joulukirja lapselle

Joulukirja lapsille – Jouluisia tarinoita lapsille

Joulukirja lapsille – Jouluisia tarinoita lapsille

Tässä Joulukirja lapsille -artikkelissa on esitelty kirjoja, jotka on saatu arvostelukappaleina Tammelta, Otavalta, Art Houselta ja Mäkelältä.

Jos minulta kysytään, niin jokaisen lapsen olisi saada joululahjaksi ainakin yksi kirja! Kirja voi olla mikä tahansa, mutta erityisen mukavaa on joulun aikaan lukea jouluaiheisia kirjoja. Esittelen tässä kaksi uutuuskirjaa ja artikkelin lopussa listaan muita hyviä joulukirjoja lapsille.

Richard Scarryn joululahja (2022), Tammi

Richard Scarryn joululahja joulukirja

Oli kerran orava, jolla oli kovin kylmä – aamulla, keskipäivällä, illalla ja yöllä – koko pitkän talven ajan.

Tammen kultaisia kirjoja on luettu lapsille jo useassa sukupolvessa vuodesta 1952 lähtien. Richard Scarry on yksi suosituimpia Tammen kultaisten kirjojen kuvittajia. Hiirulaiset ja muut eläimet ovat tässäkin kuvakirjassa todella suloisia.

Richard Scarryn joululahja koostuu kahdesta osasta. Ensimmäisessä osassa Hiirulaisten jouluaamu -tarina kertoo pikku hiirikaksikon kokemuksista varhaisena jouluaamuna Joulupukin vierailun jälkeen. Tämä suomennettu tarina on vuodelta 1992 ja se sopii hyvin myös perheen pienimmille.

Toisessa osassa Eläinten joulu sisältää kuusi tunnelmallista tarinaa ja runoa eri vuosikymmeniltä 1950-luvulta 1980-luvulle. Nopeasti luettavat tarinat ja runot sopivat hyvin myös niihin hetkiin, kun aikaa ei ole kovin pitkille tarinoille. Tai sitten niitä voi lukea kerralla useamman putkeen!

Mauri Kunnas: Joulupukki (2021), Otavamauri kunnas joulupukki

Joulutorttujen ja piparkakkujen leipominen on pikkutonttujen mielestä jouluvalmistelujen kohokohta. Silloin on koulustakin vapaata. Parin päivän aikana syntyy melkoinen määrä erilaisia herkkuja, jotka kuitenkin aina loppuvat kesken.

Mauri Kunnaksen Joulupukki ilmestyi alun perin vuonna 1981. Se osoittautui valtavan suosituksi kotimaan lisäksi myös ulkomailla. Tarina ja kuvitus ovat kestäneet aikaa, sillä nyt Joulupukista on julkaistu uusi juhlapainos.

Joulupukki kertoo Joulupukin, joulumuorin ja tonttujen elämästä Korvatunturilla. Teos paljastaa muun muassa sen, mitä jouluväki tekee kesällä, miten joulupukki saa tiedon lahjatoiveista ja miten kaikki lahjat ehditään valmistaa ja jakaa.

Omasta mielestäni parasta Mauri Kunnaksen kirjoissa on niiden kuvitukset, sillä niissä riittää yksityiskohtia, joita tutkia. Jokaisella lukukerralla näkee sekä samat tutut asiat että jotakin uutta. Lapsi ja aikuinen usein huomaavat erilaisia juttuja, joista on kiva kertoa toiselle. Mahtavaa on myös se, että kirjat tuntuvat niin tutuilta omasta lapsuudesta.

Katharina E. Volk & Tina Nagel: Eemil ja joulun valo (2020), Mäkelä

eemil ja joulun valo joulukirja

Pimeys oli ehtinyt jo laskeutua, mutta kuu loisti niin kirkkaana, ettei ystävyksillä ollut mitään vaikeuksia nähdä, missä metsätie kulki. ”Tuolla edessä!” Joel hihkaisi. ”Näettekö? Sieltä kajastaa valoa!”

Eemil ja joulun valo kertoo metsän eläinystävistä, jotka ajautuvat yhdessä etsintäretkelle Joulupukkia etsimään. Pupun lisäksi kirjassa seikkailee orava, kettu, mäyrä, villisika ja pöllö. Kirja on kokonaisuudessaan lämminhenkinen ja sopivan kiinnostava erityisesti perheen pienimmille lukijoille. Kirjassa on jännitystä ilman, että se on yhtään pelottava.

Eemil ja joulun valo on hyvänmielen kirja, jota on mukava lukea ennen joulua tai välipäivinä. Kirjat kuvat ovat kauniit ja niissä esitellään erilaisia tapoja viettää joulua.

Alex Smith: Joulu-Kaarle (2020), Art House

joulukirja lapsille joulu-kaarle

”Hyvää työtä, Lordi Nukkasukka!” Kaarle hihkaisi. Hän silotti korvat, veti vatsaa sisään ja ahtautui pienestä luukusta mukanaan sylillinen paketteja.

Joulu-Kaarle kuuluu suosittuun Kaarle-sarjaan. Kirjoitin aiemmin Kaarle-kirjoista Lukemaan innostaminen -artikkelissa. Siinä alakouluikäiset testilukijani nostivat nimenomaan Kaarlet suosikkikirjoiksiin.

Joulu-Kaarle jatkaa samalla tyylillä, mutta toki uudella tarinalla. Kirjan huumori iskee lapsiin. Heistä on hulvatonta, kun Kaarle keksii omia sanoja tuttuihin lauluihin, liimaa itseensä postimerkkejä ja yrittää lähettää itsensä Korvatunturille ja lukitsee vahingossa Joulupukin käsirautoihin. Muutenkin tarinassa riittää vauhtia ja vaarallisia tilanteita, joissa tavarat lentelevät.

Joulukirja lapsille -lista:

 • Barks, C. 2020. Carl Barksin joulutarinat: 1945-1949. Egmont Kustannus.
 • Bently, P. & Fuge, C. 2019. Koti lumimaassa. Mäkelä.
 • Butler, M. & MacNaughton, T. 2020. Siilin joulutoive. Karisto.
 • Chapman, J. 2019. Oikea lumijoulu! Mäkelä.
 • Dale, P. 2020. Dinot pelastavat joulun. Mäkelä.
 • Hattie, E. & Warnes, T. 2020. Rakkaampi kuin joulu. Mäkelä.
 • Heikkilä, C. 2019. Kissa Lempisen joulukiemura. Lasten Keskus.
 • Herzog, A. 2020. Ketun ja possu joulu. Mäkelä.
 • Kanala, S. 2019. Hissen joulu ja joululaulut. Amusantti.
 • Kiuru, A. & Linnea, S. 2019. Tonttu Toljanteri ja joulupukin uudet vaatteet. Minerva.
 • Kunnas, M. 2020. Joulupukin joululoma. Otava.
 • Maijala, M. & Virta, J. 2019. Joulu juksaa. Etana Editions.
 • Manninen, K. 2020. Pandakaksoset joulun jäljillä: 24 tarinaa joulun odotukseen. Otava.
 • Mikkanen, R. & Tarkka, H. 2020. Into-tontun ilmalento. Minerva.
 • Ryynänen, H. 2019. Jouluinen Myry: lennokas joulutarina. Tammi.
 • Sandberg, C. & Kauppinen, T. 2020. Taikametsän joulu. Sandcastle Productions.
 • Shin, Y. 2020. Lumiukko. Mäkelä.
 • Taplin, S. & Iossa, F. 2019. Talven ihmemaa. Kids.fi.
 • Thompson, E. 2020. Petteri Kaniinin jouluseikkailu. Docendo.
 • Viljanen, S. 2020. Pippa Pippuri ja joulutaika. Pippurinen Kustannus.
 • Walt Disney Studio. 2020. Samu Sirkan joulutervehdys. Tammi.

Lue lisää jouluaiheisia artikkelejamme:

Jouluruoat – Viikon helpot Ruuhkiseseptit

”Onkos täällä kilttejä lapsia?” – Ansaitseeko vain kiltti lapsi joululahjoja?

Joululahja lapselle – kuinka monta on tarpeeksi?

Joulua pakoon ulkomaille – Tänä vuonna suuntana Los Angeles

 

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Kommentoi alle oma mielipiteesi

Tilaa uutiskirje

Liity tästä suositun uutiskirjeemme saajaksi ja saat rahanarvoisia vinkkejä vauva-arkeen.

Takaisin ylös