someturva-tytto-itkee

Someturva – Ratkaisu nettikiusaamiseen ja seksuaaliseen häirintään?

Someturva pyrkii laittamaan nuorten some-kiusaamisen kuriin

Someturva on lakipalvelua tarjoava mobiilisovellus, josta nuoret voivat hakea apua kohtaamaansa kiusaamiseen. Nyt sekä Turun että Kauniaisten kaupungit ovat ryhtyneet someturvallisiksi kunniksi viitoittaen tietä koko Suomelle.

Kauniaisten kaupungin on hankkinut Someturva-palvelun kaupungin lapsille, nuorille ja opettajille, jotta somekiusaamiseen ja häirintään voidaan puuttua nopeasti ja tehokkaasti matalan kynnyksen digitaalisella lakipalvelulla, uutisoi Kauniaisten paikallislehti.

Tavoitteena on, ettei kukaan lapsi tai nuori jäisi yksin kokemustensa kanssa.

Tämä on hyvä askel kohti parempaa ja turvallisempaa arkea koko maamme lapsille. Jokainen väärintekijä tulee saattaa edesvastuuseen teoistaan.

Mikä ihmeen Someturva?

Someturva lyhykäisyydessään:

 • Perustettu vuonna 2017
 • Tarjoaa asiantuntevaa apua somessa kohdattuihin ongelmiin, kuten nettikiusaamiseen tai seksuaaliseen häirintään

metoo-someturva

Miten se toimii:

 1. Somessa ikävän tilanteen kohdannut henkilö voi kirjautua sisään Someturva-palveluun, jossa hän voi ilmoittaa tapauksestaan nimettömästi.
 2. Someturva tarjoaa matalan kynnyksen ensiapua kaikkiin somen ikäviin tilanteisiin.
 3. Someturvan juristit ja psykologit käyvät tapauksen läpi.
 4. Palvelu on varustettu tekoälyllä, mutta Someturvan taustalla on aina oikea tunteva ja empaattinen ihminen.
 5. Someturva antaa käyttäjälle vastauksen ja tilanteeseen räätälöidyt toimintaohjeet.

Mitä hyötyä Someturvasta on?

Viime vuosina kiusaaminen on siirtynyt paljolti nettiin sekä erilaisten sovellusten välityksellä tapahtuvaksi kiusaamiseksi.

Iltasanomat on uutisoinut jo pidemmän aikaa, kuinka nuorten kiusaaminen on lähtenyt täysin laukalle. Monesti kiusaaminen tapahtuu erilaisten sovellusten avulla ja niissä levitetyt jutut, kuvat ja videot katoavat jonkun ajan kuluttua, jotta kiusaamisesta ei jäisi näyttöä.

somekiusaaminen

Samalla lapset ja nuoret joutuvat yhä useammin kokemaan seksuaalista häirintää sekä muuta häiriökäyttäytymistä, mille pitäisi olla täysin nolla toleranssi. Valitettavasti tällaisissa tapauksissa Poliisikin on monesti täysin avuton.

 • Sosiaalisen median käyttäjistä 59 % on kohdannut nettikiusaamista tai häirintää verkossa.
 • Someturvasta saa matalan kynnyksen apua nopeasti ja näin voidaan ehkäistä esimerkiksi vakavamman rikoksen synty ja minimoida haitat.
 • Someturva tarjoaa digitaalisen “selviytymispakkauksen” somessa kohdattuun ongelmatilanteeseen.
 • Kun käyttäjä ilmoittaa tilanteestaan Someturvaan, hän saa vastauksena oikeudellisen arvion, psykologista ensiapua, konkreettiset toimintaohjeet tilanteen ratkaisemiseksi sekä ohjeet somessa suojautumiseen.

Missä palvelu on ollut käytössä?

Suomessa Turun ja Kauniaisten kaupungit ovat hankkineet palvelun alueensa oppilaiden käyttöön. Palvelua pilotoitiin Suomessa vuosien 2018-2019 aikana, jolloin se tarjottiin maksutta kaikille suomalaisille.

Yhteensä palvelun kautta on autettu jo yli 1 400 suomalaista verkon ikävissä tilanteissa.

Kun Someturvan ruotsinkielinen versio on valmis, otetaan se Kauniaisten sivistystoimenjohtajan Heidi Backmanin mukaan heti käyttöön ruotsinkielisissä kouluissa. Näillä näkymin tämä tapahtuu nyt keväällä 2020.

Mitä mieltä olet: onko tämä oikea askel kohti järkevämpää somekulttuuria? Pitäisikö palvelu ottaa käyttöön koko Suomessa?

Lue myös:

(Lähteet: Someturva & KaunisGrani)

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös