synnytyksen vaiheet

Synnytyksen vaiheet – avautuminen, ponnistaminen ja jälkeiset

Synnytyksen vaiheet – avautuminen, ponnistaminen ja jälkeiset

Jokaisen raskaana olevan naisen ja tulevan isän olisi syytä tietää synnytyksen vaiheet edes pääpiirteittäin. Perustieto auttaa hahmottamaan synnytyksen etenemistä ja tunnistamaan eri vaiheisiin liittyviä tuntomerkkejä.

Avautumisvaiheessa kohdunsuu avautuu, ponnistusvaiheessa lapsi syntyy ja viimeisessä jälkeisvaiheessa irtoaa istukka.

Sain vasta synnytyksessä tietää, että vauvan jälkeen synnytys jatkuu vielä. Jotenkin asia oli mennyt minulta aivan ohi.

Synnyttämiseksi lasketaan tilanteet, joissa raskaus on kestänyt vähintään 22 viikkoa tai joissa sikiö on vähintään 500 gramman painoinen.

Ennen synnyttämisen alkamista on latenssivaihe, joka enteilee lähestyvää synnytystä. Lapsivedet voivat valua pois sikiökalvon puhjettua ja synnyttäjällä voi olla lievästi kivuliaita supistuksia. Samalla kohdunkaula pehmenee ja lyhentyy.

synnytyksen vaiheet latenssivaihe

Avautumisvaihe

Avautumisvaihe katsotaan alkaneeksi siinä vaiheessa, kun supistukset ovat säännöllisiä (alle 10 minuutin välein) ja selvästi kivuliaita sekä kohdunsuu on avautunut 2-4 senttiä. Keskimääärin avautumisvaihe kestää 7-9 tuntia, uudelleensynnyttäjillä vähemmän.

Avautumisvaiheessa synnyttäjä saa olla alkuun kotona, jonka jälkeen hänet otetaan sairaalaan tarkkailuun. Äidin verenpainetta, pulssia ja lämpöä seurataan. Sikiön vointia tutkitaan sykekäyrällä (kardiotokografia, KTG). Lisäksi tarkkaillaan lapsiveden väriä.

Itse on vaikea arvioida, missä vaiheessa sairaalaan kannattaa lähteä. Asiaan vaikuttaa muun muassa matkan pituus ja onko kyseessä ensi- vai uudelleensynnyttäjä. Kun supistukset yltyvät kivuliaiksi, kannattaa soittaa sairaalaan. Sieltä saa hyviä neuvoja.

Avautumisvaiheen kipua voi helpottaa muun muassa:

  • Liikkuminen (esim. kävely, jumppapallolla istuminen)
  • Lämmin vesi (suihku tai kylpy)
  • Alaselän hierominen (synnyttäjän toiveiden mukaan voimakkaasti tai hellästi)
  • Vyöhyketerapia, akupainanta, jooga
  • Lämmin jyvä- tai geelipussi alaselällä tai -vatsalla
  • Lääkkeellinen kivunlievitys ja puudutteet
  • Ilokaasu

Ponnistusvaihe

Avautumisvaihe siirtyy ponnistusvaiheeseen, kun kohdunsuu on täysin auki (10 cm) ja sikiön tarjoutuva osa (yleensä pää) on lantion pohjalla.

Äidin ponnistustarve syntyy, kun sikiö painaa peräsuolta ja välilihaa. Lapsi syntyy ponnistamisen aikana. Vaihe kestää lyhimmillään muutaman minuutin ja pisimmillään muutaman tunnin.

Ponnistusvaiheen alussa synnyttäjän peräsuoli tyhjenee. Kätilöt ovat tottuneet siivoamaan kakat hienovaraisesti pois. Tyhjentyminen kertoo synnytyksen etenemisestä, eikä sitä tarvitse hävetä.

Ponnistusvaiheen aikana kätilö tukee välilihaa, joka estää repeämisten syntymisen. Tarvittaessa tehdään episiotomia eli välilihan leikkaaminen. Joskus synnytystä nopeutetaan imukupin avulla.

Synnyttäjä on usemmiten puoli-istuvassa asennossa, mutta on olemassa myös monia muita synnytysasentoja. Synnytys voi tapahtua esimerkiksi synnytysjakkaralla, seisten, kontillaan tai kyljellään.

synnytyksen vaiheet raskausmaha

Jälkeisvaihe

Lapsen synnyttyä ponnistamisen tarve loppuu. Napanuora katkaistaa ja lapsi annetaan äidille ihokontaktiin.

Jälkeisillä tarkoitetaan istukkaa, napanuoraa ja sikiökalvoja, jotka on tärkeä myös saada syntymään. Ponnistusvaiheen jälkeen kohtu supistuu ja istukka irtoaa yleensä tunnin kuluessa. Istukka poistetaan vatsan päältä painaen ja kevyesti napanuorasta vetäen. Synnytys katsotaan päättyneeksi istukan irtoamiseen.

Tuntui inhottavalta, kun kätilö paineli vatsaa synnytyksen jälkeen. Onneksi vauva oli siinä sylissä kuitenkin ihokontaktissa.

Jos istukka ei irtoa, se joudutaan irrottamaan käsin. Toimenpide vaatii nukuttamista ja samalla tehdään kohdun kaavinta.

Synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeen tulee jälkisupistuksia, jotka johtuvat kohdun palautumisesta normaalikokoon. Jälkisupistuksia voi tulla erityisesti imettämisen aikana ja ne ovat yleensä uudelleensynnyttäjillä kivuliaampia kuin ensisynnyttäjillä.

Ensimmäisen synnytyksen jälkeen en edes huomannut jälkisupistuksia. Toisen synnytyksen jälkeen ne olivat aika kivuliaita, eikä niitä voinut olla huomaamatta.

Synnyttäjällä on myös veristä jälkivuotoa, joka on yleensä kuukautisvuotoa runsaampaa varsinkin ensimmäisinä päivinä. Jälkivuoto kestää yleensä kahdesta kuuteen viikkoon.

Lue lisää:

Perhevapaauudistus puhuttaa – mistä on kyse?

Lapsiperheen raha-asiat – näillä talousvalmentajan vinkeillä onnistut

Kotityöt vievät aikaa – poimi vinkit ajan säästämiseen

Kaikki Suomen synnytyssairaalat

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös