parhaat säästövinkit

Parhaat säästövinkit – 10 erilaista tapaa karsia ruokamenoja

Parhaat säästövinkit – 10 erilaista tapaa karsia ruokamenoja

Tämä Parhaat säästövinkit -artikkeli on osa Ruuhkikset-ruokablogia.

Olen tämän kevään ja kesän aikana törmännyt lukuisiin keskusteluihin siitä, miten kuluja voisi karsia työttömyyden tai lomautuksen yllätettyä. Aivan ensimmäiseksi kannattaa kilpailuttaa sähkö-, puhelin- ja nettiyhteyden tarjoajat sekä lopettaa turhat lehtitilaukset ja useat päällekäiset suoratoistopalvelut. Sen jälkeen katse on hyvä suunnata pakollisiin menoihin.

Ruoka on usein yksi perheen suurimmista yksittäisistä kulueristä. Ruokalaskua on kuitenkin mahdollista pienentää muutamilla yksinkertaisilla tavoilla. Lue alta kokoamani 10 erilaista tapaa säästää ruokalaskussa.

Parhaat säästövinkit ruokalaskun pienentämiseksi

1. Vältä ruokahävikkiä. Pidä ruokakaapit järjestyksessä, jotta tiedät mitä kaapissa on. Käytä ensin pilaantuvat ruoka-aineet pois ensin. Jatkojalosta ylimäämäruoasta seuraavalle päivälle ruoka tai pakasta se ja käytä myöhemmin. Esimerkiksi ylijääneen jauhelihakastikkeen voi käyttää myöhemmin lasagneen tai jatkaa kastiketta soijarouheella. Ylijääneestä broilerista ja kasviksista saa seuraavalle päivälle hyvän pastan tai wokin. Perunamuusin ja porkkanaraasteen voi jatkojalostaa kasvispihveiksi.

2. Hyödynnä kauppojen tarjoukset viimeisen aukiolotunnin ajan sekä viimeisen käyttöpäivän punalappuiset tuotteet. Pakasta lihat, jos et ehdi käyttää niitä ennen viimeistä käyttöpäivää.

parhaat säästövinkit

3. Suunnittele viikon ruokalista etukäteen. Jätä suunnitelmassa tilaa jääkaapinjämäruoille sekä tarjoustuotteille. Päätä ruokabudjetti ja tee suunnitelma sen mukaan. Esimerkiksi foodie-sovelluksen avulla voit tarkistaa tuotteiden hinnat jo suunnitteluvaiheessa. Ruokavaliosta voi saada myös terveellisemmän ja monipuolisemman etukäteen suunnittelemalla.

4. Kasvata parvekkeella tai terassilla yrtit ja kasvikset itse. Ruukkuviljelyyn sopivia vihanneksia ovat mm. lehtimangoldi, tomaatti, chilit ja paprikat, avomaankurkku, lehtikaali, pavut, kurpitsa ja meloni, pinaatti, munakoiso, sipulit sekä kaikki maustekasvit kuten basilika, tilli, korianteri ja lehtipersilja.

satokauden kasvikset

5. Suosi edullisia kasviproteiineja kuten papuja, herneitä, linssejä, soijarouhetta ja kikherneitä tai korvaa osa liharuoan proteiinista näillä. Lihansyöjänkin makuun sopivia proteiinipitoisia kasvisruokia ovat esimerkiksi chili sin carne, linssibolognese, herne- tai falafelpyörykät, soijalasagne sekä erilaiset keitot, salaatit ja wokit.

6. Suosi edullisia kauden kasviksia. Näin kesäkuussa suomalaisista kasviksista kannattaa suosia kevätsipulia, porkkanaa, naurista, retiisiä, retikkaa, tomaattia, kurkkua sekä vihreitä salaatteja.  Sesongin kasviksiin voi tutustua esimerkiksi Satokausikalenterissa.

7. Leivo leivät ja sämpylät itse. Tähän helppoon reseptiin löytyy yleensä aineet kotoa ja variaatioita voi tehdä muunnellen reseptiä. Leipominen lasten kanssa on myös mukavaa ajanvietettä!

parhaat säästövinkit

8. Kerää ilmaista villiruokaa metsästä: keväällä rauta- ja proteiinipitoista nokkosta kasvaa lähes joka paikassa, myöhemmin kesällä kypsyvät marjat ja syksymmällä sienet. Monet ilmoittavat paikallisissa Facebook-ryhmissä puutarhansa ylijääneistä raparpereista ja omenoista, jotka voi noutaa ilmaiseksi. Pakasta tai kuivaa villiruoka sekä puutarhan antimet ja voit parhaimmillaan nauttia niistä seuraavaan kesään saakka.

9.Vältä turhaa kaupassakäyntiä. Osta kerralla viikon ruoat suunnittelmasi ruokalistan mukaan, ylimääräisillä kauppareissulla sortuu helposti ostamaan suunnitellun ostoslistan ulkopuolelta. Suosi edullisempia kauppoja, hinnoissa on nimittäin eroja. Vertailuissa Prisma ja Lidl ovat pärjänneet viime aikoina parhaiten.

10. Hyödynnä hävikkiruokakauppojen edulliset tuotteet. Fiksuruoka ja Matsmart myyvät pääosin elintarvikkeiden poistoeriä, jotka olisivat muuten vaarassa tulla poisheitetyiksi. Muista kuitenkin ostaa näistäkin fiksusti, vain tarpeeseen.

Pari lisävinkkiä

Puuro on edullista ja kuitupitoista aamu- ja iltapalaa. Vaihtelua saa erilaisilla lisukkeilla kuten marjoilla ja siemenillä, hilloilla, mehukeitoilla tai voisilmällä ja maitotilkalla. Valmista vaihdellen kaura-, ruis-, ohra-, neljän viljan, riisi- ja mannapuuroa. Kaurahiutaleista voit valmistaa myös tuorepuuroa tai banaaniin sekoitettuna pehmeitä välipalapatukoita.

Kananmunat ovat edullinen raaka-aine, josta on moneksi. Meillä syödään säännöllisesti jääkaapinjämämunakasta, jonka täytteeksi voi käyttää lähes mitä vaan jääkaapista löytyy. Keitettyjä munia tai uppomunia voi nauttia aamiaisen lisäksi vaikkapa salaatin lisukkeena. Vaalea kananmunakastike tuo lapsuuden mieleen ja maistuu keitettyjen perunoiden kanssa. Lähi-idän keittiössä kananmunaa käytetään esimerkiksi shakshukaan. Mehevässä lehtikaalikananmunapastassa keltuainen toimii kastikkeena. Juhlavampaa käyttöä kananmunille on esimerkiksi munakasrulla tai pehmeä pavlova. Helpon aamiaispannarin saat sekoittamalla muussatun banaanin joukkoon kaksi kananmunaa. Paista voissa ja syö marjojen tai vaikkapa vaahterasiirapin kanssa.

kananmunatLue lisää:

Terveelliset herkut juhliin lasten ja aikuisten makuun

Nachopelti on suositumpi perjantairuoka kuin pizza

Litulaukka on syötävä villivihannes

ruuhkavuosien reseptit

Yhteistyö Ruuhkisten kanssa

Teemme mielellämme kaupallisia yhteistöitä. Mitä enemmän teemme yhteistöitä, sitä enemmän pystymme tuottamaan lukijoille kiinnostavaa sisältöä, sillä tämä on elinkeinomme. Voit lähettää viestiä osoitteeseen heidi@lapsiarkea.fi ja ideoimme yhdessä sinulle sopivan yhteistyömallin.

P.S. Meitä saa kutsua myös tutustumaan ravintoloihin, sillä näissä ruuhkavuosissa se jos mikä antaa meille virtaa. Sometamme mielellämme ravintoloista eri kanavissa.

Enni Saarni

Enni on tamperelainen 36-vuotias kahden lapsen äiti, joka rakastaa hyvää ruokaa, matkustelua ja uusia kokemuksia.
Ruuhkikset-ruokablogissa Enni tarjoaa kiireisille kokkaajille yksinkertaisia reseptejä, nopeita vaihtoehtoja ja neuvoja miten kulkea sieltä missä aita on matalin.
Enni kirjoittaa satunnaisesti myös muista sydäntään lähellä olevista aiheista, kuten lasten kanssa matkustamisesta.

Takaisin ylös