verenvuoto alkuraskaus

Verenvuoto alkuraskaus – yleinen ja yleensä harmiton oire

Verenvuoto alkuraskaus – yleinen ja yleensä harmiton oire

Verenvuoto alkuraskaus tilanteessa voi olla pelästyttävä ja huolestuttava kokemus. Se on kuitenkin hyvin yleistä, ja yleensä myös täysin vaaratonta. Sitä ilmenee arvioiden mukaan jopa viidennellä odottajalla. Raskausaikaisen verenvuodon taustalla voi olla useita eri syitä, jotka voivat olla raskaudesta johtuvaa tai raskaudesta riippumatonta. Joskus vuodon syy ei selviä.

Alkuraskauden verenvuotojen yleisimpiä syitä

Raskauden johtumattoman verenvuodon syy voi olla esimerkiksi infektio synnytyselimissä, kohdunsuun haavauma, polyypit kohdunkaulan kanavassa tai kohdunkaulan pahalaatuiset solumuutokset. Myös jotkin yleissairaudet, kuten veren hyytymishäiriöt voivat aiheuttaa verenvuotoa.

Verenvuoto alkuraskaus tilanteessa voi johtua alkion kiinnittymisestä kohdun seinämään. Tässä tapauksessa vuoto on yleensä kirkasta, se loppuu nopeasti eikä siihen liity kipuja.

Joskus verenvuotoa tulee raskaudenkin aikana niihin aikoihin, jolloin kuukautiset olisivat normaalisti tulleet. Vuoto on tällöin yleensä normaalia kuukautisvuotoa niukempaa.

Raskausajan hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa laskimolaajentumia synnytyselimissä, mikä voi aiheuttaa verenvuotoa. Myös yhdyntä saattaa provosoida vaarantonta ja vähäistä limansekaista verenvuotoa.

verenvuoto alkuraskaus

Keskenmeno

Suurin osa keskenmenoista tapahtuu ennen 12. raskausviikkoa. Eri lähteiden mukaan jopa 30 prosenttia raskauksista keskeytyy. Suuri osa raskauksista keskeytyy aivan alkuraskaudesta, jolloin verenvuoto voidaan tulkita vain myöhästyneiksi kuukautisiksi.

Uhkaava keskenmeno tarkoittaa tilannetta, jossa sikiö on elossa verenvuodosta ja supistelevasta kivusta huolimatta. Tilanne ei vaadi välitöntä sairaalahoitoa, ellei vuoto ole poikkeuksellisen runsasta. Raskaana olevan tilanne varmistetaan yleensä poliklinikalla seuraavana aamuna. Sikiö voi hyvinkin selvitä tilanteesta hengissä ja raskaus jatkuu normaalisti ilman toimenpiteitä.

Jos vuodot ja kipu jatkuvat ja kohdunsuu avautuu, on kyseessä keskenmeno. Kohdun spontaania tyhjentymistä voidaan jäädä seuraamaan tai kohtu tyhjennetään. Raskausoireet katoavat noin viikon kuluessa.

verenvuoto alkuraskaus
Jos alkuraskauden verenvuotoon liittyy kipuja, kannattaa tilanne tarkistuttaa lääkärillä.

Yle uutinen 24.8.2019: Keskenmenot ovat vähentyneet suomalaisnaisilla

Kohdunulkoinen raskaus

Verenvuoto alkuraskaudessa voi johtua myös kohdunulkoisesta raskaudesta. Siinä hedelmöittynyt munasolu on kiinnittynyt munatorveen, munasarjaan, ligamentteihin tai vatsaonteloon. Raskauksista 1-2 prosenttia on kohdunulkoisia.

Raskaus ei voi edetä munatorvessa pitkälle, vaan keskeytyy yleensä 7.-9. raskausviikolla. Oireina ovat toispuoleinen kipu alavatsassa tai koko vatsan alueen kipu, joka säteilee olkapäähän. Vuoto kohdusta on niukkaa ja tummaa. Tilanne vaatii välitöntä sairaalahoitoa.

Rypäleraskaus

Rypäleraskaus on harvinainen ilmiö, jossa kohdussa ei ole elinkelpoista sikiötä. Kohtu täyttyy rypälemäisistä rakkuloista. Raskausoireet, kuten pahoivointi, saattavat olla hyvin voimakkaita. Tavallinen oire on myös verenvuoto. Rypäleraskauden jälkeen seuraava raskaus voi olla normaali.

Lue lisää:

Synnytystarinoita – Pitkä ensisynnytys

Varhainen vuorovaikutus alkaa jo raskausaikana

Yllätysraskaus järkytti juuri eronnutta Jenniä – ultrassa selvisi, että vauvoja onkin kolme!

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös