turun museot

Turun museot esittelyssä – mielenkiintoiset kohteet aikuisille ja lapsille

Turun museot esittelyssä – mielenkiintoiset kohteet aikuisille ja lapsille

Tämä Turun museot esittelyssä -artikkeli on toteutettu yhteistyössä Turun linnan, Aboa Vetus & Ars Novan, Turun biologisen museon ja Forum Marinumin kanssa.

Kesäreissumme 2020 jatkui Loimaan, Tampereen, Virtojen, Yyterin ja Rauman jälkeen Turkuun! Kokosin tähän Turun museot -artikkeliin tietoa Turun museoista. Muut Turku-aiheiset postaukset voit lukea linkeistä: Turku nähtävyydet ja Ravintolat Turku.

Turun linna

Turun linnassa on kaksi pysyvää näyttelyä: Päälinna ja Esilinna. Päälinnassa sijaitsevat linnan vanhimmat keskiaikaiset huoneet, historiallinen esinekokoelma, pienoismallinäyttely linnan rakennushistoriasta, renessanssin aikaiset juhlasalit maalauksineen, linnankirkko ja vaihtuvien näyttelyiden tilat.

Esilinnan näyttely esittelee Turun linnan historiaa valottamalla linnan elämää, arkea ja juhlaa eri aikoina niin hoviväen kuin palvelusväen näkökulmasta. Esilinnasta löytyy myös vankityrmiä, raha- ja mitalikabinetti, ritasisali, Paja, pienoishovi ja Tonttu-ukon aarrekammio.

Ritarisali, Linnan paja, pienoishovi ja Tonttu-ukon aarrekammio kuuluvat lasten linnan palveluihin. Valitettavasti ne olivat kesällä 2020 suljettuina koronatilanteen vuoksi. Normaaliaikana ritarisalissa pääsee pukeutumaan linnanneidoksi tai sovittaa haarniskaa ja kypärää. Aarrekammiossa on susi, joka vartioi Tonttu-ukon aarteia. Pienoishovissa pääsee kurkistamaan Juhana herttuan aikaan ja pajassa järjestetään työpajoja, joihin voi osallistua pääsylipun hinnalla.

Linnassa oli todella paljon nähtävää, eikä kaikkia yksityiskohtia ehtinyt millään tutkia. Lasten kanssa on tyypillistä, että välillä he porhaltavat kauheaa vauhtia eteenpäin ja välillä jäävät jumittamaan johonkin heitä kiinnostavaan kohtaan. Tykkään kuitenkin mennä mahdollisimman paljon lasten ehdoilla ja heidän kiinnostuksen mukaan. Toki välillä on otettava myös aikuisten toiveet huomioon.

Lue lisää keskiajasta: Elämä keskiajalla ja antiikissa lapsen näkökulmasta

turun linna
Linnasta löytyi paljon kiehtovia kapeita rappuja ja käytäviä.

turun linna nähtävyydet

turun linna nähtävyydet

turun linna

turun linna

Forum Marinum

Forum Marinum pääsi yllättämään meidät. Odotimme merimuseota, mutta se olikin jotain paljon enemmän. Suosittelen ottamaan yhdistelmälipun, jolla pääsee kaikkiin näyttelyrakennuksiin ja museolaivoihin.

Vierailulle kannattaa varata tarpeeksi aikaa. Meillä lapset jumahtivat leikkimään pitkäksi toviksi museon pihalla olevalle leikkipaikalle. Kun lapset malttoivat lähteä museoon sisälle, he jäivätkin sitten Tyrskynmyrskyn Lasten merimuseoon, joka oli teeman mukaisesti rakennettu leikkipaikka täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia. Itse kiersin sillä välin päänäyttelyn, joka esitteli kauppamerenkulun ja laivaston historiaa. Minusta oli erityisen mielenkiintoista lukea entisaikojen merimiesten ja -naisten elämästä.

Päänäyttelytilan vieressä oli nähtävillä panssarilaiva, amiraalivene ja meripelastusveneitä. Viereisestä rakennuksesta löytyi toinen lippukassa sekä museokauppa. Siellä oli myös tilat vaihtuville näyttelyille. Meidän vierailuajankohtana siellä oli lapsia erityisesti kiinnostanut Lemmikit laineilla. Lisäksi tutustuimme huviveneiden historiaan ja laivanrakennukseen.

Eikä siinä vielä kaikki. Aurajoen rannalta löytyi Wärtsilän telakan vanha laivanosturi ja sen lisäksi museolaivat fregatti Suomen Joutsen, tykkivene Karjala, miinalaiva Keihässalmi ja hostellinakin toimiva laiva Bore. Näissä kaikissa oli paljon mielenkiintoista tutkittavaa ja nähtävää. Lapsista oli jännä kulkea tikkaita pitkin ahtaisiin käytäviin ja kuvitella merimiesten elämänlaatua.

Varmaan tuli selväksi, että kyseessä on todella laaja kokonaisuus, josta löytyy kaikenikäsille tekemistä, nähtävää ja kokemista. Myös Forum Marinumin nettisivuihin kannattaa tutustua, jos ei itse pääse paikan päälle. Sieltä löytyy paljon tietoa ja kuvia.

forum marinum turku nähtävyyksiä
Lapset halusivat jäädä leikkimään museon ulkopuolella olevalle leikkipaikalle. Onneksi ei ollut kiire, joten lapsia ei tarvinnut hoputtaa.
forum marinum turku nähtävyydet
Keräilijä Jouko Kurrin yli 200 perämoottorin kokoelma.
turku nähtävyydet
Merimiesten punkat museolaivassa.
turku nähtävyydet
Museokaupan valikoimaa.
turku nähtävyydet
Lasten merimuseo Tyrskynmyrskyn.

turku nähtävyyksiä suomen joutsen

suomen joutsen museolaiva forum marinum

Aboa Vetus & Ars Nova

Aboa Vetus tarkoittaa vanhaa Turkua ja Ars Nova uutta taidetta. Aboa Vetus & Ars Nova on siis historian ja nykytaiteen museo. Me keskityimme vierailullamme erityisesti vanhaan puoleen. Kävin pikaisesti katsomassa myös Ars Novan näyttelyt, mutta lapset eivät siitä piitanneet. Helmiä sioille voisi olla osuva sananlasku tähän kohtaan.

Joka tapauksessa vanhan Turun näyttely oli todella kiehtova! Siellä oikeasti pääsi keskiaikaiseen tunnelmaan.  Museo sai alkunsa kun 1990-luvulla alueella tehtiin kaupunkiarkeologisia kauvauksia, jossa paikalta poistettiin noin 10 000 kuutiota maata eli 1 000 kuorma-autolavallista. Esiin kaivetut rakennukset on säilytetty sellaisena kuin ne on löydetty. Vanhimmat talojen kellareista on rakennettu 1300- ja 1400-luvuilla. Vuoden 1827 suuren Turun paljon jälkeen kaupunki rakennettiin pitkälti uudelleen ja uusi ruutukaava jätti keskiaikaisen Turun rauniot alleen.

Tutkijat eivät tiedä tarkasti, ketä kaivausten alueella on asunut. Esinelöytöjen ja tutkimusten perusteella voidaan kuitenkin saada viitteitä siitä, millaisessa käytössä talot ovat ehkä olleet ja millaisia ihmisiä siellä on voinut asua. Näyttelyä konkretisoidaan myös kuvitteellisen Matti-pojan elämäntarinan kautta.

Lapset eivät vielä ihan osanneet antaa arvoa vanhoille raunioille. Näyttelyn varrella olisi ollut lapsille erilaisia puuhapisteitä, mutta ne olivat suljettuna koronan vuoksi. Ne olisivat meillä kyllä tulleet tarpeeseen, kun lapset viuhtoivat kovaa vauhtia eteenpäin ja itse olisin rauhassa halunnut fiilistellä.

Luutarha oli kuitenkin sellainen, mikä jaksoi kiinnostaa myös lapsia. Alueella tehdyistä kaivauksista on vuosien varrella löytynyt yli tuhat kiloa eläinten luita. Osa näistä luista on koottu näytteille kertomaan eläinten elämästä yhdessä ihmisten kanssa. On kiehtovaa nähdä, miten tarkkaa työtä arkeologit tekevät. Jopa kalanruotoja ja -suomuja on löydetty ja otettu talteen.

turku nähtävyydet aboa vetus ars nova
Uusi ja vanha rakennuskanta kohtaavat.
aboa vetus ars nova
Vanhimmat kellarit on rakennettu keskiajalla.
aboa vetus ars nova
Lapsille oli mielenkiintoisia puuhapisteitä, koronan vuoksi ne tosin olivat kesällä 2020 suljettuina.
aboa vetus ars nova
Pienestä lisämaksusta museossa saa lyödä oman kolikon. Meidän lapset olivat tästä todella innoissaan ja olisivat halunneet tehdä kolikoita enemmänkin.

Biologinen museo

Biologinen museo on aloittanut toimintansa vuonna 1907, ja osa näytteillä olevista eläimistä ja linnuista on peräisin tältä aikakaudelta. Toki myös uudistuksia on tehty vuosien varrella.

Museon päänäyttelyn muodostavat luontomaisemat eli dioraamat, joissa esitellään kolmetoista eri luonnonympäristöä Etelä-Suomen rannikoilta Lapin tuntureille. Lisäksi on yksi tai kaksi vaihtuvaa näyttelyä vuodessa. Kesällä 2020 oli Otavaisen olkapäillä, tuonelan rajamailla, joka esittelee suomalaisia eläinuskomuksia ja myyttejä. Näyttelyiden lisäksi museolla järjestetään tapahtumia ja toimintaa, kuten Lasten luontoviikonloppu sekä muun muassa hyönteishotelli-, linnunpönttö-, ja perhosbaarityöpajoja.

Meillä 5- ja 7-vuotiaat olivat tästä museosta jopa enemmän innoissaan kuin me aikuiset. He halusivat tutkia tarkkaan jokaisen ikkunan ja käydä läpi jokaisen eläimen ja linnun nimen. Ekaluokkalaisemme on katsonyt välillä Avara luonto -ohjelmaa ja oli hauskaa kun hän tunnisti joitain sellaisia lintulajeja, joista minulla itselläni ei ollut hajuakaan.

Aikaa museovierailulle ei ainakaan meidän kokemuksen mukaan tarvitse varata kuin noin puolisen tuntia. Siinä ajassa ehdimme hyvin käydä kaikki läpi. Biologisen museon lähellä Paavo Nurmen puistotiellä oli ilmaisia parkkipaikkoja. Me hyödynsimme niitä ja jatkoimme jalkaisin päivän seuraaviin aktiviteetteihin.turun museot

turun museot

turun museot

Muut Turun museot

Tässä myös muut Turun museot, joissa emme itse ehtineet käydä tutustumassa.

Apteekkimuseon ja Qwenselin talo
Apteekkimuseossa on esineitä yli kahdensadan vuoden takaa ja apteekkimyymälätilanssa on Suomen vanhin säilynyt apteekkisisustus vuodelta 1858. Qwenselin säätyläiskoti on Turun vanhin säilynyt puutalo, jonka sisustus edustaa 1700-luvun lopun rokokoo- ja kustavilaistyylejä.

Ett hem
Ett hem on kotimuseo, joka on avattu yleisölle vuonna 1932 alkuperäisessä rakennuksessa Hämeenkadulla. Museo siirrettiin vuonna 1965 nykyiseen rakennukseen Piispankadulle. Esillä on konsuli Alfred Jacobssonin ja hänen vaimonsa Hélènen keräämä taide-, esine- ja huonekalukokoelma.

Kuralan Kylämäki
Kuralan Kylämäkeen saa tulla retkeilemään myös museon aukioloaikojen ulkopuolella. Kyseessä on kulttuurivirkistysalue, jossa tekemisen ja toiminnan avulla voi oppia menneisyyden elämästä. Erityisesti lasten kanssa on mukavaa, kun esineisiin saa koskea ja leluilla saa leikkiä. Piha-alueella voi nauttia omia eväitä ja ihailla kylän mailla laiduntavia eläimiä.

Luostarinmäen museokortteli
Luostarinmäen talojen ja pihojen kautta voi tutustua 1700-1800-lukujen asumiseen. Luostarinmäki on Turun ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka selvisi vuoden 1827 tulipalosta. Talot pelastuivat purkamiselta, kun alueesta tehtiin ulkomuseo, joka avattiin yleisölle vuonna 1940.

Sibeliusmuseo
Sibeliusmuseo sai nykyisen nimensä 1940-luvulla, kun Sibelius antoi luvan käyttää nimeään museon nimessä. Museossa voi tutustua musiikin historiaan 1700-luvulta tähän päivään saakka.

Turun tuomiokirkkomuseo
Tuomiokirkkomuseo esittelee Tuomiokirkon vaiheita ja kirkollisen elämän historiaa 1300-luvulle asti. Esiläl on pyhimyspatsaita ja alttarivälineitä katoliselta keskiajalta. Museossa voi tutustua myös Tuomiokirkon rakennusvaiheisiin.

Turun taidemuseo
Turun taidemuseon näyttelyt tutustuttavat taiteeseen klassikoista nykytaiteeseen. Museon kokoelmaan kuuluu runsaat 7 600 teosta. Näyttelyohjelman lisäksi museo tarjoaa oheisohjelmaa ja kauniin miljöön yhdessäololle ja viihtymiselle.

WAM Turun kaupungin taidemuseo
WAM on tunnettu alun perin Wäinö Aaltosen museona. Kyseessä on Turun kaupungin taidemuseo ja nykytaiteen museo. Museossa esitellään paikallista ja kansainvälistä taidetta 1900-luvun jälkipuoliskolta tähän päivään. Lisäksi on erilaisia teemapäiviä, kuten WAMin lastenviikonloppuja.

Turun Terveydenhuoltomuseo
Terveydenhuoltomuseossa pääsee tutkimaan hoitovälineitä, joita käytettiin entisaikojen pahojen sairauksien, kuten koleran, tuberkuloosin ja polion hoidossa. Esillä on myös ruumiinavausvälineistä, leikkaussali ja sähköshokkilaitteet. Museossa on myös neuvolan ja kouluterveydenhuollon esineitä sekä virkapukukokoelma.

Puuttuuko Turun museot -listalta joku museo? Laita siitä viestiä: anna@lapsennimi.com

Annan matkablogista voit lukea kokemuksia lasten kanssa matkustelusta ulkomailla ja kotimaassa.

Inspiroidumme uusista kokemuksista ja hyvästä ruoasta. Parasta matkoilla on kiireetön yhdessäolo perheen kanssa.

Jos haluat Annan matkablogin tutustumaan kohteeseesi tai saada tuotteesi tai palvelusi mukaan matkakertomuksiin ota yhteyttä anna@lapsennimi.com

Lue lisää Annan matkablogia.

Anna Holopainen

Kirjoittaja on 36-vuotias espoolainen 5- ja 7-vuotiaiden lasten äiti.

Annan blogista voi lukea parhaat vinkit lasten kanssa matkailuun eri puolella maapalloa. Blogissa vinkataan myös kivoista lapsiystävällisistä retkikohteista.

Takaisin ylös