Kotityöt vievät aikaa – poimi vinkit ajan säästämiseen

Kotityöt vievät aikaa – poimi vinkit ajan säästämiseen

Kotityöt vievät suuren osan vapaa-ajasta varsinkin lapsiperheissä, kun sotkijoita on enemmän kuin siistijöitä. Kotityöt kuormittavat erityisesti äitejä, sillä edelleen naiset tekevät miehiä enemmän kotitöitä.

Lue lisää: Äidit tekevät 2,5-kertaista työpäivää

Arjen helpottamiseksi keräsimme listan kotitöistä, joita voi hyvillä mielin tehdä vähemmän. Vähemmän tekemällä säästää aikaa, vaivaa, rahaa ja luontoa. Listasimme myös ne työt, joista laistaminen tarkoittaa enemmän töitä myöhemmin.

kotityöt
Näytätkö kotona tältä?

Tee näitä kotitöitä vähemmän

Pese vähemmän pyykkiä! Pyykin turha peseminen kuluttaa turhaa vettä, sähköä ja pesuaineita. Varsinkin kuivurin käyttäminen vie paljon sähköä. Myöskään pyykkien ripustaminen ja viikkaaminen tuntuu olevan harvan mielipuuhaa. Nelihenkisessä lapsiperheessä voi hyvin selvitä muutamalla pesukoneellisella viikossa, ei päivässä!

Vähennä pyykkiä näin:

  • Vaihda lakanat harvemmin. Olet ehkä luonut päähäsi säännön, jonka mukaan lakanat on vaihdettava viikoittain. Jos kokeilet harventaa vaihtoväliä 4-6 viikkoon, voit huomata, että mitään pahaa ei tapahdu. Vaihtovälin harventamisessa auttaa peseytyminen illalla ja yöasun käyttäminen. Tyynyliinaa voi tarvittaessa vaihtaa useammin kuin muita lakanoita.
  • Älä vaihda vaatteita, jos ne eivät ole likaisia. Jos päivän aikana ei hikoile, voi hyvin käyttää samaa paitaa ja housuja useamman päivän. Joskus pelkkä tuuletus riittää. Alusvaatteet ja sukat on mukava vaihtaa päivittäin, mutta niistä ei paljoa pyykkiä kerry. Urheiluvaatteissa voi usein käyttää samoja housuja useamman kerran, vaikka yläosa hikoontuisi kunnolla.
  • Pese täysiä koneellisia.
  • Suojaa lapsi ruokailuissa esimerkiksi harsolla, ruokalapulla tai ruokailuessulla. Näin vaatteet eivät mene joka ruoan jälkeen pesuun. Ruokailusuojaa ei tarvitse pestä joka käyttökerran jälkeen.
  • Lasten ulkovaatteita ei tarvitse jatkuvasti pestä. Kuravaatteet ovat kuraisia, mutta jos ne pesee, ovat ne taas yhtä kuraisia minuutin ulkoilun jälkeen.

Lapset tuppaavat roudata leluja ja muita tavaroita ympäri huushollia. Tavara laskeutuu lapsen kädestä juuri siihen kohtaan kuin missä lapsi sattuu olemaan ja siihen jää.

Vähennä tavaroiden järjestelyä näin:

  • Vähennä tavaran määrää. Mitä vähemmän tavaraa, sitä helpommin ne on järjestää paikoilleen. Kokeile joskus kerätä lapsen leluja laatikkoon ja laittaa kaappiin ylähyllylle. Sieltä lelut saa tarvittaessa, jos lapsi niitä kaipaa. Laatikkoa voi myös vaihtaa, jolloin lapsi saa ”uusia” leluja.
  • Mieti tavaroille oma paikkansa. Tämä vaatii aluksi aikaa, mutta kun koko perhe tietää kunkin tavaran paikan, tulee elämästä helpompaa.
  • Vähennä vaatimustasoa. Tarvitseeko lastenhuoneen lattia olla joka ilta siivottuna? Riittääkö, jos lelut keräisikin vain kerran viikossa imuroinnin tieltä?

Kotitöitä ei tarvitse aina tehdä kovin yksityiskohtaisesti ja tarkasti. Suurpiirteinen siivous on nopea tapa saada kodin yleisilmeestä siisti ja puhdas.

Kokeile näitä:

  • Pyyhi pölyt vain pahimmista paikoista, kuten tv-tasolta. Jätä kirjahyllyt ja muut vastaavat huoletta väliin. Ne ehtii pyyhkiä myöhemminkin.
  • Imuroi nopeasti eteinen ja keittiö. Joka kerta ei tarvitse imuroida niin tarkasti sohvan alta, saatika lattialistojen päältä.
  • Vessan pesun ei tarvitse olla operaatio. Ota kolme rättiä, jotka kostutat nihkeäksi. Pyyhkäise ensimmäisellä lavuaari ja hana, toisella vessanpönttö ja kolmannella vessan lattia pöntön ja lavuaarin ympäriltä. Heivaa sen jälkeen rätit pyykkikoriin. Aikaa menee noin kolme minuuttia.
Äiti halaa lastaan sohvalla
Vai tältä?

Älä jätä näitä kotitöitä väliin

Pinttynyt lika on vaikeampi poistaa kuin tuore lika. Siksi pintojen pyyhkiminen säännöllisesti kannattaa. Nopea pyyhkäisy ei vie paljoa aikaa, eikä pesuaineidenkaan kanssa tarvitse läträtä.

Pyyhi näitä usein:

  • Ruokapöytä ja keittiön tasot
  • Vauvan ja taaperon ruokailuympäristö eli pöytä, lattia ja syöttötuoli
  • Kaappien ja laatikoiden vetimet, joita käytetään jatkuvasti (yleensä jääkaappi ja aterinlaatikko)
  • Valonkatkaisijat ja ovenkahvat, joihin tartutaan jatkuvasti
  • Vessanpönttö ja lavuaari

Lue lisää:

Vaunujen lisävarusteet esittelyssä – lämpöpussit, hoitolaukut ja muut

Lasten iltasatu rauhoittaa yöunille

Vauvan soseet – tehdäkö itse vai valitako purkkiruoka?

Marttojen vinkit kotitöihin

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös