Paistettu kuha

Paistettu kuha, kesäperunat ja hollandaisekastike

Paistettu kuha, kesäperunat ja hollandaisekastike

Tämä Paistettu kuha, kesäperunat ja hollandaisekastike-artikkeli on osa Ruuhkavuosien reseptit -ruokablogia. Tässä reseptissä kuljetaan sieltä missä aita on matalin, jotta joskus saa pöytään juhlavampaakin ruokaa nopeasti ja helposti.

Kala on terveellistä ja sitä tulisi syödä vähintään kaksi tai kolme kertaa viikossa, eri kalalajeja vaihdellen. Aika harvalla tuntuu toteutuvan, vaikka oikeastaan kalan valmistaminen on todella helppoa!

Kalat sisältävät terveellisiä pehmeitä rasvoja, paljon vitamiineja ja kivennäisaineita kuten seleeniä, B12-vitamiinia, jodia ja kaliumia sekä runsaasti proteiinia. Kala on erityisen hyvä D-vitamiinin ja omega-3-rasvahappojen lähde.

Yksi syy siihen, miksi kalaa ei syödä riittävästi on varmasti se, että tuore kala on melko kallista. Minun isäni onneksi tykkää kalastaa ja tämän reseptin kuhat ovat hänen pyytämiään. Kiitokset tästä reseptistä kuuluvat siis isälleni!

Paistettua kuhaa, siikliä ja hollandaisekastiketta

Kuha on yksi lempikaloistani. Sen liha on miedon makuista ja mehevää. Kuhafileet kypsyvät nopeasti, joten muut komponentit kannattaa valmistaa ensin.

Tähän helppoon reseptiin sain kalat isältäni, perunoita minulle kaupattiin kotiovella ja valmista hollandaisekastiketta olin ostanut jokin aika sitten Fiksuruoka -verkkokaupasta. Paljon tämän helpommalla ei voi päästä!

Tarvitset neljähenkiselle perheelle

  • 4-6 kuhafilettä
  • noin kilon uusia perunoita
  • pussin knorr hollandaisekastikejauhetta
  • 2,5dl maitoa tai kermaa
  • 50g voita

Siikli -kesäperunat

Aloita pesemällä ja keittämällä perunat. Tällä välin voit valmistaa salaatin tai vaikkapa tyhjentää tiskikoneen, sillä kastike ja kala valmistuvat nopeasti. Jos kuhafileet ovat suuria tai niitä on monta varaa hieman aikaa siihen, että paistat ne kahdessa osassa.

Siikli on yksi suomen tunnetuimmista perunalajikenimistä. Se on satoisa kesäperuna ja suosituin peruna toreilla. Maultaan se on makea ja koostumukseltaan kiinteä. Siikli maistuu parhaiten keitettynä, paistettuna tai perunasalaatissa.

siikli

Hollandaisekastike

Kun perunat ovat kiehuneet hetken, voit aloittaa kastikkeen valmistuksen.

hollandaisekastike

Valmista hollandaisekastike pienessä kattilassa. Sulata voi ja vispilöi jauhe joukkoon.

Lisää 2,5dl maitoa tai kermaa ja kiehauta. Sekoita koko ajan, ettei kastike pala pohjaan.

Anna kastikkeen keittyä kasaan pienellä lämmöllä muutama minuutti.

hollandaisekastike

Paistettu kuha

Viimeisenä on kuhan vuoro.

Ruskista reilu nokare voita kuumalla pannulla. Paista ensin nahkapuoli rapeaksi. Muutama minuutti riittää.

Pienennä sitten hieman lämpöä ja käännä kalat. Huolehdi että rasvaa on riittävästi, ettei kala tartu kiinni pannuun.

Voit laittaa hetkeksi myös kannen päälle ja antaa kalan hautua kypsäksi.

paistettu kuha

Kuha ruokakalana

Kuha on arvostettu ruokakala Suomessa. Se on kilohinnaltaan arvokkaimpia kalojamme, mutta sitä myydään silti paljon. Kuhan vaalea liha on maultaan mietoa, mutta mehevää ja maukasta.

Parhaiten kuha sopii fileiden ja sushin valmistamiseen, sillä se on suurikokoinen ja sen ruodot on helppo poistaa. Jos haluaa päästä vielä helpommalla, on kuhan valmistus vaivatonta uunissa tai grillissä. Uunissa se kypsyy noin puolessa tunnissa.

Vaalea liha pysyy uunissa mehevänä, kun jätät nahan paikoilleen kypsennyksen ajaksi. Nahkaan kannattaa tehdä viiltoja, joihin voit lisätä makusi mukaan esimerkiksi sitrusviipaleita ja yrttejä.

Lue lisää:

Bataattikeitto -helppo ja edullinen arkiruoka

Kananugetit uunissa-Pinjan viikoittaiset arkiruokavinkit

Helpot muffinssit-kauden marjoista syntyy ihanat kuningatarmuffinssit!

Raparperi-kaurapaistos-helppo ja nopea herkku kahvipöytään

ruuhkavuosien reseptit

Yhteistyö Ruuhkisten kanssa

Teemme mielellämme kaupallisia yhteistöitä. Mitä enemmän teemme yhteistöitä, sitä enemmän pystymme tuottamaan lukijoille kiinnostavaa sisältöä, sillä tämä on elinkeinomme. Voit lähettää viestiä osoitteeseen heidi@lapsiarkea.fi ja ideoimme yhdessä sinulle sopivan yhteistyömallin.

P.S. Meitä saa kutsua myös tutustumaan ravintoloihin, sillä näissä ruuhkavuosissa se jos mikä antaa meille virtaa. Sometamme mielellämme ravintoloista eri kanavissa.

Enni Saarni

Enni on tamperelainen 36-vuotias kahden lapsen äiti, joka rakastaa hyvää ruokaa, matkustelua ja uusia kokemuksia.
Ruuhkikset-ruokablogissa Enni tarjoaa kiireisille kokkaajille yksinkertaisia reseptejä, nopeita vaihtoehtoja ja neuvoja miten kulkea sieltä missä aita on matalin.
Enni kirjoittaa satunnaisesti myös muista sydäntään lähellä olevista aiheista, kuten lasten kanssa matkustamisesta.

Takaisin ylös