tunnekirja lapsille

Tunnekirja lapsille – opeta lapselle tunteiden käsittelyä kirjojen avulla

Tunnekirja lapsille – opeta lapselle tunteiden käsittelyä kirjojen avulla

Tässä Tunnekirja lapsille -artikkelissa esitellään WSOY:ltä ja Karistolta saatuja lastenkirjoja.

Tunnetaitojen oppiminen on tärkeää. Pieni lapsi kokee tunteet usein todella voimakkaasti. Hän ei aina tunnista tunnetta ja sen yhteyttä käyttäytymiseen. Lapsi tarvitsee aikuista, joka auttaa häntä tunnistamaan erilaiset tunteet ja antamaan niille nimiä.

Tunnetaidoissa oleellista tunnesäätely, joka tarkoittaa käyttäytymisen hallitsemista. Se ei siis ole sitä, että tunteita pitäisi hallita tai muuttaa. Kaikki tunteet ovat sallittuja ja tarpeellisia, niin aikuisilla kuin lapsilla. Lapsi saa olla vihainen, mutta hän ei saa rikkoa tavaroita. Aikuinen saa olla vihainen, mutta hän ei saa satuttaa lasta.

Tunteiden tunnistamista, ilmaisua ja nimeämistä opitaan vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Joskus aikuisillakin on vaikeuksia tunnesäätelyssä, jos taitoa ei ole opittu lapsena. Jos omassa tunnesäätelyssä on vielä opittavaa, sitä voi olla hankala opettaa omalle lapselle.

Erilaiset tunnekirja lapsille voivat auttaa sekä aikuista että lasta opettelemaan tunnetaitoja. Esittelemme seuraavassa kolme hyvää tunnekirjaa.

Eppu Nuotio & Liisa Kallio: Minä tykkään nyt (2019)

WSOY

lapselle tunnekirja

Kirjassa esitellään kymmenen tunnetta: ujous, tykkääminen, ikävä, kateus, yksinäisyys, viha, pelko, suru, jännitys ja ilo.

Jokaisen tunteen käsittely alkaa hellyttävillä ja oivaltavilla sitaateilla, jotka on kerätty 3-13-vuotiailta lapsilta. Sitaattien lisäksi tunteita esitellään ja käsitellään runojen ja tehtävien avulla.

Valitsin kirjasta yhden sitaatin jokaisesta kirjan käsittelemästä tunteesta. Varsinkin lasten huomiot ja ajatukset surusta saivat itsellenikin silmät vuotamaan. Näistä huomaa, kuinka oivaltavia ja tarkkaavaisia lapset voivat olla.

Tulee ujoksi, jos pitää olla reipas.

Äiti ja isä ovat tykänneet. Siksi minä olen täällä.

Jos muuttaa kaus, niin ikävä muuttaa mukana.

Joku voi olla kateellinen minulle, vaikka ei olisi mitään syytä.

Yksinäisyys on muuri. Toiset ovat siellä toisella puolella.

Viha alkaa siitä kun suuttuu, mutta sitä ei saa loppumaan eikä anna anteeksi.

Aikuisetkin pelkää, ne ei vaan näytä sitä.

Lapsille suru on isompi, koska ne on itse niin pieniä.

Jännittää, kun toiset katsoo.

Voi olla iloinen, vaikka ei olisi mitään syytä.

Minä tykkään nyt on kirja, jota voi lukea jo alle kouluikäisten lasten kanssa, mutta jossa on tehtäviä, ajateltavaa ja käsiteltävää isommankin lapsen kanssa ja toki myös aikuiselle itselle. Kyseessä on kirja, johon voi palata aina uudestaan ja uudestaan. Sitä ei liene tarkoitus lukea kannesta kanteen, vaan tilanteen mukaan voi perehtyä johonkin tiettyyn tunteeseen. Kirja kannustaa pohtimaan sitä, minkälaisissa tilanteissa erilaisia tunteita ilmenee ja miten se näkyy ihmisen käytöksessä.

Kirsti Kuronen & Karoliina Pertamo: Kerro minulle kaunis sana (2019)

Karisto

tunnekirja lapsille

Kirjassa Jaakko-poika aistii kotonaan ikävän tunnelman. Hän huomaa, että koti on täynnä rumia ja ikäviä sanoja ja livahtaa ulos etsimään lippaaseen kauniita sanoja. Kirja siis kertoo sanoista ja niihin liittyvistä tunteista. Sanavalinnoilla on merkitystä ja ilmapiiri muodostuu ihmisten käyttämistä sanoista ja niiden sävyistä. Yhdessä lapsen kanssa voi pohtia, millainen on kaunis sana. Muodostuuko sanan kauneus sen äänteistä vai merkityksistä?

Kirjan antoisin kohta on kun kirjastosetä makustelee kaunista sanaa.

“Mjam-mjam-mjam… jospa rakkaus on kaunis sana, ääh, se rämisee rumasti. Entäpä vaivihkainen? Pöh, liian vaikea. Ehkä villitilli, onko semmoista edes olemassa? Tai miltä kuulostaisi kakkakikkare? Hyi, miten se edes tuli mieleeni. Jospa ulkoavaruustutkija? Tai tuhatjalkainen, tai peräti tuhatsatajalkainen? Mutteri? Tutti? Tuumaustauko?”

Kirjan kuvat ovat värikylläiset ja niihin on ripoteltu hauskalla tavalla kirjaimia. Kirjan lukuaika on noin 10 minuuttia.

Mervi Juusola & Anni Nykänen: Kuinka minusta tuli rohkea (2018)

Otava

tunnekirja lapsille

Kyseessä on tunnekirja lapsille ja satukirja, joka kertoo tunteista ja ryhmässä toimimisen taidoista. Kirjan tarinoissa käsitellään muun muassa vahvoja tunteita, vanhempien eroa, kiusaamista, ystävystymistä, rohkeutta ja puolensa pitämistä. Kirja sopii erityisesti eskarilaiselle tai alakouluikäiselle lapselle.

Tarinoiden lisäksi kirjasta löytyy paljon kysymyksiä, pohdittavaa ja tehtäviä. Niitä on hyvä käydä läpi yhdessä aikuisen kanssa, vaikka lapsi osaisikin jo itse lukea. Myös kirjasta löytyvät tunnekortit auttavat tunteiden nimeämisessä ja tunnetaitojen opettelemisessa.

Ystävällisyys on hyviä tekoja, huomaavaisia sanoja ja hyviä käytöstapoja. Mitä enemmän maailmassa on ystävällisiä ja huomaavaisia ihmisiä, sitä helpompi ihmisten on tuntea hyvää mieltä. Ystävällisyys ja myötätunto ovat tehotyökaluja kiusaamista vastaan. Ystävälliset ja myötätuntoiset ihmiset eivät kiusaa toisia.

Lue lisää:

Äitiys ei ole kilpailu- Suoritatko elämää muille?

Helpot lasten synttäritarjoilut – värikäs ja herkullinen juhlapöytä ilman leipomista!

Selkokirja lapselle – avaimet onnistuneeseen lukukokemukseen

lapsennimi

Lapsennimi.com:issa meillä on monia sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Kommentoi alle oma mielipiteesi

Tilaa uutiskirje

Liity tästä suositun uutiskirjeemme saajaksi ja saat rahanarvoisia vinkkejä vauva-arkeen.

Takaisin ylös