Taalintehdas Kemiönsaaressa

Taalintehdas Kemiönsaaressa

Taalintehdas on taajama Lounais-Suomessa Kemiönsaaren kunnassa noin parin tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta. Asukkaita on noin 1700.

Majoituimme toukokuussa 2020 perheeni kanssa Kemiönsaaren Brantenissa Airbnb-mökissä. Vierailu oli todella onnistunut ja nautimme täysin siemauksin keväisistä merisäistä kylpytynnyrissä polskutellen, grillaten, mölkkyä pelaten, lenkkeillen, soutaen ja kalastaen. Itse mökki oli vanha mutta hyvin kunnostettu ja todella miellyttävä ja kodikas.

Brantenissa ei sinällään ole kovin paljoa kerrottavaa, sillä se on ainoastaan yksi rantatie, jonka varrella on omakotitaloja. Paikka todella mahtava, jos nauttii luonnosta ja merestä. Myös oma auto on melkeinpä pakollinen, sillä kauppaankin on kilometrien matka.

Vierailumme aikaan elettiin koronakevättä ja -alkukesää, jonka takia kaikkialla oli varmaan normaalia hiljaisempaa. Normaaliaikana olisivat muun muassa kirjasto, museo, tori, ravintolat ja muute sellaiset olleet auki ja houkutelleet ihmisiä.

branten kemiönsaari

Taalintehdas lasten kanssa

Kävimme Brantenissa päiväretkellä Taalintehtaalla ja tykästyin paikkaan erityisesti sen historian takia. Siellä on toiminut 1600-luvulta lähtien rautaruukki ja vuoteen 2012 asti siellä toimi rautatehdas.

Taalintehtaalle pääsee autolla tai veneellä. Vierasvenesatamassa on monipuoliset palvelut.

Mukavanoloisia ravintoloita ja kahviloita näytti löytyvän torin ja sataman lähettyviltä. Ne jäivät nyt korona-ajan vuoksi testaamatta. Kahvilasta saimme kuitenkin jäätelöannokset ja pullat mukaamme ulkona nautittaviksi.

Taalintehtaan tunnetuin tuntomerkki lienee 1880-luvulla rakennetut hiiliuunirakennukset. Ne löytyvät heti rannasta keskustan tuntumasta.

taalintehdas
Taalintehtaan vanhat hiiliuunirakennukset.
taalintehdas
Keskustassa oli hiljaista.

Taalintehtaan Ruukinmuseo

Keskustasta on lyhyt kävelymatka Tullinmäentietä Ruukinmuseon alueelle. Museon lisäksi alueelta löytyy muun muassa kirjasto, leikkipuisto ja luontoreitit, joista kerron tarkemmin alempana.

Ruukinmuseo oli koronan takia kokonaan suljettuna, mutta pääsimme kuitenkin hyvin tunnelmaan tutkimalla aluetta ulkopuolelta.

Vanhimmat asuinrakennukset ovat 1700-luvulta ja siellä asui vielä 1960-luvulle asti tehtaan väkeä. Ruukinmuseon pihalla kannattaa muutenkin käydä lukemassa infotauluja ja kurkkimassa ikkunoista sisään.

Taalintehdas
Taalintehtaan vanhimmat rakennukset ovat kuvan punaiset talot.

Samalla kun käy katsomassa nämä vanhat rakennukset (joihin pääsee museon ollessa auki myös tutustumaan sisältäkin), voi käydä leikkimässä Ruukinpuiston leikkipuistossa, josta löytyy muun muassa keinut, hiekkalaatikko ja kiipeilytelineitä.

Taalintehdas
Taalintehtaan leikkipuisto

Taalintehtaan luontopolut

Ruukinmuseon tienoilta lähtee luontopolkuja, joita kannattaa kokeilla. Etenkin Masuunijärvi oli todella kaunis!

Pientenlasten kanssa kannattaa valita vain 700 metrin pituinen Masuunilammen luontopolku ja lasten puuharetki. Luontopolulla käydään Masuunijärven soistuneella rannalla, kalliomänniköillä ja -kedoilla. Reitin varrella voi tutkia kymmentä luontopolkutaulua. Polun rinnalla kulkee lasten puuharetki, joka kuljee luontopolun rinnalla. Sitä varten voi käydä kirjastosta tai matkailuifosta lainaamassa maksutta repun, jossa on välineet kahdelle luontotutkijalle. Ikäsuositus on 6-8 vuotta.

Jos lapset jaksavat kävellä hieman pidempään (1,8 km), niin Pienen Masuunijärven luontopolku on myös hyvä vaihtoehto. Sinne pääsee Taalintehtaan urheilukentältä kuntorataa pitkin, Dammenin luontopolulta tai Lilla Masugnsträsketin järven itäpuolelta, Hertsbölentieltä. Polulla kuljetaan osittain myös pitkospuilla ja syksyisin sieltä voi löytää karpaloita. Ylhäältä kalliolta on hienot maisemat.

opastaulu
Taalintehtaalla kaikki on kävelyetäisyyden päässä.

*************************************

Annan matkablogista voit lukea kokemuksia lasten kanssa matkustelusta ulkomailla ja kotimaassa.

Inspiroidumme uusista kokemuksista ja hyvästä ruoasta. Parasta matkoilla on kiireetön yhdessäolo perheen kanssa.

Jos haluat Annan matkablogin tutustumaan kohteeseesi tai saada tuotteesi tai palvelusi mukaan matkakertomuksiin ota yhteyttä anna@lapsennimi.com

Lue lisää Annan matkablogia.

Anna Holopainen

Kirjoittaja on 36-vuotias espoolainen 5- ja 7-vuotiaiden lasten äiti.

Annan blogista voi lukea parhaat vinkit lasten kanssa matkailuun eri puolella maapalloa. Blogissa vinkataan myös kivoista lapsiystävällisistä retkikohteista.

Takaisin ylös