Runoja lapsille – rytmi innostaa kuuntelemaan

Runoja lapsille – rytmi innostaa kuuntelemaan

Tässä Runoja lapsille -artikkelissa on esitelty kirjoja, joita on saatu esittelykappaleina Lasten Keskukselta ja Karistolta.

Lapselle ääneen lukeminen on tärkeä ja vaikuttava asia myöhempien lukutottumusten muodostumisessa. Lukeminen parantaa empatiakykyä ja esimerkiksi helpottaa tulevaisuudessa oppimista ja asioiden ymmärtämistä.

Lukemisen voi ja kannattaa aloittaa jo vauvaiässä. Satujen lisäksi joskus voi lukea myös runoja lapsille. Ne sopivat kaikenikäisille ihan vauvaikäisestä lähtien. Pienet vauvat usein kuuntelevat mielellään tutun aikuisen puhetta, mutta he nauttivat erityisesti runoista ja loruista, joiden rytminen rakenne ja ennakoitavuus innostavat kuuntelemaan.

Leena Ravantti & Aapo Ravantti: Höyhentakkisakki (2020), Lasten Keskus

höyhentakkisakki runoja lapsille

Höyhentakkitakki on äidin ja pojan yhteistyön tulos. Leena Ravantti on runoilija ja lastenkirjailija ja hänen poikansa Aapo Ravantti kuvataiteilija ja musiikkiteknologi, joka tekee monenlaisia kulttuurialan töitä.

Kirjan kaikki runot liittyvät erilaisiin siivekkäisiin. Löytyy palokärkeä, naakkaa, varista, pöllöä, varpusta ja monta muuta lintulajia. Runoissa käsitellään monenlaisia aiheita ja ne innostavat huomaamaan lintuja myös omassa lähiympäristössä. Onkohan tuolla arvoituksellinen varis, joka raakkuu rakkaudentunnustuksia? Entä onko tuossa pullisteleva Pablo-pulu vaimonsa Lulun kanssa? Lentääkö tuolla juhlista palaava harakka?

Kirjan kuvat ovat ihanan suuria ja värikkäitä. Lintuja on monenlaisia, eri kokoisia, värisiä ja muotoisia, ja niillä on paljon hauskoja ilmeitä.

Ei yhtään pöllömpi keskustelu

– Kuuntele minua!
– Miksi?
– No siksi.
– Miksi siksi?
– Siksi, että siinä on niksi.
– Mikä niksi?
– Se, että kuunnellen
kasvat
kuuntelun mestariksi.

Annika Sandelin & Karoliina Pertamo: Jos olisin sammakko (2019), Karisto

kimalaisen postitoimisto runokirja

Mitä yhteistä on tikalla, kuulla, munalla, vesikirpulla ja pääministerillä? Kaikilla heillä on unelmia, unia ja haaveita. Näistä teemoista koostuu Jos olisin sammakko. Kirjan kuvat ovat tummanpuhuvia, utuisia ja tunnelmallisia. Kuvissa on paljon eläimiä, kasveja ja luonnonilmiöitä.

Vauva tai pieni lapsi nauttii näissä runoissa ennemminkin sanoista ja runojen rytmeistä. Aikuisen kannattaa lukea runot ajatuksella, sillä niissä piilee monia viisauksia ja ajattelemisen aihetta. Kelläpä meistä ei olisi haaveita, mutta kulutammeko turhaan energiaa havittelemalla epäoleellista? Runojen kautta myös lapsen kanssa voi keskustella siitä, kuinka tärkeää on myös arvostaa sitä, mitä itsellä jo on.

Sammakon haave

Olisinpa rupikonna,
vahva, vankka ja horjumaton.
Eläisin missä vain huoletonna,
konnan elämä on verraton!
Istuisin missä lampi on syvin,
pohtisin viisaasti elämää.
Nukkuisin pitkään ja söisin hyvin,
sen joka itikka ymmärtää.
Miksi en ole rupikonna,
vaan surkea sammakko voimaton?
Kaikesta kauniista oon osatonna,
tilanteeni on toivoton.

Reetta Niemelä & Karoliina Pertamo: Kimalaisen postitoimisto (2019), Karisto

runoja lapsille kimalaisen postitoimisto

Kimalaisen postitoimisto on runollinen kuvakirja, jossa kirjeitä toisilleen kirjoittavat muun muassa Pihakoivu, Tulppaani ja runoiltamista vastaava puuhakas Iiris. Kirjassa on paljon lukemista, eikä sitä olekaan tarkoitus lukea kannesta kanteen yhdeltä istumalta. Lapsen kanssa kirjaa voi lukea esimerkiksi kuviin tutustuen ja mielenkiintoisia pätkiä ääneen lukien. Toisin sanoen kirjasta on helppo poimia makupaloja sieltä täältä ja pikkuhiljaa päivien kuluessa rakentaa kirjasta kokonaiskuvaa.

Kirjan kuvitus on kaunista, täyteläistä ja melko tummaa. Jokaisella sivulla seikkailee kimalainen, jonka eleet, asennot ja ilmeet on saatu kuvattua monipuolisesti.

Takatalvi

Tuuli puski murjottavia lumipilviä puutarhan ylle. Alkoi pyryttää. Postitoimisto peittyi lumeen. Onneksi Kimalaisella oli polttopuita ja kellari täynnä hunajaa. Pian hellassa rätisi lämmin tuli.

Joku kulki puutarhassa. Puutarhuri peitteli liian varhain kukkimaan innostuneita vuokkoja ja krookuksia. Kimalainen kuuli, miten puutarhuri poimi kuusenkävyn postitoimiston oven edestä. Kun takatalvi hellittäisi, Kimalainen pääsisi taas jakamaan postia.

Tuukka Sandström & Varpu Eronen: Kuutarhuri (2020), Avain

kuutarhuri lasten runokirja

Avain on osa Suomen Kirjastopalvelu Oy:tä ja ilmeisesti sen takia Helmet-kirjastot jakoivat Kuutarhuri-kirjan veloituksetta kaikille ekaluokkalaisille. Kirja sisältää yhteensä 26 runoa, jossa aiheina ovat muun muassa pelottava täti, kuuseen kiipeävä valas, ylpeä hammasharja, kissalla ratsastava hiiri, Höpöttäjä-hevonen ja mopopupu Unto.

Sinnikäs valas

Kuuseen kiipesi valas
ja kapsahti sieltä alas.
Kun valas kiipeää,
ote usein lipeää,
sillä valas on varsin painava.
Silti se yrittää aina vaan.

Lue lisää:

Kasvissyöjän vitamiinit ja hivenaineet – Saatko kaiken ruuasta?

Hotel Sveitsi -kokemuksia – Täydellinen viihdekeskus lapsiperheelle

Lapsen motorinen kehitys – Tämä tyypillinen virhe on vaaraksi lapsen kehitykselle

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös