lasten satukirjoja

Lasten satukirjoja, jotka vievät toisiin maailmoihin

Lasten satukirjoja, jotka vievät toisiin maailmoihin

Tässä Lasten satukirjoja -artikkelissa on esitelty kirjoja, jotka on saatu arvostelukappaleina Lasten Keskukselta, Aurinkokustannukselta, Enostonelta ja Kummalta.

Satukirjoissa parasta on se, että niiden kautta voi päästä mitä ihmeellisimpiin maailmoihin. Realistisuudella ei tarvitse olla saduissa sijaa, ja se saa aikaa mitä mielikuvituksellimpia lopputuloksia.

Lasten satukirjat ja lukeminen ylipäätänsä opettavat lapsille maailmasta. Kirjojen kautta oppii uusia näkökulmia, empatiakyky kehittyy, sanavarasto laajenee ja niin edelleen.

Meistä varmaan jokainen muistaa lapsuudestaan jonkin sadun. Lapset usein haluavat kuulla saman tarinan uudelleen ja uudelleen. Siksi ne lempisadut jäävät myös mieleen.

Katri Kirkkopelto: Molli ja maan ääri (2020), Lasten Keskus

Molli ja maan ääri

Molli astui ulos portista ja seisahtui hetkeksi nuuhkimaan ilmaa.
– No niin. Tästä se alkaa, matka maan ääreen, Molli sanoi kuuluvalla äänellä ja lähti kulkemaan pontevin askelin kohti Suurta metsää.

Molli ja maan ääri on satuseikkailu, joka kertoo kodin turvallisten rajojen ulkopuolelle menemisestä, koti-ikävästä ja vieraan kohtaamisesta. Molli-sarjaan kuuluu myös paljon muita kirjoja ja materiaaleja. Meidän perheessä lempikirjaksi on muodostunut Mollin iltahepuli, josta voit lukea enemmän Lasten iltasatu -artikkelista.

Kirjan kuvitus on ihanan täyteläistä ja värikästä. Molli on piirretty ilmeikkääksi ja lapsen kanssa voi yhdessä miettiä, millaisia tunteita Mollin kasvot kulloinkin ilmentävät. Kirjan tarina on sopivan jännittävä myös pienille lapsille.

Tunnetaitojen opettelun ja kirjan lukemisen tueksi on myös Tuumasta tunteeseen Mollin malliin -kääntövihkonen. Vihkossa on jokaisesta sivusta kysymyksiä, joita voi pohtia yhdessä lapsen kanssa. Kokeilin kysymyksiä 5-vuotiaani kanssa, ja hän vastaili mielellään niihin, ja yhdessä meillä oli tosi mukavia keskusteluja. Vihkossa on myös runsaasti tekemis- ja leikkimisideoita, jotka liittyvät kirjaan. Vihko sopii hyödynnettäväski perheissä, päiväkodeissa ja kerhoissa.

Lue lisää: Tunnekirja lapsille – opeta lapselle tunteiden käsittelyä kirjojen avulla

Petronella Grahn: Pomenia – Taikamaailman suuri seikkailu (2020), Kumma

satuja lapsille pomenia

Voisiko tähän muka tottua? Peilissä näkyivät karvan peittämät kasvot, korvat ja nenä olivat leveät kuin vaahteran lehdet, ja pienet kultaiset sarvetkin hänellä oli päässään ja pyöreä pottunenä.

Pomenia on kokonainen taikamaailma. Siis kirjan lisäksi myös Satuseikkailu-lautapeli, tunneseikkailukortit ja YouTube-videoita. Sarjaan on ilmestynyt myös toinen kirja: Taikapölyn salaisuus. Pomenian nettisivuilla on paljon tutkittavaa. Itse jäin pitkäksi aikaa tutkimaan pomenialaisten sutkautuksia.

Pomenian luoja on Petronella Grahn, joka on satutaiteilija, tarinankertoja ja kuuden lapsen äiti. Vähän niin kuin Harry Potterikin, Pomenia on syntynyt pikku hiljaa vuosien varrella, kun äiti on kertonut lapsilleen iltasatuja.

Kumman sivuilta selviää, että vuoden 2021 alussa on ilmestymässä lisää Pomeniaa: Taikamaailma vaarassa ja Sisu Sukkela sankarina.

Pomeniassa riittää luettavaa viikkokausiksi, jos sitä lukee iltasatuna luku kerrallaan. Kyseessä on siis aika pitkä tarina ja siksi kirja sopii parhaiten esikouluikäisille ja sitä vanhemmille. Pomeniassa seikkailee paljon väkeä: lapsia, keijuja, lohikäärmeitä, hiiriä ja vähän ikäviäkin tyyppejä kuten Käämä ja Rosvokoira.

Oman mainintansa ansaitsee kirjan kuvitus, joka on todella onnistunut ja lumoava. On ihmeellistä, miten joku osaa piirtää tällä tavalla!

Ville Hytönen & Pete Revonkorpi: Pikku-Matelin laulu (2019), Enostone

lasten satukirjoja pikku-matelin laulu

Pikku-Mateli oli pyöreäposkinen tyttö, aivan punatulkun tai muun pihalinnun näköinen.

Pikku-Matelin laulussa on lapsille selvä opetus. Yksin ei tarvitse kannatella kaikkea, yksin ei tarvitse pärjätä ja että yhteistyössä on voimaa. Kirja on sopivan pitkä lyhyehköksi iltasaduksi ja vaikka siinä on jänniäkin kohtia, niin loppu on onnellinen. Revonkorven kuvitus on tumma ja utuista, ja senkin puolesta kirja sopii hyvin iltasaduksi.

Se, miksi valitsin Pikku-Matelin laulun juuri tähän lasten satukirjoja -artikkeliin on kirjan satumainen tunnelma. Pikku-Mateli on vain ukkovarpaan kokoinen ja luonnon kiertokulku kytkeytyy ihmeellisesti Pikku-Matelin laulun ympärille.

Kirjan kieli ei päästä kuulijaa helpolla. Yksityiskohtiin ei toki aina tarvitse tarttua, vaan erikoisista luontosanoista voi rauhassa nauttia ihan vaan sanoina. Omien lasteni kanssa innostuimme kuitenkin googlaamaan, että miltä esimerkiksi ruotsinpihlaja ja hämyvuokko näyttävät.

Kirja sopii luettavaksi jo muutaman vuoden ikäisistä lapsista lähtien, mutta vielä koululaisille kirja tarjoaa myös analyyttisemman pohjan. Kirjan lopetussanat ovat erityisen kauniit: ”Mutta yhdessä pienet ihmiset ovat kauniin maailman suurin turva”.

Agnés de Lestrade & Valeria Docampo: Pikku Prinssi (2018), Aurinkokustannus

lasten satukirjoja pikku prinssi

Sen tähden pikku prinssi oli rakkaudestaan ja hyväntahtoisuudestaan huolimatta päättänyt lähteä.

Tämä Pikku Prinssi on uudelleentulkinta alkuperäisestä Pikku Prinssistä, joka on Antoine de Saint-Exupéryn pienoisromaani vuodelta 1943. Itselläni on suuri aukko sivistyksessä, koska en ole koskaan lukenut tätä kuuluisaa tarinaa. Onneksi aukko tuli nyt ainakin osittain kurottua umpeen.

Koska en tunne alkuperäistä teosta, en pysty vertaamaan tätä käsissäni olevaa kuvakirjaa siihen. Oletettavasti tämä kirja on alkuperäistä lyhyempi ja sopii paremmin myös pienille lapsille.

Pikku Prinssi tapaa matkallaan erilaisia ihmeellisiä tyyppejä, joita hän ihmettelee lapsen silmin. Aikuinen osaa jo laittaa nämä ihmistyypit kontekstiin, mutta kirjaa lukeva lapsi luultavasti kokee hahmot ainoastaan satuhahmoina. Pikku Prinssi esimerkiksi ihmettelee liikemiestä, joka laskee omistamiaan tähtiä ja haluaa aina vaan omistaa enemmän. ”No, mitä hyötyä rikkaudesta sinulle on?”, Pikku Prinssi kysyy.

Valeria Docampon kuvitus on kaunista, virtaavaa ja hempeää. Hahmojen kasvoilta löytyy mielenkiintoisia ja tulkittavia ilmeitä.

Tämä satu on luettavissa yhdeltä istumalta ja sopii hyvin iltasaduksi. Suosittelen kirjaa vähintään 5-vuotiaille ja koululaisille.

Lue lisää:

Lukemista lapsille – kirjavinkit lukuelämyksiin!

Lukemaan innostaminen – Mikä neuvoksi kun lapsi ei halua lukea?

Syysaskartelut – Puuhanurkan askarteluvinkit

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös