Lapsen turvallisuus – opeta nämä turvallisuustaidot lapsellesi!
Tässä Lapsen turvallisuus -artikkelissa on esitelty Lasten Keskukselta arvostelukappaleena saatu kirja.
Lapsen turvallisuustaitojen tärkeys korostuu erityisesti silloin kun hän alkaa kulkea yksin koulumatkoja tai viettää aikaa ilman aikuisten valvontaa kotona tai ulkona. Kokosimme muistilistan siitä, minkälaisia turvallisuustaitoja lapselle kannattaa opettaa viimeistään kouluikään tullessa.
Lapsen turvallisuus liikenteessä
Kun lapsi kulkee koulumatkoja tai muuten liikkuu ulkona, suurin vaara ovat yleensä autot ja muut moottoriajoneuvot. Lapsille kannattaa opettaa jo pienestä pitäen huomaamaan punaisen ja vihreän liikennevalon merkitys sekä havainnoimaan liikennettä.
- Kadulla kulkiessa ei kannata tuijottaa kännykkään vaan keskittyä ympäristöön. Myös kevyenliikenteenväylällä voi tapahtua ikäviä onnettomuuksia, jos lapsi ei huomaa pyöräilijää tai hän tekee äkkinäisiä liikkeitä.
- Katua ylittäessä on katsottava tarkkaan oikealle ja vasemmalle. On syytä odottaa, että auto antaa varmasti tietä. Silloinkin on katsottava myös toinen autokaista.
- Vihreä liikennevalo ei anna täyttä turvaa katua ylittäessä. Vaikka vihreä valo palaa, on silti syytä katsoa molempiin suuntiin.
- Heijastinta kannattaa käyttää pimeinä vuodenaikoina.
Tulipalo!
Palohälytykset ja tulipalo voivat osua kohdalle missä tahansa sisätiloissa ollessa. Päiväkodeissa ja kouluissa onneksi harjoitellaan säännöllisesti palohälytystilanteessa toimimista. Aikuisten tehtävänä on huolehtia, että palovaroittimia on tarpeeksi ja että ne toimivat.
- Opeta lapsi huomaamaan vihreät hätäpoistumisreitit eri tiloissa. Suorin reitti ulos ei ole aina se, mistä tultiin sisälle.
- Palohälytyksen sattuessa on syytä toimia rauhallisesti ja poistua viipymättä ulos.
- Savun läpi ei saa lähteä kulkemaan. Esimerkiksi kerrostalossa ei saa ikinä mennä rappukäytävään, jos siellä näkyy savua.
- Tulipaloa ei kannata mennä piiloon. Hätätilanteessa ovet kannattaa pitää suljettuina, jos palo estää poistumisen ulos.
- Jos tulipalo syttyy omassa kodissa, voi hyödyntää alkusammutusvälineitä, kuten sammutuspeittoa ja käsisammutinta. Itsensä pelastaminen on kuitenkin tärkeintä. Jos tilanne näyttää uhkaavalta, ohjeista lasta poistumaan paikalta, sulkemaan ovet perässä ja varoittamalla muita. Hätäkeskukseen on soitettava mahdollisimman pian.

Lapsen turvallisuus kotona
Tulipalon lisäksi kodin turvallisuutta voi parantaa monella pienellä, mutta tärkeällä asialla.
- Saunassa ei saa kuivattaa pyykkiä eikä siellä varastoida tavaraa.
- Jääkaapin ja pakastimen taustat on syytä imuroida säännöllisesti.
- Liedellä ei säilytetä mitään.
- Pesukonetta käytetään vain kun joku on kotona.
- Kynttilöitä ei polteta ilman valvontaa. Lapset eivät koske yksin tulitikkuihin ja sytyttimiin. Tulella ei saa leikkiä!
- Kotona on ensiapulaukku.
Muita turvallisuusvinkkejä
- Lataa lapsen puhelimeen 112-sovellus, jonka avulla hätäpuhelun soittaminen on helppoa ja hätäkeskus näkee, mistä puhelu soitetaan.
- Keskustele lapsen kanssa siitä, missä tilanteissa on syytä soittaa hätäpuhelu. On tärkeää osata kertoa, mitä on tapahtunut ja missä sekä vastata päivystäjän kysymyksiin. Puhelua ei saa sulkea ennen kuin saa luvan.
- Opeta lapselle kotiosoite ja kuulustele se säännöllisesti.
Lue aiheesta lastenkirjoista!
Palovaarin turvatärpit (Matti Waittinen & Marjo Nygård 2020, Lasten Keskus) on monipuolinen tietokirja turvallisuudesta erilaisissa elämän tilanteissa. Kirjassa opetetaan muun muassa alkusammutusta, hätäilmoitusta, ensiapua sekä muistutetaan turvallisuutta lisäävistä asioista kuten heijastimista, kypäristä ja pelastusliiveistä. Kirjassa kerrotaan myös vapaapalokunnan toiminnasta.
Muita aiheeseen liittyviä lastenkirjoja:
- Henriksson, K. 2010. Oikeasti vaarallista. S&S.
- Juselius, A. 2011. Ransu paloasemalla. Pieni Karhu.
- Koivisto, J. 2018. Miina ja Manu koulutiellä. Satukustannus.
- Nopola, S. & Nopola, T. 2018. Risto Räppääjä liikenteessä. Tammi.
- Rottböll, G. 2010. Minun liikennekirjani. WSOY.
- Somerkoski, B. 2007. Siltä näyttää, palomestari Karhu. Suomen pelastusalan keskusjärjestö.
- Somerkoski, B. 2008. Palomestari Karhu ja sammuttavat sankarit. Suomen pelastualan keskusjärjestö.
- Teutori. 2011. Nalle Nallukka pelastaa. Satukustannus.
- Waitinen, M. & Nygård, M. 2019. Palovaarin turvaopas. Lasten Keskus.
Lue lisää:
Lapsen itsetunto ja sen parantaminen harjoitusten avulla
Kotityöt vievät aikaa – poimi vinkit ajan säästämiseen
Lasten satukirjoja, jotka vievät toisiin maailmoihin