kirjavinkit alakoululaisille

Kirjavinkit alakoululaisille – innostavaa, mielenkiintoista ja helppoa luettavaa lapsille!

Kirjavinkit alakoululaisille – innostavaa, mielenkiintoista ja helppoa luettavaa lapsille!

Tässä Kirjavinkit alakoululaisille -artikkelissa esitellään kirjoja, jotka on saatu kustantamoilta arvostelukappaleina.

Lapsille ja nuorille on tärkeää löytää juuri heitä kiinnostavia ja sopivan haastavia kirjoja luettavaksi. Liian vaikea ja aiheeltaan hankala teos voi helposti heikentää lukuintoa. Siksi keräsimme kirjavinkit alakoululaisille helpottamaan lasten ohjaamista kirjojen ja lukemisen pariin!

Jos lapsi on vasta ekaluokkalainen tai juuri oppinut lukemaan, kannattaa kurkata Kirjoja ekaluokkalaiselle -artikkeli. Vinkeistä voisi poimia erityisesti Mikki Lishin ja Kelly Ngain kirjoittaman Taikuuden talon (2020, Aula & Co), joka oli ekaluokkalaiselle vielä liian haastava luettavaksi itse, mutta joka oli mainio ääneen luettavaksi. Taikuuden talossa oli sopiva määrä jännitystä, paranormaaleja tapahtumia ja tietenkin samaistuttavat lapsipäähenkilöt.

kirjavinkit alakoululaisille

Jos koululainen on kiinnostunut ilmastonmuutoksesta, kurkkaa täsmävinkit aiheeseen täältä: Lapset ja ilmastonmuutos – kuinka puhua aiheesta? Alakoululaiselle ja vähän vanhemmillekin sopii hyvin luettavaksi esimerkiksi Jeanette Winterin Kotimme on tulessa (2020, Karisto) ja Valentina Camerinin Gretan tarina (2019, Into).

Kannattaa myös lukea suosittu artikkelimme lukemaan innostamisesta. Siellä on vinkkejä siihen, miten lapsen lukuintoa voi herätellä ja ylläpitää. Myös kirjavinkkejä löytyy sieltä lisää. Esimerkiksi Art Housen Kaarle-kirjasarjan teokset olivat testilukijoidemme suosikkeja. Myös Käsikirja Supersankareille -kirjasarja (S&S) on mielenkiintoista luettavaa. Niissä pääteemana on kiusatuksi joutuminen ja eräänlainen kiusatun selviytymistarina. Kirjoissa annetaan myös konkreettisia neuvoja siihen, miten mahdollisissa kiusaamistilanteissa kannattaa toimia.

Uutuuskirjoja alakoululaisille

Andy Griffithsin kirjoittama ja Terry Dentonin kuvittamana Maailman paras puumaja, 65 kerrosta (2021, Otava) yhdistelee eläväisellä tavalla tekstiä, kuvaa ja myös sarjakuvaa. Kirjaa mainostetaan erityisen sopivana Neropatin päiväkirjojen (WSOY) ystäville, sillä ne ovat samanhenkisiä sisällöiltään ja toteutustavoiltaan. Molempiin sarjoihin kuuluu useampia teoksia.

kirjavinkkejä maailman paras puumaja
Maailman paras puumaja, 65 kerrosta on paksu kirja (melkein 400 sivua), mutta siinä on jokaisella sivulla tekstin lisäksi myös kuvia.

Kerrostaloponi Kemppainen (2021, Karisto) on Päivi Lukkarilan kirjoittama ja Milla Paloniemen kuvittama teos on tarina erikoislaatuisen ponin ja tytön ystävyydestä. Kirjassa on 126 sivua ja se on pääasiassa tekstiä. Lyijykynäpiirroksilta näyttäviä kuvituksia löytyy sivuilta harvakseltaan. Tarina yhdistelee luontevalla tavalla fantasiaa ja kouluikäisen lapsen arkielämää.

kerrostaloponi kemmpainen kirjavinkkejä alakoululaiselle

Talvikki ja kymmenes musiikkileiri (2021, Karisto) kuuluu helppolukuiseen Kirjakärpänen-sarjaan, josta löytyy erilaisia tarinoita monenlaisista aiheista. Tässä kirjassa on vain 44 sivua ja runsaasti värikuvia. Siksi tämä sopii jo ekaluokasta lähtien myös juuri lukemaan oppineille.

kirjavinkit alakoululaisille talvikki ja kymmenes musiikkileiri

Veljeskaksikon seikkailuista Etelä-Koreassa voi lukea Joonas Tolvasen ja Janne Kukkosen Puunaamioiden kirouksesta (2021, Otava). Kirjasta löytyy myös edellinen osa Jademiekan arvoitus. Kirja sopii luettavaksi jo ekaluokasta lähtien ja se sisältää sopivasti jännitystä, vierasta kulttuuria ja juonenkäänteitä. Kappaleet ovat mukavan lyhyitä ja kuvia on melkein jokaisella aukeamalla.

lukuvinkkejä ekaluokkalaisille

Muut kirjavinkit alakoululaisille

  • Bird, P. 2020. Yksisarviskoulu alkaa! (LASTENKIRJALLISUUS)
  • Erlandsson, K. 2020. Yöjuna: tarina, jossa on 24 lukua. (FANTASIA)
  • Holopainen, Anu. 2020. Nuku, nuku leluseni. (KAUHU)
  • Hurme, V. 2020-2021. Värikkäät 1 ja 2. (FANTASIA)
  • Lapidus, J. 2021. Museokeikka. (JÄNNITYS)
  • Milway, A. 2020. Hotelli Flamingo. (LASTENKIRJALLISUUS)
  • O’Connell, D. 2021. Karkkitehtaan kummitus. (KAUHU)
  • Paasto, K. 2020. Anni kaverinkesyttäjä. (LASTENKIRJALLISUUS)
  • Rouhiainen, E. & Ranta, K. 2021. Valkeantuoja. (FANTASIA)

Lue lisää:

35 asiaa, joita nykyajan lapset eivät enää tee – saatko raksittua edes viisi kohtaa?

Syntyvyys Suomessa – mistä vauvakato johtuu ja mitä siitä seuraa?

Omaehtoinen leikki on vapaaehtoista ja hauskaa

 

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös