen luovuus lentoon – vinkit lapset luovuuden tukemiseen
Lapsen luovuus on moninaista ja jokainen lapsi on omalla tavallaan luova. Luovuudelle ei ole olemassa yksiselitteistä määritelmää. Luovuuteen kuitenkin liittyy oleellisesti ainakin mielikuvitus, ongelmanratkaisukyky, tuotteliaisuus, omaperäisyys ja uuden luominen.
Osa lapsista on luonteeltaan taipuvaisia erityiseen luovuuteen. He ovat visuaalisia, uteliaita, sietävät epävarmuuta, ovat huumorintajuisia, joustavia, energisiä, tuotteliaita ja avoimia uusille kokemuksille. Kuitenkin jokaisessa lapsessa on luovuutta, ja luovuutta on mahdollista myös edistää.
Luovuuden hyötyjä:
- Abstrakti ajattelu kehittyy
- Itsensä ilmaisemisen tavat monipuolistuvat
- Ongelmanratkaisukyky ja vaikeuksien selvittäminen helpottuvat
- Omien kykyjen hahmottaminen ja itsevarmuun paranevat
- Herkkyys kehittyy
- Yleinen hyvinvointi paranee
- Joustava ajattelu ja käyttäytyminen lisääntyy
- Ahdistuksen sietokyky paranee
Ruoki lapsen luovuutta näin
Kokeile näitä lapsen luovuuden tukemiseksi:
- Älä täytä arkea ohjatulla toiminnalla tai virikkeillä, vaan anna lapsen itse keksiä tekemistä. Tylsistyminen ei ole vaarallista, ainakaan sopivissa määrin.
- Anna tilaa lapsen omatoimiseen leikkiin, puuhasteluun ja tutkimiseen.
- Luova toiminta on joskus sotkuista. Kieltämisen sijasta mieti, missä ja miten lapsi voi kokeilla erilaisia asioita ja materiaaleja. Esimerkiksi maalatessa laita arkastelualusta ja suojaa lapsen vaatteet essulla.
- Anna lapsen yrittää, kokeilla ja epäonnistua. Älä siis auta tai neuvo lasta, jos hän ei pyydä apua.
- Kun lapsi kysyy sinulta eri asioista, pyydä häntä itse miettiämään erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja sen sijaan, että kerrot heti (ainoan) oikean vastauksen tai ratkaisun.
- Huomaa lapsen luovuus, kehu kohtuudella ja totuudenmukaisesti sekä puhu luovuudesta arvostavasti.
- Liian tiukat toimintaohjeet tukahduttavat luovuutta, mutta toisaalta liian väljät voivat aiheuttaa lapselle hämmennystä. Esimerkiksi askarrellessa ei tarvitse tehdä mallin mukaan, mutta välineitä ja tarvikkeita voi olla tarpeen rajata.
Nauti taiteesta joka päivä!
Sain Innolta mainion kirjan arvostelukappaleena. Nauti taiteesta joka päivä sisältää 365 taidetehtävää, eli yhden vuoden jokaiselle päivälle. Taidetehtävissä lapsi voi päästää luovuutensa valloilleen.
Kirjassa muistutetaan rohkeudesta ja nauttimisesta sekä siitä, ettei ole vääriä vastauksia, virheitä tai huonoja ideoita. Monet taidetehtävät liittyvät piirtämiseen tai värittämiseen, mutta myös leikkaamiseen, liimaamiseen, eri aistihavaintoihin ja ympäristön tutkimiseen.
Kirjan tehtävät sopivat kaikille peruskouluikäisille. Pienimmät koululaiset saattavat tarvita jonkin verran apua. Tehtävät tehdään kirjaan, joten siitä syntyy lapsen tuotteliaisuudesta ihana muisto.
Lue lisää:
Lapsen ajattelun kehitys – harjoittele näin taitavaa ajattelua lapsen kanssa
Mitä manga tarkoittaa? Opi piirtämään mangaa!
Kirjavinkit alakoululaisille – innostavaa, mielenkiintoista ja helppoa luettavaa lapsille!