Seychellit kokemuksia – peppupähkinöitä, kilpikonnia ja rantaelämää
Keräsimme Seychellit kokemuksia perheeni kanssa keväällä 2019. Pääsimme tutustumaan kolmeen saareen: Mahéen, Prasliniin ja La Digueen.
Nämä kaikki kolme saarta sijaitsevat noin tunnin venematkan päässä toisistaan. Suosittelen ehdottomasti käymään vähintään näillä kaikilla kolmella saarella, sillä ne olivat keskenään hyvin erilaisia.
Seychellit lyhyesti
Seychellit on saarivaltio Intian valtameressä. Tasavalta koostuu 115 saaresta, joista 33 on asuttuja.
Seychelleillä vallitsee trooppinen ilmasto ja lämpötila vaihtelee 24-29 asteen välillä. Säätila on loistava rannalla olemiseen ja uimiseen.
Vesi on lämmintä ja saarilla käy yleensä ihanan vilvoittava merituuli.
Kuivaa kautta riittää joulukuusta maaliskuuhun ja toukokuusta lokakuuhun. Meillä toukokuussa osui joitakin monsuunisateita. Vettä tuli kuin saavista kaataen, mutta yleensä sade ei kestä kovin kauaa.
Mahé – suurin saari – Seychellit kokemuksia parhaimmillaan
Mahé on Seychellien suurin saari, jossa asuu noin 80 prosenttia väestöstä. Siellä sijaitsee myös maan pääkaupunki Victoria.
Lentokoneet laskeutuvat Mahén lentokentälle. Me varasimme alkuun kolme yötä Turtle Bay Rustic Bungalowista, joka oli todella idyllinen paikka. Pihamaalla oli kymmenittäin kaikenlaisia erilaisia hedelmäpuita.

Majapaikkamme sijaitsi lentokentältä muutamia kilometrejä etelään eli poispäin pääkaupunki Victoriasta. Vuokrasimme heti lentokentältä auton, joten pääsimme mukavasti suoraan majapaikkaan.
Autolla pääsi helposti myös tutustumaan läheisiin ja kaukaisempiinkin uimarantoihin.
Mahélta löytyy monia kauniita uimarantoja, varsinkin saaren eteläosista. Meille kolme yötä oli sopiva aika olla Mahéssa ennen kuin jatkoimme matkaa Prasliniin.
Seychellien pääkaupunki Victoria Mahéssa
Reissumme lopuksi olimme vielä kaksi yötä Mahéssa pääkaupunki Victoriassa. Rantalomailun ja luontokokemusten jälkeen oli mukava aistia hieman myös kaupunkielämää.
Me kävimme muun muassa kolkuttelemassa remontissa olevan luonnontieteellisen museon ovia. Kun emme sinne päässeet, menimme viereiseen kansalliseen historiamuseoon. Lapsetkin viihtyivät jonkin aikaa ihan hyvin esineitä tutkien.


Praslin – kilpikonnia ja peppupähkinöitä
Prasliniin matkustimme Mahélta tunnin verran matkustajalautalla. Matkan hinta oli kahdelta lapselta ja kahdelta aikuiselta 150 Seychellien rupiaa eli vajaa 10 euroa.
Yövyimme Brejaya Praslin Resortissa, joka oli hyvällä sijainnilla lähellä rantaa ja ravintoloita. Uima-altaassakin pääsimme uimaan, vaikka kyllä merivesi vei voiton.

Praslinissa ei suositella pyöräilyä, sillä tiet ovat kapeita ja autot ajavat kovaa. Busseja kulkee melko usein ja ne eivät käytännössä maksa mitään.
Isojen laukkujen kanssa niitä ei kuitenkaan suositella, sillä bussit ovat todella ahtaita.
Kuulemma bussikuskit myös herkästi posottavat ohi, jos näkevät pysäkillä turisteja isojen laukkujena kanssa.
Myös takseja kulkee hyvin, eivätkä nekään ole kovin kalliita.


Valleé de Mai Praslinissa
Praslinissa kannattaa ehdottomasti käydä Valleé de Main luonnonsuojelualueella. Pienimmät lapset kannattaa ottaa mukaan johonkin kantovälineeseen, sillä rattailla ei ole helppo mennä polkuja ja rappusia pitkin.
Runsas kasvusto suojaa hyvin auringonpaahteelta, joten ihan mahdottoman kuuma ei välttämättä tule patikoidessa.
Valittavana oli 1 km, 1,7 km ja 2 km vaellusreitit eli hyvin kohtuullisia matkoja lapsillekin. Aikuisilta sisäänpääsy oli noin 20 euroa. Myös opastusta on saatavilla, mutta me halusimme lasten kanssa mennä omaan tahtiin.
Reitti on aluksi sama kaikille ja matkan varrella sai päättää, meneekö pidempää vai lyhyempää reittiä. Tyttö ei jaksanut enää kävellä, joten hän meni mieheni kanssa lyhyimmän reitin.
Pojalla oli kuitenkin vritaa ja menimme vähän kanssaan hieman pidemmän matkan.
Jos vaan jaksaa, niin kannattaa kulkea pitkä reitti rauhassa läpi ja nauttia upeista maisemista ja luonnonilmiöistä.
Matkan varrella oli todella hyvät ja selkeät opasteet. Mukaan sai myös kartan.
Luonnonsuojelualueella kasvaa useita eri palmulajeja, joista tunnetuin on seychellienpalmu eli coco-de-mer, joka tuottaa kasvikunnan suurimpia siemeniä. Praslinissa ei voi välttyä näkemästä näitä ”peppupähkinöitä”.



Retki Curieusen saarelle
Praslinilta teimme päiväretken Curieuse-kansallispuistosaarelle. Reissun varasimme hotellin läheisen jäätelökioskin kautta.
Pohdimme pitkään, raaskisimmeko maksaa retken hinnan kun se maksoi jokaiselta aikuiselta reilusti yli 50 euroa. Onneksi raaskimme, sillä retki oli koko matkan parhaita Seychellit kokemuksia!
Meitä varoiteltiin varaamasta retkiä rannoilla kiertäviltä kaupustelijoilta. He saattavat luvata retken huomattavasti halvemmalla ja pyytävät maksun etukäteen.
Jäätelökioskin omistaja kertoi, että on nähnyt monia turisteja harmittelemassa menetettyjä rahoja.
Enpä tiedä, ketä kannattaa uskoa, mutta ainakin saimme hintansa väärtin retken.
Curieusella elää vapaana satoja jättiläiskilpikonnia. Retkemme alkoi kilpikonnafarmilta, jossa pienimpiä kilpikonnia suojellaan saalistajilta. Lapset olivat innoissaan kun saivat syöttää pieniä kilpikonnia.
Isommat konnat kulkivat vapaana saarella. Ne söivät mielellään puun lehtiä ja maasta löytyviä punaisia hedelmiä. Ne myös selvästi nauttivat kaulan rapsuttamisesta.
Kilpikonnafarmin jälkeen retki jatkui omatoimisella patikoinnilla mangrove-mesän halki toiselle puolelle saarta. Sillä aikaa retkenjärjestäjät kuljettivat veneemme vesiteitse, joten takaisinpäin ei tarvinnut kävellä.
Kävelymatka ei ollut lapsille liian pitkä, ja matkalla näki paljon rapuja, mongroveita ja luontoa ylipäätään.
Perille päästyämme näimme lisää kilpikonnia ja lapset pääsivät niitä taas syöttämään. Ison ruokakatoksen alla nautimme myös maittavan lounaan. Ruokaa oli todella paljon ja se oli todella hyvää!
Raju vesisade iski päälle retken lopussa, joten sadetta pideltiin sitten katoksen alla jonkin aikaa. Myös uimaranta oli aivan vieressä ja me aikuiset kävimme vuorotellen siellä snorklaamassa.

Seychellit kokemuksia La Diguen minisaarella
Praslinin jälkeen vaihdoimme saarta ja keräsimme lisää Seychellit kokemuksia La Diguella. La Digue on rantalomailijan unelmasaari.
Saarella ei autoja juurikaan näy, vaan yleisin kulkumuoto on polkupyörä. Muista, että saarella on vasemmanpuoleinen liikenne!
La Digue on sen verran pieni saari, että pyöräillen pääsee hetkessä minne tahansa saarella. Siksi majapaikan sijainnilla ei mielestäni ole täällä niin suurta väliä.
Meillä kävi pyörien kanssa pieni onnettomuus, jossa osallisena olin minä, tyttöni, nuori mies polkupyörineen sekä lava-auto.
Pyöräilin rauhallista tahtia ihan tien reunassa ja vastaani oli tulossa pyöräilijä, joka väisti autoa väärälle puolelle tietä eli minun eteeni.
Hidastin vauhtia, kun huomasin ahtaan paikan, johon pyöräilijä oli tunkemassa.
Ohituksen kohdalla auto kuitenkin teki jonkin korjausliikkeen, jolloin se osui miehen pyörään ja ketjureaktiona kippasi myös minun kumoon.
Itseäni sattui ainoastaan vähän sormiin ja polveen, mutta tytön kanssa pelästyin kun hän kippasi turvaistuimessa suoraan sivulle.
Hän näytti hetken vähän pökertyneeltä, mutta alkoi pian itkeä. Lava-auton kuljettaja nappasi meidät ja pyörän mukaan ja kuskasi terveysasemalla, joka sijaitsi parinsadan metrin päässä.
Siellä lääkäri tarkistin nopeasti tytön ja totesi ettei käynyt mitenkään vakavasti. Ei siis aivotärähdystä eikä mitään muutakaan. Emme edes maksaneet mitään siitä tarkastuksesta.
Loppujen lopuksi selvisimme siis säikähdyksellä ja muutamalla mustelmalla. Nuori mieskin tuli paikalle ja pahoitteli kovasti tapahtunutta ja selitti mitä kävi.

L’Union Estate Park La Diguella
La Diguen päänähtävyys on L’Union Estate Park, jonne oli pieni sisäänpääsymaksu. Puistossa on vaikka mitä nähtävää ja tekemistä, esimerkiksi vanha hautausmaa, kahvila, kookospähkinätehdas ja vaniljaplantaasi.
Meillä kului taas tovi jos toinenkin jättikilpikonnia ruokkiessa ja niitä ihmetellessä.
Estate-puistossa on myös yksi Seychellien hienoimmista rannoista: Anse Source d’Argent. Rannalla on upeita graniittilohkareita. Hiekka on valkoista ja vedessä kulkee ikään kuin polkuja, joita pitkin voi kävellä pitkänkin matkan.
Vedessä polski myös paljon erilaisia kaloja. Lapset tykkäsivät katsella kaloja, kun eivät varsinaisesti osaa vielä snorklata.

Yhtenä iltana pyöräilimme rannalle katsomaan auringonlaskua. Oli aivan upea kokemus, kuten seuraavasta (käsittelemättömästä) kuvasta huomaa!
Seychellien parhaat rannat
Kävimme Seychellien reissulla kymmenillä eri rannoilla. En niitä kaikkia tässä näe järkeväksi esitellä erikseen. Melkeinpä jokainen ranta oli kaunis, puhdas ja miellyttävä lasten kanssa.
Tässä lopuksi vielä kuvia Seychellien rannoilta sekä listaus (ei järjestyksessä) suurimmista ja suosituimmista rannoista.
Tunnetuimpien rantojen lisäksi ihania rantoja ja uimapaikkoja voi löytää melkein mistä tahansa ympäriä saaria.
- Anse Lazio, Praslin
- Anse Source d’Argent, La Digue
- Baie Lazare, Mahé
- Anse Soleil, Mahé
- Anse Cocos, La Digue
- Anse Intendance, Mahé
- Anse Georgette, Praslin
- Petite Anse, La Digue
- Beau Vallon, Mahé
Vaikka lista ei ole järjestyksessä, niin yleinen mielipide lienee, että kaksi parasta rantaa ovat kaksi ensiksi mainittua eli Anse Lazio Praslinilla sekä Anse Source d’Argent La Diguessa.
Tässä siis pääpiirteittäin Seychellit kokemuksia reissultamme. Toivottavasti näistä on sinulle apua!
*************************************
Annan matkablogista voit lukea kokemuksia lasten kanssa matkustelusta ulkomailla ja kotimaassa.
Inspiroidumme uusista kokemuksista ja hyvästä ruoasta. Parasta matkoilla on kiireetön yhdessäolo perheen kanssa.
Jos haluat Annan matkablogin tutustumaan kohteeseesi tai saada tuotteesi tai palvelusi mukaan matkakertomuksiin ota yhteyttä anna@lapsennimi.com
Lue lisää Annan matkablogia.