lasten tietokirja

Lasten tietokirja herättää kiinnostuksen ja sammuttaa tiedonjanon

Lasten tietokirja herättää kiinnostuksen ja sammuttaa tiedonjanon

Tässä Lasten tietokirja -artikkelissa on esitelty kirjoja, jotka on saatu arvostelukappaleina Art Houselta, Karistolta, Innolta ja Minervalta.

Lasten tietokirja on kätevä apuväline, kun lapsella on luontainen taipumus ja mielenkiinto oppia ja ymmärtää maailmasta. Tietokirjojen valikoima on hyvin laaja ja monipuolinen, ja hyvä niin! Esittelemme tässä artikkelissa muutaman hyväksi ja mielenkiintoiseksi havaitun lasten tietokirjan.

Vuokko Hurme & Väinö Heinönen: Housuvaaran uimahalli (2020)

Tilda ui selkää ja katselee sinistä taivasta. Veden alla kuuluu pulputusta. On melkein hiljaista ja huumaavan kaunista. Kun Tilda kiipeää rantakivelle, jossain kukkuu käki.

Housuvaaran uimahalli on hauska sekoitus kuva- ja satukirjaa, tietokirjaa sekä osittain myös sarjakuvaa. Kirja on sopivan pituinen iltasaduksi silloin, kun siitä lukee vain tarinaosion.

Tietokirjaosuus on suorastaan jyhkeän suuri paketti. Faktatietoa löytyy muun muassa yleisimmistä altaista, uintityyleistä, talviuinnista, veteen liittyvistä uskomuksista, uimahalleista, uintiin liittyvistä maailmanennätyksistä, sukeltamisesta, erilaisista uintipaikoista, erikoisimmista uima-altaista, veteen liittyvistä turvallisuusasioista, vesihirmun varusteista ja uimaleikeistä.

Kirjan kuvitus on riemukasta, värikästä ja se sisältää välillä hassujakin yksityiskohtia. Omat lapseni muistavat joka kerta huomauttaa, kuinka äidin jalkakylvyn vedessä nautiskelee myös pikkuruinen sammakko.

Tarinassa Tilda-tyttö on erikoisen toimelias ja aikaansaava tyttö. Hänen onnistuu päättäväisyydellä ja sopivalla onnekkuudella perustaa kotipaikkakunnalleen upouusi ja mahtavan hieno uimahalli. Uimahallissa viihtyvät kaikki, mutta lopulta myös luonnonvesissä uimisessa on puolensa.

Housuvaaran kirjasarjaan kuuluu myös vuonna 2018 julkaistu Housuvaaran huvipuisto.

tietokirja lapsille housuvaaran uimahalli

Laura Ertimo & Sanna Pelliccioni: Missä sinä olet? (2020)

Kivet ovat palasia kalliosta, joka on vanhempaa kuin mikään ympärillämme – paljon vanhempaa kuin isovanhemmat. Kallio syntyi kauan ennen dinosauruksia.

Missä sinä olet? kuuluu lasten Pikkutieto-tietokirjasarjaan, joka on suunnattu 2-5-vuotiaille lapsille. Kyseessä on sarjan ensimmäinen osa, joten jatkokirjoja odotellessa!

Kirjassa kokoaan muuttava Plop johdattaa lukijan suurista kokonaisuuksista ihan pienen pieniin ihmisen rakennusaineksiin. Matka käy siis aurinkokunnasta maapallon kautta lopulta atomin sisälle. Tarkoitus on näyttää ihminen osana suurempia kokonaisuuksia ja toisaalta paljastaa, mistä itse olemme rakentuneet.

Kirja on sopivan lyhyt ja yksinkertainen pienillekin lapsille. Kuvittelisin, että kirja herättää myös isompien lasten mielikuvituksen ja johdattaa mielenkiintoisiin keskusteluihin. Varaudu siis pohtimaan lapsen kanssa vaikeitakin kysymyksiä!

lasten tietokirja missä sinä olet

Libby Deutsch & Valpuri Kerttula: Mistä kaikki tulee ja mihin se menee? Näin maailma toimii (2019)

Mikä on lempikirjasi? Oletko koskaan ajatellut, että luet jonkun toisen sanoja, jotka hän kirjoitti ehkä yömyöhään työhuoneessa istuessaan? Melkein kuin tarina hyppäisi hänen päästään sinun päähäsi. Mutta minkä matkan tarina kulkee siinä välissä?

Mistä kaikki tulee ja mihin se menee? -kirja on tuhti tietopaketti, josta riittää lukemista pitkäksi aikaa. Kirjaa voi selailla tai yhden tai pari aukeamaa voi lukea vaikka iltasaduksi.

Kirjassa selvitetään muun muassa mistä ja miten ruoka ilmaantuu kaupan hyllyille, mistä vaatteet tulevat, miten internet toimii ja miten käy musiikin matka studiosta stereoihin. Nämä monimutkaiset aiheet ja ilmiöt on saatu esitettyä tiivistetysti ja hyvin selkeällä tavalla. Se on upea suoritus, kun ottaa huomioon käsiteltävät aiheet. Näitä harva aikuinen ainakaan kaikkia osaisi itse omasta päästään lapselle selvittää.

Kirja innostaa havainnoimaan ympäristöä. Tavalliset esineet, asiat ja ilmiöt ovat kulkeneet todella mutkikkaita matkoja luoksemme. Näitä matkoja tapahtuu maapallollamme koko ajan, myös tällä hetkellä.

Kirja voi saada sekä lapsen että aikuisen huomaamaan maailman aivan uudella tavalla. Samalla se ehkä opettaa myös arvostamaan omistamiamme tavaroita ja käyttämiämme hyödykkeitä. Jokaisen asian taustalla nimittäin löytyy yllättävän monimutkaisia järjestelmiä, jotka vaativat sekä luonnonvaroja että ihmisten työvoimaa.

tiedekirja lapselle

Pia Stromstad & Trond Bredesen: 10 suurta seikkailijaa (2019)

Eteläinen jäämeri. Pelkkä nimi sai kylmät väreet juoksemaan pitkin selkää. Aallot voivat nousta korkeiksi kuin kerrostalot, ja merenvaahto piiskasi kuin lumimyrskyssä. Oli joulupäivä, ja Ellen MacArthur oli yksin avomerellä.

10 suurta seikkailijaa kertoo kymmenen hurjapään tositarinan. Samalla tulee pohdittua sitä, miksi monet ihmiset haluavat mieluiten viettää tasaista ja mukavaa arkielämää, kun taas jotkut mielivät maailmalle ja suuriin seikkailuihin.

Miksi siis joku haluaa kiivetä korkeimmalle, sukeltaa syvimmälle ja matkustaa tuntemattomiin ja vaarallisiin paikkoihin? Joku haluaa ehkä rikkoa ennätyksen, etsiä omia rajojaan tai haastaakseen itsensä. Onko se hulluutta, intohimoa vai ehkä molempia?

Lapsen kanssa voi pohtia sitä, minkälaiset mahdollisuudet meillä on vaikuttaa omaan elämäämme ja minkälainen elämä on tavoittelemisen arvoista. Ei ole yhtä oikeaa tapaa elää hyvä ja merkityksellinen elämä.

Kirjan sanoma ei ole siinä, että jokaisen pitäisi pystyä huippusuorituksiin tai tavoitella ennätyksiä. Tärkeää on seurata omaa uteliaisuutta, omia haaveita ja omia kiinnostuksen kohteita. Seikkailijoiden tarinat kertovat siitä, kuinka he eivät ole pysähtyneet haasteiden edessä, vaan puskeneet kohti unelmiaan. He eivät ole välittäneet, kun muut ovat epäilleet heidän kykyjään.

Lue kirjasta lisää: Seikkailija on esikuva lapselle – mikä vain on mahdollista!

tietokirja lapselle

Muita lasten tietokirjoja

Luontoaiheisia lastenkirjoja on esitelty tässä Lasten luontokirja -artikkelissa. Luontokirjojen lukeminen on avartavaa lapselle ja usein myös aikuiselle, kun biologian tunneilta on unohtunut yksi jos toinenkin yksityiskohta. Myös luontoretkeily saa uutta syvyyttä ja perspektiiviä luontokirjojen kautta.

Ilmastonmuutos on aihe, joka on hyvin ajankohtainen nyt ja tulevina vuosina. Myös lapset kuulevat aiheesta ja on tärkeää osata kertoa ilmastonmuutoksesta lapsen tasoisesti. Lapset ja ilmastonmuutos -artikkelissa esittelemme aiheeseen liittyviä lastenkirjoja sekä yleisiä vinkkejä siihen, miten asiasta kannattaa puhua lapsen kanssa.

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Kommentoi alle oma mielipiteesi

Tilaa uutiskirje

Liity tästä suositun uutiskirjeemme saajaksi ja saat rahanarvoisia vinkkejä vauva-arkeen.

Takaisin ylös