hostelli

Hostelli on hyvä vaihtoehto matkaileville lapsiperheille

Hostelli on hyvä vaihtoehto matkaileville lapsiperheille

Tämä Hostelli on hyvä vaihtoehto matkaileville lapsiperheille -artikkeli on toteutettu yhteistyössä Suomen hostellijärjestön kanssa. Osa kuvituksista on peräisin yhteistyössä saaduista hostelliyöpymisistä.

Monille tulee hostelleista ensimmäisenä mieleen dormit, joissa huone on ängetty täyteen kerrossänkyjä ja joissa vessaan ja suihkuun saa jonottaa ja joissa muut vieraat ovat parikymppisiä bilettäjiä. Hostellit ovat toki tätä, mutta ne ovat myös paljon muutakin. Hostellit sopivat loistavasti myös lasten kanssa lomaillessa.

Olen majoittunut ympäri maailmaa monenlaisissa hosteilleissa. Aiemmin ilman lapsia ja viimeiset yhdeksän vuotta yhden tai kahden lapsen kanssa vauvaikäisestä koululaiseksi.

Perheen kanssa olemme kokeilleet monia erilaisia majoittumisvaihtoehtoja: all inclusive -hotelli, kaupunkihotelli, hostelli, huoneisto, huoneistohotelli, ryokan, bed and breakfast, guesthouse, risteilyt, matkustaja-rahtilaiva ja maatilamajoitus (esim. Ilolan maatila ja Kanniston kotieläintila). Mikään vaihtoehdoista ei ole yksiselitteisesti toista parempi vaan majoitusmuoto valikoituu muun muassa matkakohteen tyypin, hintatason ja tarjonnan perusteella.

Suosittelen tutustumaan ennakkoluulottomasti erilaisiin majoitusvaihtoehtoihin! Kokeilemalla voi löytää uusia suosikkeja ja säästää rahaakin.

Mikä erottaa hostellin hotellista?

Yleisesti ottaen hostellit ovat hotelleja keskimäärin pienempiä ja kodinomaisempia. Keräsin seuraavaan listaan yleisiä hostellien ja hotellien eroja.

  • Hotellissa on aamiainen. Hostellissa aamiaisen voi valmistaa itse keittiössä, josta usein löytyy erilaisia matkailijoilta jääneitä ruoka-aineita. Oman kokemukseni mukaan ainakaan pastaa ja kaurahiutaleita ei ikinä tarvitse itse ostaa.
  • Hotellihuoneessa on oma vessa ja suihku. Hostellissa ne ovat joskus käytävällä yhteiskäytössä.
  • Hotellissa on vastaanotto, aulatilat ja ravintola. Hostellissa on yhteiset oleskelutilat, joista usein löytyy pelejä ja luettavaa sekä yhteiskeittiö.
  • Hotellissa on usein saippuat ja shampoot. Hostellissa harvemmin.
  • Hotellissa on sijatut vuoteet. Hostellissa jokainen sijaa vuoteensa itse ja kerää ne pesukoriin lähtiessä.
  • Hotellissa on huonesiivous. Hostellissa siivotaan vain vieraiden vaihtuessa.
  • Hotellissa on pesulapalvelu. Hostellissa pyykit pestään itse kolikkopesukoneella.
  • Hotellissa ollaan omassa rauhassa. Hostellissa voi olla omassa rauhassa mutta halutessaan muihin matkailijoihin on helpompi tutustua.
  • Hotelleissa on yleensä kahden hengen huoneita. Hostelleista löytyy enemmän vaihtoehtoja isommallekin perheelle, esimerkiksi 4 hengen huoneita aina 12 henkeen asti.

Kaikki nämä erot palvelutasossa johtavat siihen, että hostelliasuminen on keskimäärin edullisempaa kuin hotellimajoittuminen.

Hostellikokemuksia lasten kanssa

Esittelen tässä muutamia hostelleja, joissa olemme vuosien varrella olleet lasten kanssa.

Islanti on kallis maa, ja sen takia kävi nopeasti selväksi, että meidän valintamme tulisi olemaan hostelli. Hotellit olivat kalliita, ne olivat kaukana keskustasta ja en muista löytyikö sieltä edes mitään sopivaa perhehuonetta.

Päädyimme valitsemaan Central House Reykjavikin neljän hengen huoneen, joka osoittautui todella hyväksi valinnaksi. Hostellin sijainti oli aivan loistava. Ihan vieressä oli runsaasti ravintoloita sekä bussipysäkki, josta pääsi muun muassa lentoasemalle. Vessat ja suihkut sijaitsivat käytävällä, mutta huoneessa oli lavuaari, jossa hoitui muun muassa hampaiden pesut.

Yhteiskeittiössä oli kiva tehdä välipalaa tai keitellä iltapuurot lapsille. Islannissa myös kahvilat ja ravintolat ovat hintavia, joten rahaa säästyi siinäkin kun ei ihan joka ateriaa tarvinnut käydä syömässä ulkona.

Lue lisää: Islanti lasten kanssa

hostelli lasten kanssa
Central House Reykjavikin neljän hengen hostellihuone Islannissa.

Japanin Kiotossa majoituimme Seibido Inn -hostellissa. Hostelli oli kauniisti sisustettu ja yhteistiloista löytyi kivoja leluja lapsille. Myös kahvia ja teetä oli tarjolla ilman lisämaksua. Hostellilta oli lyhyt kävelymatka keskustaan ja palvelu oli japanilaiseen tyyliin hyvin ystävällistä ja huomaavaista.

Huoneissa ei ollut juuri mitään muuta kuin sängyt. Meillä oli neljän hengen huone, jossa oli kaksi kerrossänkyä. Lapset tykkäsivät, kun sängyissä oli verhot tai heille sai laitettua ihan oman rauhallisen sopen leikkejä ja nukkumista varten. Suihkut ja vessat olivat ihan huoneen vieressä ja niihin ei tarvinnut kertaakaan jonottaa. Myös pesukoneet toimivat hyvin.

seibido inn kioto hostelli
Seibido Inn -hostellin yhteistilat ja vastaanottotiski.

seibido inn hostelli japani

Tampereella yövyimme Dream Hostel & Hotellissa hostellin puolella. Sijainti oli erinomainen lähellä keskustaa. Dream Hostel & Hotel profiloi itsensä perhehotelliksi. Saatavilla on muun muassa syöttötuoleja, pottia sekä lisäsänkyjä ja patjoja, joiden avulla isompikin perhe mahtuu majoittumaan samaan huoneeseen.

Hostellihuone oli tyypillinen: kaksi jykevää kerrossänkyä ja pieni hyllykkö. Sängynaluslaatikot olivat sen verran suuret, että niihin sai upotettua suurenkin määrän tavaraa ja vaatetta. Saatavilla olisi ollut pientä lisämaksua vastaan myös aamiainen. Yhteiskeittiössä oli tosi kivalla tavalla merkitty käytettävissä olevat ruokatarvikkeet, jotka toisilta matkailijoilta olivat jääneet. Loihdin niistä meille muun muassa juustoiset pasta-annokset sipulin kanssa sekä lapsille iltapuurot.

Lue lisää: Tekemistä Tampereella

tampere majoitus
Dream Hostel & Hotellin neljän hengen perhehuone.

Turussa majoituimme Hostel Linnasmäessä, jossa on myös hotellivaihtoehto. Huoneessa oli keittonurkkaus, WC ja suihku, TV ja Wi-Fi eli kyseessä oli keskimääräistä suurempi ja varustellumpi hostellihuone.

Lisämaksusta saatavilla oli myös runsas buffet-aamiainen. Lisäksi majoittujille oli käytössä sauna- ja uima-allastilat, kuntosali, yhteiskeittiö, leikkinurkkaus ja oleskelutila. Vastaanotosta sai myös lainata monenlaisia urheiluvälineitä.

Sijainti ei ollut aivan keskustassa, mutta autolla pääsi nopeasti ja myös bussit kulkivat. Sen sijaan ympäristössä oli paljon luontoa ja luontoliikuntamahdollisuuksia.

Lue lisää: Turku nähtävyydet

linnasmäki
Linnasmäen hostellin perhehuone.

Tanskassa Vejenissä majoituimme Danhostel Vejen Sportissa, joka oli mahtava paikka aktiivilomailuun. Me kävimme lasten kanssa pelaamassa sulkapalloa, hyppimässä trampoliineilla, pomppimassa patjoille ja kaikista kivointa oli käydä uimassa ja saunassa. Lisäksi nautimme myös ihanista ulkoilumaastoista. Itse huone oli leirikoulumainen kerrossänkyineen eli ei mitään luksusta. Vähemmän siellä huoneessa tuli kuitenkaan vietettyä aikaa ja pääasia että hyvä yöunet sai siellä.

Lue lisää: Tanska lasten kanssa ja Finnlines kokemuksia

Berliinissä majoituimme loppuvuonna 2018 Sunflower Hostellissa, joka oli eniten sellainen biletyspaikka. Jos vastaanotossa tuli aika boheemi ja nuorekas fiilis ja hetken kävi mielessä, että onkohan tämä lapsille sopiva paikka ollenkaan. Lopulta huone oli hyvin syrjässä ja rauhallisessa paikassa ja majoitus osoittautui oikein hyväksi valinnaksi.

Lue lisää: Berliini lasten kanssa

Tässä vain murto-osa kaikista hostellikokemuksistamme. En muista, että kertaakaan majoitus olisi ollut todellinen pettymys. Oletko sinä matkaillut paljon hostelleissa vai millaista majoittumista suosit?

Annan matkablogista voit lukea kokemuksia lasten kanssa matkustelusta ulkomailla ja kotimaassa.

Inspiroidumme uusista kokemuksista ja hyvästä ruoasta. Parasta matkoilla on kiireetön yhdessäolo perheen kanssa.

Jos haluat Annan matkablogin tutustumaan kohteeseesi tai saada tuotteesi tai palvelusi mukaan matkakertomuksiin ota yhteyttä anna@lapsennimi.com

Lue lisää Annan matkablogia.

Anna Holopainen

Kirjoittaja on 36-vuotias espoolainen 5- ja 7-vuotiaiden lasten äiti.

Annan blogista voi lukea parhaat vinkit lasten kanssa matkailuun eri puolella maapalloa. Blogissa vinkataan myös kivoista lapsiystävällisistä retkikohteista.

Takaisin ylös