lasten turvaistuin autossa

Lasten turvaistuin – opas turvalaitteen ostajalle

Lasten turvaistuin – opas turvalaitteen ostajalle

Lapsille on olemassa valtava määrä erilaisia turvalaitteita automatkustamiseen. Yksi lasten turvaistuin ei riitä, vaan lapsen kasvaessa turvalaitetta on päivitettävä.

Istuimia löytyy runsaasti eri hintaluokista. Pitääkö ostaa se kaikkein kallein, vai saako turvallisuutta myös edullisempaan hintaan?

Kokosimme tähän artikkeliin tärkeimmät huomioitavat asiat lasten turvallisessa automatkustamisessa.

Noudata tieliikennelakia

Suomessa tieliikennelain mukaan alle 135 senttiä pitkien lasten on matkustettava autossa turvalaitteessa. Lapsilla on siis oltava autoissa turvalaite alakouluikään saakka.

Laitteen sopivuus riippuu lapsen pituudesta ja erityisesti painosta.

Turvalaitteesta ei kuitenkaan ole pakko luopua heti kun 135 senttiä tulee täyteen, vaan niitä voi käyttää jopa 150 senttiin saakka.

”Alle 135 senttimetriä pitkän lapsen kuljettamiseen henkilö-, paketti- ja kuorma-autossa on käytettävä lasten turvalaitetta, jos ajoneuvossa on turvavyöt tai lasten turvalaite on muuten ajoneuvoon asennettavissa. Tästä velvollisuudesta voidaan kuitenkin poiketa taksiliikenteessä olevassa ajoneuvossa siten, että alle 135 senttimetriä pitkää lasta saadaan kuljettaa turvavyötä käyttäen muulla kuin etuistuimella, mikäli turvalaitetta ei ole saatavilla. Alle 3-vuotiasta lasta ei kuitenkaan saa koskaan kuljettaa ajoneuvossa ilman turvalaitetta.”

Tieliikennelaki 94 §

äiti ja lapsi autossa
Tällainen toiminta on hyväksyttävää ainoastaan parkkeeratussa autossa!

Kaukalosta turvaistuimeen, turvavyöistuimeen ja istuinkorokkeeseen

Lapsen ensimmäinen turvalaite on turvakaukalo, jonka voi ottaa käyttöön jo heti synnytyssairaalasta kotiutuessa. Kaukalo on asennetaan aina selkä menosuuntaan.

Kaukaloa voi käyttää kunnes painoraja tulee vastaan tai kun vauva on kasvanut sen verran pitkäksi, että hän ei enää mahdu kaukalon reunojen sisäpuolelle.

Seuraava turvalaite on turvaistuin, jossa on viisipistevyö. Yleensä turvaistuinten kilorajat ovat 9-25 kiloon.

Kaukaloiden ja istuinten valinnassa ja asentamisessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että ainakin 3-vuotiaaksi asti lapsi matkustaa selkä menosuuntaan. 

Se on tutkimusten mukaan ylivoimaisesti turvallisempi matkustustapa kuin kasvot menosuuntaan.

Turvallisin paikka on takapenkillä. Turvatyynylliselle paikalle lapsia ei saa laittaa ollenkaan tukehtumisvaaran vuoksi.

Yli kolmevuotias lapsi voi hyvin matkustaa edelleen selkä menosuuntaan. Se ei haittaa, vaikka lapsi joutuisikin laittamaan jalat ristiin tai koukkuun.

Yli 3-vuotiaanakin lapsen pää on painava suhteessa kehoon ja lapsen niskan lihakset ja nivelsiteet ovat vasta kehittymässä. Nokkakolarit ovat yleensä niitä vakavampia ja selkä menosuuntaan matkustavan lapsen pää, niska ja selkäranka ovat paremmin turvassa kuin kasvot menosuuntaan matkustavalla.

Turvallisuuden kannalta olisi myös vältettävä toppavaatteita, sillä vyöt pitää saada napakasti lapsen ympärille.

Auton esilämmitys ja ajon aikainen lämmitys mahdollistavat toppavaatteitta matkustamisen myös talvella.

Samoin kaikki auton irtotavarat ovat kolaritilanteissa vaarallisia. Irtotavarat kannattaa aina pakata auton takaluukkuun ja sinnekin kiinnittää kuormaliinoilla.

Turvaistuimen jälkeen turvavyöistuimeen

Turvaistuimen jälkeen lapselle voi hankkia turvavyöistuimen, jossa auton turvavyö pitää lapsen paikallaan. Istuin kuljettaa vyön lapselle sopivaan kohtaan ja antaa myös sivuttais- ja päätukea. Turvavyöistuin asennetaan aina kasvot menosuuntaan.

Yleensä turvavyöistuimet sopivat 15-36 kiloisille lapsille.

Turvavyöistuin voi olla lapselle se viimeinen auton turvaväline ennen 135-150 senttiseksi saakka. Lapselle voi hankkia myös istuinkorokkeen. 

Koroke nostaa lasta ylemmäs, jolloin auton turvavyö kulkee olkapään kautta, mutta ei kaulalla. Koroke ei anna sivuttais- ja päätukea, minkä takia turvavyöistuin on turvallisempi vaihtoehto.

lasten turvaistuin autossa
Vielä 80-luvulla oli tavallista, että lapset istuivat autoissa kuka mitenkin. Turvaistuimia ei välttämättä käytetty. Asiat ovat muuttuneet turvallisemmiksi ja hyvä niin!

Hyvän turvaistuimen ominaisuuksia

Lasten turvaistuin on lähtökohtaisesti hyvä silloin, kun se on lapselle sopiva. Ensinnäkin lapsen painon tulee olla turvalaitteen ohjearvojen sisäpuolella. Myös lapsen pituus on huomioitava ja tarkistettava, että vyöt sijoittuvat oikein.

Lapsi siis kannattaa olla mukana ostoksilla, jotta istuinta voidaan sovittaa hänelle.

Istuimen täytyy sopia käytettävissä olevaan autoon. Useimmat istuimet sopivat suurimpaan osaan autoista. Pienissä autoissa kannattaa kuitenkin huomioida, että etenkin selkä menosuuntaan asennettavat istuimet vievät paljon tilaa.

Etenkin jos istuinta käytetään useissa autoissa, kannattaa kiinnittää huomiota kiinnitysmekanismeihin. Istuin on kiinnitettävä joka kerta asianmukaisesti ja oikein.

Jos kiinnitysmekanismi on hankalakäyttöinen, on vaarana istuimen väärinasennus, jolloin istuin ei ole enää turvallinen.

Istuinostoksilla kannattaa pyytää myyjää näyttämään oikea asennustapa. Samalla tulee varmistettua, että istuin sopii omaan autoon.

Isofix on turvallinen, maailmanlaajuisesti standardisoitu kiinnitysjärjestelmä. Sen etuihin kuuluu väärinasennuksen mahdollisuuden vähäisyys ja istuimen asentamisen helppous kyseiseen autoon optimaalisella tavalla.

Tämä kiinnitystapa edellyttää, että autossa on Isofix-kiinnityspisteet ja turvaistuimessa Isofix-kiinnitys.

Huomioitavaa on kuitenkin se, että Isofix-kiinnitys toimii turvaistuimissa vain 18 kiloon saakka ja turvavyöistuimessa pidempään.

Muita huomioitavia asioita:

  • Pehmusteiden irrotettavuus ja puhdistettavuus
  • Kantokahvan muoto turvakaukaloissa
  • Istuimen paino
  • Turvavöiden kiinnittäminen helppous
  • Miellyttävä istumisasento
  • Kallistusmahdollisuus nukkumista varten
  • Kemikaalikuormitus

Lasten turvaistuin vertailu

Kaikilla Suomessa ja muualla EU:ssa myytävillä turvaistuimilla on E-hyväksyntä. Se tarkoittaa säädettyjä vähimmäisvaatimuksia laitteen turvallisuudelle.

E-hyväksyntä on standardi, joka ei sen enempää kerro laitteen turvallisuudesta. Valveutunut kuluttaja tutkii turvaistuinten testituloksia, joista tärkeimmät ovat Adac ja Plus-test.

Autoliitto julkaisee suomennettuna Adac-testin tuloksia. Nettisivuilla on kätevä turvaistuintestihaku, jonka avulla voi tarkistaa eri istuinten saamat testitulokset.

Plus-test on Ruotsin markkinoille suunnattujen turvaistuinten vapaaehtoinen testi.

Liikenneturva suosittelee hankkimaan istuimia, joilla on Plus-testi-hyväksyntä.

Testissä mitataan erityisesti lapsen kaulaan etutörmäyksessä kohdistuvaa voimaa, minkä takia testin voi läpäistä vain selkä menosuuntaan asennettavat istuimet.

lapsen turvallisuus liikenteessä
Monissa muissa maissa käsitys tieliikenneturvallisuudesta on erilainen kuin Suomessa.

Käytetyn turvaistuimen ostaminen

Turvaistuimet ovat kalliita ja niiden ostaminen käytettynä voi houkuttaa. Käytettyjen istuinten kanssa on kuitenkin huomioitava useita turvallisuuteen liittyviä asioita.

Turvallisin ja varmin vaihtoehto on hankkia uusi ja varmasti ehkä istuin, josta löytyy myös käyttöohjeet. Vähintään siinä on oltava E-hyväksyntä ja ohjeet istuimen kiinnittämiseen.

Kolarin jälkeen turvaistuin on vaihdettava uuteen. Kolarin jälkeen istuimen rakenteet ja jännitteet rikkoutuvat ja vyöt venyvät vaarallisen joustamattomiksi. Vaurioita ei voi aina nähdä ulospäin. Siksi käytetty istuin on hankittava luotettavalta myyjältä, joka tietää varmasti, onko istuin ollut mukana kolarissa.

Pienet parkkipaikkakolhaisut ja muut törmäysvoimaltaan alhaiset kolarit eivät automaattisesti vaadi istuimen vaihtamista. Jos asia epäilyttää, kannattaa varmuuden vuoksi vaihtaa istuin.

Auton vakuutuksessa kannattaakin huomioida se, korvaako vakuutus myös lasten turvalaitteet ja niiden vaihtamisen.

Kolarittoman istuimen käyttöikä on seitsemän vuotta, mutta joissakin tapauksissa valmistaja voi luvata 5-10 vuoden käyttöiän. Siksi käytettyä istuinta ostaessa on selvitettävä, milloin istuin on valmistettu.

Istuimen ikä määritellään valmistuspäivästä, ei siitä milloin se on otettu käyttöön. Valmistusajankohta selviää yleensä istuimen rungosta.

Käytettyä istuinta voidaan siis lähtökohtaisesti suositella ainoastaan saman perheen useammalle lapselle, jos heidän ikäeronsa ei ole liian suuri.

Näin ollen voidaan olla varmoja siitä, että istuin on turvallinen eikä se ole vaurioitunut kolarissa.

Lue myös nämä:

Vihti asuinalueena lapsiperheille – Yhteisöllinen ja luonnonläheinen kotipaikka

Helpot lasten synttäritarjoilut – värikäs ja herkullinen juhlapöytä ilman leipomista!

Sammas vauvalla – tunnista ja hoida näin!

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös