kiltti lapsi

”Onkos täällä kilttejä lapsia?” – Ansaitseeko vain kiltti lapsi joululahjoja?

”Onkos täällä kilttejä lapsia?” – Ansaitseeko vain kiltti lapsi joululahjoja?

”Jos olet kiltti lapsi, voit saada jouluna lahjoja!” ”Olepa nyt kiltisti, tontut katsovat ja kertovat joulupukille.”

Näitä lausahduksia moni meistä on kuullut omassa lapsuudessa ja melkein yhtä moni meistä hokee niitä nyt omille lapsilleen. Mielestäni tällainen puhe joutaisi jo romukoppaan.

Mitä kiltteys on?

Ensinnäkin olisi määriteltävä kiltteys. Mitä se on ja onko se jokaisessa tilanteessa tavoiteltavaa? Tarkoittaako kiltti sitä, että tottelee aina? Kiltti lapsi tottelee aikuista ja kiltti aikuinen tottelee… niin, ketä? Puolisoa, pomoa vai poliisia?

Entä mitä jos lapsi ei ole kiltti? Onko hän silloin tuhma?

Onko tavoitteena siis kasvattaa lapsesta aikuinen, jonka tärkeä ominaisuus on totteleminen? Olisiko tärkeämpää kuitenkin, että lapsi oppisi tottelemisen sijasta ajattelemaan itse, mitä kannattaa milloinkin tehdä ja miten oma toiminta vaikuttaa muihin ihmisiin?

Kiltille käy kaikki. Hän ei uskalla sanoa ei. Niin uhrautujalle annetaan hoidettavaksi kaikki ikävät ja hankalat työt. Hän ei ole vain esimiehensä, vaan myös työtovereidensa pompoteltavana. Hän tekee juuri niin, kuin toiset toivovat, tahtovat, käskevät tai määräävät. Lehtori Anna-Liisa Valtavaara, Narsistien uhrien tuki ry

Jos siirretään aihe vaikka aikuisten parisuhteeseen, voi miettiä onko hyvä ja kiltti vaimo sellainen, joka aina tottelee mukisematta miestään? Tai toisinpäin?

Aiheesta olemme aiemmin kirjoittaneet täällä: Positiivinen kasvatus

Paljon kysymyksiä ja ainakin omalla kohdallani vastaus on selvä. Haluan, että lapseni oppivat kunnioittamaan muita ihmisiä ja ajattelemaan omilla aivoillaan. Toki joudun usein käskeä lapsiani, mutta pidän aina huolta siitä, että perustelen asiat ja keskustelen heidän kanssaan.

joulu paketti
Onko tässä kiltti lapsi, joka on saanut joulupaketin? Vai tuhma, koska niitä on vain yksi?

Ulkoinen vai sisäinen motivaatio?

Aika monelle lienee tuttu motivaation jakaminen sisäiseen ja ulkoiseen. Tutkimusten mukaan vahvempaa ja pidempiaikaista motivaatiota syntyy sisäisistä kuin ulkoisista tekijöistä.

Tontuilla uhkaileminen ja sitä kautta lapsen käytöksen ohjaileminen on nimen omaan ulkoisen motivaation tukemista. Lapselle ei tällöin synny sisäistä halua toimia ”kiltisti” tai muut ihmiset huomioiden.

Toki yksittäisistä tilanteista pääsee helposti pälkähästä kun käyttää ulkoisen motivaation keinoja. Kukapa ei joskus lahjoisi, uhkaisi tai kiristäisi lapsiaan toimimaan jollain tietyllä tavalla. Se on vain inhimillistä.

Pidemmällä tähtäimellä on kuitenkin ongelmallista, jos aina käyttää ulkoisen motivaation keinoja eikä koskaan pysähdy yhdessä lapsen kanssa keskustelemaan ja perustelemaan näkökantoja.

Pohditaanpa taas aikuisten maailmaa. Miltä sinusta tuntuisi, jos puolisosi uhkaisi tai kiristäisi sinua vaikkapa siivoamaan? ”Jos et nyt siivoa vessaa heti paikalla, lähden pubiin!” Olisiko kuitenkin hedelmällisempää keskustella työnjaosta ja kodin tavoiteltavasta siisteyskäsityksestä?

kiltti lapsi
Hän varmaan pettyy, jos ei saa paljon joululahjoja!

Onko lahjojen määrä kiltteyden mittari?

Jos jo lokakuusta lähtien lapselle hoetaan, että ole kiltti lapsi niin saat paljon lahjoja, niin kyllähän lapsi tämän helposti uskoo. Onko vanhemmilla tosiaan toive opettaa lapselle, että se joka saa eniten leluja on kaikkein kiltein ja paras?

Tämä voi johtaa myös siihen, että jopa perheen vauvalle ostetaan kasapäin lahjoja vain siksi, että muuten isot sisarukset luulevat, ettei vauva ole ollut kiltti. Ilmeisesti monia ei kuitenkaan haittaa, että aikuiset eivät saa samanlaista lahjamäärää.

Nimimerkki Joulun ilo kertoo oman mielipiteensä lahjojen määrästä: Joululahja lapselle

Lahjojen määrä voi helposti lähteä käsistä, jos aikuinen itsekin uskoo, että lapsi suorastaan tarvitsee jouluna kymmeniä paketteja. Lapsi ei sisäsyntyisesti tiedä, että jouluna tarvitsee saada lahjoja vaan aikuiset sen homman heille opettavat tai viimeistään päiväkoti-iässä toiset lapset.

Onko 15 lahjaa saanut oma lapsi kiltimpi kuin 10 lahjaa saanut naapurin lapsi? Pitääkö lahjojen määrää ylipäätään laskea?

Lue kokemuksia perheestä, jossa ei joululahjoja ostella lainkaan: Joulua pakoon ulkomaille

Lue täältä vinkit aineettomiin lahjoihin: Aineeton lahja lapselle

Joululahjavinkit – Pehmeitä paketteja koko perheelle

Joulupuu keräys – Tervetuloa mukaan tuomaan joulumieli jokaiseen kotiin

 

 

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös