leo nimi leijona

Leo nimi – historia, alkuperä ja merkitys

Leo nimi – historia, alkuperä ja merkitys

Leo nimi on ollut viime vuosina yksi suosituimmista poikien nimistä. Leoa on annettu pojille nimeksi 1900-luvun alusta lähtien yli 27 tuhannelle lapselle.

Leon nimipäivät suomalaisessa ja ruotsalaisessa kalenterissa molemmissa ovat juhannuksen jälkeen 28.6. Kyseessä on hyvin vanha nimi, joka on ollut nimipäiväkalenterissa jo 1700-luvulla.

Oheisessa taulukossa näkyy Leo-nimen kappalemäärät eri vuosina. Leon suosio lähti huimaan kasvuun 2000-luvun alussa, eikä loppua suosiolle näy. Leo oli nimittäin vuonna 2019 suosituin pojan nimi Suomessa.

leo nimi
Kuva: Yle

Ilta Sanomien uutisen mukaan Leo nimi kuuluu nimiin, joita Helsingissä annetaan paljon erityisesti keskiluokkaisilla omakotitaloalueilla (mm. Pakila ja Paloheinä). Muita saman kategorian nimiä ovat Akseli, Niilo ja Onni.

Leo Leijona

Leo tulee latinan kielestä ja se tarkoittaa leijonaa. Leijonasymboli viittaa Raamatussa Kristukseen ja evankelista Luukkaaseen

Samaa sukua Leon kanssa ovat nimet Leonard, Leopold, Leonidas, Lennart, Lenni.

Leo mainitaan myös perinteisenä karjalaisena nimenä, joka on peräisin Leevi-nimestä. Savolaiset sukunimet Lehvonen ja Lievonen juontuvat Raamatun Leo-nimestä.

Tunnettuja Leoja

Tunnettuja ja kuuluisia Leoja piisaa maailmalla. Esimerkiksi Leo-nimisiä paaveja on ollut vuosien saatossa yli kymmenen ja Bysantin keisareita ainakin kuusi. Sanotaan, että Leot näkevät näkyjä siinä missä muuta arkea. Ehkä tässä syy siihen, miksi niin moni Leo hakeutuu erityisesti ortodoksisen kirkon palvelukseen.

  • Leo-Pekka Tähti, vammaisurheilija
  • Leo Stillman, muusikko
  • Leo Rossi, näyttelijä
  • Leo Väisänen, jalkapalloilija
  • Leo Stranius, kansalaisaktivisti
  • Leo Piironen, frisbeegolfaaja
  • Arkkipiispa Leo, Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa

leo nimi paavi

Mielipiteitä Leo nimestä

Kiva nimi, ei liian sellainen söpöilevä, muttei myöskään kova.

Meidän viime vuonna syntynyt poika on Leo. Ihana nimi mutta niin yleinen, että vähän kyllä ärsyttää. Jos olisin tiennyt, olisin antanut jonkin muun nimen.

Leo olisi sillä tavalla musta kiva, siinä ei ole sellaista asennetta, että ”meidän niin erilainen ihkupihku lumihiutale”.

Leo on nykyään tosi suosittu nimi, mutta mielestäni oikein kaunis sellainen ja samalla myös kansainvälinen ja helppo lausua eri kielillä.

Tykkään lyhyistä nimistä, Leo nimi on lyhyistä yksi suosikeistani.

Lue lisää:

Rumat nimet – onko niitä olemassa?

Uniikki nimi – Anna lapsillesi uniikkeja nimiä

Lukemaan innostaminen – Mikä neuvoksi kun lapsi ei halua lukea?

Aino ja Leo edelleen kuumimmat nimet – 100 haetuinta nimeä 2018

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös