lasten pakohuone

Lasten pakohuone – kokemuksia Helsingistä ja Espoosta

Lasten pakohuone – kokemuksia Helsingistä ja Espoosta

Tämä Lasten pakohuone -artikkeli on tehty yhteistyössä EXITE Live Gamesin, Exit Roomin, Trap Factoryn ja Room Escape Tennispalatsin kanssa.

Ensimmäiset pakohuonepelit tulivat Suomeen vuonna 2014 ja neljän vuoden päästä pakohuoneyrityksiä oli jo lähes seitsemänkymmentä. Pakohuoneet ovat olleet suosittuja aktiviteetteja esimerkiksi firmojen virkistyspäivillä ja kaveriporukoiden kesken. Itse tajusin vasta hiljattain, että pakohuoneet ovat myös mainio koko perheen yhteinen harrastus. Kaikki pakohuoneet eivät sovellu lapsille, mutta lasten pakohuone sopii myös aikuisille.

Me pääsimme testaamaan neljää pakohuonetta koko perheen voimin Helsingissä ja Espoossa. Huoneet olivat vaikeustasoltaan 1/5 tai 2/5 eli sopivat hyvin aloittelijoille ja perheille. Tärkeää on myös huomioida se, ettei huoneessa ole lapsille pelottavia asioita.

Testiryhmämme koostui kahdesta aikuisesta sekä 4,5- ja 6,5-vuotiaista lapsista. Tämän ikäiset lapset pystyivät jo osallistumaan vihjeiden ratkomiseen oikein hyvin ja eskarilainen osasi muun muassa pyöritellä numerosarjoja lukkoihin. Pienempi keskittyi enemmän tutkimiseen ja meni siinä mukana kivasti. Tärkeintä oli, että kaikki saivat onnistumisen elämyksiä. Myös jännittäviä yllätyksiä löytyi kaikista huoneista ja niistä riitti jälkikäteen puhuttavaa.

Lasten pakohuone – yleisiä vinkkejä

Ensimmäinen kerta pakohuoneessa on jännittävää sekä aikuisille että lapsille. Mitä enemmän pakohuoneissa käy, sitä paremmin homma sujuu. Homman sisäistämisessä voi mennä hetki ja tunti kuluu usein liiankin nopeasti. Seuraavilla vinkeillä pääset pakohuonepelaamiseen hyvin kiinni.

Kuuntele tarkkaan pakohuoneen ohjeet. Yleensä pakohuoneen ovi ei ole oikeasti lukossa, vaan sieltä pääsee poistumaan milloin vain. Useamman kerran kävin minäkin lapsen kanssa pikaisesti vessassa, vaikka juuri käytiin ennen huoneeseen menoa. Se ei haittaa yhtään. Ohjeistuksessa käydään yleensä läpi myös se, ettei mihinkään tarvitse käyttää voimaa, kieltomerkeillä merkittyihin asioihin ei saa koskea ja niin edelleen. Usein huoneeseen liittyy myös jokin tarina.

Kun astut huoneeseen ja aika lähtee käyntiin, ala heti rohkeasti tutkia huonetta. Yleensä tehtävät liittyvät erilaisten lukkojen avaamiseen. Lukot voivat toimia numero- tai kirjainkoodilla tai avaimella. Kun saa sopivan koodin tietoonsa, usein täytyy lähteä kokeilemaan, mihin lukkoon koodi sopii. Lukon takaa paljastuu yleensä seuraava vihje. Käytetyt lukot, vihjeet ja esineet kannattaa kerätä yhteen paikkaan, jotta homma pysyy paremmin järjestyksessä.

Tärkeää on muistaa puhua kaikesta koko ryhmän kanssa. Aina kun löydät jotain kiinnostavaa, niin sano se ääneen ja näytä muillekin!

Pakohuoneista ei oikeastaan koskaan pääse kokonaan läpi ilman yhtäkään vihjettä. Vihjeet eivät ole huono juttu, vaan ne kuuluvat pelin henkeen. Joissain paikoissa saatetaan ehdottaa, että vihjeen saa aina pyytäessä. Omasta mielestäni kivempi on, että pelinhoitaja antaa vihjeen silloin kun näkee sen tarpeelliseksi. Hän näkee ja kuulee pelaajat huoneessa ja osaa arvioida, milloin on syytä antaa seuraava vihje, ettei aika lopu aivan kesken. Kun saat vihjeen, sitä on myös syytä seurata!

EXITE Live Games: Four Elements

Ensimmäisenä kävimme testaamassa EXITE Live Gamesin pakohuonepelin Four Elements, joka sijaitsee osoitteessa Katajanokankatu 4, Helsinki. Tässä pelissä piti ratkoa tulen, veden, maan ja ilman arvoitukset.

Huoneeseen astuessa huomio kiinnittyi hiekkakaukaloon ja sen yllä leijailevaan pilvenhattaraan. Aina nopeasti silmä alkoi erottaa erilaisia vihjeitä liittyen eri elementteihin. Ennen huoneeseen astumista ohjeeksi annettiin aloittaa tulen elementistä.

Peli alkoi kulkea eteenpäin aika mukavasti, vaikka melko paljon pelinohjaaja joutuikin antaa meille vihjeitä. Niitä kuuntelemalla pääsimme kuitenkin aina eteenpäin ja kyllähän sitä jotain ahaa-elämyksiä saimme itsekin aikaiseksi. Pelin aikana tuli useampikin lapsia riemastuttava yksityiskohta ja yllätys, mutta niitä en voi tässä sen tarkemmin paljastaa.

Pelin lopussa meinasi iskeä epätoivo, kun aika tuntui juoksevan kauheaa vauhtia eteenpäin. Lopulta onnittelumusiikki alkoi soida vain vajaata kahta minuuttia ennen ajan päättymistä. Koskaan ei voi tietää, milloin viimeinen tehtävä on käsillä, joten ei kannata luovuttaa!

lasten pakohuone

lasten pakohuonepeli

Exit Room: Pikaloma Karibialla family

Heti seuraavana päivänä kävimme pelaamassa Exit Roomin (Eurantie 2, Helsinki) Pikaloma Karibialla, joka toteutettiin meille family-versiona. Exit Roomilla pakohuoneita voi siis pyytää perheversioina, jolloin ne sopivat paremmin myös perheen pienimmille.

Huone perustuu tarinaan, jossa unelmalomamme Karibialla läheni loppuaan. Loma oli rentouttava ja kyyti lentokentälle lähtisi 66 minuutin kuluttua. Lähdimme hotellihuoneeseen pakkaamaan tavaroita, mutta jouduimmekin väärään huoneeseen ja ovi sulkeutui takanamme. Hotellihuoneessa oli jotain kummallista. Lomakohteessa liikkui myös huhu rantahietikon lähelle kadonneesta kallista kultalastia kuljettaneesta sukellusveneestä. Ehtisimmekö saada huhusta selvyyden ennen kuin myöhästyisimme paluulennoltamme?

Tätä pakohuonetta selvittäessä huomasimme, että aiemmista kokemuksista oli hyötyä. Peli tuntui etenevän aika kivasti, vaikka useita vihjeitä saimmekin matkan varrella. Yhä enemmän kuitenkin tuli ahaa-elämyksiä kuin ”miksi en taaskaan tajua” -ajatuksia. Tässä huoneessa minua ei ärsyttänyt mikään asia. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö olisi tarvinnut ajatella, keskittyä ja ihmetellä. Matkan varrella tuli muutama erityisen mieluinen yllätys, joista lapset olivat jäkikäteen pitkään tohkeissaan.

Muissa pakohuoneissa vihjeet ovat tulleet seinässä olevalle näytölle, mutta täällä ne tulivat radiopuhelimen kautta. Se oli itse asiassa aika toimiva ratkaisu, kun mukana oli lapsia, jotka eivät osaa lukea. Näin he saivat kuunneltua vihjeen samaan aikaan meidän aikuisten kanssa.

Tehtäviä huoneessa Lukkoa avaamassa

Trap Factory: Aarrejahti

Trap Factorylla (Metallimiehenkuja 6, Espoo) olemme aiemmin käyneet kokeilemassa Taikurin talon ja  nyt pääsimme Aarrejahtiin. Paikan päälle pääsee kätevästi metrolla ja autolle on ilmaisia parkkipaikkoja.

Aarrejahdissa tehtävänämme oli löytää artefakti ja palauttaa se oikealle paikalleen. Huoneen ikäsuositus oli 7+, mutta se sopii hyvin myös nuoremmille aikuisen seurassa. Vaikka huoneen vaikeustaso oli helppo, niin kyllä tässäkin riitti pureskeltavaa ja vinkkejäkin sateli taas useampia. Kuitenkin onnistumisen elämyksiä sai ihan jokainen. 4-vuotias löysi tärkeän aarrekartan ja 6-vuotias kiidätti artefaktin paikoilleen ennätysajassa. Tässä huoneessa tarvittiin myös yhteistyötä erityisen paljon.

Tämä lasten pakohuone oli yksi suosikeistamme, sillä matkan varrella eteen tuli useampia salahuoneita ja omasta mielestäni pakohuoneen rakenteet olivat erityisen hienosti toteutettu. Numerokoodeja ja lukkoja oli muihin huoneisiin verrattuna todella vähän, joten tehtävät ratkesivat muilla tavoilla.

Trap Factoryllä voi järjestää myös lasten synttäreitä. Synttäreillä käydään ensin porukalla pakohuoneessa ja sen jälkeen voi nauttia herkkupöydän antimista juhlahuoneessa. Alle kouluikäisten synttäreille suositellaan pakohuoneeseen mukaan ainakin yhtä aikuista.

Pakohuone lapsille
Tytön tunika saatu YoZenilta.

Lasten pakohuone

Room Escape: The Secret Cabin

Room Escapella on loistava sijainti Helsingin keskustassa Tennispalatsissa. Pääsimme kokeilemaan pakenemista Secret Cabin -nimisestä pelistä.

Tämän pakohuoneen idea oli timanttiryöstö, jossa ryöstäjinä olimme me. Lapsilla oli hetki sulateltavaa, kun tällä kertaa meidän piti olla niitä ”pahiksia”, jotka ovat varastaneet jotakin ja jotka pakenevat poliisia. Saimme timanttisaaliin mukaamme ja tehtävänämme oli päästä sukulaisemme piilopirttiin, piilottaa timantteja sisältävä laukku sekä paeta mökistä ennen poliisien tuloa. Lapsilla tästä riitti jos jonkinmoista kyseltävää. Tulevatko ihan oikeat poliisit? Jos ei päästä pakoon, joudummeko vankilaan? Saammeko pitää timantit? Ovatko ne oikeita?

Pakohuoneen alku oli inspiroiva ja peli lähti käyntiin oikein mukavasti. Erikoinen yksityiskohta pelissä oli siinä, että peliin saa halutessaan (lisämaksua vastaan) ylimääräisen arkkupulman, jonka sisälle voi tilata juomia tai hankkia jonkin oman yllätyksen. Minä ostin lapsille suklaamunat ja tikkarit, lasten ilmeet olivat näkemisen arvoisia kun arkun sisältö paljastui.

Tämä lasten pakohuone osoittautui kokonaisuudessaan aika haastavaksi ja vihjeitä annettiin ehkä hieman vähemmän kuin muissa kokeilemissamme peleissä. Huoneessa oli paljon hienoja rakenteellisia ratkaisuja, myös sellaisia, joita emme olleet aiemmissa peleissä nähneet. Lopulta kävi niin, että emme päässeet pakoon. Aika siis loppui kesken ja ”poliisi” sai meidät kiinni. Hyvä fiilis kuitenkin jäi tästäkin pelistä, vaikka tietenkin pelin jälkeen oli niitä ”olisipa pitänyt tuokin tajuta” -ajatuksia. Mutta se kuuluu pelin henkeen.

Pakohuonepeli lapsille tennispalatsi

Lasten pakohuone

Lasten pakohuone – Kiitos mahtavista pakohuonekokemuksista!

Olemme käyneet pakohuoneissa myös Loimaalla ja Raumalla.
Loimaa lasten kanssa lomaillen
Rauma nähtävyydet, majoitus ja tekemistä

Lue lisää:

Lasten harrastukset – Milloin on oikea aika aloittaa harrastaminen?

Julkkisten lasten nimet 2019: Katso koko lista

Apgarin pisteet arvioivat vastasyntyneen – mitä kävi kaksi pistettä saaneelle vauvalle?

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös