sisailmaongelmat koulussa

Sisäilmaongelmat koulussa aiheuttavat tutkitusti terveysongelmia

Sisäilmaongelmat koulussa aiheuttavat tutkitusti terveysongelmia

Sisäilmaongelmat koulussa on todellinen ongelma Suomessa. Monet koulurakennukset ovat sisäilmaltaan huonoja ja sairastuneiden koululaisten määrä kasvaa jatkuvasti. Tällä hetkellä sisäilmaongelmat todetaan kouluissa käyvien lasten ja opettajien oireiden perusteella. Ihmiset siis sairastuvat, jonka jälkeen tilanteeseen puututaan, jos puututaan.

Mitä aiemmin sisäilmaongelmiin puututaan, sitä vähemmän koululaiset ja kouluissa työskentelevät joutuvat kärsimään terveysongelmista. Varhainen puuttuminen on kaikkien kannalta suotavaa ja inhimillistä. Lapsen sairastuminen aiheuttaa vanhemmissa huolta ja se rasittaa koko perheen arkea.

sisailmaongelmat koulussa

Helsingin yliopiston tutkimus: sisäilman ja sairastelun välillä on yhteys

Helsingin ylipiston tuoreessa tutkimuksessa kerättiin 232 helsinkiläiskoulun opettajalta 136 sisäilman aiheuttamaa oiretta ja 50 sairautta. Yleisimmät oireet olivat kivut, silmä- ja niveloireet, sairauden tunne ja yskä. Oireiden vakavuus oli suoraan yhteydessä luokkatilan sisäilman myrkyllisyyteen.

Tutkimuksessa pystyttiin ensimmäistä kertaa todentamaan myrkyllisen sisäilman ja sairastelun välinen yhteys. Ylen uutisen mukaan tutkimus tuotti myös uudet sisäilmamittarit, joiden avulla tilan myrkyllisyys voidaan todeta jo ennen kuin kukaan saa siitä fyysisiä oireita. Näin ollen lapsia ja henkilökuntaa ei enää tarvitse pitää mittareina kouluissa ja päiväkodeissa, vaan ongelmat voidaan todeta luokkatiloista otettujen näytteiden avulla. Samalla voidaan tutkia saman rakennuksen sisällä olevat myrkylliset ja terveet tilat toisistaan.

Sisäilmaongelmat koulussa – tunnista oireet

Lapset eivät yleensä itse osaa kertoa sisäilmaongelmista tai tiettyyn tilaan liittyvästä oireilusta. Joskus vaatteissa ja tavaroissa esiintyvä haju voi paljastaa ongelman. Hälytysmerkki on myös silloin, jos aiemmin terve lapsi alkaa oireilla tai sairastaa poikkeuksellisen paljon. Sisäilmaongelmaa voi epäillä myös jos iän myötä rauhoittunut atooppinen ihottuma tai astma pahenee uudelleen.

Muita sisäilmaongelmien oireita voivat olla levottomuus, poikkeuksellinen väsymys ja päänsäryt. Oireita voi yhdistää koulutiloihin, jos oireet lieventyvät viikonloppuisin ja loma-aikoina.

Myös henkilökunnan sairastaminen ja suuri vaihtuvuus voivat olla merkki koulutilojen sisäilmaongelmista. Joskus henkilökunnan oireilu voi olla vahvempaa kuin lasten, tai voi käydä myös niin että vain lapset oireilevat.

sisailmaongelmat koulussa
Sisiäilmaongelmia esiintyy myös päiväkodeissa.

Hätäratkaisuna eristetty paviljonki

Helsingin Sanomat uutisoi Vantaan kaupungin päätöksestä rakentaa erillinen koulurakennus sisäilmasta sairastuneille oppilaille. Paviljonkin on tarkoitettu vantaalaisille peruskoululaisille, jota eivät sisäilmaoireilujen takia kykene käymään normaaleissa koulurakennuksissa. Myös Nurmijärvellä on ollut vastaavanlainen ratkaisu käytössä vuodesta 2017 lähtien.

Paviljonkin sisäilmasta pidetään erityistä huolta. Oppilaiden tulee käydä aamuisin suihkussa ja laittaa ylleen puhtaat vaatteet. Hajusteita ei saa käyttää ollenkaan. Tiloihin ei saa tulla ulkopuoliset edes vierailemaan.

Oppilaat voivat käydä koulupäivän päätteeksi muissa tiloissa opiskelemassa, sillä paviljonkiin ei ole mahdollista järjestää erikoistiloja, joita tarvitaan esimerkiksi kemiassa tai kotilalousopetuksessa.

Epäily koulun sisäilmaongelmista? Toimi näin!

Jos lapsesi oireilee, hae apua kouluterveydenhuollosta tai lääkäristä. Kirjaa lapsen oireet ja ajankohdat ylös.

Kerro sisäilmaongelmien epäilystä ja lapsen oireilusta koulun rehtorille ja ota asia esille vanhempainyhdistyksessä. Ehdota oirekyselyn teettämistä ongelman laajuuden selvittämiseksi.

Selvitä, onko omassa kunnassa tai koulussa luotu käsittely- ja viestintäohjeet sisäilmaongelmien käsittelyyn.

Kerro tilanteesta myös kunnan terveystarkastajalle. Kouluissa pitäisi tehdä tarkastus vähintään kolmen vuoden välein tai aina tarvittaessa. Tarkastuspöytäkirjat ovat julkisia asiakirjoja.

Jos asia ei tunnu etenevän, apua voi pyytää aluehallintovirastosta (Valtion lupa- ja valvontavirasto).

 

Lue lisää:

Helpot lasten synttäritarjoilut – värikäs ja herkullinen juhlapöytä ilman leipomista!

Ruuhkavuodet – Neljä vinkkiä, joilla vältät lomastressiä

Aineeton lahja lapselle – parhaat vinkit krääsättömiin lahjoihin!

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös