lasten iltasatu

Lasten iltasatu rauhoittaa yöunille

Lasten iltasatu rauhoittaa yöunille

Tässä Lasten iltasatu -artikkelissa esitellään kirjoja, jotka on saatu arvostelukappaleina Kummalta, Lasten Keskuksesta, Enostonelta ja Kirjasiskoilta.

Varmaan aika monessa perheessä yksi monesta iltarutiinista on iltasadun lukeminen lapselle. Ainakin meillä lapset suorastaan vaativat iltasatua ja aika monesti lapsi haluaa lukea samaa kirjaa uudelleen ja uudelleen. Joskus sama kirja kaksi kertaa peräkkäin!

Mielestäni iltasatu ei saa olla liian jännittävä tai liian mielikuvitusta aktivoiva, sillä muuten lapsi saattaa saada liikaa virikkeitä iltaan. Pienemmille lapsille lyhyt kirja on paras vaihtoehto, mutta isommat lapset malttavat paremmin kuunnella myös pidempää kirjaa, jota luetaan osa kerrallaan useamman illan aikana.

Erityisen hyviä iltasatuja ovat sellaiset, joissa rauhoitutaan unille ja toivotetaan hyvät yöt. Sellaisten kirjojen päätteeksi on luontevaa lapsen itsensäkin painaa päänsä tyynyyn. Tässä artikkelissa esittelen juuri tällaisia lasten iltasatukirjoja.

Lue myös: Kuinka opettaa lapsi itsenäiseen nukahtamiseen?

Julia Pöyhönen & Heidi Livingston: Fannin uniseikkailut (2023)

fannin uniseikkailut

Kumma

Sinua jännittää. Et ole koskaan aiemmin lentänyt. Ethän sinä osaa lentää. Lilli kuitenkin vakuutta, ettei sinulla ole mitään hätää.

Fannin uniseikkailut on todellinen nukutuskirja. Neljä erilaista nukutussatua sisältävät myös ohjatut rentoutusharjoitukset, jotka luovat turvallisen nukkumaanmenohetken sekä rauhoittavat kehon ja mielen. Tarinoissa pureudutaan myös hyvinvoinnin kannalta tärkeisiin teemoihin kuten epäonnistumisen pelkoon ja sinnikkyyteen, vahvuuksien tunnistamiseen ja huolien käsittelemiseen.

Kirjassa on vain vähän kuvia, sillä sadut on tarkoitus lukea niin, että lapsi kuuntelee niitä makuuasennossa silmät kiinni. Tämä voi vaatia useamman kerran harjoittelua, mutta luultavasti sinnikkyys palkitaan ja lapsi oppii rauhoittumaan yöunille aiempaa paremmin. Samantyyppiset harjoitukset sopivat hyvin myös aikuisille.

Katri Kirkkopelto: Mollin iltahepuli (2020), Lasten Keskus

mollin iltahepuli

Mollia ja Sisua alkaa haukotuttaa. Ne päättävät rakentaa unipesän. Siihen tarvitaan paljon tyynyjä. Molli ja Sisu pinoavat tyynyt päällekkäin.

Mollin iltahepuli kertoo Mollin ja hänen yökyläkaverinsa Pikku Sisun iltahepuleista ja unille rauhoittumisesta. Tutustuin kirjaan ensin itsekseni ennen kuin luin sen 5- ja 7-vuotiaille lapsilleni. Olin ihan satavarma, että kirja kolahtaa erityisesti 5-vuotiaaseeni, enkä ollut väärässä! Kirja on meille myös hyvin ajankohtainen, sillä jostain syystä viime viikkoina on kärsitty kaikenlaisista iltahepuleista.

Kirjassa on hauska idea, että esimerkiksi kirjaa ravistelemalla ja kääntelemällä saa aikaan erilaisia asioita tarinassa. Kirjan lopussa silitellään ja sanotaan hyvää yötä.

Ensimmäinen Molli-kirja ilmestyi vuonna 2013, ja niitä on käännetty useille eri kielille. Molli-kirjoissa käsitellään lapsiperheissä tuttuakin tutumpia arkisia tilanteita. Keväällä 2021 ilmestyy uusi kirja, jossa Molli törmää omituisiin ja epäilyksiä herättäviin ruokiin. Mollilla on myös omat nettisivut.

Riina Katajavuori & Hannamari Ruohonen: Kielo loikoilee (2020), Enostone

kielo loikoilee lasten iltasatu

Papukaija, tiikerit, apinat, kolibrit.
– Toivon syntymäpäivälahjaksi loikoilua, Kielo sanoo.

Kielo loikoilee kertoo Kielon ja hänen äitinsä iltatoimista. Hampaat pestään, yöpuku vaihdetaan ja iltasatu luetaan. Ja vähän on vaikeuksia rauhoittua. Hyvin samaistuttavia puuhia siis moneen perheeseen.

Kirjassa käsitellään myös loikoilua ja joutenoloa. Joskus pelkkä läheisyys ja yhdessäolo riittävät. Aina ei tarvitse tekemistä eikä edes sanoja. Nykypäivänä on niin paljon tekemistä ja virikkeitä, että on suorastaan erityistaito olla joskus tekemättä mitään. Tämä koskee sekä aikuisia että lapsia ihan yhtä lailla.

Kirjan Kielo on 6-vuotias, mutta itse koen, että kirja sopii hyvin myös paljon pienemmillekin lapsille. Tekstiä ei ole paljoa ja lauseet ovat lyhyitä. Kirjan kuvituksista löytyy paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia ja niistä löytyy varmasti lapselle paljon tuttuja asioita.

Tiina Walsh: Tyttö/poika, joka unohti nimensä (2020), Kirjasiskot

kirjasiskot nimikirja

Hikka-Hiiri hymyili suu korvia myöten. ”Tietysti minä ja ystävämme muistamme nimesi. Mutta halusimme, että sen muistaminen olisi sinulle jännittävä seikkailu. Ystäväthän pitävät aina huolta toisistaan. HIK!”

Kirjasiskojen nimikirjojen ideana on luoda jokaiselle lapselle oma yksilöllinen kirja. Kirjan seikkailu perustuu lapsen oman nimen kirjaimiin, jolloin kirjojen tarinat ovat erilaisia. Kirjoissa ei siis muutu vain lapsen nimi, vaan tarinasivutkin ovat keskenään erilaisia.

Esimerkiksi NOMI-nimisessä kirjassa seikkailu vie tytön ja Hikka-Hiiren vierailulle Nippu-Norsun, Outo-Oboen, Mutu-Madon ja Into Ilmapallon luokse.

Kirjojen perustarina noudattaa kuitenkin samaa kaavaa. Aamulla tyttö tai poika herää ja huomaa unohtaneensa oman nimensä. Hikka-Hiiri johdattaa lapsen mukaan seikkailuun, jonka kautta nimi muistuu taas mieleen. Kirja päättyy siihen, että koko juonikuvio paljastuu ja lapsi voi mennä hyvillä mielin nukkumaan.

Meillä 5-vuotias on ollut erityisen innoissaan nimikirjasta, mutta kyllä ekaluokkalaistakin on kiinnostanut. Pian hän osaa lukea kirjaa jo itsekin. Oma ikäsuositukseni kirjoille on 3-8-vuotta.

Koodilla BLOGIKIRJASISKOT saa nimikirjoista 20 prosentin alennuksen!

Ympyräiset: Pomppu Bansku ylikierroksilla (2018), Mäkelä

pomppu bansku ympyräiset

– Minä en halua vielä nukkumaan! Pomppu Bansku hihkuu. – Täältä tulee lepakko-kepakko!

Tämän kirjan olen itse ostanut lapsille Ympyräisiltä. Kuten kansikuvakin kertoo Pomppu Bansku ylikierroksilla -kirjassa opitaan rauhoittumaan. Bansku on nimittäin luonteeltaan melkoinen hulivili ja touhuilija. Ehkä monessa muussakin perheessä asuu ainakin yksi Pomppu Bansku.

Banskulla on takanaan vauhdikas ja riemuisa päivä, jonka jälkeen on vaikea rauhoittua, vaikka kuinka väsyttäisi. Joskus leikit tuntuvat jäävän harmillisesti kesken, kun kello kertoo olevan nukkumaanmenoaika. Se tuntuu monesti lapsilta vaikealta. Onhan meidän aikuistenkin joskus vaikea luopua kännyköistämme ja mennä ajoissa nukkumaan.

Banskut avuksi pyydetään Zen Flamingot, jotka ovat rauhoittumisen mestareita. Ensin käydään rauhassa läpi päivät tapahtumat ja pohditaan, millaisia tunteita päivän mittaan on koettu. Tällainen pysähtyminen on hyödyllistä myös oman lapsen kanssa. Samalla tulee käsiteltyä luontevasti ne asiat, jotka ovat ehkä jääneet mietityttämään lasta.

Lopullinen ratkaisu rauhoittumiseen löytyy kuitenkin Flamingojen neuvomista iltarutiineista: hengitysharjoituksia, terveellinen iltapala, huolellinen hammaspesu ja rauhallinen iltasatu. Pian kaikki Poutapilven asukkaat ovat syvässä unessa.

Lue myös: Mindfulnessilla tasapainoa ja rauhaa

Kerro meille, mikä on teidän perheessä mieleisin lasten iltasatu!

Lisää kirjoja aiheesta lasten iltasatu:

 • Averiss, C. & Varley, S. 2018. Ystävykset yökylässä. Mäkelä.
 • Beer, K. 2020. Satumatka: 11 hyvän mielen iltasatua. Gummerus.
 • Bondestam, L. 2018. Hyvää yötä maa. Teos.
 • Forssén Ehrlin, C-J. & Maununen, I. 2015. Kani joka tahtoi nukahtaa. Otava.
 • Gliori, D. & Brown, A. 2020. Pikkupöllö ei saa unta. Mäkelä.
 • Eriksson, E. & Moroni, L. 2018. Julia on väsynyt. Mäkelä.
 • Haughton, C. 2016. Unen aika. Lasten Keskus.
 • Havukainen, A. & Toivonen, S. 2008. Tatun ja Patun outo unikirja. Otava.
 • Holowaty, L. 2019. Hyvää yötä, Taavi. Otava.
 • John, J. & Davies, B. 2016. Pää tyynyyn! Karisto.
 • Kaskinen, A-M. 2020. Pienen iltarukous. Lasten Keskus.
 • Kirkkopelto, K. 2020. Mollin iltahepuli. Lasten Keskus.
 • Knapman, T. & Grey, A. 2017. Hyvää yötä, merirosvot! Mäkelä.
 • Koivisto, J. 2020. Miina ja Manu yökylässä. Otava.
 • Kubicek Boye, H. & Di Francesco, L. 2020. Unisatuja: satuja jotka auttavat lasta nukahtamaan. WSOY.
 • Kunnas, M. 2019. Hurjan hauska unikirja. Otava.
 • Kuutti, M. & Söderlund, S. 2020. Onni ja Aada yökylässä. Karisto.
 • Lehtinen, N. 2020. Ainon ja Matiaksen iltakirja. Pieni Karhu.
 • McLean, D. & Ward, S. 2020. Maailman ihanin iltahali. Mäkelä.
 • Melling, D. 2018. Sattuipa eräänä iltana. Mäkelä.
 • Patricelli, L. 2018. Nukkumaan! Kirjapaja.
 • Surojegin, N. 2018. Uneton jänö. Minerva.
 • Vainiomäki, K. 2020. Miten eläimet nukkuvat. Myllylahti.
 • Wilmore, A. 2020. Uninen pupu. WSOY.

Lue lisää:

Vaunujen lisävarusteet esittelyssä – lämpöpussit, hoitolaukut ja muut

Sekundaarinen lapsettomuus – kaipaus useampaan lapseen

Lapsiperheen sisustus – saako kotona näkyä lasten jälki?

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös