Lappeenranta lasten kanssa

Lappeenranta tekemistä ja nähtävää lasten kanssa

Lappeenranta tekemistä ja nähtävää lasten kanssa

Minilomamme Lappeenrantaan ja Saimaan rannalle piti sisällään upeita maisemia, kylpylän riemua, ihania makuelämyksiä, ostoksia ja vähän historiaa. Tässä Lappeenranta tekemistä ja nähtävää lasten kanssa -artikkelissa ovat mukana Karelia Lines, Satama-Sanni, Crocoliini sekä Hobbitti.

Lappeenranta: tekemistä ja nähtävää lasten kanssa

Matkustimme heinäkuussa perheeni kanssa Tampereelta Saimaan rannalle, kauniiseen Lappeenrantaan. Olin etukäteen hieman huolissani miten 5- ja  6-vuotiaat lapset jaksavat istua lähes viiden tunnin ajomatkan autossa ja miten meidän aikuisten hermot kestää vauhdikkaiden lasten kanssa reissussa.

Suunnitelmana oli viettää kaksi yötä Holiday club Saimaalla ja paluumatkalla vielä yksi yö Lahdessa. Halusimme myös nähdä onko Lappeenranta ylistetyn maineensa arvoinen, tekemistä ja nähtävää siellä tuntuisi riittävän. Lahti taas sijaitsee kätevästi noin puolivälissä matkaa Tampereelta Lappeenrantaan ja pysähdys siellä lyhentää mukavasti istuma-aikaa autoilua inhoaville lapsille.

Matka Lappeenrantaan ja tekemistä lapsille autoon

Lähdimme matkaan tiistaina aamupäivällä. Pakkasin mukaan vaatteiden, uikkareiden ja muiden perustarpeiden lisäksi lapsille

  • puhelimet, joiden akku oli ladattu täyteen (meidän alle kouluikäisillä lapsilla ei ole vielä liittymiä, mutta he voivat pelata puhelimillaan niihin ladattuja pelejä ja katsoa lastenohjelmia)
  • pelikortit ja UNO-kortit
  • tehtäväkirjat ja kynät
  • runsaasti erilaisia eväitä, naposteltavaa ja juotavaa

”Ollaanko kohta perillä?” kuului takapenkiltä ensimmäisen kerran 15 minuutin ajomatkan jälkeen. Huh, huh, vielä olisi aika monta tuntia jäljellä. Matkan aikana kuopus ehti kysyä saman kysymyksen vielä aika monta kertaa. Lopulta lapset viihtyivät melko pitkään puhelimien kanssa ja eväitä syöden. Välillä kilpailtiin kuka arvaa seuraavan vastaantulevan auton värin. Kahden pysähdyksen taktiikalla saavuimme Saimaan rannalle vajaan viiden tunnin kuluttua.

Majoitus Lappeenrannassa

Majoituimme Holiday club Saimaalla. Alue on lapsiperheelle täydellinen. Kaksi leikkipuistoa, uimaranta, pelit ja kylpylä riittäisivät lapsille moneksi päiväksi. Halusimme kuitenkin vierailla myös Lappeenrannassa, joten yksi päivä reissustamme kului kokonaan siellä.

Meidän lapset ovat todellisia vesipetoja ja parasta mitä he tietävät on uiminen. Sirkusteemainen kylpylä värikkäine vesisuihkuineen oli siis lasten mielestä parasta koko reissussa. Ja suuntasimmekin kylpylään pian hotelliin saapumisen jälkeen.

Majoitus Lappeenrannassa

Pitkän ajomatkan jälkeen kaipasimme raitista ilmaa, joten ennen kylpylää kävimme päästämässä pahimpia höyryjä ulos hotellin leikkipuistossa, joka sijaisee suoraan päärakennusta vastapäätä. Toinen hotellialueen leikkipuisto on rannassa. Rantakahvilasta voi myös vuokrata mm. suppilautoja. Rannalla kävimme keskiviikkoiltana iltapalalla.

Majoitus Lappeenrannassa

Uinnin jälkeen vatsat kurnivat ja kävimme syömässä hotellin Classic Pizza-ravintolassa. Ruokia odotellessa lapset ihailivat suuren akvaarion kaloja. Vaikka ravintola oli lähes täysi, ruoka tuli nopeasti ja pizza oli todella hyvää! Kuten myös palvelu.

Hotellissa on lisäksi kaksi muuta ravintolaa, mutta niissä emme ehtineet tällä kertaa vierailla.

Majoitus Lappeenrannassa
Valitsin listalta Truffo-Jyrki Sukula pizzan, johon tulee rucolaa, mozzarellaraastetta, tuoreita herkkusieniä, tuoreita siitakesieniä, punasipulia ja tryffeliöljyä. Rucolan jätin kuitenkin pizzasta pois.

Lappeenranta: tekemistä ja nähtävää riittää

Seuraavana päivänä suuntasimme runsaan hotelliaamiaisen jälkeen Lappeenrantaan. Lappeenranta on Etelä-Karjalan maakuntakeskus, joka tunnetaan kauniista Saimaan maisemista sekä hyväntuulisista ja ystävällisistä ihmisistä. Löysimme parkkipaikan aivan sataman vierestä ja tutustuimme satama-alueen lähellä sijaitseviin nähtävyyksiin kävellen.

Lapset purkivat hetken energiaansa Rantapuiston leikkikentällä. Tämän jälkeen lähdimme Karelia Linesin Pien-Saimaan lounasristeilylle. Kahden tunnin risteily kului lähinnä syöden ja maisemia katsellen. Järvimaisemat olivat hieman harmaasta säästä huolimatta todella kauniit ja ruoka erinomaista!

Lappeenranta: tekemistä ja nähtävää riittää
Karelia Linesin ristelyt Pien-Saimaalle sekä Saimaan Kanavalle lähtevät liikkeelle satamasta, joka sijaisee aivan keskustan ja historiallisen Linnoitusalueen vieressä.

Lounasristeilyllä ruoka tarjoillaan à la carte-listalta. Tarjolla oli kaksi kasvisvaihtoehtoa, useita kala-annoksia, muutamia liharuokia sekä yllättävän kattava valikoima viinejä. Valitsin itse Paistettua siikaa, mieheni tilasi Bearnaise-possua ja lapset halusivat tuttua ja turvallista hampurilaista ja kokista.

Laivalta löytyi pieni leikkipaikka, jossa lapset viihtyivät hyvin. Meidän lisäksemme laivalla oli vain pari muuta lapsiperhettä, joten leikkitilaa oli mukavasti.

Lappeenranta: tekemistä ja nähtävää riittää
Vaikka laiva oli lähes täynnä mahtui maisemia ihailemaan kannelta laivan sisälläkin. Lapset katsoivat silmät tarkkana, jos matkalla sattuisi näkymään saimaan norppaa. Yllätys, yllätys, norpat eivät kuitenkaan meille näyttäytyneet.

 

Lappeenranta: tekemistä ja nähtävää riittää
Söin tämän taivaallisen hyvän annoksen Paistettua siikaa, tilliohrattoa ja kauden kasviksia. Lapset valitsivat listalta tuttuun tapaan hampurilaiset.

Kahden tunnin risteily oli oikein sopivan mittainen. Ehdimme syödä rauhassa pää- ja jälkiruoat ja nähdä kaunista saaristoa. Kovin paljon pidempään meidän vauhdikkaat lapset eivät olisi jaksaneetkaan olla aloillaan.

Linnoitus ja vanha kaupunki

Risteilyn jälkeen suuntasimme satama-alueen vieressä sijaitsevalle historialliselle Linnoitukselle. Alue ei lapsia niin kiinnostanut, mutta muistutimme, että perhelomalla pitää välillä tehdä sellaistakin mistä äiti ja isä nauttii!

Maisemat harjulta sataman yli olivat kauniit ja kävelimme harjun laitaa Linnoitusalueen ympäri vanhan kaupungin puolelle.

Linnoitus ja vanha kaupunki
Kävely alkoi juuri kuopusta kyllästyttää kunnes hän näki tämän tykin. Jalkoihin tuli vauhtia, kun hän silmät kiiluen juoksi tätä historiallista kapinetta ihailemaan!

Lappeenrannan kaupunki perustettiin nykyisen linnoituksen paikalle vuonna 1649. Etelä-Karjala on tämän jälkeen ollut ensin Ruotsin ja sitten Venäjän hallinnon alla. Ruotsalaiset rakensivat ensimmäiset linnoitusrakenteet alueelle 1720-luvulla ja venäläiset jatkoivat linnoitustöitä Lappeenrannan linnoitusmäellä 1790-luvulla.

Lappeenrannan kaupungin museoista Etelä-Karjalan museo, Ratsuväkimuseo ja Lappeenrannan taidemuseo sijaisevat linnoitusalueella vanhoissa kasarmi- ja varastorakennuksissa. Linnoituksen vanhat venäläiskauden sotilasrakennukset on muutettu museoiden käyttöön vuosikymmenien kuluessa. Tällä kertaa emme valitettavasti ehtineet musoissa vierailla. Ehkä sitten ensi kerralla!

Linnoitus ja vanha kaupunki
Mukulakivisen kadun varrella on museoiden lisäksi ihania putiikkeja ja kahviloita.

Ostoksilla Lappeenrannassa

Lasten kyllästyttyä kävelyyn, otimme auton taas alle ja suuntasimme Iso-Kristiinan ostoskeskukseen. Keskustan alueella on myös kaksi muuta ostoskeskusta: Kauppakeskus Armada ja Kauppakeskus Opri, joten jokaiselle löytyy varmasti jotakin.

Iso-Kristiinan ostoskeskus sijaitsee Lappeenrannan keskustassa, Kansalaistorin laidalla. Neljäkerroksisessa ostoskeskuksessa on mm. useita ravintoloita ja kahviloita, vaate- ja vapaa-ajanliikkeitä, apteekki, silmäasema, Alko, kaksi ruokakauppaa sekä elokuvateatteri! Lappeenrannan matkailuneuvonta palvelee myös Iso-Kristiinassa.

Kiertelimme ostoskeskuksen käytäviä ja löysimme tiemme lastentarvikeliike Crocoliiniin sekä lahjatavarakauppa Hobbitiin. Matkailuneuvonnasta lapset halusivat ottaa muistoksi Lappeenrannan kartan, jota sitten illalla hotellihuoneessa ihmeteltiin.

Crocoliini on lapsiperheiden täyden palvelun erikoisliike ja verkkokauppa, jossa on runsas valikoima laadukkailta lastenvaate- ja lastentarvikemerkeiltä. Liikkeestä löytyy kaikki lapsiperheen arkeen: vaunut, turvaistuimet, erilaiset lastentarvikkeet ja -vaatteet, leluja perheen pienimmille sekä sisustustuotteita lastenhuoneeseen.

Ostoksilla Lappeenrannassa

Melkein vastapäätä Crocoliinia löytyy ihana lahjatavaraliike Hobbitti, joka on harrastusvälineiden, lelujen, pelien ja lahjatavaroiden erikoisliike.
Liike on erikoistunut kaikkien liikkuvien vempeleiden ja hauskojen esineiden myyntiin. Lisäksi liikkeestä löytyy lahjoja aikuiseen makuun, hieman erikoisempia keräilyfiguureja sekä juhlatarvikkeita. Hobbitti on erityisesti isompien lasten suosikkiliike ja palvelu oli aivan erinomaista. Ihana myyjä esitteli meille liikkeen ja tuotteiden lisäksi Lappeenrannan parhaita kohteita.

Ostoksilla LappeenrannassaOstoksilla Lappeenrannassa

Lapset saivat valita molemmista liikkeitä itselleen yhden tavaran. Poika valitsi itselleen Crocoliinista väritettävän Cars- palapelin, joka onkin ollut aivan hitti! Hobbitista mukaan lähti koottava lentokone.

Tyttö valitsi itselleen Crocoliinista söpön kissa- yövalon ja Hobbitista yksisarvinen-pomppupallon. Näistä esineistä tuli hänelle huipputärkeitä!

Ostoksilla Lappeenrannassa
Leluja piti tietenkin testata heti hotellilla.

Saimaan kanava

Lappeenrannasta hotellillemme oli ajomatkaa noin puolisen tuntia. Paluumatkalla poikkesimme hetken mielijohteesta vielä Saimaan kanavalla. Ajoimme kanavan viertä ja pysähdyimme ihailemaan maisemia vanhan kanavan uoman kohdalle.

Vanhan Saimaan kanavan uoma oli aikoinanna pääosin 15 metriä leveä. Paikoitellen kanava oli kuitenkin kapeampi ja se aiheutti ongelmia laivaliikenteen vilkastuessa. Koko kanava päätettiin laajentaa 1920-luvulla. Tämä uoma katkaistiin lopullisesti 1960-luvulla kanavan uudelleenrakentamisen yhteydessä. Karelia Lines järjestää kahden ja kolmen tunnin mittaisia ristelyjä myös Saimaan kanavalle.

 

Saimaan kanava

Pitkän Lappeenrannassa vietetyn päivän jälkeen me vanhemmat olimme jo aivan uupuneita, mutta lapsilla kuitenkin virtaa piisasi. Päätimme siis lähteä vielä iltauinnille kylpylään, missä lapset saivat kuluttaa energiaansa ja me aikuiset keskityimme kellumiseen ja rentoutumiseen.

Iltapalaa söimme hotellialueen rannalla sijaisevassa Robert’s Coffeessa ja katselimme kaunista auringonlaskua kahvilan terassilla.

Saimaan kanava

Lappeenranta leikkipuistot ja muuta tekemistä ulkona

Torstaina pysähdyimme lähtömatkalla vielä Lappeenrantaan. Lapset vietiin taas puistoon energiaa kuluttamaan ja sen jälkeen nautimme lounasta Satama-Sannilla. 

Sataman vieressä sijaitsevan Rantapuiston leikkikentän lisäksi Lappeenrannan keskustan alueella on lukuisia muita leikkipaikkoja kuten Keskuspuiston leikkikenttä, Kauppatorin leikkialue ja Yhdyspuisto sekä Lasten liikennepuisto. Liikunnallinen Myllysaaren perhepuisto ja uimaranta sijaitsevat keskustan lähellä, Linnoitusniemen itäpuolella.

Jos haluatte tutustua kaupunkiin kunnolla, kannattaa varata hieman enemmän aikaa kuin meillä oli. Erityisesti hyvällä säällä Lappeenranta on todella kaunis ja tekemistä riittää niin aikuisten kuin lasten mieleen!

Lappeenranta leikkipuistot ja muuta tekemistä ulkona

Lappeenranta leikkipuistot ja muuta tekemistä ulkona

Satama-Sanni sijaisee Lappeenrannan satamassa ja pitkä jono kertoo, kuinka suosittuja he ovat. Halusimme testata maankuuluja paikallisia herkkuja Atomia ja Vetyä. Atomissa on mehevän lihapiirakan välissä joko keitetty kanamuna tai keitto- tai savukinkkua lisukkeineen ja muhkeammassa Vetyssä on sekä kananmuna että savu- tai keittokinkkua.

Lapset söivät suurella ruokahalulla tavalliset lihapiirakat ketsupilla ja mieheni kanssa valitsimme molemmat tuhdit Vetyt. Mehevät lihapiirakat olivat todellakin maineensa arvoisia!

Satama-Sanni on auki huhtikuun lopusta syyskuulle melkeinpä aina tai vähintäänkin tarvittaessa, joskus jopa aamusta aamuun. Satama-Sanni on palvellut nälkäisiä jo vuodesta 1982.

Satama-Sanni
Herkullinen Vety sisältää keitettyä kananmunaa, keittokinkkua, sipulia, kurkkusalaattia, ketsuppia ja sinappia mehevän lihapiirakan sisällä. Nälkäisenä ehdin jo haukata lihapiirakasta palan, ennen kuin muistin ottaa kuvan!

Vatsat täynnä lihapiirakkaa jatkoimme matkaamme Lappeenrannasta Lahteen. Kahden tunnin ajomatka tuntui todella helpolta parin päivän takaisen viiden tunnin sijaan. Suosittelenkin lasten kanssa matkustaessa roadtrippiä, jossa yhteen putkeen ajetaan lyhyempiä matkoja.

Lue lisää:

Kolin Keidas kokemuksia – Mattilan tila ja Koli lasten kanssa

Tekemistä Tallinnassa: Tallink Silja, Telliskivi ja Fotografiska

Lahti tekemistä lasten kanssa – ulkoilua ja kulttuuria

ruuhkavuosien reseptit

Yhteistyö Ruuhkisten kanssa

Teemme mielellämme kaupallisia yhteistöitä. Mitä enemmän teemme yhteistöitä, sitä enemmän pystymme tuottamaan lukijoille kiinnostavaa sisältöä, sillä tämä on elinkeinomme. Voit lähettää viestiä osoitteeseen enni@lapsiarkea.fi ja ideoimme yhdessä sinulle sopivan yhteistyömallin.

2019 lukuja: Uniikit lukijat 879 940 • Sivunäytöt 2 624 184.

P.S. Meitä saa kutsua myös tutustumaan ravintoloihin, sillä näissä ruuhkavuosissa se jos mikä antaa meille virtaa. Sometamme mielellämme ravintoloista eri kanavissa.

Enni Saarni

Enni on tamperelainen 36-vuotias kahden lapsen äiti, joka rakastaa hyvää ruokaa, matkustelua ja uusia kokemuksia.
Ruuhkikset-ruokablogissa Enni tarjoaa kiireisille kokkaajille yksinkertaisia reseptejä, nopeita vaihtoehtoja ja neuvoja miten kulkea sieltä missä aita on matalin.
Enni kirjoittaa satunnaisesti myös muista sydäntään lähellä olevista aiheista, kuten lasten kanssa matkustamisesta.

Takaisin ylös