lasten satukirjoja

Lasten satukirjoja, jotka vievät toisiin maailmoihin

Lasten satukirjoja, jotka vievät toisiin maailmoihin

Tässä Lasten satukirjoja -artikkelissa on esitelty kirjoja, jotka on saatu arvostelukappaleina Aurinkokustannukselta, Enostonelta ja Kummalta.

Satukirjoissa parasta on se, että niiden kautta voi päästä mitä ihmeellisimpiin maailmoihin. Realistisuudella ei tarvitse olla saduissa sijaa, ja se saa aikaa mitä mielikuvituksellimpia lopputuloksia.

Lasten satukirjat ja lukeminen ylipäätänsä opettavat lapsille maailmasta. Kirjojen kautta oppii uusia näkökulmia, empatiakyky kehittyy, sanavarasto laajenee ja niin edelleen.

Meistä varmaan jokainen muistaa lapsuudestaan jonkin sadun. Lapset usein haluavat kuulla saman tarinan uudelleen ja uudelleen. Siksi ne lempisadut jäävät myös mieleen.

Petronella Grahn: Pomenia (2020), Kumma

satuja lapsille pomenia

Voisiko tähän muka tottua? Peilissä näkyivät karvan peittämät kasvot, korvat ja nenä olivat leveät kuin vaahteran lehdet, ja pienet kultaiset sarvetkin hänellä oli päässään ja pyöreä pottunenä.

Pomenia on kokonainen taikamaailma. Siis kirjan lisäksi myös Satuseikkailu-lautapeli, tunneseikkailukortit ja YouTube-videoita. Sarjaan on ilmestynyt myös toinen kirja: Taikapölyn salaisuus. Pomenian nettisivuilla on paljon tutkittavaa. Itse jäin pitkäksi aikaa tutkimaan pomenialaisten sutkautuksia.

Pomenian luoja on Petronella Grahn, joka on satutaiteilija, tarinankertoja ja kuuden lapsen äiti. Vähän niin kuin Harry Potterikin, Pomenia on syntynyt pikku hiljaa vuosien varrella, kun äiti on kertonut lapsilleen iltasatuja.

Kumman sivuilta selviää, että vuoden 2021 alussa on ilmestymässä lisää Pomeniaa: Taikamaailma vaarassa ja Sisu Sukkela sankarina.

Pomeniassa riittää luettavaa viikkokausiksi, jos sitä lukee iltasatuna luku kerrallaan. Kyseessä on siis aika pitkä tarina ja siksi kirja sopii parhaiten esikouluikäisille ja sitä vanhemmille. Pomeniassa seikkailee paljon väkeä: lapsia, keijuja, lohikäärmeitä, hiiriä ja vähän ikäviäkin tyyppejä kuten Käämä ja Rosvokoira.

Oman mainintansa ansaitsee kirjan kuvitus, joka on todella onnistunut ja lumoava. On ihmeellistä, miten joku osaa piirtää tällä tavalla!

Ville Hytönen & Pete Revonkorpi: Pikku-Matelin laulu (2019), Enostone

lasten satukirjoja pikku-matelin laulu

Pikku-Mateli oli pyöreäposkinen tyttö, aivan punatulkun tai muun pihalinnun näköinen.

Pikku-Matelin laulussa on lapsille selvä opetus. Yksin ei tarvitse kannatella kaikkea, yksin ei tarvitse pärjätä ja että yhteistyössä on voimaa. Kirja on sopivan pitkä lyhyehköksi iltasaduksi ja vaikka siinä on jänniäkin kohtia, niin loppu on onnellinen. Revonkorven kuvitus on tumma ja utuista, ja senkin puolesta kirja sopii hyvin iltasaduksi.

Se, miksi valitsin Pikku-Matelin laulun juuri tähän lasten satukirjoja -artikkeliin on kirjan satumainen tunnelma. Pikku-Mateli on vain ukkovarpaan kokoinen ja luonnon kiertokulku kytkeytyy ihmeellisesti Pikku-Matelin laulun ympärille.

Kirjan kieli ei päästä kuulijaa helpolla. Yksityiskohtiin ei toki aina tarvitse tarttua, vaan erikoisista luontosanoista voi rauhassa nauttia ihan vaan sanoina. Omien lasteni kanssa innostuimme kuitenkin googlaamaan, että miltä esimerkiksi ruotsinpihlaja ja hämyvuokko näyttävät.

Kirja sopii luettavaksi jo muutaman vuoden ikäisistä lapsista lähtien, mutta vielä koululaisille kirja tarjoaa myös analyyttisemman pohjan. Kirjan lopetussanat ovat erityisen kauniit: ”Mutta yhdessä pienet ihmiset ovat kauniin maailman suurin turva”.

Agnés de Lestrade & Valeria Docampo: Pikku Prinssi (2018), Aurinkokustannus

lasten satukirjoja pikku prinssi

Sen tähden pikku prinssi oli rakkaudestaan ja hyväntahtoisuudestaan huolimatta päättänyt lähteä.

Tämä Pikku Prinssi on uudelleentulkinta alkuperäisestä Pikku Prinssistä, joka on Antoine de Saint-Exupéryn pienoisromaani vuodelta 1943. Itselläni on suuri aukko sivistyksessä, koska en ole koskaan lukenut tätä kuuluisaa tarinaa. Onneksi aukko tuli nyt ainakin osittain kurottua umpeen.

Koska en tunne alkuperäistä teosta, en pysty vertaamaan tätä käsissäni olevaa kuvakirjaa siihen. Oletettavasti tämä kirja on alkuperäistä lyhyempi ja sopii paremmin myös pienille lapsille.

Pikku Prinssi tapaa matkallaan erilaisia ihmeellisiä tyyppejä, joita hän ihmettelee lapsen silmin. Aikuinen osaa jo laittaa nämä ihmistyypit kontekstiin, mutta kirjaa lukeva lapsi luultavasti kokee hahmot ainoastaan satuhahmoina. Pikku Prinssi esimerkiksi ihmettelee liikemiestä, joka laskee omistamiaan tähtiä ja haluaa aina vaan omistaa enemmän. ”No, mitä hyötyä rikkaudesta sinulle on?”, Pikku Prinssi kysyy.

Valeria Docampon kuvitus on kaunista, virtaavaa ja hempeää. Hahmojen kasvoilta löytyy mielenkiintoisia ja tulkittavia ilmeitä.

Tämä satu on luettavissa yhdeltä istumalta ja sopii hyvin iltasaduksi. Suosittelen kirjaa vähintään 5-vuotiaille ja koululaisille.

Lue lisää:

Lukemista lapsille – kirjavinkit lukuelämyksiin!

Lukemaan innostaminen – Mikä neuvoksi kun lapsi ei halua lukea?

Syysaskartelut – Puuhanurkan askarteluvinkit

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Kommentoi alle oma mielipiteesi

Tilaa uutiskirje

Liity tästä suositun uutiskirjeemme saajaksi ja saat rahanarvoisia vinkkejä vauva-arkeen.

Takaisin ylös