tunnekirja lapselle

Tunnekirja lapsille – opeta lapselle tunteiden käsittelyä kirjojen avulla

Tunnekirja lapsille – opeta lapselle tunteiden käsittelyä kirjojen avulla

Tässä Tunnekirja lapsille -artikkelissa esitellään Hertalta, Mäkelältä, Kirpunkodilta, Otavalta, Ympyräisiltä, WSOY:ltä, TerapiaLammelta ja Karistolta saatuja lastenkirjoja.

Tunnetaitojen oppiminen on tärkeää. Pieni lapsi kokee tunteet usein todella voimakkaasti. Hän ei aina tunnista tunnetta ja sen yhteyttä käyttäytymiseen. Lapsi tarvitsee aikuista, joka auttaa häntä tunnistamaan erilaiset tunteet ja antamaan niille nimiä.

Tunnetaidoissa oleellista tunnesäätely, joka tarkoittaa käyttäytymisen hallitsemista. Se ei siis ole sitä, että tunteita pitäisi hallita tai muuttaa. Kaikki tunteet ovat sallittuja ja tarpeellisia, niin aikuisilla kuin lapsilla. Lapsi saa olla vihainen, mutta hän ei saa rikkoa tavaroita. Aikuinen saa olla vihainen, mutta hän ei saa satuttaa lasta.

Tunteiden tunnistamista, ilmaisua ja nimeämistä opitaan vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Joskus aikuisillakin on vaikeuksia tunnesäätelyssä, jos taitoa ei ole opittu lapsena. Jos omassa tunnesäätelyssä on vielä opittavaa, sitä voi olla hankala opettaa omalle lapselle.

Erilaiset tunnekirja lapsille voivat auttaa sekä aikuista että lasta opettelemaan tunnetaitoja. Seuraavassa esittelemme hyviä tunnekirjoja.

Suzanne Lang: Kiukkuinen apina juhlissa (2023)

kiukkuinen apina juhlissa 

Hertta-kustannus

Eräänä oikein miellyttävänä iltapäivänä Simo Panssi löysi oksaltaan kutsun.

Tämä kansainvälinen hittikirja osoittaa, kuinka joskus on fiksuinta toimia omien mieltymystensä mukaisesti ja kyseenalaistaa totuttuja tapoja. Tarinassa syntymäpäiväjuhlissa kaikki pitävät ”hauskaa” tanssimalla iloisesti, kunnes apina nimeltä Simo Panssi lopettaa leikin ja kertoo itse asiassa vihaavansa tanssimista. Lopulta selviää, että kaikki muutkin haluaisivat mieluummin tehdä jotakin muuta.

Kirjaa luonnehditaan takakannessa tunnetaitokirjaksi, ja sitähän tämä onkin, vaikka ei niin alleviivaavasti kuin moni muu lasten tunnekirja. Kirjaa voi lukea siitä näkökulmasta, miten uusiin asioihin liittyvästä jännittämisestä voi päästä yli tai toisaalta siitä näkökulmasta, miten tärkeää on tuoda esiin omia tuntemuksia ja asettaa rajoja.

Kirjan kuvitus on täynnä yksityiskohtia ja sivuilla seikkailevat eläimet ovat mahtavan ilmeikkäitä.

Metsämarja Aittokoski, Jennifer Loiske & Sanna Mattila: Pieni lintu, suuret tunteet (2023)

tunnekirja lapsille pieni lintu suuret tunteet

Mäkelä

Jos tunne saa vallan, voi tuntua siltä kuin olisit joen vietävänä. Voimakas virtaus ohjaa sinua etkä pääse eteenpäin, vaikka haluaisit.

Tämä kirja on sopivan tuhti tietopaketti kaikille aikuisille, jotka haluavat oppia tukemaan lasten tunnetaitokasvatusta monipuolisesti ja ammattimaisesti. Kirjan voi lukea alusta loppuun tai tiettyjä aiheita tilanteen mukaan maistellen. Kirja sisältää muun muassa tunnekortteja, tarinoita, tietopähkinöitä sekä mielikuva- ja hengitysharjoituksia.

Pieni lintu, suuret tunteet perustuu Pikku Kakkosestakin tuttuun Pikkuli-kirjasarjaan. Pikkulin tarinoissa koetaan suuria tunteita sellaisissa arjen tilanteissa, jotka sekä lapsi että vanhempi voi helposti tunnistaa omasta elämästään.

