Kanniston kotieläintila ja Loimaa lasten kanssa lomaillen

Kanniston Kotieläintila ja Loimaa lasten kanssa lomaillen

Tämä Loimaa-artikkeli on tehty yhteistyössä Kanniston Kotieläintilan, Bar & Grill Lankon sekä TP-Escaperoomin kanssa.

Tänä kesänä 2020 matkailemme tavoistamme poiketen ainoastaan kotimaassa. Kuljemme autolla ja tutustumme ainakin seitsemään eri Suomen kaupunkiin ja kuntaan. Ensimmäinen kohteemme oli Loimaa!

Kanniston kotieläintila

Majoituimme kaksi yötä Kanniston Kotieläintilalla (Kannistontie 172, Alastaro). Alastaro on nykyään osa Loimaata. Meiltä Espoosta paikan päälle ajoi vajaa kaksi tuntia, mikä on hyvin siedettävä pientenkin lasten kanssa. Tilalta löytyy runsaasti erilaisia majoitusvaihtoehtoja.

kanniston kotieläintila
Kanniston kotieläintilan päärakennus. Taloa on laajennettu alkuperäisestä pikkutalosta useaan otteeseen.

Kanniston Kotieläintila on suosittu päiväretkikohde, kannattaa poiketa vaikka ohikulkumatkalla. Pääsymaksu alueelle on 5 € per henkilö.

Kotieläintilalta löytyy paljon erilaisia eläimiä: hevosia, lehmiä, lampaita, alpakoita, kissoja, kanoja, kukkoja, sorsia, hanhia, viiriäisiä, possuja, kaneja, vuohia, poroja… Eläimiä saa ruokkia ja esimerkiksi alpakoiden kanssa saa mennä samaan aitaukseen.

alpakka
Alpakka kesäkarvassa.
loimaa kanniston kotieläintila
Erikoisin eläin on aasin ja seepran risteytys. Sepa kuljeskelee vapaana alueella.

Eläimistä suosikkimme olivat neljä alpakkaa, jotka ovat rauhallisia ja aika arkoja eläimiä. Olimme ostaneet matkalla herneitä, ja herneenpalkoja sai antaa kaneille ja alpakoille syötäväksi. Varsinkin alpakat olivat paloista todella innoissaan ja tulivat niitä syömään kädestä. Silloin ne antoivat vähän silittää kaulaan ja kylkeen.

Tekemistä Kanniston kotieläintilalla:

  • Eläinten ihmettelyä ja ruokkimista
  • Saunomista ja altaalla polskimista
  • Luontoretkeilyä
  • Trampoliinilla hyppelyä
  • Leikkimökissä ja leikkipaikalla leikkimistä
  • Sisäliikuntaa liikuntasalissa
  • Ratsastusta

Sauna mainitsee erityismaininnan, sillä se oli lasten kanssa saunomiseen paras ikinä! Iso puusauna lämpesi yllättävän nopeasti. Saunan erikoisuus oli pieni lastenallas, johon sai letkusta laitettua sopivan lämmintä vettä. Kerrankin sai saunassa istua rauhassa, kunhan vahti toisella silmällä lasten vesileikkejä. Oven ulkopuolella oli myös isompi allas, jonka viileäntuntuisessa vedessä oli ihana vilvoitella.

kannisto sauna loimaa

kanniston kotieläintila
Ihanan viileää!

Poroaitauksen luota lähtevä luontopolku oli kaunis ja helppokulkuinen, ainakin alkumatkasta. Leikkilinnan muinaisvuorelle kapuamisessa on hieman nousua, mutta alkumatka on aika tasaista. Matkan varrella on infokylttejä, joista saa lisätietoa muun muassa susi- ja sammakkokivestä, sorsasta ja jättiläisen portaista. Näin heinäkuussa oli myös mukava poimia polun varrelta mustikoita suoraan suuhun.

Ennen luontopolkua kannattaa tutustua Aino Suomisen kirjaan Majurinpolun metsänhenget (2012). Kirja on myynnissä 15 euron kappalehintaan Kannistolla. Kirja perustuu Kanniston Kotieläintilan isännän Tauno Suomisen kertomaan asia- ja perimätietoon, jonka Aino Suominen on kirjannut kuvitteelliseen seikkailumuotoon. Kirjassa on mielenkiintoista tietoa tilan eläimistä sekä luontopolun varrelta löytyvistä yksityiskohdista. Metsässä on taikaa!

luontopolku
Luontopolulla oli vaihtelevia maisemia ja paljon tutkittavaa.
jättiläisen portaat
Ehkä hienoin matkan varrella eteen tullut yksityiskohta oli Jättiläisen portaat. Poika ei meinannut millään uskoa, että ihminen ei ole näitä tehnyt vaan luonto.

Tämä oli toinen kerta, kun olemme olleet maatilalla majoittautumassa. Edellisellä kerralla olimme Ilolan maatilalla keskellä talven kylmimpiä pakkasia. Mielestäni maatilamatkailu on todella kivaa vaihtelua hotellissa ja kaupungissa majoittumiseen, varsinkin kun lapset niin tykkäävät eläimistä.

Maatilamatkailu sopii kaikille, jotka eivät kaipaa matkaltaan luksusta, ilmastointilaitteita, huonepalvelua, vihersmoothieta aamupalalle tai päivittäistä huoneen siivousta. Sen sijaan maatilamatkailu tarjoaa hieman erilaisia elämyksiä: eläimiä, luontoa, kotiruokaa ja maaseutumaisemaa kaikkine kärpäsineen. Kukkokin saattaa herättää kello 04 aamuyöllä.

Kanniston kotieläintilalla palvelu on rentoa ja mutkatonta. Omatoiminen saa olla. Esimerkiksi jos mielii puusaunan lämpöön, saa itse käydä lämmittämässä saunan ja sopia saunavuoroista muiden majoittuvien perheiden kanssa. Maatilamajoituksissa saa myös usein itse sijata vuoteensa. Samoin huoneen viilennys ei tapahdu ilmastointilaitteen nappia painamalla vaan itse huolehtimalla verhojen sulkemisesta auringonpaisteelta. Hyttysiä ei muuten jostain syystä tullut huoneeseemme lainkaan, vaikka pidimme ikkunan auki koko yön!

Toki palvelukin pelaa. Ruokaa tarjoillaan säännöllisesti ja on aina niin mukava istahtaa valmiiseen pöytään! Tilan henkilökunta on myös todella avuliasta ja he mielellään kertovat eläimistä ja ympäristöstä.

kanniston kotieläintila

Tekemistä Loimaalla

Kannistosta on noin 20 minuutin ajomatka Loimaaln keskustaan, josta löytyy yllättävänkin paljon ravintoloita. Me kävimme syömässä Bar & Grill Lankossa (Vesikoskenkatu 13, Loimaa).

Lankolla on kaksi omistajaa, joiden sukulaissuhteet ovat keskenään käly ja lanko. Tästä ravintolan nimikin on peräisin. Lankosta saa lounasta klo 10:30-14:00 välillä, jonka jälkeen tarjolla on a la carte -lista. Listalta löytyy muun muassa finger foodeja, wingsejä, salaatteja, burgereita ja pihvejä.

Lankoon voi tulla syömään tai muuten vaan viettämään aikaa vaikkapa kylmän juoman tai jäätelön merkeissä. Lankossa on viihtyisten sisätilojen lisäksi torille antava aurinkoinen terassi. Tarjolla on myös monenlaisia lautapelejä pelattavaksi.

loimaa bar grill lanko

bar grill lanko alkupalat
Alkuruoaksi herkullisia sormisyötäviä.
loimaa lanko
Raikas meloni-halloumisalaatti oli raikas mutta täyttävä.
bar grill lanko jälkiruoka
Jaoimme mieheni kanssa tämän jälkiruoan vaikka olisi kyllä pitänyt ottaa omat. Niin simppeli, mutta niin hyvä! Kohmeisten vadelmien päälle kaadettiin kuumaa kinuskikastiketta.

Pääsimme käymään myös pakopelihuoneessa, kun TP-escaperoom (Ahjonkatu 3, Loimaa) tarjosi meille Vankilapaon. Huone sopii todella hyvin myös pienille lapsille, sillä huoneessa ei ollut mitään pelottavia elementtejä. Lapset hysterisoivat hetken ajan ainoastaan kun vartijan ovi piti avata. ”Ei avata, jos siellä on oikea vartija!”

Huoneessa oli se erikoisuus, että ensimmäiset vihjeet saattoi saada vasta ensimmäisen 15 minuutin jälkeen. Alussa olikin lievä turhautuminen, kun tuntui ettemme millään pääse eteenpäin. Juuri 15 minuutin kohdalla miehelläni kuitenkin välähti ja saimme ensimmäisen haasteen selvitettyä. Siitä homma sitten lähti käyntiin ja lapsistakin oli ajoittain ihan todellista hyötyä. Toki vihjeitä saimme pelin edetessä, mutta se kuuluu asiaan. Pääsimme ulos huoneesta muutamaa minuuttia ennen 60 minuutin aikarajaa!

Lapset olivat tosi innoissaan pakopelin jälkeen ja siitä puhuttiin vielä pitkään jälkikäteen. Kuulemma yksi parhaista pakohuoneista ikinä!

Jos pakohuoneet eivät ole ennestään tuttuja, kannattaa tutustua aiemmin kirjoittamaani juttuun lasten pakohuoneista.

loimaa tp-escape te-escaperoom te-escaperoom kanniston kotieläintila

Suomen maatalousmuseo Sarka oli todella kiva käyntikohde lasten kanssa. Perusnäyttely vie museokävijän 3000 vuoden aikamatkalle maatalouden historiaan ja kehitykseen. Lisäksi erillisistä rakennuksista löytyy konenäyttely (kuva alla), näyttely maatalouden välineistä ennen koneita sekä ulkotiloista latoja, riihiä ja eläimiä. Lastenpiha oli nyt kesällä 2020 suljettu. Tavallisesti siellä on traktori, jonka kyytiin saa kiivetä sekä polkuautoja ja keppihevosia.

loimaa sarka
Peltilehmä Sarkan pihalla.

loimaa sarka

Loimaalla on myös muun muassa keilahalli, minigolf-rata ja taidemuseo. Mielenkiintoinen nähtävyys lienee myös Alpo Jaakolan patsaspuisto, jossa olisimme käyneet ellei se olisi ollut suljettuna juuri niinä päivänä kun olimme maisemissa.

Kävimme lähtöpäivänä myös Loimaan kirjastossa. Se on kaunis, vanha rakennus. Alakerrasta löytyy poistokirjoja ja -lehtiä, joita voi ostaa 50 snt per iso lehtinippu tai viiden kirjan setti. Sieltä siis kannattaa käydä nappaamassa luettavaa, jos on päässyt loppumaan matkan varrella!

Mellilän uimaranta

Mellilän uimaranta (Huovintie 1) sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Kannistosta. Kyseessä on iso ja monipuolinen uima- ja ajanviettopaikka. Sieltä löytyy laitureita, hyppytorni, kioski, vessat ja pukukopit. Kioskista voi ostaa muun muassa jäätelöä (3,50 € / pallo), vohveliannoksia (6 €) ja virvokkeita sekä vuokrata sup-lautoja (6 € / tunti). Ympäristössä on myös kilometrin pituinen kuntorata ja 18-väyläinen frisbeegolfrata.

loimaa
Mellilän uimaranta

Aika mahtavan paljon kivaa puuhaa saimme mahdutettua kahteen päivään, vai mitä? Kauemminkin olisi viihtynyt, mutta seuraavaksi tiemme vei kohti Tamperetta. Siitä lisää seuraavassa postauksessa!

Annan matkablogista voit lukea kokemuksia lasten kanssa matkustelusta ulkomailla ja kotimaassa.

Inspiroidumme uusista kokemuksista ja hyvästä ruoasta. Parasta matkoilla on kiireetön yhdessäolo perheen kanssa.

Jos haluat Annan matkablogin tutustumaan kohteeseesi tai saada tuotteesi tai palvelusi mukaan matkakertomuksiin ota yhteyttä anna@lapsennimi.com

Lue lisää Annan matkablogia.

Anna Holopainen

Kirjoittaja on 36-vuotias espoolainen 5- ja 7-vuotiaiden lasten äiti.

Annan blogista voi lukea parhaat vinkit lasten kanssa matkailuun eri puolella maapalloa. Blogissa vinkataan myös kivoista lapsiystävällisistä retkikohteista.

Takaisin ylös