vastasyntyneen imetys

Imetyksen lopetus oireet – Mielialavaihteluita ja ärtymystä

Imetyksen lopetus oireet ja tunteiden kirjo

Imetyksen lopetus oireet kiinnostaa monia ja ajattelin kertoa kokemukseni vertaistueksi muille. Minulla on nyt kokemusta kolme kertaa imetyksen lopettamisesta ja tämä kolmas kerta oli jotain aivan käsittämättömän rankkaa. Mielialat olivat todella matalalla ja kaikki ärsytti useamman viikon. 

Imetyksen lopetus oireet voivat olla monenlaisia

Imetyksen tuki ry kertoo sivuillaan seuraavaa: “Hormonitoiminnan muutokset imetyskertojen vähentyessä tai imetyksen loppuessa kokonaan voivat aiheuttaa fyysisiä oireita, kuten päänsärkyä, uupumusta ja pahoinvointia. Imetystä lopetteleva voi kokea olonsa hyvin samanlaiseksi kuin alkuraskaudessa. Myös mielialan heilahtelu ja masennustuntemukset ovat mahdollisia.”

vastasyntynyt rinnalla
Tyttären ensimmäinen imetys synnytyssalissa. Kuva: Jenni Kollani Photography.

Kolmen taaperoimetyksen jälkeen

Imetin kaikkia kolmea lasta yhteensä 5,5 vuotta. Tämän kolmannen imetyksen loppuessa olen 45-vuotias ja täytän pian 46. Tytärtäni imetin 1 vuotta 10 kuukautta 13 päivää. Tätä vuotta on leimannut ajoittain todella kova uupumus ja pohdin imetyksen lopetusta moneen kertaan vuoden aikana. Yöimetyksistä emme kunnolla päässeet eroon vaikka viimeiset puoli vuotta hän nukkuikin yleensä kolmeen tai neljään ennen tissittelyä.

taaperoimetys
Taaperoimetystä.

Pitkä imetys vaatii voimavaroja

Haluan kannustaa kaikkia pitkään imetykseen mutta omien voimavarojen puitteissa. Minä yritin oman terveyteni uhalla tsempata hiukan liian kauan. Matala ferritiini todennäköisesti vaikutti jaksamiseen yhdistettynä vuosien pätkäuniin. Kirsikkana kakun päällä ovat kovat PMS-oireet. Imetys itsessään vaikuttaa ferritiiniin laskevasti, joten raudanpuutteeseen ilman anemiaa kannattaa puuttua ajoissa.

Imetys on ollut palkitsevaa ja tärkeää

Olen ylpeä meidän upeista imetystaipaleista lasten kanssa. Muistelemme niitä yhdessä lämmöllä ja rakkaudella.

Esikoinen päätti oikeastaan itse lopettamisesta 1v. 8kk ikäisenä. Keskimmäisen osalta olin kolme vuorokautta työmatkalla ja se lopetus meni helposti. Olin silloin raskaana mutta raskaus päättyi keskenmenoon. Hän oli silloin 1 v. 11kk.

Keskimmäisen kanssa onnistui täysimetys 6kk suositusten mukaan. Keskimmäisen osalta kokemuksia voi lukea jutusta Imetyksen lopettaminen – Muistoksi äidinmaitokoru.

Kolmannen kanssa mies meni mökille pariksi päiväksi mutta jatkoimme vielä imetystä pari viikkoa sen jälkeen. Tuntui ettei maitoakaan enää noussut kunnolla. Sitten tuli vaan totaaliväsymys siihen minussa roikkumiseen, joten laitoin laastarit tisseihin ja lopetus sujui yllättävän helposti. Pari kertaa tyttö kurkkasi paidan alle ja totesi pipin.

imetyksen lopettaminen
Elämäni viimeinen imetyskuva.

Imetyksen lopetus oireet ja tunteet

Kun tein päätöksen, että tämä oli nyt tässä koin erilaisia tunteita. Ajattelin haikeana etten enää ikinä saa kokea imetystä. Koin samaan aikaan helpotusta ja surua. Helpotusta, koska saisin jälleen nukkua ja unen merkitys hyvinvointiin on todella suuri. Tärkeän aikakauden päätös toi myös surua ja oman ikääntymisen konkreettisesti eteen. Samaan aikaan oli tehty lääkärin kanssa päätös kohdunpoistosta, joten isoja asioita oli mielen päällä.

Tuntui, että on todella hankala olla itsensä kanssa. Tämä heijastui tottakai perheeseen. Äiti oli väsynyt, kireä ja vihainen. Pahinta olotilaa kesti muutaman viikon. Onneksi mies tasapainotti rauhallisuudellaan perheen arkea. Olen lukenut, että joillain oireilu on jatkunut kuukausia. Tokihan oireiden taustalla voi olla juurikin raudan puute, joka sekoittuu osaltaan imetyksen lopettamisesta aiheutuviin hormoonivaihteluihin.

imetyksen lopetus oireet
Intensiivinen läheisyys on jatkunut imetyksen lopetuksesta huolimatta.

Imetys loppui – Lapset alkoivat nukkumaan

Yksi yhteinen seikka nousee kaikkien kolmen lapsen osalta mieleen. Kaikki alkoivat nukkumaan kunnolla öitään kun imetys loppui. Imetyksen lopetus kokonaan meni loppupeleissä helpommin kuin yöimetysten lopetus. Voimia kaikille imetykseen ja sen lopettamiseen.

Nyt pian kolme vuotta tämän jutunkirjoittamisen jälkeen on käsillä vaihdevuosioireet. Melkoinen yhtälö tämä ruuhkavuodet ja vaihdevuodet. Tsemppiä kaikille kanssakulkijoille.

Lue myös Tiheän imun kausi – Näillä ohjeilla selviät imetysmaratonista
Lue myös Imetystarinoita – Vinkkejä äideiltä äideille

Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on Lapsiarkea Median omistaja, Brand Marketing Specialist, sarjayrittäjä ja kolmen lapsen äiti. Mukana menossa viilettää Mittelspitz Otso ja Keeshond Massi. He asuvat kultaisessa kartanossa luonnon helmassa. Heidi on Taikavoimat.fi perustaja ja Lapsen Valo ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Luonto, matkailu ja elämästä nauttiminen on lähellä Heidin sydäntä. Heidin matkajutut sivustoltamme löytyy Delux-Retkiperhe matkablogista.

Ota yhteyttä: heidi@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös