Kirjoja ekaluokkalaiselle – 7-vuotiaan suositukset
Tässä Kirjoja ekaluokkalaiselle -artikkelissa on esitelty kirjoja, jotka on saatu arvostelukappaleina Aulalta, Enostonelta, Art Houselta.
Moni koululainen oppii lukemaan ekan luokan aikana. Ei välttämättä vielä kovin sujuvasti, mutta ainakin tavu ja sana kerrallaan alkavat lauseet muotoutua ymmärrettäviksi. Kokosin tähän kirjoja ekaluokkalaisille, jotka toki sopivat lukutaidosta riippuen myös vanhemmille tai nuoremmille. Nämä kirjat olen testannut yhdessä oman ekaluokkalaiseni kanssa.
Osa kirjoista on valittu niiden helppolukuisuuden perusteella, jolloin pieni koululainen voi lukea kirjaa itsenäisesti. Osa kirjoista on sisältönsä puolesta ekaluokkalaisille kiinnostavia, mutta ovat ainakin suurimmalle osalle melko haastavaa luettavaa. Nämä kirjat sopivat paremmin aikuisen kanssa yhdessä luettaviksi.
Jaa myös oma kirjavinkkisi kommentteihin!
Mikki Lish & Kelly Ngai: Taikuuden talo (2020), Aula
Taskulamppu kädessään Hedy kumartui katsomaan lähempää. Valokuvakehys oli paksussa pölyssä, mutta Hedy erotti kuvassa Johnin, Rosen ja pienen lapsen – äitinsä, arveli Hedy. Juhlahatut päässään he puhalsivat kynttilöitä syntymäpäiväkakusta. Hedyn katsellessa kuvaa, sanat ilmestyivat pölyyn kuin näkymättömän sormen kirjoittamana: ‘Etsi minut.’
Taikuuden talo sopii hyvin ääneen luettavaksi, sillä 266 sivun mittainen romaani ilman kuvia on todennäköisesti juuri lukemaan oppivalle turhan haastava rasti. Tarinan puolesta kirja tosin on kiinnostava myös isommalle koululaiselle.
Luin kirjaa 7-vuotiaalle pojalleni kappale tai puoli kappaletta kerrallaan usean viikon ajan. Heti alkuun kirja ei vienyt mennessään, ja sain hieman suostutella ryhtymään lukutuokioihin. Alkukankeuden jälkeen tarina vei kuitenkin mennessään, ja myös 5-vuotias tyttöni innoistui kuuntelemaan kirjaa. Loppuvaiheessa kirjaa luettiin useampi kappale kerrallaan.
Tarinassa oli paljon taikaa ja ihmeellisiä asioita. Myös jännittäviä kohtia löytyi, ja jos lapsi on kovin herkkä, niin kirja ei ole paras vaihtoehto iltalukemiseksi. Myös itselleni kirjan lukeminen oli mieluista, sillä tarina oli sen verran kiinnostava, että itsekin halusin saada tietää lopputuloksen.
Kirjan lopussa tapahtui asioita, jotka viittaavat siihen, että lisää on luvassa. Jatko-osaa odotellessa siis!
Markku Kaskela: Tämä on Tiku (2020), Enostone
Meille Tiku tuli löytöeläintalosta, semmoisesta kaksikerroksisesta talosta, jonka yläkerta oli täynnä lasiseinäisiä kissahäkkejä. Nissä asusti eri pituisia aikoja joko pitovaikeuksien takia pois annettuja katteja tai kokonaisia metsästä löydettyhä pentueita.
Tämä on Tiku -kirjan pystyy taitava ekaluokkalainen lukea itsenäisesti. Pienessä kirjassa on noin 40 sivua varsinaista tekstiä mukavan väjästi aseteltuna. Kappaleiden aluissa on aiheeseen liittyviä kuvia. Kirja sopii hyvin lapsille, jotka ovat kiinnostuneita kotieläimistä, jotka haaveilevat omasta kissasta tai joilla on kissa kotieläimenä.
Kirjaa lukiessa tuli mieleen, että olisin itse halunnut lukea sen lapsena ollessani. Suurin haaveeni oli saada oma kissa, mutta vanhempani eivät ikinä suostuneet. Kirja antaa hyvin realistisen oloisen kuvan siitä, millaista on omistaa kissa ja minkälaisen ystävyyssuhteen lapsi voi siihen muodostaa.
Satu Heinola: Mirkka ja meri (2019), Enostone
Jos te olette aikuisia, te tietysti kysytty, mitä mahdollisuuksia neljäsluokkalaisella on ostaa oma soutuvene. Sitten te naureskelette huvittuneina, kun luulette, etteivät lapset näe. Jos olette lapsia, ette kysele turhia, vaan toivotte, että onnistuisin. Se on paljon reilumpaa.
Mirkka ja meri tempaa tarinallaan mukaansa heti ensimmäisestä kappaleesta lähtien. Mirkka on neljäsluokkalainen tyttö, joka rakastaa mertaa ja joka haaveilee omasta soutuveneestä. Sopiva soutuvene tulee myyntiin, mutta matkan varrella on monia mutkia.
Juoni ei kuulosta kovin jännittävältä, mutta oikeasti kirja on hyvin kiinnostava. Siitä löytyy paljon hyviä oivalluksia, jotka voi huomata itsekin, jos asettuu aikuisten maailmasta välillä lapsen maailmaan. Siksi kirja oli mielekästä lukemista myös aikuiselle.
Luin kirjan pikaisesti itse ennen kuin suostuttelin, että lukisimme tämän kirjan ekaluokkalaiseni kanssa. Hän ei aluksi innostunut kirjasta yhtään, mutta suostui antamaan mahdollisuuden. Jo heti ensimmäisen kappaleen jälkeen hän sanoi: ”Yllättävän hyvä!”
Kirjan tapahtumiin vaikuttaa eniten Mirkan äiti, joka vaikuttaa olevan aika hukassa vanhemmuutensa kanssa. Onneksi Mirkkan elämästä löytyy myös turvallisia ja ymmärtäväisiä aikuisia. Kirja auttaa huomaamaan sen, kuinka tärkeää on antaa lapsen olla juuri sellainen kuin hän on. Kirjailija Suvi Heinola on psykologi, joka on varmasti työssään törmännyt samanlaisiin ongelmiin.
Kirjassa on 95 sivua ja muutamia kuvia. Jos kirja on ekaluokkalaiselle vielä liian haastava luettavaksi, sopii se hyvin myös ääneen luettavaksi. Suosittelen joka tapauksessa myös aikuisia lukemaan tämän kirjan!
Joanna Nadin: Miina Mylläkkä on täystuho (2020), Art House
Meillä Kruunumäen ala-asteella ei ole biologiaa, pelkästään luontokävelyjä (paitsi ettei niitäkään tällä hetkellä, koska opettaja Vainikainen sanoo, ettei se vie enää ketään Hinttolanlehtoon ennen kuin voi luottaa siihen, että minä en putoa puusta).
Miina Mylläkkä on täystuho -kirjassa on kolme erillistä tarinaa. Pääosassa minäkertojana seikkailee tyttö, jonka lempinimi on Miina Mylläkkä. Kieli on tajunnanvirtamaista ja siinä on vain vähän vuoropuhelua. Miina kertoo kaikenlaisista tapahtumista sekä niiden taustoista lukijalle omasta näkökulmastaan.
Kirjassa on runsaasti mustavalkoisia piirroskuvia, jotka kertovat kirjan tapahtumista. Tarinoista löytyy kommelluksia, erilaisia persoonallisuuksia ja väärinymmärryksiä. Aikuiset eivät aina arvosta Miina Mylläkän neronleimauksia. Varsinaista opetusta ei kirjassa tule esiin, vaan sen pääasia lienee tarkoitus viihdyttää ja saada lapset lukemaan.
Kirjan huumori iski kohderyhmäänsä eli lapsiin. Ja se on tietenkin pääasia! Ei kirjan ollut tarkoituskaan aikuisia naurattaa. Kirja toimii parhaiten, jos lapsi osaa jo itse lukea. Sopii hyvin alakoululaisille.
Lisää hyviä kirjoja ekaluokkalaiselle
Tässä Lukemaan innostaminen -artikkelissa on hyviä kirjavinkkejä koululaisille.
Hyviä ääneen luettavia kirjoja ekaluokkalaiselle:
- Lange, T. 2020. Riku ja Ruut -sarja. Tara Lange.
- Everest, D.D. Archie Greene -sarja. Art House.
- Rowling, J.K. Harry Potter -sarja.
Hyviä itse luettavia kirjoja ekaluokkalaiselle:
- Heikkilä, M. 2017. Kissatalon asukit: tosia tarinoita hylätyistä kissoista. Avain.
- Lehtinen, N. 2018. Aino, Matias ja hauskat lomapäivät. Pieni Karhu.
- Lepistö, L. & Polkutie, A. 2016. Kesäyön salaisuus. Opike.
- Tihinen, M. 2018. Toivottavasti huomenna sataa. Pieni Karhu.
Lue lisää:
Kotityöt vievät aikaa – poimi vinkit ajan säästämiseen
Lasten iltasatu rauhoittaa yöunille
Vaunujen lisävarusteet esittelyssä – lämpöpussit, hoitolaukut ja muut