Turku nähtävyydet, tekemistä ja majoitusvinkki

Turku nähtävyydet, tekemistä ja majoitusvinkki

Tämä Turku nähtävyydet, tekemistä ja majoitusvinkki on toteutettu yhteistyössä Moomin Shopin, Suomen hostellijärjestön, Hostel Linnasmäen, Casagranden ja Flowparkin kanssa.

Kesäreissumme 2020 jatkui Loimaan, Tampereen, Virtojen, Yyterin ja Rauman jälkeen Turkuun! Kokosin tähän Turku nähtävyydet, aktiviteetit ja majoitusvinkkimme! Tekemistä ja nähtävää oli niin paljon, että päätin kirjoittaa Ravintolat Turku ja Turun museot -postaukset erikseen.

turku nahtavyydet aurajoki

Hostel Linnasmäki

Majoituimme Turussa Hostel Linnasmäessä, josta on matkaa Turun keskustaan autolla alle kymmenen minuutin matka. Myös bussiyhteydet näyttivät olevan, mutta itse emme niitä testanneet.

Linnasmäellä voi majoittua hostellissa tai hotellissa. Me pääsimme testaamaan hostellin perhehuoneen, joka sopii kahdelle aikuiselle ja kahdelle alle 12-vuotiaalle lapselle. Huoneessa on keittonurkkaus, WC ja suihku, TV ja Wi-Fi. Majoituksen hintaan sisältyy liinavaatteet ja pyyhkeet. Sängyn saa pedata ja purkaa hostellityyliin itse.

Lisämaksusta hostellivieraat voivat nauttia buffet-aamiaisen. Se sisälsi kaikki perinteiset suomalaiset aamupalatarpeet kuten leivät, leikkeleet, juustot, puurot, kasvikset, jugurtit, murot, myslit ja kuumat juomat. Myös lounasta olisi ollut tarjolla, mutta sitä emme ehtineet testaamaan.

Sauna- ja uima-allastilat ovat veloituksetta käytössä majoittuville asiakkaille. Saunoja on kaksi, pieni ja suuri sekä niiden välissä 12-metrinen uima-allas (1,3 m syvä ja noin 25 °C). Näin korona-aikaan saunomaan ja uimaan päästettiin vain yksi perhe kerrallaan. Varaukset tehdään vastaanotossa.

Majoittujien käytössä olisi ollut myös kuntosali ja lisämaksusta itsepalvelupesula. Ruokaa voi tehdä omassa huoneessa ja lisäksi käytössä on isommat yhteiskeittiöt ja oleskelutilat. Sisäpihalla on sään salliessa mahdollisuus käyttää myös kaasugrillejä.

Vastaanotosta olisi voinut myös vuokrata pyöriä ja lainata välineitä frisbeegolfin pelaamiseen. 6-väyläinen frisbeegolfrata kiertää Linnasmäen välittömässä läheisyydessä. Pihalta pääsee myös kuntopolulle ja vastaanotosta voi lainata kävelysauvoja. Kesäaikaan ulkona voi pelata pingistä ja niihinkin saa välineet lainattavaksi. Lainattavissa on myös mölkky sekä muita piha- ja lautapelejä. Kirja- ja lehtihyllystä voi lainata tai vaihtaa kirjoja ja lehtiä. Lapsille on normaaliaikana tarjolla myös leikkinurkkaus, jossa voi esimerkiksi piirtää, lukea, leikkiä ja katsella televisiota.

Linnasmäki on siis todella mukava vaihtoehto lapsiperheille, jos haluaa käydä Turussa, mutta kaipaa hieman omaa rauhaa, tilaa, luontoa ja liikunnallisia aktiviteetteja.

turku nähtävyydet hostel linnasmäki perhehuone
Hostel Linnasmäen perhehuone.
hostel linnasmäki
Aamupala oli monipuolinen.
linnasmäki
Sauna- ja uima-allastilat ovat majoittujille maksuttomia.

Leluliike Casagrande

Leluliike Casagrande on perheyritys, ja ennakkoon odotin sen olevan pienehkö putiikki. Casagrande osoittautui kuitenkin valtavan suureksi lelukaupaksi. 5-vuotias tyttöni hoki ensimmäiset kymmenen minuuttia: ”Tosi iso valikoima!”.

Liikkeestä löytyy nuket, lautapelit, autot, Legot, pehmolelut, askartelutarvikkeet, vauvalelut, juhlatarvikkeet, rakennussarjat, roolileikkitarvikkeet ja niin edelleen. Jos ei hyllystä löydy toivottua tuotetta, niin sellainen on silti mahdollista asiakkaalle järjestää.

Casagranden tarina alkoi vuonna 1912 kun 26-vuotias italialaismies Antonio Casagrande avasi tukku- ja vähittäisliikkeen nimeltä Amerikalainen Pasaari. Siellä myytiin kipsikuvia, leikkikaluja, kobeliineja, öljyväripainokuvia, kravattineuloja, viuhkoja, kitaroita, mandoliineja ja paljon muuta. Reginan taloyhtiöön, taloon jossa leluliike sijaitsee tänäkin päivänä, liike muutti vuonna 1930.

Liikkeen nimi muuttui 20-luvun lopulla Casagrandeksi, kun Antonion poika Wilhelm perusti oman liikkeen ja otti valikoimaan mukaan entistä enemmän leluja. Aikanaan liike siirtyi Wilhelmin pojalle Renatolle, joka toimi liikkeen johdossa vuoden 2017 loppuun. Vuoden 2018 alusta liikkeessä kasvanut Renaton tytär Sabrina on johtanut liikettä omistajan roolissa. Sabrina palvelee asiakkaita suomeksi, englanniksi, ruotsiksi ja tarpeen tullen myös saksaksi, ranskaksi ja ainakin käsieleiden kanssa myös italiaksi. Myös viides polvi on jo mukana toiminnassa, kun Sabrinan tytär Minea palvelee erityisesti verkkokaupan asiakkaita.

Leluliike Casagranden historiaan voi käydä tutustumassa liikkeen eteisen pienestä esine- ja valokuvanäyttelystä.

Lapset saivat valita itselleen jotakin Casagranden valikoimista. Valikoiman suuruus aiheutti pientä valinnan vaikeutta, mutta lopulta mieleiset asiat löytyivät.

Tyttö valitsi käsilaukun, jonka sai itse värittää tusseilla. Laukku on ollut kovassa käytössä ja tyttö on siitä erityisen ylpeä, kun on sen niin hienosti värittänyt.

Poika löysi pakohuonelautapelin, jossa on neljä eri pakopeliä. Olemme ensimmäisen niistä jo ehtineet pelata ja voin suositella kaikille pakopelien ystäville. Pelissä riitti aikuisillekin haastetta, eli varmasti ainakin pienille lapsille liian hankala keskenään pelattavaksi. Itse asiassa tänään meillä on suunnitelmana seuraava peli, koska ulkona sataa kaatamalla vettä ja olemme kotona hieman kipeinä (koronatesti oli negatiivinen onneksi). Peliä voi sama ihminen pelata vain yhden kerran, mutta lupasimme pelin sitten aikanaan eteenpäin naapureillemme pelattavaksi.

leluliike Casagrande

leluliike casagrande
Hymy on lapsella herkässä lelukaupassa.   leluliike casagrande turku nähtävyyksiä

Moominshop

Muumit eivät varmaan esittelyjä kaipaa. Pikku Myiden, Nuuskamuikkusten ja Niiskuneitien tunteminen kuuluu yleissivistykseen.

Meidän perheessä olemme lukeneet hyvin vähän Muumi-kirjoja ja Muumien tv-sarjaa emme ole katsoneet koskaan. Lapset kuitenkin heti tiesivät, mistä hahmoista oli kyse, kun saavuimme tutustumaan Turun Muumikauppaan, virallisesti Moomin Shoppiin.

Moomin Shoppeja on Helsingissä neljä kappaletta ja nyt Turussakin on ollut oma kauppansa muutaman vuoden ajan. Lisäksi palvelee sijainnista riippumatta verkkokauppa. Jokainen Moomin Shop on sisustettu jonkin tietyn kirjan teeman ympärille. Turussa se on Näkymätön lapsi.

Moomin Shopeissa on meneillään Meidän meri -kampanja (tai Our Sea), jossa kerätään varoja Itämeren hyväksi. Kampanjaan voi osallistua muun muassa ostamassa OurSea-tuotteita tai lahjoittamalla rahaa Moomin Shopeissa tai nettisivuilla.

Kampanjan tuotot ohjataan John Nurmisen Säätiölle. Jokaista kerättyä 10 euroa vastaan Itämerestä voidaan poistaa 40 kiloa sinilevää. Tähän mennessä levää on poistettu jo 1991 tonnia! Kampanja jatkuu 31.7.2021 asti.

turku nahtavyydet moomin shop hansakortteli

moominshop hansakortteli
Mekin lahjoitimme hieman Meidän Meri -kampanjaan.
moominshop hansakortteli
Tyttö oli onnellinen, kun sai valita itselleen Muumi-pehmolelut.

Flowpark

Ekaluokkalaisemme mieliksi käymme kaikissa mahdollisissa kiipeilypaikoissa. Ja kyllähän me aikuisetkin tykkäämme puuhasta kun saa olla luonnossa ja saa ihan huomaamattaan liikuntaa. Ainoastaan 5-vuotias tyttömme ei ole kovin innostunut.

Flowpark oli pojallemme myönteinen yllätys, kun hän hieman yli 120 senttisenä pääsi vihreille ja sinisille radoille, joita oli aika kivan runsas määrä. Kaikille haastavimmille radoille olisi ollut 150 sentin pituusraja ja sen saavuttamista joutuu vielä muutaman vuoden odottamaan. Alle 120 senttiset pääsevät ainoastaan maan lähellä kulkeville matalille radoille. Huomioitavaa on myös se, että alle 10-vuotiaan kanssa pitää kiivetä yhdessä (paitsi matalilla radoilla). Isommat lapset voi päästää keskenään kiipeilemään. Alueelle ja kahvilaan on vapaa pääsy ja omia eväitäkin saa tuoda.

Flowparkin turvavarusteet olivat helppoja käyttää. Niissä on kuitenkin mahdollista sählätä itsensä kokonaan irti, jos ei ole tarkkana. Välineissä ei ole sellaista turvamekanismia, joka estäisi irrottautumisen kokonaan, vaikka olisi ylhäällä puussa. Siksikin on hyvä, että lasten kanssa kulkee yhdessä. Hyvä juttu oli siinä, että samassa tehtäväelementissä saa olla kaksi kiipeilijää kerrallaan. Näin ollen lapsen auttaminen on helpompaa, kuin jos saisi olla vain yksi kerrallaan.

Mielestäni helpointa on, että aikuinen menee etummaisena. Järjestystä on toki mahdollista vaihtaa myös kesken rataa. Varsinkin loppuliukuihin kannattaa aikuisen mennä ensin, koska välillä kevyet lapset saattavat jäädä ylemmäs killumaan eikä jalat yletä poistumisliuskalle. Itse autoin yhden lapsen tällaisessa tilanteessa, kun hänen vanhempansa olikin tulossa vasta jälkeenpäin, eikä hän voinut päällekään liukua. Toki myös henkilökunta auttaa aina tarvittaessa.

SuperPark

Takuuvarma ylimääräisen energian purkamiselle ja hien pintaan saamiselle on SuperPark! Turussa emme valitettavasti ehtineet käydä temppuilemassa, mutta voin lämpimästi suositella muiden SuperPark-käyntien perusteella. SuperParkeissa pääsee pomppimaan trampalla, scoottaamaan, skeittaamaan, kiipeilemään, pelailemaan ja temppuilemaan. Monet aktiviteetit käyvät ihan perheen pienimmillekin.

Seikkailupuisto

Turun seikkailupuisto on kaupungin ylläpitämä laaja kokonaisuus, jossa on myös ohjattua harrastustoimintaa. Ulkotiloihin pääsee kuitenkin veloituksetta ihan milloin vain. Jos siis etsii hyvää ja monipuolista leikkipuistoa, niin Seikkailupuisto (Kupittaankatu 2) on hyväksi havaittu vaihtoehto.

turku nahtavyydet
Seikkailupuistossa oli erilaisia vesielementtejä, jotka ovat erityisesti hellepäivinä tosi kivoja.

seikkailupuisto turku

Jos nämä Turku nähtävyydet eivät riitä, lisää hyviä vinkkejä lapsiperheille Turkuun löytyy täältä: Kiss My Turku

Kuten huomaat, Turun reissumme oli todella täynnä kaikenlaista ohjelmaa ja koimme monet Turku nähtävyydet tulivat meille tutuiksi. Toivottavasti tästä on apua myös sinun Turun matkoillesi!

Annan matkablogista voit lukea kokemuksia lasten kanssa matkustelusta ulkomailla ja kotimaassa.

Inspiroidumme uusista kokemuksista ja hyvästä ruoasta. Parasta matkoilla on kiireetön yhdessäolo perheen kanssa.

Jos haluat Annan matkablogin tutustumaan kohteeseesi tai saada tuotteesi tai palvelusi mukaan matkakertomuksiin ota yhteyttä anna@lapsennimi.com

Lue lisää Annan matkablogia.

Anna Holopainen

Kirjoittaja on 36-vuotias espoolainen 5- ja 7-vuotiaiden lasten äiti.

Annan blogista voi lukea parhaat vinkit lasten kanssa matkailuun eri puolella maapalloa. Blogissa vinkataan myös kivoista lapsiystävällisistä retkikohteista.

Takaisin ylös