Rumat nimet – onko niitä olemassa?

Rumat nimet – onko niitä olemassa?

Rumat nimet ja kauniit nimet. Se mikä on rumaa tai kaunista, on makuasia. Makuja on monenlaisia ja maut muuttuvat muun muassa muodin ja aikakauden ilmiöiden mukaan. Tieteellisesti määriteltyä rumaa tai kaunista ei siis ole, on vain mielipiteitä.

Saara Pirkola on tutkinut Jyväskylän yliopistolle tekemässä gradussaan etunimien herättämiä mielikuvia.

Rumimmat naisten ja miesten nimet

Tutkimuksessa rumimmiksi naisten etunimiksi mainittiin:

  1. Irma
  2. Irmeli
  3. Ursula
  4. Tarja

Mainintoja saivat myös: Alexandra, Alma, Annastiina, Anneli, Ansa, Arja, Bertta, Eija, Erna, Iiris, Jesperiina, Justiina, Helge, Kaarla, Karita, Kira, Krista, Linnea, Maija, Maire, Manta, Mari, Marjaleena, Merja, Mirja, Naimamuisto, Pirjo, Pirkko, Pälvi, Raija, Raili, Riitta, Sirpa, Sonja, Suoma, Suvi, Tellervo, Terhi, Terttu ja Tuksu.

Rumimmat miesten nimet olivat:

  1. Yrjö
  2. Urpo
  3. Jorma
  4. Pertti

Mainintoja saivat myös: Ahti, Antto, Armas, Eino, Ismo, Jani, Jari, Jarno, Joonas, Kari, Kauko, Kerkko, Kullervo, Makra, Manne, Matti, Michael, Mies, Olavi, Oskari, Paavo, Rauno, Reino, Riku, Seppo, Taneli, Torsti, Ukko, Vesa-Matti, Yrjänä ja Åke.

rumat nimet
Harva 2000-luvun lapsi on saanut nimekseen Irma tai Yrjö.

Rumien nimien ominaisuuksia

Rumien nimien kokemus on selvästi sidoksissa aikakauteen. Tutkimus toteutettiin vuonna 2012 ja siinä 2000-luvun muotinimiä ei juuri pidetty rumina. Rumaksi koetut nimet ovat olleet suosiossa selvästi aiemmin.

Rumiksi nimiksi koetaan pääsääntöisesti suomalaisia nimiä. Kansainvälisiä nimiä mainittiin vain muutama, kuten Alexandra, Åke ja Michael.

2000-luvulla suosiossa ovat olleet pehmeä-äänteiset nimet kuten Aino, Aada, Sofia, Eevi sekä Leo, Elias, Oliver, Eino (2019). Uusissa suosikkinimissä on ainoastaan Oliverissä yksi R-kirjain, kun taas rumimmiksi arvioiduissa nimissä on jokaisessa R. Lisäksi niissä on paljon muita kovia konsonantteja, kuten T ja P.

Moni rumaksi koettu nimi on Suomessa harvinainen. Esimerkiksi Jesperiina, Kaarla ja Kerkko ovat hyvin harvinaisia. Mainittiin jopa sellaisia nimiä, joita ei ole Suomessa ollenkaan: Naimamuisto ja Makro. Näyttää siis siltä, että nimien rumuutta arvioitaessa huomio kiinnitetään osittain tavallisiin, mutta myös todella erikoisiin ja harvinaisiin nimiin.

Vaikuttava seikka nimen rumuutta arvioitaessa on myös siihen liittyvät murre- ja slangi-ilmaukset. Esimerkiksi yrjö tarkoittaa oksennusta, urpo tyhmää ja jorma penistä. Nämä eivät ole kovin mairittelevia ilmauksia, joten myös nimi koetaan siten rumaksi.

Lue lisää:

Linssikeitto – edullinen arkiruoka myös lasten makuun

Aino nimi – historia, alkuperä ja merkitys

Jalkapallon historia – tiivis tietopaketti lapsille ja aikuisille

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös