Raskaustesti tulos – voiko testiin luottaa?

Raskaustesti tulos – voiko testiin luottaa?

Nykypäivänä raskauden toteaminen on helppoa, nopeaa ja halpaa. Raskaustesti tulos on hyvin luotettava nykypäivän raskaustesteillä, kunhan noudattaa ohjeita ja malttaa tehdä testin riittävän myöhään. Näin ei ole ollut vielä muutama kymmenen vuotta sitten.

raskaustesti tulos

Sammakko ja kani raskaustestinä

Helsingin Sanomien Viikon eläin -palstan mukaan maailman ensimmäinen luotettava raskaustesti oli afrikkalainen sammakko. Lancelot Hogben keksi 1930-luvulla, että jos kynsisammakkoon injektoidaan raskaana olevan naisen virtsaa, alkaa se istukkahormonin vaikutuksesta kutea kahden tunnin kuluessa. Raskaus voitiin siis luotettavasti todeta siitä, alkaako sammakko kutea vai ei.

Kynsisammakko ei kärsinyt raskaustestikäytöstä. Toisin oli kaneilla, joita on myös käytetty kertakäyttöisinä raskaustesteinä. Virtsan istukkahormoni sai kanin munasarjat turpoamaan, mutta asian todentamiseksi kani piti tappaa ja avata.

raskaustesti tulos
Kania on käytetty kertakäyttöisenä raskaustestinä.

Primodos-raskaustesti aiheutti epämuodostumia

Primodos-nimistä hormonipohjaista raskaustestiä myytiin maailmanlaajuisesti 1950-luvulta 1970-luvun loppuun asti. Suomessa Primodosia myytiin vuodesta 1966 vuoteen 1971, jolloin sen myynti kiellettiin. Sitä ennen raskaus voitiin todeta vain lääkärin suorittamalla virtsatestillä tai odottamalla raskauden jatkokehitystä. Nainen saattoi siis olla täysin varma raskaudestaan vasta sitten kun vatsa kasvoi ja vauvan liikkeet alkoivat tuntua.

Primodosia oli myynnissä ruiskeversiona ja tabeletteina. Molempia markkinoitiin hormonaalisena raskaustestinä ja sekundaarisen amenorrean (kuukausten puuttumisen) hoitoon.

Raskaustestin tekeminen Primodosilla ei ollut mitenkään nopeaa. Ruiskeita oli mahdollista saada vain lääkäriltä, joten tabletit saivat suuremman suosion. Raskauden määrittämiseksi testi sisälsi kaksi pilleriä, jotka tuli ottaa peräkkäisinä päivinä. Jos kuukautisvuoto alkoi kolmesta kuuteen päivän kuluessa, todettiin, ettei nainen ollut raskaana. Jos vuotoa ei tullut, pääteltiin tämän olevan raskaana. Tässä tapauksessa tableteilla ei pitänyt olla vaikutusta raskauteen.

Myöhemmin on kuitenkin herännyt epäilyksiä siitä, että Primodos on saattanut aiheuttaa epämuodostumia syntyvillä lapsilla. Ne saattoivat tarkoittaa sydänvaurioita, sukupuolielinten alikehittymistä, aivovaurioita tai käsien, jalkojen, sormien ja varpaiden surkastumista sekä aivovaurioita.

Tähän päivään mennessä ei ole saatu varmoja todisteita siitä, aiheuttiko Primodos ne epämuodostumat, joita tutkimuksissa on todettu kyseistä raskaustestiä käyttäneiden kohdalla. Lääketieteellinen tutkimus hormonien vaikutuksista raskaana oleviin naisiin ja sikiön kehitykseen on ollut ja on edelleen epäselvä.

raskaustesti tulos primodos
Primodos-raskaustestin epäillään aiheuttaneen monia kehitysvaurioita. Monilta vastasyntyneiltä puuttui esimerkiksi sormia. Kuva: Sky News

Raskaustesti tulos nykypäivänä

Onneksi tänä päivänä ei tarvitse turvautua hormonaalisiin raskaustesteihin. Raskaustestit perustuvat samaan kuin sammakoiden ja kanien kanssa eli virtsan istukkahormonipitoisuuteen. Nykyään virtsan mittauksen hoitaa eläimen sijasta fyysinen testi, jotka ovat erittäin herkkiä ja huomioivat vähäisenkin hormonipitoisuuden.

Vaikka apteekista hankittavat raskaustestit ovat luotettavia, voi niistäkin saada väärän tuloksen, jos ei noudata ohjeita tarkasti. Esimerkiksi testi ei saa lukea myöhemmin kuin mitä ohjeissa neuvotaan.

Kaikkein tarkin testi on verikoe, jossa raskaus voidaan havaita varmasti jo 11 päivää hedelmöityksen jälkeen. Verikokeita tehdään yleensä erityistapauksissa, joissa nopea raskauden toteaminen on lääketieteellisesti perusteltua.

Lue lisää:

Jälkisupistukset – helpota supistuskipua näin

Lapsivuodeaika – äiti tarvitsee aikaa palautumiseen

Tunkutarjotin – tarjoile trendikkäästi arjessa ja juhlassa

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös