Arven hoito

Arven hoitaminen Askina Scar Repair silikonisidoksilla

Arven hoito sujuu vaivattomasti arpisidoksella

Arven hoito kokemuksia – Kaupallinen yhteistyö B. Braun Medical Oy:n kanssa – Artikkeli sisältää useiden käyttäjien kokemuksia arpisidoksesta.

Arven hoito on helppoa Askina® Scar Repair silikonisidoksilla.  Askina Scar Repair on pehmeä ja ohut, ihoon itseliimautuva silikoninen arpisidos. Sidos on pehmeää ja ihoa mukailevaa materiaalia, joten sitä voi käyttää kehon eri osissa. Se sekä ennaltaehkäisee arpien syntymistä että hoitaa jo vanhempia arpia pitäen kosteustasapainon sidoksen alla.

Sidos vähentää punoitusta, kutinaa ja kireyden tunnetta, sekä tasoittaa vanhojen arpien pintaa ja parantaa ihon elastisuutta.

Askina Scar Repairia suositellaan käytettäväksi:

  • Sektioarvet
  • Leikkausarvet
  • Tapaturman jälkeinen arven hoito
  • Palovammojen aiheuttamien arpien hoito

arven hoito

Valikoimasta löytyy seuraavia kokoja:

  • 10cm x 18cm
  • 4cm x 30cm
  • 5cm x 7,5cm
  • 2cm x 14cm

Sidokset ovat UV-suojattuja ja ne voi tarvittaessa pestä ja kiinnittää uudelleen,  sekä leikata sopivan kokoiseksi tai malliseksi kappaleeksi. Mikäli sidoksia tarvitsee useamman kappaleen yhtä arpea kohti, liimataan sidokset niin, että saumat tulevat vastakkain.

Sidosta pidetään 3-7vrk kerrallaan, tai niin kauan kuin liimapinta pysyy hyvin ihossa kiinni. Arpien ennaltaehkäisevässä hoidossa sidoksen käyttöaika on n. 2-6kk ja vanhan arven hoitoon kuluva aika on 3-12kk.

Mitä tuoreempi arpi on, sitä tehokkaammin arven hoitaminen etenee

Alkuvuodesta 2021 B|Braun Medical Oy lähetti minulle pehmeitä Askina Scar Repair silikonisidoksia arven hoitoon testattavaksi, sidoksia tuli 2 eri kokoa (2x14cm ja 4x30cm). Minulla on alavatsalla n. 18cm pitkä arpi, joka on peruja kahdesta keisarileikkauksesta vuosilta 2008 ja 2015. Arpi on siis testaushetkellä n. 6 vuotta vanha.

Oma arpeni on ajan myötä vaalentunut jonkin verran, se kumminkin näkyy edelleen selvästi ja punoittaa. Arpi ei myöskään ole erityisen suora eikä siisti, joten mielenkiinnolla aloitin kokeilun.

Sidosten käytön aloitin 16.2.2021. Sain yksinkertaiset ohjeet näiden käyttöön ja helppoon kiinnittämiseen: Sidos liimataan paikoilleen, niin että se peittää arven kokonaan. Liima on sidoksessa valmiina, eli se toimii laastarin kaltaisesti.

Vaikka sidos on itseliimautuva, sen irrottaminen on helppoa ja kivutonta. Eli se ei tartu yhtä lujasti ihoon ja ihokarvoihin kuin useat laastarit, eikä jätä ihoon liimajälkiä.

Sidoksen voi antaa olla paikoillaan kylvyssä käydessä, tai sen voi ottaa pois ja liimata sama sidos uudelleen, mikäli se on vielä käyttökelpoinen.

Arven hoitaminen sidoksella on helppoa ja vaivatonta

Ennen käytön aloittamista epäilin hieman sidoksen pysyvyyttä liikunnan aikana, sillä kävelen, lumikenkäilen, pyöräilen ja teen pihatöitä päivittäin vuodenajasta riippuen. Epäily oli kumminkin täysin turha! Sama sidos pysyi hyvin jopa pienen hiihtovaelluksen aikanakin, vaikka liikkuvia tunteja oli lukuisia ja lumessa eteneminen pisti kropan hikoilemaan.

arven hoitaminen

Olen pitänyt yhtä sidosta n. 4-7vrk, ja kerran jätin sen testimielessä 9vrk ajaksi. Tällöin reunat alkoivat jo hieman repsottamaan ja tummumaan, mutta muutoin liima piti hyvin.

Sidos on ollut niin huomaamaton käytössä, että toisinaan olen meinannut unohtaa vaihtaa sen uuteen.

Hikoilu ei ole vaikuttanut sidoksen pysyvyyteen, eikä se kiristä tai tunnu laisinkaan. Olen myös uinut, käynyt suihkussa ja saunonut sidos paikoillaan, ja sen pysyvyys on ollut tällöinkin todella hyvä!

arpisidos

Sidoksen käyttö on todella huomaamatonta, eikä se tarttunut vaatteisiin, vaikka sidos kiinnitetään pikkuhousun yläreunan kohdalle. Sävy on omalle hyvin vaalealle iholleni hieman tumma, mutta uskoisin sen olevan tummemmalla iholla lähes näkymätön.

Olen käyttänyt sidosta nyt n. 4kk, ja arven sävy on muuttunut hyvin lähelle oman ihoni sävyä. Tulokset yllättivät erittäin positiivisesti, sillä vanhalle arvelle annetaan paranemisajaksi jopa 12kk. Vaikka ihoni on hyväkuntoinen, mm. haavat paranevat nopeasti enkä esimerkiksi tarvitse kosteuttavia voiteita kuin aniharvoin, en odottanut tuloksia ihan näin nopeasti.

Epätasainen, aiemmin punoittava ja melko näkyvä arpi on siis kadonnut lähes näkymättömiin. Ennen sidosten käyttöä tikkien reiät olivat selvästi näkyvillä, nyt vain, kun oikein tarkkaan katsoo läheltä. Samoin arven epätasainen pinta on tasoittunut selvästi.

Sektioarpi ja arpisidoksen käyttö

Operaatio Äiti bloggaaja testasi arpisidosta tuoreeseen sektioarpeen. Tämä oli hänelle neljäs sektio. Hän on kokenut arpisidoksen käytön helpoksi ja haava on tuntunut miellyttävältä. Lisäämme tänne kuvan tuloksista pian.

sektioarpi

Vanha leikkausarpi ja arven hoito kokemuksia

Jasmine Repo testasi arpisidosta vanhoihin leikkausarpiin selässä. Lue hänen ajatuksiaan tuotteesta tästä. Useamman kuukauden testaamisen jälkeen Jasmine kertoo kokemuksiaan Instassa.

leikkausarpi

Meri Pitkälä testasi myös arpisidoksia vanhoihin arpiin ja kertoo, että hänen arpensa olivat jo kuukauden jälkeen tasoittuneet eikä olleet enää niin näkyviä.

vanha leikkausarpi

Lue silikonisidoksesta lisää B|Braunin sivuilta.

Lue myös Anemia kokemuksia

Jaana Rönkä

Takaisin ylös