faktaa-lapsista

9 faktaa lapsista, joita et tiennyt ennen tätä päivää

9 faktaa lapsista, joita et tiennyt

Tässä 9 lapsiin liittyvää faktaa, joita et tiennyt ennen tätä päivää. Osa saattaisi olla hyvä muistaa jatkossa.

  1. Tieteilijät uskovat, että ihmiset ovat evolutiivisesti ohjelmoitu kokemaan vauvat söpöinä, jotta vauvoista pidettäisiin hyvää huolta. Kun vauva hymyilee, niin siinä unohtuu unettomat yöt ja koliikit.
  2. Evoluutiobiologit uskovat, että vastasyntyneillä on ärsyttävältä kuulostava itku, jotta vanhemmat eivät sitoutuisi vauvaan henkisesti aivan liian paljoa aikana, jolloin vauvalla oli ainakin aikoinaan kohtuullisen suuri mahdollisuus menehtyä. Lisäksi itkun avulla vauva saa osakseen sen huomion, joka auttaa häntä selviytymään.
  3. Lapsen kehittyminen riippuu sekä geeneistä että ympäristöstä. Lapsella voi olla esimerkiksi geenit, jotka mahdollistavat hänen kasvavan todella pitkäksi. Mikäli lapsi ei kuitenkaan saa oikeaa ravintoa, ei hän välttämättä ikinä kasva geeniensä puolesta potentiaaliseen täysmittaansa.
  4. Tutkimusten mukaan lapset pärjäävät elämässään parhaiten, kun heillä on vähintään kolme rakastavaa ja tukea tarjoavaa aikuisvaikuttajaa elämässään.
  5. Noin 18 kuukauden iässä taaperoiden sanavarasto suorastaan räjähtää, sillä se kasvaa uudella sanalla noin joka toinen tunti, jonka taapero on hereillä. Kuuden vuoden iässä lapsi ymmärtää jo noin 13.000 sanaa (vertaa aikuisiin, joiden sanavarasto on noin 60.000 sanaa), vaikka ei vielä pystykään käyttämään näin montaa sanaa.
  6. Vauvat pystyvät jo syntyessään maistamaan makean, karvaan ja happaman maun. Vauvat eivät kuitenkaan pysty tuntemaan suolan makua ennenkuin he ovat noin 4-kuukautisia.
  7. Vauvat pystyvät erottamaan kissat koirista, mutta tietokonetta ei ole yhtä helppoa ohjelmoida erottamaan näitä kahta toisistaan.
  8. Poikavauvoilla on syntyessään yhtä ehtymättömät testosteronivarastot kuin 25-vuotiailla nuorilla miehillä. Syntymän jälkeen testosteronitasot kuitenkin laskevat, kunnes murrosikä alkaa.
  9. Useat tutkimukset osoittavat, että mikäli pikkuvauva altistetaan television katsomiselle, tulee se vaikuttamaan negatiivisesti hänen kielensä kehittymiselle. Kaksi tai useampi tunti television tai muun näytön katsomista ennen 1 vuoden ikää yhdistetään jopa 6 kertaiseen kielen kehittymisen hidastumiseen.

Lue myös nämä:

Lähde: Factretriever

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös