Vieraan kielen oppiminen sujuu lapsilta luonnostaan

Vieraan kielen oppiminen sujuu lapsilta luonnostaan

Vieraan kielen oppiminen on lapsille helppoa, sillä lapsen kielellisen kehityksen vahvin herkkyyskausi sijoittuu ensimmäisille kuudelle vuodelle. Lisäksi varhainen vieraan kielen oppiminen antaa hyvän pohjan myöhemmälle kielten opiskelulle ja se tukee myös oman äidinkielen oppimista. Kielten opiskelu ylipäätään parantaa muistia, hahmotuskykyä sekä ongelmanratkaisu- ja päättelykykyä.

Vuonna 2020 peruskoulun ensimmäisen vieraan kielen opetusta varhennettiin alkamaan jo ensimmäisen luokan keväälle. Vieraisiin kieliin voi tutustua myös jo ennen kouluikää.

Kokosin tähän vinkkejä, miten alle kouluikäisen lapsen kiinnostusta vieraisiin kieliin voi herätellä hauskalla ja mielekkäällä tavalla!

vieraan kielen oppiminen

Kieltä voi oppia muutenkin kuin oppitunneilla

Kun pientä lasta tutustuttaa kielten moninaisuuteen, voi kokonaan unohtaa oppituntimaisen ajattelun. Ei ole tarkoituksenmukaista ohjata sanaston pänttäykseen tai kielioppisääntöihin. Kaikkein tärkeintä ja motivoivimpaa on leikki ja ilo. Oppiminen ei ole puurtamista, vaan enemmin leikinomaista kokeilua, yrittämistä ja erehdyksienkin kautta oppimista.

  • Arjessa kuulemme vieraita kieliä esimerkiksi kaupungilla, radiossa ja televisiossa. Lapsen kanssa voi yhdessä huomioida eri kieliä ja antaa lapsen pohtia, mikä kieli on kulloinkin kyseessä. Lapsen mielenkiintoa voi herätellä kysymällä, mitäköhän laulussa sanotaan tai mitä jollain toistuvalla sanalla ehkä tarkoitetaan.
  • Lapset suhtautuvat yleensä mutkattomasti leikkikavereihin, vaikka yhteistä kieltä ei olisikaan. Anna siis lasten leikkiä ja yrittää löytää erilaisia tapoja ilmaista itseään ja ymmärtää toisia.
  • Laula, leiki ja loruttele vierailla kielillä. Kokeile vaikka soittaa pää, olkapää, peppu -laulua vierailla kielillä.
  • Kuunnelkaa lapsen kanssa yhdessä musiikkia, jossa lauletaan vieraalla kielellä. Opetelkaa yhdessä laulamaan mukana.
  • Lapsi voi kokea turvattomuutta, jos aikuinen yhtäkkiä alkaa puhua vierasta kieltä. Lelujen avulla tilanteesta voi kuitenkin tehdä turvallisen. Esimerkiksi tietty nalle osaa puhua englantia ja tietty nukke ruotsia.

Kamu maailmalla

Vieraan kielen oppiminen voi tapahtua myös lastenkirjojen avulla. Sain arvostelukappaleena Heidi Kotirannan kirjoittaman teoksen Kamu maailmalla. Siinä Kamu-hahmo seikkailuu Ruotsissa, Isossa-Britanniassa ja Espanjassa. Samalla hän oppii uusia sanoja vierailla kielillä ja näyttää mallia siinä, miten voi rohkeasti kokeilla ja puhua erilaisia kieliä.

Kamuun voi tutustua myös YouTubessa.

kamu maailmalla vieraan kielen oppiminen kamu maailmalla

Lue lisää:

English Explorers – Englantia lapsille

Omaehtoinen leikki on vapaaehtoista ja hauskaa

Satuhieronta yhdistää sadun ja kosketuksen

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös