pms-oireet kokemuksia

PMS eli premenstruaalioireyhtymä

PMS-oireet haittaavat monien elämää

PMS-oireet tekevät kuukausittain monien naisten ja samalla myös heidän perheiden elämästä haastavaa. Moninaiset ja välillä epämääräisetkin PMS-oireet herättävät huolta sekä epätietoisuutta. Osa ei yhdistä oireita PMS:ään ja oireet voivat aiheuttaa ristiriitoja esimerkiksi parisuhteeseen. Kun ne tunnistetaan voidaan niihin myös suhtautua paremmin.

PMS eli premenstruaalioireyhtymä

PMS on lyhenne sanoista pre menstrual syndrome eli suomeksi premenstruaalisyndrooma. Se siis tarkoittaa ennen kuukautisia esiintyvää syndroomaa, jossa esiintyy normaalia elämään haittaavia fyysisiä ja psyykkisiä oireita.

1980-luvulla PMS ei vielä ollut terminä käytössä, vaan sitä kutsuttiin kuukautisia edeltäväksi jännittyneisyydeksi.

Syytä ei PMS:lle ei tiedetä, mutta se liittyy kuukautiskiertoon ja katoaa vaihdevuosien alkaessa. Oireiden arvioidaan johtuvan elimistön normaalista hormonitasojen vaihtelusta, joka puolestaan vaikuttaa aivojen välittäjäaineisiin.

PMS-oireet

PMS-oireet ovat pahimmillaan noin kolmesta viiteen päivään ennen kuukautisten alkamista. Tämä on myös juuri se aika, kun munasarjahormonien, estrogeenin ja progesteronin määrä on korkeimmillaan.

PMS:n tyypillisimpiä oireita ovat ärtyneisyys, masentuneisuus, unettomuus, väysymys ja mielialojen heilahtelu. Fyysisiä oireita ovat vatsan tai koko vartalon turvotus, akneoireet ja rintojen aristaminen. Turvotuksen aikana paino saattaa nousta puolesta kilosta jopa kahteen kiloon.

pms-oireet
Itsetuntemus ja myötätunto itseään kohtaan auttaa selviämään PMS-oireista.

PMS-oireet ja niiden lievittäminen

PMS ei ole diagnosoitava sairaus, joten varsinaista lääkitystä siihen ei ole olemassa. Erittäin voimakkaiden oireiden osalta lääkärin kanssa kannattaa keskustella voisiko masennukseen tarkoitetusta lääkityksestä kierron lopussa olla apua.

Joskus hormonaalisesta ehkäisystä ja tulehduskipulääkkeistä on apua oireisiin. Osa kokee saavansa hyötyä myös lisäravinteista. Esimerkiksi sahramituotteet ja magnesium voivat lievittää ärtyneisyyttä.

Paras ensihoito oireisiin on itseensä tutustuminen. Kun ymmärtää, että oireiden syy johtuu PMS:stä ja että oireet päättyvät kuukautisten alkamiseen, voi itseensä suhtautua hieman sallivammin. Myös lähipiirin kanssa voi jutella siitä, kuinka oireet vaikuttavat ja miltä niiden kanssa tuntuu elää. Tällöin myös läheiset ymmärtävät paremmin PMS-oireista kärsivää.

Turvotuksen lievittämiseksi kannattaa suosia vähäsuolaista ruokavaliota. Myös runsas veden juominen tekee hyvää.

Tutkimusten mukaan naisten B6-vitamiinin tarve lisääntyy ennen kuukautisia. B6-vitamiinin puutos on todettu olevan yhteydessä kuukautisia edeltävään masennukseen ja akneen. Siksi B6-vitamiinin saannista kannattaa pitää huoli monipuolisen ruokavalion tai vitamiinitablettien avulla.

PMS- oireet kokemuksia

Ehkä pahin asia on vähätellä ja kieltää PMS-oireet. Emme väitä, että PMS-oireisen puolison tai ystävän kanssa olisi aina helppo elää, mutta syyttely ei auta ollenkaan. Kannattaa myös itse perehtyä aiheeseen, niin asiaa voi hieman paremmin ymmärtää.

”Tuo kausi on synkkä – niin minulle kuin miehellenikin”

Olen itse perinyt sellaiset pms-geenit, että lievimmillään ne tuottavat vain sairaalloista syöpöttelyä, järjetöntä särkyä, turvotusta, itkua ja kohteesta riippumatonta murhanhimoa. Kuukautisia edeltää noin viikon pituinen kausi, jonka koettuaan pahimmatkin narkkarit arvostaisivat omien vieroitusuniensa päiväunimaista kepeyttä. Tuo kausi on synkkä – niin minulle kuin miehellenikin. Mutta sen sijaan, että hän edes yrittäisi ymmärtää, hän soittaa minulle poskeaan ikään kuin pilkaten pahaa oloani – ”ette te naiset voi kaikesta syyttää pms-oireita, olette itse keksineet koko jutun”.
Elli Mäkilä

Joskus PMS-oireet alkavat vasta kypsemmällä iällä. Oirehtimiseen liittyy monesti myös ikäviä tunteita, kuten häpeää ja surua siitä, miten vaikkapa raivokohtausten aikana on käyttäytynyt.

”Jos puoliso erehtyy sanomaan jotain väärin kohtauksen keskellä, käyn lähestulkoon käsiksi”

Keski-iän tullen PMS-oireeni muuttuivat totaalisesti. Kerran kuussa minut pitäisi suunnilleen sulkea häkkiin, sillä raivoan silmittömästi lähes mistä vaan, kaivan puolisoni kaikki menneet ja tulevat synnit, itken sitten pitkään ja epätoivoisesti, ja jos puoliso erehtyy sanomaan jotain väärin kohtauksen keskellä, käyn lähestulkoon käsiksi. Yleensä yhden tuollaisen slaagin jälkeen olo helpottuu kerrasta – vain häpeä jää.
Nainen, 42 vuotta (kirjassa: Meriläinen & Salo: Ne.)

”Muutun toiseksi henkilöksi viikkoa ennen kuukautisia”

Nyt 45-vuotiaana kolmen lapsen jälkeen ovat PMS-oireet pahentuneet. Tuntuu, että ne pahentuu samaa tahtia ferritiiniarvon laskiessa. Matala ferritiini selvästi vaikuttaa negatiivisesti minulla PMS-oireisiin. Siihen päälle kahden vuoden pätkäunet imetyksen takia ei varmasti helpota tilannetta. Kevät on ollut aika vaikeaa aikaa ja tästä kärsii koko perhe.

Mieheni onneksi tunnistaa oireet ja osaa suhtautua yleensä lempeästi äksyilyyni. Hän sanoi, että minun pitäisi lähteä aina viikoksi yksin johonkin oireiden alkaessa. Työntekoon PMS ei vaikuta. Päinvastoin haluaisin uppoutua yksin sisällöntuotannon pariin. Lasten kiukuttelua ja riehumista on vaikea sietää PMS-oireiden aikaan. Yleisfiilis on tympääntynyt, suoraan sanottuna suurin osa asioista ottaa päähän rankasti. En pidä tästä tunteesta ollenkaan. Sahramituote Viva hieman lievittää stressi-olotiloja.
Heidi / Lapsiarkea Media

Lähteet:

Lauersen, N. & Whitney, S. 1980. Nainen – tunne itsesi. Gynekologia ja sukupuolielämä. Otava.
Malmi, Miia (toim.) 2010. Hullu akka! Kirjoituksia naiseuden pimeältä puolelta. Like.
Meriläinen, R. & Salo, S.S. 2017. Ne. Kuukautiskirja. Karisto.

Lue myös Raudan puute vai masennus?

Lue myös Anemia kokemuksia – Mitä verikokeet kertovat raudanpuutteesta?

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös