pmdd oireet

Pmdd oireet ja hoito

Pmdd oireet ja hoito

Pmdd tarkoittaa kuukautisia edeltävää dysforista häiriötä. Se on pms-oireiden vaikeampi muoto ja siitä kärsii arviolta noin neljästä kahdeksaan prosenttia naisista. Mitkä ovat pmdd oireet ja voiko niitä helpottaa? Lue myös kokemuksia pmdd:stä.

Pmdd oireet

Pmdd on vakava häiriötila, joka alentaa huomattavasti elämänlaatua. Sitä voi verrata moneen muuhun työkyvyttömyyttä aiheuttavaan krooniseen sairauteen.

Pmdd:tä ei voi todentaa millään yksinkertaisella laboratoriokokeella tai testillä. Siksi pmdd jää usein diagnosoimatta tai se diagnosoidaan väärin. Monet psyykkiset sairauden aiheuttavat samantyyppisiä oireita.

Tärkein apu pmdd:n diagnosointiin on oirepäiväkirja. Pmdd oireet ovat syklisiä eli alkavat kuukautiskierron puolivälissä ja loppuvat heti kun kuukautiset alkavat.

Psyykkiset oireet ovat pmdd:ssä huomattavasti voimakkaammat kuin pms:ssä. Ne ovat merkittävämmät kuin fyysiset oireet, esimerkiksi turvotus, rintojen aristaminen ja kiputuntemukset. Pmdd:stä kärsivä ei välttämättä pysty hallitsemaan ärtymystään ollenkaan ja saattaa heitellä tavaroita kiukuspäissään.

Mielialaoireista tyypillisimmät pmdd oireet ovat masentunteisuus, mielialavaihtelut, voimakkaat kiukunpurkaukset ja itkukohtaukset. Lisäksi voi esiintyä sekavuutta, keskittymiskyvyttömyyttä, ihmissuhdeongelmia ja tunteiden epävakautta.

pmdd oireet

Pmdd hoito

Pmdd:tä voi hoitaa e-pillereillä, sillä niiden kanssa ovulaatiota ei tapahtu ja tällöin ei synny pmdd-oireitakaan. Valitettavasti pillerit eivät aina sovi kaikille. Myöskään raskaana olevat eivät kärsi pmdd-oireista.

Pmdd:n fyysisiin oireisiin voi joskus auttaa turvotusta vähentävät lääkkeet eli diureetit. Mielialaoireisiin voidaan määrätä ssri-lääkkeitä. Lääkkeitä on syytä kokeilla ensin pieninä annoksina, jotta ne aiheuttaisivat mahdollisimman vähän sivuoireita.

Vaikeissa pmdd-tilanteissa voidaan lääkkeillä luoda keinotekoinen vaihdevuositilanne. Tällöin vaihdevuosioireisiin tarvitaan hormonikorvaushoitoa.

Kohdun ja munasarjojen poisto estävät ovulaation ja siten pmdd oireet. Pelkän kohdunpoiston jälkeen hormonitoiminta jatkuu, joten se ei välttämättä tuo ratkaisua pmdd:hen.

Pmdd kokemuksia

MTV-uutiset kertoo Luciesta, joka kärsi pmdd-oireista 15 vuotta ja harkitsi näiden takia jopa itsemurhaa. 13-vuotiaana Lucie alkoi yllättäen kärsiä masennuksesta, ahdistuksesta ja paniikkikohtauksista ja joutui oireiden takia hoitolaitokseen. Lucie sai useita diagnooseja, joista yksikään ei sopinut oireiden syklimäiseen luonteeseen.

Kun Lucie tuli raskaaksi 16-vuotiaana, oireet loistivat poissaolollaan. Oireet kuitenkin palasivat imetyksen lopettamisen jälkeen. Sama tapahtui 23-vuotiaana, kun Lucie sai toisen lapsensa. Vasta myöhemmin Lucies ymmärsi, että oireet liittyvät kuukautiskiertoon. Lopulta oireet saatiin loppumaan kohdunpoistolla.

pmdd oireet
Pmdd oireet loppuvat raskauden aikana

ET-lehti kertoo Roosan tarinan. Hän kärsi kymmenen vuotta omdd-oireista. Kaksi viikkoa tavallista arkea, jonka jälkeen kaksi viikkoa särkyjä, ahdistusta, uupumusta ja aggressiota. Roosa luuli pitkään, että oireet johtuvat hänen omasta persoonallisuudestaan.

Oireiden iskiessä elämä muuttui sekamelskaksi. Muutamaan otteeseen Roosa otti myrskyisissä mielentiloissa harkitsemattomia lopputilejä työpaikoistaan. Roosa saattoi raivostua yhdestä väärästä sanasta ja riensi ovet paukkuen hautomaan itsemurhaa.

Roosan nykyinen mies auttoi löytämään Roosan oireille selityksen. Mies oli nopeasti sitä mieltä, että käytöksen taustalla on oltava jokin syy. Pariskunta löysi netistä tietoa pms-oireista ja huomasivat oireiden täsmäävän. Roosa sai diagnoosin, mutta nesteenpoistolääkkeet eivät auttaneet, e-pillerit aiheuttivat entistä syvemmän masennuksen tai muita pahoja oireita ja mielialalääkkeet kohmettivat aivot.

Muutamaa vuotta myöhemmin Roosa alkoi etsiä lisää tietoa netistä. Hän löysi Facebookin vertaistukiryhmän kautta pmdd-oireyhtymän ja sitä kautta asiaan perehtyneen gynekologin, joka määräsi pelkkää estrogeenia ilman keltarauhashormonia. Se lievensi oireita, mutta pitkitti kiertoa ja teki olon kummalliseksi. Se oli paras hoito siihen mennessä, mutta ei ratkaissut ongelmaa.

Roosa alkoi olla niin väsynyt, että alkoi toivoa kohdun ja munasarjojen poistoa. Roosalla oli jo yksi lapsi, mutta kohdunpoisto tarkoittaisi, ettei lapsia voisi saada enempää. Lääkärit olivat kuitenkin eri mieltä ja vetosivat Roosan nuoreen ikään. Näin Roosalle aiheutettiin keinotekoiset vaihdevuodet. Ne kuitenkin aiheuttivat hikoilua, nivelsärkyjä, huimausta, paniikkihäiriöitä ja mielialan heittelyä.

Lopulta psykiatri päätyi suosittelemaan leikkausta. Roosa oli varma, ettei halua enempää lapsia. Heinäkuussa 2016 Roosalta poistettiin kohtu ja munasarjat. Sen jälkeen pmdd oireet ovat hävinneet. Vaihdevuosioireita Roosa hoitaa estrogeenilla ja hormonimäärien säätäminen on ollut vaikeaa. Roosa kuitenkin kokee saaneensa elämänsä hallintaan kaikkien vaikeuksien jälkeen.

Lisätietoa aiheesta: Duodecim

Lue lisää:

Kotiäiti vai uraäiti? Keskustelu äitiydesta on liian mustavalkoista

Kirjainten harjoittelu – viikon puuhisvinkit

Osteopatia vauvalle toi avun imetykseen

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös