Lahti tekemistä

Lahti tekemistä lasten kanssa – ulkoilua ja kulttuuria

Lahti tekemistä lasten kanssa – ulkoilua ja kulttuuria

Tässä Lahti tekemistä lasten kanssa-artikkelissa kerron vauhdikkaasta päivästämme Lahdessa mieheni sekä 5- ja 6-vuotiaiden lasteni kanssa. Mukana artikkelissa ovat Guesthouse Little Tundra-majatalo, Social burgerjoint-ravintola ja Asemapäällikkö-kahvila.

Paluumatkalla Lappeenrannasta Tampereelle pysähdyimme yhdeksi yöksi Lahteen. Kahden tunnin ajomatka sujui mukavasti, kun lapset pelasivat ja katsoivat lastenohjelmia puhelimilla. Olimme varustautuneet tällekin ajomatkalle pienillä eväillä, joita tarjoilin takapenkille kun ensimmäisen kerran kuului se kaikille vanhemmille tuttu kysymys ”Onko vielä pitkä matka?”.

Lahti perhematkailukohteena yllätti meidät positiivisesti! Lahti tunnetaan nuorisomusiikista, radiomäellä kohoavista radiomastoista sekä urheilulegendoista, unohtamatta hyppyrimäkiä ja MM-kisoja!

Olimme viettäneet päivää Lappeenrannassa, joten saavuimme Lahteen vasta hieman ennen kuutta torstai-iltana. Voit lukea minilomastamme Lappeenrannassa täältä.

Majoitus Lahdessa

Majoituimme ihanassa Guesthouse Little Tundrassa, joka sijaitsee aivan rautatieaseman ja keskustan lähellä. Majatalo on luotu vanhaan historialliseen tehdasrakennukseen, jonka sisällä on 5 erilaista, yksilöllistä pikku mökkiä. Lisäksi yläkerrassa on suuri yhtenäistä tilaa oleva loft-tyylinen asunto.  Kaikki mökit ovat eri tavoin persoonallisesti sisustettuja. Majatalo on mitoitettu 9 henkilölle, mutta lisätilaa saa varavuoteiden avulla.

Majoitus Lahdessa
Guesthouse Little Tundra sijaitsee aivan Lahden matkakeskuksen lähellä osoitteessa Moisionkatu 4.

Saapuessamme majataloon, siellä ei ollut vielä muita vieraita, joten saimme valita mökkimme itse. Lapset valitsivat onneksemme viimeisen mökin ja me asetuimme mieheni kanssa viereiseen. Minun ja mieheni mökki oli nimeltään ”Itämainen satu” ja se oli sisustettu käyttäen keskiaasialaisen jurtan teemaa. Valaistus tilavassa mökissä oli hämärä ja tunnelma todella ihana!

Majoitus Lahdessa
Koska Guesthousessa oli useampi mökki vapaana, saivat lapset valita omansa. Sängyt piti tietenkin koeajaa ensimmäisenä!

Majatalon vierailla ovat käytössään yhteiset tilat: useita oleskelutiloja, suihku ja WC, erillinen WC sekä minikeittiö, jossa voi valmistaa aamiaista tai lämmitää valmista ruokaa mikrossa. Hellaa tai vesipistettä ei keittiössä ole, joten varsinainen ruoan valmistus ei onnistu. Me emme sitä kaivanneetkaan, sillä söimme ravintolassa illalla ja kahvilassa aamulla. Tarjosimme ainoastaan lapsille pientä iltapalaa majatalossa. Eväät ja iltapalatarvikkeet sai kätevästi jääkaappiin.

Majoitus Lahdessa
Pienestä keittonurkkauksesta löytyvät astiat, kahvinkeitin, vedenkeitin, mikro ja jääkaappi. Illalla valtasimme sohvan tv:n katseluun ja iltasatujen lukemiseen.

 

Majoitus Lahdessa
Lähes jokaisen mökin vierestä löytyy oma viihtyisä oleskelupaikka. Tämä oli minusta ihanin!

Lahden ravintolat

Asettauduttaemme majapaikkaan, alkoi jo nälkä kurnia. Olin kuullut kehuja Social Burgerjoint:n burgereista, joissa pihviin on todella panostettu. Vaikka ravintolalle oli matkaa alle kaksi kilometriä, olimme sen verran väsyneitä matkasta, että päätimme lähteä liikkeelle autolla. Ravintola sijaisee Lahden keskustassa, aivan torin lähellä.

Social Burgerjointin konsepti on simppeli: pihvi on pääroolissa jokaisessa burgerissa. Social Burgerjoint kehuu olevansa enemmän yhteisö kuin ravintola, missä voit sulkea hetkeksi pois sekavan maailman kohinan, kokea yhdessä puhtaita perusasioita ja nauttia aidon burgerin.

Lahden ravintolatLahden ravintolat

Menimme syömään melko myöhään arki-iltana, joten meidän lisäksemme ravintolassa oli vain muutama muu asiakas. Sisustus oli omaperäinen ja tunnelma rento.

Tilaus tehtiin tiskillä pikaruokatyyliin, mutta ruoan laatu ja miljöö olivat todella maineensa veroisia!

Valitsin listalta Wallstreet-annoksen, joka sisälsi wallstreet-majoneesia, tuoretta salaattia, pikkelöityä punasipulia, juustoa, ilmakuivattua kinkkua, ketsuppia ja täydellisen mehevän medium-pihvin tuoreen briossisämpylän välissä.

Hampurilaispihveihin todella panostetaan Social Burgerjointissa. Pihviliha jauhetaan ravintolassa itse, kahteen kertaan. Siitä muotoillaan sopivan pullea pihvi, joka paistetaan puuhiiligrillissä ja viimeistellään ripauksella suolaa.

Hampurilaiseni kanssa valitsin tuunatut animal style-ranskalaiset. Annokseen kuului myös kolme erilaista dippiä. Nam!

Mieheni testasi Ketoburgeria sekä ladatut ranskalaiset eli chorizolla tuunattuja ranskalaisia. Dippeinä tähän kuului rosmariini-valkosipuli, korianteri- ja  limemajoneesit. Minun suosikiksi kaikista pöytämme dipeistä nousi korianterimajoneesi. Miehen mieleen oli eniten savumajoneesi, joka kuului minun annokseeni, joten päädyimme vaihtamaan dippejä keskenämme.

Lasten mielestä 2,5dl lasiset kokispullot oli hauskat ja vatsat täyttyivät jo juomasta, ennen kuin ruoka ehti saapua. Ruoka oli molempien mieleen, vaikkeivat he paljoa jaksaneet syödäkään.

Lahden ravintolat

Tämä yksi parhaista hampurilaisista, mitä olen koskaan maistanut! Mehevä pihvi, tuore salaatti ja nuo täydellisen rapeat ranskalaiset hieman tuunattuna! Myös dipit olivat aivan omaa luokkaansa.

Vatsat täynnä burgereita aioimme jaloitella hieman Lahden keskustassa. Pian alkoi kuitenkin sataa, joten lähdimme pienelle kierrokselle autolla. Ajelimme Lahden satamaan, tunnetun Sibeliustalon ohi ja pienen maisemakierroksen keskustan lähellä.

Illalla rentouduimme majatalossa, jossa oli näin arki-iltana vain yksi vieras meidän lisäksemme. Löysimme hyllystä pari lasten lasten kirjaa, jotka luimme iltasaduksi.

Lahden kahvilat

Little tundrassa hyvin nukutun yön jälkeen maistui aamiainen. Kävelimme majatalolta läheiselle Asepäällikkö-kahvilalle. Rautatieaseman vieressä sijaitseva viehättävä vanha rakennus on aikoinaan toiminut asemapäällikön kotina.

Puoli kymmenen maissa aamulla kahvila oli aivan täynnä. Onneksemme yhdet asiakkaat lähtivät juuri saapuessamme ja neljän hengen pöytä vapautui meille kuin tilauksesta.

Lahden kahvilat
Lapset raahustiva aamiaiselle väsyneenä 400m matkan, mutta maittavan aamiaisen jälkeen oli taas virtaa!

Asemapäällikkö tarjoaa  tuoreita tuotteita lähileipomosta. Kahvila pyrkii tukemaan paikallista osaamista ja tekee yhteistyötä lähialueen yrittäjien kanssa. Kahvilan vitriinistä on ostettavissa herkullisia konditoriatuotteita, niin ikään paikalliselta yrittäjältä.

​Asemapäällikön valikoimassa tärkeää on puhtaat raaka-aineet sekä tuotteiden laadukkuus ja hyvä maku. Tämä todella näkyi herkullisella aamiaisella. Aamiaisbuffetissa tarjolla oli mm. tuoretta leipää ja sämpylöitä, karjalanpiirakoita ja munavoita, kaurapuuroa, jogurttia, mysliä, muroja, juustoja ja leikkeleitä, kasviksia ja hedelmiä sekä kahvia, teetä ja mehua. Ystävällinen henkilökunta otti meidät sydämellisesti vastaan.

Aamiainen buffetpöydästä oli koko perheemme mielestä todella hyvä ja monipuolinen! Päällimäisenä mieleen jäi miellyttävän miljöön lisäksi taivaallisen hyvät karjalanpiirakat ja munavoi sekä erinomainen palvelu!

Karjalanpiirakat ja munavoi maistui kaikille! Meidän 6-vuotias tyttömme söi lisäksi 2 lautasellista kaurapuuroa ja hieman hedelmiä. Poika halusi pienen puuroannoksen lisäksi lisää karjalanpiirakkaa munavoilla! Kasviksia ja hedelmiä meni myös runsaasti.

Minulle tärkeintä oli erinomainen kahvi ja tarjoilujen terveellisyys. Mieskään ei pekonia kaivannut, kun oli sitä jo kahtena edellisenä aamuna syönyt Saimaalla. Hän kehui myös paikkaa poikkeuksellisen viihtyisäksi  ja aamiaista runsaaksi.

Lahden kahvilat
Kahvilan sisustus henki vanhaa rautatietunnelmaa! Aamiainen tarjoiltiin runsaasti buffetpöydästä ja kahvi ja tee löytyivät erilliseltä pöydältä salin puolelta.

Asemapäällikön ja Social burgerjointin lisäksi muissa ravintoloissa emme ehtineet tällä lyhyellä vierailulla käydä. Muutamia paikkoja kuitenkin mainitakseni, kehuja saaneita ruokaravintoloita Lahdessa ovat mm. luomulounasta tarjoava MeaManna, hyppyrimäkien juurella sijaitseva Voitto sekä nepalilainen ravintola Pikku Makalu. Pippuripihvejä löydät El Torosta ja herkullisia pizza- ja pasta-annoksia Mamma Mariasta.

Lahti tekemistä lasten kanssa ulkona

Aamiaisen jälkeen haimme tavaramme majatalosta ja suuntasimme ulkoilemaan. Vierailimme ensin Yli-Marolan eläinpihalla, joka sijaitsee alle kilometrin päässä keskustassa. Eläinpihalla oli melko paljon väkeä, mutta auton sai vielä hyvin tien varteen.

Ilmaisella Yli-Marolan eläinpihalla on useita erilaisia kotielämiä aasista ja poneista kissoihin ja kaneihin. Laaman ja Alpakan elämää seurailtiin aidan takaa hyvän aikaa. Maakilpikonnat asustelivat pihalla ja chincillat samassa talossa kissojen kanssa.

Lasten mielestä parasta oli kanit, joita pääsi perhekunta kerrallaan silittämään.

Lahti tekemistä lasten kanssa ulkona
Laamat ja Alpakka olivat eläinpihan erikoisimmat eläimet ja niiden touhuja pihalla sai seurailla aidan takaa.

 

Lahti tekemistä lasten kanssa ulkona
Koronakesän turvavälejä noudatettiin eläinpihalla hyvin. Kissataloon pääsi sisään yksi perhekunta kerrallaan ja samoin pupuja lapset pääsivät aitaukseen silittämään vuorollaan.

Edellämainittujen lisäksi 4H-eläinpihalta löytyi mm. lampaita, nautoja ja erilaisia lintuja. Lähtiessämme huomasimme poniratsastuksen alkaneen. Emme kuitenkaan jääneet enää jonottamaan siihen, vaan jatkoimme matkaa.

Eläinpihalta suuntasimme läheiselle Launeen perhepuistolle. Suuri parkkialue löytyy puiston laidalta. Laajan puistoalueen samalla laidalla on skeittipuisto ja minigolf-rata. Näiden viereisessä kahvilassa kävimme syömässä jäätelöt.

Launeen perhepuisto oli aivan huikea paikka ja puistossa vierähtikin useampi tunti! Perhepuistosta löytyy mm. virikkeellinen linna, liikennepuisto, hämähäkki-kiipeilyteline, useita erikokoisia liukumäkiä sekä vesileikkialue.

Puistoalueella oli useita leikkapaikkoja ja infopisteeltä sai lainata erilaisia liikuntavälineitä. Kokeilimme pienellä kentällä mm. sählyä, sulkapalloa, frisbeen heittoa ja puujaloilla kävelyä.

Lahti tekemistä lasten kanssa ulkona
Kiipeily on meidän lasten lempipuuhaa puistossa. Puistoalueella oli useita kiipeilypaikkoja ja eniten lastemme mieleen näistä oli tämä linna!
Lahti tekemistä lasten kanssa ulkona
Tässä mäkeen rakennetussa liukumäessä lapset jaksoivat myös laskea kerta toisensa jälkeen.
Lahti tekemistä lasten kanssa ulkona
Liikennepuistossa pääsi kokeilemaan erilaisia kulkuvälineitä. Katoksissa monet perheet söivät eväitä.

Lahden museot

Lahti on tunnettu radiomäellä nousevista korkeista radiomastoista. Viimeisenä kohteena ennen kotimatkaa vierailimme keskustan laidalla sijaitsevassa tv- ja radiomuseossa.

Radio- ja tv-museo Mastola sijaitsee Radiomäellä, Lahden maamerkkien, 150 metriä korkeiden radiomastojen juurella. Radiomäki on upea luontokohde aivan Lahden keskustan tuntumassa. Radiomastojen lisäksi alueelta löytyy vanhat asemarakennukset, vesisäiliö, hautausmaa ja urheilukenttä. Radiomäeltä aukeaa hulppea näkymä kaupungin yli ja Vesijärvelle.

Lahden museot
Studiossa voi nauhoittaa oman ohjelman, jonka sai muistoksi!

Radio- ja tv-museo Mastolan näyttelyt kertovat suomalaisen radio- ja tv-alan historiaa niin kuuntelijan, katsojan kuin ohjelmantekijöiden näkökulmasta.

Chromakey-studiossa pääsee tekemään oman tv-ohjelman. Studiossa sai valita erilaisia taustoja oman lähetyksen tekoon. Lapsista hauskimpia olivat lumiset luontomaisemat. Kokeilimme myös mm. uutisstudiota, mäkihyppytornin juurella seisomista ja karhun kohtaamista. Mukaan sai muistoksi nauhoittaa lyhyen videon.

Lahden museot

Museon alakerrassa pääsi tutustumaan menneiden vuosikymmenten medialaitteisiin. Lapset soittivat toisilleen vanhoilla puhelimilla ja katselivat pätkiä Pikku Kakkosesta eri vuosikymmeniltä. Mediatunnelissa pääsi tutustumaan myös muihin yleisön suosikkiohjelmiin menneiltä vuosikymmeniltä.

Minua kiehtoi erityisesti Ihanasti sanottu-näyttely, joka kertoo lauluntekijä ja radiohumoristi Gösta Sundqvistista. Rakastetuin osa hänen tuotantoaan ovat Leevi and the Leavings -yhtyeen laulut, joita pääsi myös museossa kuuntelemaan.

Lahti tekemistä säällä kuin säällä

Päivä Lahdessa ylitti kaikki odotuksemme! Kaupungissa olisi ollut paljon enemmänkin nähtävää, mutta yhdessä päivässä ei määräänsä enempää ehdi. Jos meillä olisi ollut enemmän aikaa, olisin halunnut vierailla vielä ainakin Suurmäen näkötornissa ja hiihtomuseossa sekä kauppahallissa.

Suosiollisella säällä Suurmäen huipulta voi kuulemma nähdä kilometrien päähän! Hiihtomuseossa eleillä toimiva mäkihyppysimulaattori olisi varmasti kokeilemisen arvoinen. Samoin ”Mäkimatin hyppyrimäki, jossa voi hyppäyttää minimäkimiehiä eli mäkimatteja.” Lisäksi käytössä on ampumahiihdon laserammuntapiste, jossa voi haastaa kaverin pistooli-  ja kivääriammunnassa.

Lasten mieleen olevia ostosmahdollisuuksia Lahdessa on mm. Cocoonhousen kotimaiset vaatteet ja Minimoren lastenvaatteiden erikoisliike. Jättimäinen Kärkkäinen tavaratalo on myös nähtävyys itsessään! Lompakolle kevyempää shoppailua voi kokea Launeen suurkirppiksellä.

Lahden Kauppahalli sijaisee aivan kaupungin ydinkeskustassa Kauppatorin vieressä. Sieltä voit ostaa tuoreita raaka-aineita tai nauttia paikallisia herkkuja paikan päällä.

Lahti saa lämpimät suosituksemme perhematkailukohteena. Se sijaitsee sen verran lähellä kotikaupunkiamme Tamperetta, että vierailemme täällä varmasti itsekin uudelleen!

Lue lisää:

Lappeenranta tekemistä ja nähvää lasten kanssa

Loimaalasten kanssa

Tekemistä Tallinnassa:Tallink Silja, Telliskivi ja Fotografiska

Enni Saarni

Enni on tamperelainen 36-vuotias kahden lapsen äiti, joka rakastaa hyvää ruokaa, matkustelua ja uusia kokemuksia.
Ruuhkikset-ruokablogissa Enni tarjoaa kiireisille kokkaajille yksinkertaisia reseptejä, nopeita vaihtoehtoja ja neuvoja miten kulkea sieltä missä aita on matalin.
Enni kirjoittaa satunnaisesti myös muista sydäntään lähellä olevista aiheista, kuten lasten kanssa matkustamisesta.

Takaisin ylös