vanhemmuuden haasteet

Vanhemmuuden haasteet someaikana – arvovalintoja ja täydellisen äidin kuvia

Vanhemmuuden haasteet someaikana – arvovalintoja ja täydellisen äidin kuvia

Vanhemmuuden haasteet ovat 2020-luvulla erilaisia kuin ennen sosiaalisen median yleistymistä. Etenkin äitiydestä on saatavilla runsaasti erilaisia odotuksia ja mielikuvia. Lisäksi vanhemmuuskeskusteluissa jyräävät ääripäät, joissa esimerkiksi imetys, sormiruokailu, perhepeti tai kantoväline nähdään käytännön ratkaisujen sijasta arvovalintoina.

vanhemmuuden haasteet

Äitiyden ihannekuvia

Äitiys koetaan edelleen naisille vaistomaisena toimintana. Naiseuteen liitetään voimakkaasti kyky tuottaa lapsia ja hoivata heitä. Nämä odotukset luovat paineita siitä, että äitiyden pitäisi olla aina ihanaa ja palkitsevaa. Tällöin esimerkiksi vaikeudet raskausaikana ja synnytyksessä tai väsymys ja turhautumisen tunteet vauva-aikana koetaan helposti epäonnistumiseksi.

Joskus äitiyden odotukset ovat suorastaan ristiriitaisia. Äidin pitäisi osata olla läsnä lapsilleen, mutta toisaalta liiallinen omistautuminen nähdään ripustautumisena ja eihän silloin parisuhteestakaan ehdi pitää huolta täysipainoisesti.

Omistaudu lapsille, mutta älä liikaa!

Vanhemmuuden haasteet sekä hyvän ja tavoiteltavan äitiyden odotukset muuttuvat maailman mukana. Ennen äidin odotettiin hoitavan lapsia kotona, sitten ihannoitiin uraäitejä. Nykyään kaikkein onnistuneimpia äitejä ovat he, jotka ovat onnistuneet yhdistämään työn ja perhe-elämän.

Muutoksia ja ristiriitaisuuksia esiintyy myös esimerkiksi siinä, missä elämäntilanteessa ja minkä ikäisenä naisesta pitäisi tulla äiti. Teiniäiti on liian nuori, sillä pitäisi olla opinnot suoritettu ja hyvä työsuhde, ennen kuin voi perustaa perheen. Toisaalta myöskään liian vanha ei saisi olla, sillä hedelmällisyys heikkenee vuosi vuodelta.

Ei lapsia liian nuorena, mutta älä odota liian pitkään!

Raskausaikana olisi hyvä, jos vatsa pysyisi pienenä ja somana kumpuna. Monia äitejä ahdistaa, kun raskaus ei vielä näy, mutta toisaalta olo on turvonnut ja vatsa näyttää lihavalta. Keskiraskaudessa raskauden voi jo tunnistaa, jolloin hoikan vyötärön saattaa menettää sosiaalisesti hyväksytyllä tavalla. Loppuraskauden valtava vatsa on jo esteettisestikin ikävän näköinen sen lisäksi, että äidin olo on usein tukala.

Raskauskilojen seuraamiselle on olemassa lääketieteelliset syyt ja siksi raskausneuvoloissa äiti punnitaan säännöllisesti. Moni nainen muistaa hyvin tarkasti sen, kuinka monta kiloa tuli ja kuinka monta kiloa jäi synnytyksen jälkeen. Raskauskiloistahan pitäisi päästä pikaisesti eroon, ja litteä vatsa on tärkeä asia synnytyksestä palautumisessa. Heidi Kukkonen tiivistää: ”Äitiys on okei, kunhan kukaan ei voi ulkomuotosi perusteella päätellä, että olet äiti.”

Ole äiti, mutta älä näytä äidiltä!

vanhemmuuden haasteet

Vanhemmuutta vai arvovalintoja?

Nykyvanhemmilla on valtava määrä tietoa ja valinnanmahdollisuuksia. Se on sekä hyvä että hankala asia. Somekeskusteluissa korostuvat äärimielipiteet, joissa oma valinta nähdään ainoana oikeana ja toisen ääripään valinnat jopa lasta vahingoittavana.

Valinnat voivat iskostua hyvin syvälle vanhemman identiteettiin. Oletko äiti, joka imettää vai antaa korviketta? Oletko äiti, joka nukkuu lapsensa kanssa vai joka laittaa lapsen pinnasänkyyn? Kun ratkaisu on arvovalinta ja osa identiteettiä, tulee siitä vahva osa omaa itseä ja vanhemmuutta. Siksi korviketta antavat vanhemmat voivat ahdistua puheesta, jossa kerrotaan imetyksen hyödyistä. Asiaa voi olla vaikea nähdä asiallisena keskusteluna, vaan se iskee suoraan minuuteen. Imetyksestä puhuminen saatetaan kokea henkilökohtaisena hyökkäyksenä.

Somemaailman kiiltokuvaäiti

Jokainen äiti tietää, kuinka vanhemmuus aiheuttaa monenlaisia tunteita, tilanteita ja ajatuksia. Somekuvissa saamme ihastella äitiyden iloja ja onnenhetkiä, kun taas surun, kiukun, vihan ja ärtymyksen tunteet loistavat poissaolollaan. Enintään saatetaan tuoda esiin väsymystä, jos vauva on valvottanut yöllä.

Äitinä on lupa olla väsynyt, mutta ei vihainen, pettynyt tai surullinen!

Somen kuvavirta näyttää siloteltuja ja muokattuja totuuksia elämästä. Somemaailman äiti on hoikka, meikattu ja laitettu, pukeutunut raskautta edeltäviin farkkuihin hymyilemässä seesteisesti ja ikkunasta katsellen kauniisti puettu lapsi sylissään. Kotiäidin päivät täyttyvät lapsen asuyhdistelmien pohdinnoista, kodin sisustuksen yksityiskohtien hiomisesta ja terveellisten, värikkäiden ja kauniiden ruokien kokkailuista. Kuvaan ei mahdu tosielämän realiteetin, kuten itkut, sotkut ja pyykkivuoret.

Sosiaalinen media tarjoaa vanhemmuuteen kaksi puolta. Pahimmillaan se luo paineita, lisää vertailua ja tuomitsemista sekä muodostaa sulkeutuneita kuppikuntia. Usein keskusteluissa unohtuu solidaarisuus toisia kohtaan ja ymmärrys erilaisuudelle.

Toisaalta some voi tarjota uusia näkökulmia ja käytännön ideoita arjen helpottamiseksi. Kaipaatko vinkkejä tutista vierottamiseen tai välikausivaatteiden valintaan? Somessa riittää avuliaita vanhempia tietoa jakamaan. Somesta voi löytää myös vertaistukea ja helpotusta yksinäisyyteen. Parhaimmillaan someyhteisö tarjoaa tukea, ymmärrystä ja yhteenkuuluvuuden tunteita. Vaikka omasta lähipiiristä ei löytyisi samassa tilanteessa olevaa, niin somesta löytyy omat vertaisryhmänsä ensi elokuussa synnyttäville, koliikkivauvojen äideille, ulkomailla asuville ja monelle muulle.

äiti ja lapsi rannalla

Murretaan yhdessä äitimyytti!

Meistä kukaan ei voi koskaan onnistua täyttämään kaikkia täydelliselle äitiydelle asetettuja vaatimuksia. Ensinnäkin vaatimukset ovat epärealistisia ja toisekseen ne ovat ristiriitaisia. Kukaan ei ole täydellinen, eikä tarvitsekaan olla.

Siksi ehdotan, että jokainen meistä sitoutuu noudattamaan seuraavia periaatteita:

  • Muista, että on monta hyvää tapaa toteuttaa vanhemmuutta.
  • Jokaisella perheellä on omat tilanteensa, ja siksi yksi patenttiratkaisu ei sovi kaikille.
  • Kirjoita somessa kannustavasti, rohkaisevasti ja empaattisesti muille vanhemmille.
  • Hyvä äitiys ei riipu siitä, kuinka hyvin lapsi onnistuu elämässään.
  • Luota omiin valintoihisi. Et tarvitse niille hyväksyntää someyhteisöltä.
  • Muista lähdekritiikki ja medialukutaito, kun etsit tietoa tai luet uutisia.

Lähteet:

Kukkonen, H. 2020. Pohdintoja kurssin jälkeen: hyvä, hoikka äitiys.

Kääriäinen, E. & Mäkinen, K. 2017. Riittämättömät supernaiset. Diskurssianalyysi äitiysblogeissa tuotetusta äitiydestä. Pro gradu -tutkielma.

Nieminen, H-M. 2020. Joogaa raskausaikaan – ihme sisälläsi. Readme.fi.

Peltoniemi, P. & Pöysti, A-K. 2017. Äitiyden kulttuurisen kuvan rakentuminen suomalaisissa äitiysblogeissa. Pro gradu -tutkielma.

Posio, P. 2016. Sosiaalista tukea? Verkkoympäristöt pienten lasten äitien arjen tukena. Pro gradu -tutkielma.

Lue lisää:

Tiedettä lapsille – kokeile, opi ja hämmästy tieteestä

Kirjoja ekaluokkalaiselle – 7-vuotiaan suositukset

Lapsen itsetunto ja sen parantaminen harjoitusten avulla

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös