lastenhoitaja kotiin

Lastenhoitaja kotiin – ”Olin kotiäiti kokopäiväisen lastenhoitajan kanssa”

Lastenhoitaja kotiin – ”Olin kotiäiti kokopäiväisen lastenhoitajan kanssa”

Tämä Lastenhoitaja kotiin -artikkeli perustuu ScaryMommy-sivuston julkaisemaan artikkeliin.

Kun amerikkalainen Lisa Sadikman teki viidennen positiivisen raskaustestin, hän ymmärsi olevansa pian kolmen lapsen äiti. 41-vuotiaana hän ei uskonut asiaa mahdolliseksi. Synnytyslääkärin mukaan Lisan hormonitasoilla oli ainoastaan viiden prosentin mahdollisuus tulla raskaaksi ilman lapsettomuushoitoja.

Mies toivoi lisää lapsia, vaimo ei

Lisan mies oli toivonut jo pitkään kolmatta lasta.

”Mieheni on yksi kolmesta pojasta ja hänelle enemmän on enemmän.”

Lisan mies siis suhtautui raskausuutisiin innolla. Lisa itse oli kolmannesta lapsesta enemmänkin kauhuissaan. Tunnetilaan oli olemassa järkevä selitys.

lastenhoitaja kotiin kokemuksia

Muistot synnytyksen jälkeisestä masennuksesta

Positiivinen raskaustesti sai Lisan muistamaan ajan, kun hän oli kahden pienen tytön äiti. Jälkikäteen hän tajusi kärsineensä synnytyksen jälkeisestä masennuksesta molempien lastensa syntymän jälkeen.

”Olin liian hämmentynyt kertoakseni kenellekään tunteistasi. En ymmärtänyt, miksi en kokenut rakastavani lapsiani ja miksi en löytänyt iloa äitiydestä. Minut on kasvatettu pärjäämään itse ja yrittämään aina kaikkeni. En pyytänyt apua, vaan vakuutin itselleni pärjääväni itse.”

Synnytyksen jälkeinen masennus vaatii kuitenkin aina jonkinlaista apua ja tukea. Sen kanssa ei tarvitse yrittää pärjätä itse.

Lisa yritti pitää negatiiviset tunteensa sisällään, mutta ei aina onnistunut siinä. Hän menetti usein malttinsa ja itki paljon. Hän uskoi epäonnistuneensa äitiydessä.

”Kun tyttöni halasivat minua, luulin, etten ansainnut sitä. Kun mieheni kertoi minulle, kuinka upea äiti olen, en uskonut häntä.”

kokemuksia lastenhoitajasta kotona

Lastenhoitaja kotiin kotiäidin avuksi

Ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen Lisa yritti vauvanhoidon ja synnytyksestä palautumisen lisäksi hoitaa myös työtehtäviään. Toisen lapsen syntymän jälkeen hän kuitenkin päätti olla itselleen armollisempi ja jäi kokopäiväiseksi kotiäidiksi. Lisäksi hän palkkasi kerran viikossa käyvän taloudenhoitajan. Näin Lisa ajatteli ehkäisevänsä masennuksen uusiutumisen. Tilanne oli parempi, mutta masennuksen oireet eivät silti täysin pysyneet poissa.

Kolmatta lasta odottaessa Lisa muisti kaikki unettomat yöt, väsymyksen sekä masennuksen tunteet. Tällä kertaa Lisa päätti palkata kokoaikaisen lastenhoitajan avukseen. Päätös oli oikea, mutta ei helppo.

”Ymmärsin, etten pärjää itsekseni masennuksen kanssa. Silti tuntui nololta myöntää, että tarvitsen apua vauvanhoidossa, vaikka voisin keskittyä siihen täysin.”

Samaan aikaan avun järjestäminen oli myös helpotus.

”Tällä kertaa minulla olisi ratkaisu niihin hetkiin, kun suru ja masennus ravistelevat sisimpääni. Voisin antaa vauvan hoidettavaksi toiselle rakastavalle aikuiselle aina tarvittaessa ja keskittyä paremmin myös itseeni.”

hoitaja kotiin äidin avuksi

Lastenhoitaja osana perhettä neljän vuoden ajan

Lisa palkkasi lastenhoitajan muutama viikko ennen kolmannen lapsen syntymää.

”Lastenhoitaja oli luonamme melkein päivittäin neljän vuoden ajan ja teki minusta samalla paremman äidin.”

Tällä hetkellä Lisan nuorin lapsi on päiväkodissa, vanhemmat sisaret opiskelevat ja Lisa itse on palannut osa-aikatöihin.

”Jos tarvitset jotakin, kerro siitä! Tiedän, ettei valintani ole kaikille mahdollinen. Viestini kaikille kuitenkin on: Meidän äitien ei tarvitse selvitä yksin!”

Lue lisää:

Raskaudesta kertominen – 10 hauskinta tapaa julkistaa vauvauutiset!

Marja Hintikka : ”Nyt loppuu syyllisyys oman ajan tarpeesta!”

Helppo synnytys – Jennyn synnytyskertomus

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös