raasepori nähtävyydet

Raasepori nähtävyydet – Kisakeskus ja Tammisaari lomaillen

Raasepori nähtävyydet – Kisakeskus ja Tammisaari lomaillen

Tämä Raasepori nähtävyydet -artikkeli on tehty yhteistyössä Suomen hostellijärjestön, Urheiluopisto Kisakeskuksen, Sonjan herkun ja ravintola Albatrossin kanssa.

Kesälomareissumme viimeinen kohde oli Raasepori, joka oli meille kaikille uusi matkakohde. Reissumme aiemmat kohteet voi lukea: Loimaa, Tampere, Virrat, Yyteri, Rauma ja Turku (nähtävyydet, museot, ravintola).

Raasepori sijaitsee reilun tunnin ajomatkan päässä Helsingistä ja Turusta. Raaseporin kaupunki muodostuu Tammisaaresta, Karjaasta ja Pohjasta. Tunnetuimmat Raasepori nähtävyydet ovat Raaseporin keskiaikainen linna, Fiskarsin ruukki, Mustion Linna ja Billnäsin ruukki. Tammisaaren vanhaa kaupunkia esittelen tarkemmin tässä postauksessa.

Majoitus Raaseporissa

Majoituimme Urheiluopisto Kisakeskuksessa eli Kisiksessä. Kisis oli minulle ennestään tuttu valmennusleireistään ja opiskelumahdollisuuksistaan. Tarjolla on myös monenlaisia majoitusvaihtoehtoja. Lapsiperheille suosittelen hirsimökkejä, joissa mekin majoitumme lasten kanssa.

Meidän vierailuaikana elokuun alussa 2020 alueella oli hyvin hiljaista ja rauhallista. En tiedä vaikuttiko asiaan korona vai se, että opiskelijoilla opinnot eivät olleet vielä alkaneet. Varmaan molemmat.

Mökit olivat tyypillisiä mökkikylän mökkejä eli viihtyisiä ja käytännöllisiä. Parasta oli kuitenkin ympäristö ja luonto. Me kävimme lasten kanssa kalastamassa ja sienestämässä sekä minä kävin hölkkäämässä läpi mökin edessä kulkevan lenkkipolun. Polku oli tasan kolme kilometriä pitkä ja reitti oli todella mäkinen. Matkan varrella näin kolme peuraa ja muutaman rusakon.

Kisis on hyvä valinta, jos haluaa viettää aikaa omissa oloissaan, nauttia luonnosta ja harrastaa liikuntaa. Omatoimisesti Kisiksessä voi muun muassa maila-, pallo- ja pihapelejä, sauvakävellä, frisbeegolfata ja liikkua vesillä. Myös ohjattuja liikuntapalveluita on runsaasti tarjolla ryhmille.

raasepori majoitus
Hirsimökki.
kisakallio urheilukeskus
Hirsimökin keittiö.

 

raasepori majoitus
Kisakeskuksessa riittää metsää, mäkiä ja kallioita.

Ravintola Albatros, Tammisaari

Ravintola Albatros on avuttu ensimmäisen kerran vuonna 1988 ja uudistettu vuonna 2010. Albatros sijaitsee Tammisaaren ytimessä, Stallörenin puistossa ja lähellä Tammisaaren vierasvenesatamaa. Stallörenin puistossa sijaitsee myös Leijonapuisto, joka on monipuolinen leikkipuisto lapsille.

Albatrossissa on runsaasti tilaa sekä terassilla (myös katolla) että sisätiloissa. Ruoka-annokset ovat kuin pieniä taideteoksia, eli kauniiseen esillepanoon on selvästi kiinnitetty huomiota. Ruoka oli toki myös maultaan erinomaista.

Ruokalistalta löytyy muun muassa toast skagenia, ravunpyrstöjä, tartaria, rilletteä, salaatteja, kala-annoksia, sinisimpukoita, hummeria, pihvejä ja muutama pasta-annoskin. Lasten ruokalistalta löytyy perinteiset lihapulla, lohet, pasta blogneset ja nauravat nakit.

raasepori nähtävyydet

ravintola albatros tammisaari
Kattoterassilta pääsee ihailemaan merimaisemaa.

raasepori nähtävyydet

ravintola albatros
Ikkuna on kuin taulu!
ravintola albatros
Pannullinen chiliöjyssä paistettuja ravunpyrstöjä.

raasepori nähtävyydet

ravintola albatros
Jälkiruoaksi mustikka financier, pieniä mustikka leivoksia, valkosuklaata ja marjoja
raasepori nähtävyydet
Albatrossin vieressä on kiva leikkipaikka, jonne on helppo mennä purkamaan ylimääräistä energiaa ennen ja jälkeen ruokailun.

Sonjan herkku, Tammisaari

Tammisaaren vanhan kaupungin liepeillä sijaitsevan Sonjan herkun (Kustaa Vaasan katu 2) toimintaa pyörittävät äiti ja tytär. Kyseessä on artesaanituotteisiin erikoistunut puoti, jonka hyllyiltä löytyy pääasiassa paikallisia tuotteita. Yrittäjät myös valmistavat sesonkien mukaan omia tuotteita kuten appelsiinimarmelaadia, paahdettua mysliä ja keksejä. Puodin minikahvilasta voi myös ostaa lounassalaatteja, erikoiskahveja ja paikallista jäätelöä.

Sonjan herkussa palvelu pelaa ja yrittäjät kertovat mielellään tuotteistaan ja myös maistiaisia tarjoillaan. Myytävät tuotteet valitaan niin, että niissä suositaan lisäaineettomuutta, väriaineettomuutta, kotimaisuutta, käsin tehtyjä artesaanituotteita, säilöntäaineettomuutta sekä hyvää makua. Kaikissa tuotteissa täyttyy vähintään kolme näistä kriteereistä, monissa useampikin.

Jos paikan päälle ei pääse, voi Sonjan herkun tuotteista ostaa myös verkkokaupasta.

sonjan herkku
Sonja kertoo mielellään puodistaan löytyvistä tuotteista ja niiden käyttömahdollisuuksista.

sonjan herkku raasepori

sonjan herkku tammisaari

Raasepori nähtävyydet ja Tammisaaren vanha kaupunki

Tammisaaressa kannattaa ehdottomasti käydä kävelemässä pitkin vanhan kaupungin katuja ja ihastelemassa vanhoja puutaloja. Useimmat rakennukset ovat peräisin 1700- ja 1800-luvuilta. Vanhan kaupungin kadut ovat olleet samoilla paikoilla jo 1500-luvulla. Kadunnimet, kuten Hatuntekijänkatu, Liinakankurinkatu, Hansikkaantekijänkatu ja Sepänkatu paljastavat, että Tammisaari oli taitavien käsityöläisten asuinaluetta.

Nykypäivänä Tammisaaresta löytyy kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Niiden lisäksi kaupungissa on edelleen paljon kädentaitajia, muun muassa kelloseppä, suutari, kehystämö, ompelimoita, entisöijiä ja verhoilijoita. Tori on avoinna keskiviikkoisin ja lauantaisin.

raasepori nähtävyydet       raasepori nähtävyydet

raasepori nähtävyydet

raasepori nähtävyydet
Aina kun mahdollista, käyn myös paikallisisissa kirjastoissa.
raasepori nähtävyydet
Peppi Tammisaaren kirjastossa.

Aikamoinen kiertomatka tuli siis tehtyä kesän aikana ja monta uutta paikkaa tuli nähtyä. Kesäloma Suomessa ei ollut yhtään huonompi kuin aiemmat ulkomaanreissut. Toistaiseksi emme ole edes miettineet ulkomaille lähtemistä, mutta ehkä vuonna 2022 viimeistään?

Annan matkablogista voit lukea kokemuksia lasten kanssa matkustelusta ulkomailla ja kotimaassa.

Inspiroidumme uusista kokemuksista ja hyvästä ruoasta. Parasta matkoilla on kiireetön yhdessäolo perheen kanssa.

Jos haluat Annan matkablogin tutustumaan kohteeseesi tai saada tuotteesi tai palvelusi mukaan matkakertomuksiin ota yhteyttä anna@lapsennimi.com

Lue lisää Annan matkablogia.

Anna Holopainen

Kirjoittaja on 36-vuotias espoolainen 5- ja 7-vuotiaiden lasten äiti.

Annan blogista voi lukea parhaat vinkit lasten kanssa matkailuun eri puolella maapalloa. Blogissa vinkataan myös kivoista lapsiystävällisistä retkikohteista.

Takaisin ylös