nurmes

Nurmes – vinkit matkailijoille Pohjois-Karjalaan

Nurmes – vinkit matkailijoille Pohjois-Karjalaan

Tämä Nurmes-artikkeli on tehty yhteistyössä Majatalo Pihlajapuun, Suomen hostellijärjestön, Mannen ratsutilan ja Pielispakarin kanssa.

Keäslomareissumme jatkui seuraavaksi Nurmekseen, jossa saimme nauttia luonnosta ja maistuvista suomalaisista kotiruoista. Nurmes olikin erityisesti ruokamatka meille. Täältä pääset lukemaan aiemmat kesän 2021 postaukset:

LAHTI nähtävyydet, tekemistä ja näkemistä

Imatran nähtävyydet ja vinkit lapsiperheille

Joensuun nähtävyydet ja tekemistä lasten kanssa

Majatalo Pihlajapuu

Majoituimme majatalo Pihlajapuussa, josta saimme käyttöömme kaksi kahden hengen makuuhuonetta. Yhteensä majatalosta löytyy 10 makuuhuonetta ja lisäksi viihtyisät oleskelutilat, ruokasali, puulämmitteinen sauna ja liikuntasali.

Suosittelen ehdottomasti ottamaan täysihoidon, johon sisältyy aamiainen, lounas ja päivällinen. Ruoat olivat nimittäin ihan parhaimmistoa koko kesälomareissumme aikana! Majatalon Minna loihtii kaikenlaisia perinteisiä karjalaisia kotiruokia. Käytännössä kaikki mahdollinen oli tehty itse alusta lähtien hyödyntäen lähiruokaa ja kauden parhaimpia aineksia.

Majatalo Pihlajapuu on Äksyt Ämmät -matkatoimiston oma majatalo. Kannattaa tutustua Äksyjen ämmien verkkokaupassa erilaisiin matkailutuotteisiin. Löytyy esimerkiksi melontaretkiä, ruokamatkoja ja erilaisia perhepaketteja.

Äksyt Ämmät on myös ihan mahtava nimi matkatoimistolle! Kysyin Minnalta nimen alkuperää ja hän kertoi osallistuneensa aiemmin koulutukseen, joka ei hänen ja hänen tulevan yrittäjäparinsa mielestä ollut kovin onnistunut. Naiset saattoivat kuulemma vähän kritisoida ja kyseenalaistaa asioita, joten heistä tuli Äksyt Ämmät.

nurmes majatalo pihlajapuu
Huoneet olivat kodikkaat, siistit ja viihtyisät.
majatalo pihlajapuu
Kaunis vanha rakennus on toiminut aiemmin kyläkouluna.
majatalo pihlajapuu nurmes
Tilavassa ruokasalissa syötiin mahat täyteen.
majatalo pihlajapuu nurmes
Jokaisella ruoalla oli monenlaisia herkkuja tarjolla.

Mannen ratsutila

Mannen ratsutilla pääsimme ikimuistoiselle ratsastusretkelle. Me aikuiset saimme isot hevoset ja lapset saivat söpöt pienet ponit. Meistä kukaan ei ole kokenut ratsastaja ja siksi oli kiva kun saimme osallistua myös hevosten laittamiseen. Vai onko se valjastamiseen? Pahoittelut, ratsastustermini ovat aivan hukassa. Joka tapauksessa saimme harjata hevoset ja itse sain opastuksella puhdistaa myös hevosen kaviot. Oli aika jännää!

Retkelle meille lähti monta iloista ja puheliasta työntekijää. Kiersimme pikkuteitä, metsäteitä ja pellonreunoja pitkin taukopaikalle, jossa meille oli sytytetty valmiiksi nuotio. Mehu- ja makkaratauon lähdimme paluumatkalle, jonka keskeytti ukkosen jyrinä. Palasimme varmuuden vuoksi oikoreittiä takaisin. Ukkonen meni kuitenkin ohi ja meille jäi siksi aikaa kokeilla ratsastuskentällä hevosen ohjaamista ja ravia. Lapset halusivat myös välttämättä ratsastaa ilman taluttajaa ja sekin toive saatiin toteutettua.

mannen ratsutila
Lapset tykkäsivät silitellä ja syöttää pupuja.
mannen ratsutila
Valmiina lähtöön! Lapsia vähän tässä taisi jännittää.
mannen ratsutila
Taukopaikalla.
mannen ratsutila ratsastusretki nurmes
Hevoset tulivat retken aikoina tutuiksi ja lapsetkin rentoutuivat hyvin nopeasti.

Tässä vielä video Mannen ratsutilasta.

Pielispakari

Lähtöpäivänämme kävimme lounastamassa Pielispakarin Supikkaassa, jossa saimme taas syödä lisää karjalaista kotiruokaa. Olemme arjessa tottuneet syömään niin paljon erilaisia etnisiä ruokia, joten useamman päivän kotimaisilla ruoilla herkuttelu oli lapsillemme jopa hieman eksoottinen kokemus. En ole valmis luopumaan sushista, mutta kyllä suomalainenkin ruoka on hyvää, varsinkin kun se on hyvin tehty!

Kahvila-konditoria Supikkaassa tarjoillaan arkisin lounasta noutopöydästä. Varsinkin tuoreet karjalanpiirakat olivat todella hyviä ja niitä löytyi monenlaisia erilaisia. Ne maistuivat erinomaisesti myös lapsille.

supikas nurmes

 

supikas nurmes
Lounaalla Karjalassa pitää tietenkin syödä myös karjalanpiirakoita.

nurmeksessa lounaspaikka

 

pielispakari leipomomyymälä
Leipomomyymälässä oli tarjolla monipuolisesti erilaisia suolaisia ja makeita leivonnaisia.

Nurmes jäi mieleen ja nimenomaan hyvässä mielessä. Varsinkin ruokia jäi ikävä sekä kaunista luontoa ja eläimiä. Seuraavaksi suuntasimme Savonlinnaan!

**********

Annan matkablogista voit lukea kokemuksia lasten kanssa matkustelusta ulkomailla ja nyt korona-aikana lähinnä kotimaassa.

Inspiroidumme uusista kokemuksista ja hyvästä ruoasta. Parasta matkoilla on kiireetön yhdessäolo perheen kanssa.

Jos haluat Annan matkablogin tutustumaan kohteeseesi tai saada tuotteesi tai palvelusi mukaan matkakertomuksiin ota yhteyttä anna@lapsennimi.com

Lue lisää Annan matkablogia.

Anna Holopainen

Kirjoittaja on 36-vuotias espoolainen 5- ja 7-vuotiaiden lasten äiti.

Annan blogista voi lukea parhaat vinkit lasten kanssa matkailuun eri puolella maapalloa. Blogissa vinkataan myös kivoista lapsiystävällisistä retkikohteista.

Takaisin ylös