rauma nähtävyydet

Rauma nähtävyydet, majoitus ja tekemistä

Rauma nähtävyydet, majoitus ja tekemistä

Tämä Rauma nähtävyydet -artikkeli on tehty yhteistyössä Soukaisten Rusthollin, Runoutin, Rauman merimuseon ja Cafe & Restaurant Salin kanssa.

Rauma nähtävyydet sijaitsevat erityisesti vanhassa kaupungissa, jossa on kauniita taloja ja pihoja, lukuisia persoonallisia erikoisliikkeitä ja houkuttelevia ravintoloita ja kahviloita. Alueen reilu sata putiikkia sijaitsevat kävelymatkan etäisyydellä toisistaan.

Rahals saa ja heoselp pääse.

Kävimme Raumalla kesälomareissulla perheen kanssa. Ajoimme autolla ensin Loimaalle, sitten Tampereelle, Virroille ja Yyteriin. Rauma oli siis viides kohteemme.

Apu lapsestakki; kalam perkka, kaks syä.

Soukaisten Rustholli

Rehellisesti sanottuna emme ole koskaan majoittuneet niin upeassa paikassa kuin Soukaisten Rustholli. Pyrin aina kirjoituksissani kertomaan kokemuksistamme mahdollisimman realistisesti, jolloin kukaan ei voi ilkkua: ”Kehut vaan kun sait ilmaiseksi!”. Tässä tapauksessa otan kuitenkin tietoisen riskin, sillä sen tämä majoitus ansaitsee.

Majoituimme alakerran huoneistossa, jossa oli kolme makuuhuonetta. Sänkyjä oli viidelle, ja lisävuoteita saa tarvittaessa. Huoneistosta löytyy kaikki mitä voisin kuvitella matkalla tarvitsevan ja vähän enemmänkin: Wi-Fi, televisio (monta!), sauna, pesukone, kuivausrumpu, ilmastointi, pimennysverhot, täysin varusteltu keittiö, laadukkaat sängyt, ylelliset petivaatteet, jääkaappi täynnä ruokaa ja niin edelleen. Huoneiston hintaan kuuluu aamiainen, jonka saa nauttia omaan tahtiin ja omatoimisesti huoneistossa.

Kyse ei ole nyt siitä, että huoneiston varustelu olisi hyvä. Majoituskokemuksen tekee erinomaiseksi se, että jokainen yksityiskohta on mietitty tarkkaan ja että kaikessa on valittu parasta laatua. Tämän lisäksi kaikki on todella kaunista. Vanha talo on remontoitu ajan henkeä kunnioittaen ja sinne on onnistuttu sijoittamaan kaikki modernit mukavuudet ilman että ne hyppivät silmille.

Omistajapariskunta Jyrki ja Sari toivottivat meidät lämpimästi tervetulleiksi ja meitä odotti myös pieni yllätys. En kuitenkaan paljasta sitä tässä, jotta yllätys säilyisi myös muille majoittujille. Jyrki ja Sari kertoivat mielellään talon ja sen aiempien asukkaiden mielenkiintoisista vaiheista. Historia oli läsnä myös monissa valokuvissa.

Oman mainintansa ansaitsevat sängyt ja erityisesti petivaatteet, sillä niitä isäntä ei turhaan kehunut. Vahvasti harkitsen samanlaisten lakanoiden ostamista myös meille kotiin. Laadukkaat ja mukavat sängyt ovat Soukaisten Rusthollissa kunnia-asia. Tarjolla oli myös kahdenlaista tyynyä jokaiselle nukkujalle.

Soukaisten Rusthollin pihalla on terassi, jossa voi oleskella, syödä ja grillata. Lapsillekin oli pientä aktiviteettia olemassa, kuten keinu ja polkutraktori. Lapset tykkäsivät myös seurata presidentin mukaan Sauliksi nimetyn robottiruohonleikkurin toimintaa. Yhtenä aamuna pääsimme ihastelemaan laitumelle edellisyönä syntynyttä vasikkaa, sillä majapaikka sijaitsee maitotilalla.

Soukaisten Rusthollin lähettyvillä ei ollut kävelymatkan päässä kovin paljoa mitään ihmeteltävää. Aamulenkillä kävin ihmettelemässä läheistä järveä, mutta en löytänyt hyvää uimapaikkaa sieltä. Hyville mustikka-apajille kuitenkin eksyin. Suosittelen siis saapumaan Soukaisille omalla autolla. Rauman keskustaan on vajaa 15 minuutin ajomatka.

soukaisten rustholli raumalla
Sinikka-huoneesta löytyi muun muassa lapsille palapelejä.
soukaisten rustholli makuuhuone rauma
Me aikuiset nukuimme tässä makuuhuoneessa.

soukaisten rustholli rauman nähtävyydet

rauma nähtävyydet
Lapset saivat nukkua tässä makuuhuoneessa.
rauma nähtävyydet
Keittiössä näkyi uusi ja vanha.
soukaisten rustholli aamupala
Aamupalatarvikkeita oli runsaasti: jääkaappi täynnä ja lisäksi keskejä, pähkinöitä, kahvia, teetä, mysliä, muroja, hedelmiä, croissantteja, leipää ja vaikka mitä!

rauma nähtävyydet

Lopuksi vielä kuvia Soukaisten Rusthollin toisesta, vähän pienemmästä majoitustilasta Rusthollin Wintistä. Wintti on varattavissa kesäaikaan ja viikonloppuisin. Huoneistosta löytyy yöpymistilat viidelle ja lisäksi on lisävuodemahdollisuus. Wintillä ei ole varsinaista keittiötä, mutta vedenkeittimellä, kahvinkeittimellä, munankeittimellä sekä jääkaapin valikoimalla saa loihdittua monipuolisen aamiaisen tai iltapalan.

soukaisten rustholli
Wintin toinen makuuhuoneista, se isompi.
wintti rauma
Wintin pienempi makuuhuone
soukaisten rustholli rauma
Wintiltäkin löytyy paljon kauniita yksityiskohtia.

Cafe & Restaurant Sali

Cafe & Restaurant Sali (Kuninkaankatu 22) sijaitsee Rauman vanhan kaupungin paraatipaikalla kauppatorin laidalla. Perinteisen kahvilatarjonnan lisäksi Salista saa lounasta, take away -brunsseja ja salaatteja buffetista.

Salaattipöytä vaikutti houkuttelevalta, mutta valitsimme kuitenkin lounaslistalta uuniperunaa ja chevre-salaattia. Nirsoille lapsille löytyi croissantit sekä salaattipöydästä hieman vihanneksia. Hieman vaikeuksia tuotti valita kakkupala, sillä herkullisennäköisiä vaihtoehtoja oli monta. Lapsille tuotiin niin isot jäätelöannokset, että me aikuiset saimme lopulta hieman auttaa niiden syömisessä. Eipä haitannut ollenkaan!

Sali on suosittu paikka etenkin kesäkaudella. Istumapaikkoja on runsaasti, mutta isommalla porukalla saapuessa suosittelen tekemään pöytävarauksen.

rauma nähtävyydet

cafe sali rauma

cafe sali

cafe sali uuniperuna
Salin uuniperuna.
cafe sali kakku kahvi
Suussasulava jälkiruoka.

Paremp et mukulap parkuvak ko vanhema vollottava.

Runout Pakohuone

Raumallakin pääsee pakopelaamaan! Runout-pakopelihuoneita löytyy myös Tampereelta ja Seinäjoelta. Rauman pakohuoneet sijaitsevat osoitteessa Valtakatu 5.

Olimme katsoneet, että Rauman Runoutin pakopeleistä Ydinuhka olisi sellainen, mikä pelottaisi lapsia vähiten. Muut huoneet olivat nimittäin nimetty Ruumishuoneeksi ja Kuolemanselliksi. Kävi kuitenkin pieni sekaannus, ja meidät laitettiin pelaamaan Ruumishuonetta. Tulipa todettua, että se huone oli ihan liian pelottava alle kouluikäisille. Otimmekin muutaman minuutin kuluttua yhteyden pelinhoitajaan ja meidät järjestettiin oikeaan peliin eli Ydinuhkaan.

Lue lisää pakopeleistä:
Lasten pakohuone – kokemuksia Helsingistä ja Espoosta
Loimaa lasten kanssa lomaillen

Ydinuhka-peli lähti sitten paremmin käyntiin, kun lapset eivät huomanneet mitään pelottavaa. Huone osoittautui kuitenkin joko todella haastavaksi tai sitten me vaan olimme tosi jäässä. Tuntui, ettemme tajunneet yhtään mitään ja jouduimme koko ajan hyödyntämään pelinohjaajan vinkkejä. Jos haasteita kaipaa niin tässä huoneessa niitä mielestäni kyllä riittää!

runout rauma nähtävyydet

runout rauma nähtävyyksiä
Lapset tykkäsivät tutkia taskulampun avulla vihjeitä.
rauma nähtävyyksiä
Nämäkin liittyivät jollakin tapaa peliin.

runout rauma pakohuonepeli

Kyl lapse ruan tullesas tua.

Rauman merimuseo

Kävimme tutustumassa myös Rauman merimuseoon, jonka perusnäyttelyssä on esillä Rauman alueen merellistä kulttuuriperintöä. Aineisto koostuu erityisesti esineistä, pienoismalleista ja valokuvista ja lisäksi on liikkuvaa kuvaa, asiakirjoja, kirjoja, muistelmakirjoituksia ja haastattelunauhoituksia. Itse rakennus on toiminut aiemmin merikoulurakennuksena.

Koronatilanteen vuoksi lapsille suunnatut puuhapisteet olivat pääasiassa kiinni, mutta siitä huolimatta lapset viihtyivät museossa hyvin. Tietoa ja tutkittavaa oli niin paljon, ettei kaikkeen ehtinyt millään paneutua. Lapset ihmettelivät heitä kiinnostavat asiat ja kiiruhtivat sitten eteenpäin.

rauman merimuseo nähtävyyksiä

rauma nähtävyyksiä

rauman merimuseo
Simulaattorilla sai kokeilla laivan ohjaamista.
rauman merimuseo
Yleisö-wc oli teeman mukainen.

Syäs suttus ja men orsil maat.

Rauman Merimuseon lähettyviltä löysimme myös kaksi muuta mielenkiintoista paikkaa: Keskustelupuisto ja Kipparin leikkipuisto.

Keskustelupuiston ideana on luovuttaa puiston suunnittelu 30 eri-ikäiselle raumalaiselle. He saavat suunnitella ja toteuttaa unelmiensa puiston. Puistoa on rakennettu jo pari vuotta ja sen viralliset avajaiset ovat syksyllä 2020. Käydessäni paikan päällä, löysin monta ihastuttavaa yksityiskohtaa, kuten piirustelupaikan, niityn, kukkaistutuksia, taidetta, kasvihuoneen, istutuslaatikoita, polkuja, maalattuja kiviä, riippumaton ja viihtyisiä istuskelupaikkoja. Paikan päällä oli myös muutama puiston suunnittelija nikkaroimassa leikkimökkiä ja esiintymislavaa. Ihan mahtava idea!

rauma nähtävyyksiä
Taukopaikka taiteelle.

Ensmäine hullumerk ko ittes viissaks luule.

Kipparin leikkipuisto oli lapsille mieluinen. Siellä pääsi ajelemaan pyörillä ja polkuautoilla ja siellä oli vaikka mitä kiipeilytelinettä ja keinua.

rauma nähtävyyksiä

Ei lämmi luit riko.

Loppuun vielä muutama yleiskuva Rauman vanhasta kaupungista.

rauma nähtävyyksiä
Kitukränni on kuulemma Suomen kapein katu.

rauma nähtävyyksiä

vanhaa kaupunkia raumalla

Sitaatit poimittu: Tauno Koskela 1993, Sillail oikke. Rauman kielen sanoja ja sanomisia.

Tässä Rauma nähtävyydet, jotka ehdimme nähdä parin päivän aikana. Seuraavana kesälomareissumme jatkui Turkuun!

Annan matkablogista voit lukea kokemuksia lasten kanssa matkustelusta ulkomailla ja kotimaassa.

Inspiroidumme uusista kokemuksista ja hyvästä ruoasta. Parasta matkoilla on kiireetön yhdessäolo perheen kanssa.

Jos haluat Annan matkablogin tutustumaan kohteeseesi tai saada tuotteesi tai palvelusi mukaan matkakertomuksiin ota yhteyttä anna@lapsennimi.com

Lue lisää Annan matkablogia.

Anna Holopainen

Kirjoittaja on 36-vuotias espoolainen 5- ja 7-vuotiaiden lasten äiti.

Annan blogista voi lukea parhaat vinkit lasten kanssa matkailuun eri puolella maapalloa. Blogissa vinkataan myös kivoista lapsiystävällisistä retkikohteista.

Takaisin ylös