Reetta Koivisto & Kati Aksila-Konnos: Kaverusten tunnekirja – Paula-Pandan syntymäpäivä (2021)

Kirpunkoti

lasten tunnekirja

Konsta-Kettu on LEVOTON, ja keskittyminen takkuaa, milloin oikein saa kakkua?

Tässä suloisessa tunnekirjassa vietetään Paula-Pandan syntymäpäiväjuhlia. Tarina etenee runomuotoisen tekstin, värikkäiden kuvien ja keskustelua herättelevien kysymysten avulla. Tunnetiloista tutuiksi tulee ilo, suru, viha, jännitys, kateellisuus, huolestuneisuus, levottomuus ja innostus.

Kirjan toisessa osiossa on tehtäviä, joissa kuvien ja kysymysten avulla lapsi voi harjoitella eri tunnetilojen tunnistamista ja ilmaisemista. Kirjan lopussa on vielä Rauhoittumis-Ralli ja lyhyt Paula-Pandan iltasatu.

Johanna Lestelä: Tuikku Uskaltaa (2021)

Otava

tuikku uskaltaa lasten tunnekirja

Tuikku innostuu jalkapallosta, mutta ensimmäiset harjoitukset jännittävät liikaa. Miten pelosta, epävarmuudesta ja jännityksestä huolimatta voi tehdä niitä asioita, joita oikeasti haluaa? Kuvakirjan parissa on luonteva puhua lapsen kanssa siitä, kuinka kaikki joskus jännittää, myös aikuisia. Tunne itsessään ei ole vaarallinen, mutta ei kannata antaa tunteiden estää elämästä ja tekemästä asioita.

Tuikku uskaltaa -kuvakirjan lisäksi Tuikun erilaisista tunteista pääsee lukemaan kirjasarjan aiemmista osista Tuikun tärkeä tehtävä (huoli, katumus ja anteeksipyyntö) ja Tuikku ja pimeän mörkö (pelko). Kirjat sopivat mainiosti alle kouluikäisille ja alakouluikäisille.

Hanna Lampi: Nean päivä (2018)

nean päivä hanna lampi

tunnekirja lapselle

Nean päivä on saatavilla myös englanniksi! Kirja kertoo ihan tavallisen tytön päivästä ja päivän aikana koetuista tunteista. Päivään mahtuu muun muassa ruokailuja, ulkoilua, leikkiä ja yhdessäoloa. Siis tavallista kotiarkea vauvan ja pikkulapsen kanssa.

Jokaisen pienen lapsen vanhempi tietää, miten vauhdikkaasti lapsi siirtyy tunnetilasta toiseen, eikä joka tilanteessa aina meinaa keretä pysyä tilanteen tasalla. Kirja konkretisoi hyvin, miten paljon tunteita sekä lapset että aikuiset kokevat joka päivä.

Kirjasta löytyy paljon aiheeseen liittyviä kysymyksiä, joitapohtia yhdessä lapsen kanssa. Se on mitä parhainta tunnekasvatusta ja -harjoittelua! Kirjan äärellä voi pysähtyä ihmettelemään sitä, miltä tunne näyttää ulospäin ja miltä se tuntuu omassa kehossa.

Kirjaa voi tutkia jo vaikka 1-vuotiaan kanssa, mutta parhaiten se luullakseni puhuttelee 2-4-vuotiaita lapsia.

Tutustu myös TerapiaLammen Hoivaa ja leiki -aktiviteettikirjaan!

Ympyräiset: Puspus Pusukala tahtoo leikkiin (2018) ja Kiva Kirahvin kannustus (2017)

Mäkelä

tunnekirja lapselle

tunnekirja

Ympyräiset-sarjat kirjat perustuu seitsemän ympyräiskaveruksen edesottamuksiin. Poutapilvessä asuvat Kiva Kirahvi, Siro Saparo, Räyhä Rapu, Heko Kroko, Pomppu Bansku, Fiksu Fantti ja Pelokas Pingviini ovat jokainen omanlaisensa persoona.

Hahmojen ja tarinoiden avulla lapsi oppii ymmärtämään erilaisuutta, tunteita ja vahvuuksia. Poutapilvessä on kaikki tunteet sallittu.

Mainio juttu on kirjan sivuilla olevat kysymykset, joita voi yhdessä lapsen kanssa pohtia. Ainakin omat lapseni jaksavat joka kerta vastata samoihin kysymyksiin. Miltä Pusukalasta tuntui? Oletko sinä koskaan jäänyt leikin ulkopuolelle? Mikä saa sinut nauramaan?

Meillä 4,5-vuotiaan ehdoton lempparihahmo on Puspus Pusukala, ja sitä kirjaa olemmekin lukeneet uudelleen ja uudelleen. Aikaisemmin olemme lainanneet kirjastosta kirjan, jossa päähenkilönä oli Räyhä Rapu ja se jaksoi naurattaa meitä kaikkia.

Muut mahtavat tuotteet ovat myös vahvuuskortit ja tunnekortit.

Eppu Nuotio & Liisa Kallio: Minä tykkään nyt (2019)

WSOY

lapselle tunnekirja

Kirjassa esitellään kymmenen tunnetta: ujous, tykkääminen, ikävä, kateus, yksinäisyys, viha, pelko, suru, jännitys ja ilo.

Jokaisen tunteen käsittely alkaa hellyttävillä ja oivaltavilla sitaateilla, jotka on kerätty 3-13-vuotiailta lapsilta. Sitaattien lisäksi tunteita esitellään ja käsitellään runojen ja tehtävien avulla.

Valitsin kirjasta yhden sitaatin jokaisesta kirjan käsittelemästä tunteesta. Varsinkin lasten huomiot ja ajatukset surusta saivat itsellenikin silmät vuotamaan. Näistä huomaa, kuinka oivaltavia ja tarkkaavaisia lapset voivat olla.

Tulee ujoksi, jos pitää olla reipas.

Äiti ja isä ovat tykänneet. Siksi minä olen täällä.

Jos muuttaa kaus, niin ikävä muuttaa mukana.

Joku voi olla kateellinen minulle, vaikka ei olisi mitään syytä.

Yksinäisyys on muuri. Toiset ovat siellä toisella puolella.

Viha alkaa siitä kun suuttuu, mutta sitä ei saa loppumaan eikä anna anteeksi.

Aikuisetkin pelkää, ne ei vaan näytä sitä.

Lapsille suru on isompi, koska ne on itse niin pieniä.

Jännittää, kun toiset katsoo.

Voi olla iloinen, vaikka ei olisi mitään syytä.

Minä tykkään nyt on kirja, jota voi lukea jo alle kouluikäisten lasten kanssa, mutta jossa on tehtäviä, ajateltavaa ja käsiteltävää isommankin lapsen kanssa ja toki myös aikuiselle itselle. Kyseessä on kirja, johon voi palata aina uudestaan ja uudestaan. Sitä ei liene tarkoitus lukea kannesta kanteen, vaan tilanteen mukaan voi perehtyä johonkin tiettyyn tunteeseen. Kirja kannustaa pohtimaan sitä, minkälaisissa tilanteissa erilaisia tunteita ilmenee ja miten se näkyy ihmisen käytöksessä.

Kirsti Kuronen & Karoliina Pertamo: Kerro minulle kaunis sana (2019)

Karisto

lukemista

Kirjassa Jaakko-poika aistii kotonaan ikävän tunnelman. Hän huomaa, että koti on täynnä rumia ja ikäviä sanoja ja livahtaa ulos etsimään lippaaseen kauniita sanoja. Kirja siis kertoo sanoista ja niihin liittyvistä tunteista. Sanavalinnoilla on merkitystä ja ilmapiiri muodostuu ihmisten käyttämistä sanoista ja niiden sävyistä. Yhdessä lapsen kanssa voi pohtia, millainen on kaunis sana. Muodostuuko sanan kauneus sen äänteistä vai merkityksistä?

Kirjan antoisin kohta on kun kirjastosetä makustelee kaunista sanaa.

”Mjam-mjam-mjam… jospa rakkaus on kaunis sana, ääh, se rämisee rumasti. Entäpä vaivihkainen? Pöh, liian vaikea. Ehkä villitilli, onko semmoista edes olemassa? Tai miltä kuulostaisi kakkakikkare? Hyi, miten se edes tuli mieleeni. Jospa ulkoavaruustutkija? Tai tuhatjalkainen, tai peräti tuhatsatajalkainen? Mutteri? Tutti? Tuumaustauko?”

Kirjan kuvat ovat värikylläiset ja niihin on ripoteltu hauskalla tavalla kirjaimia. Kirjan lukuaika on noin 10 minuuttia.

Mervi Juusola & Anni Nykänen: Kuinka minusta tuli rohkea (2018)

Otava

tunnekirja lapsille

Kyseessä on tunnekirja lapsille ja satukirja, joka kertoo tunteista ja ryhmässä toimimisen taidoista. Kirjan tarinoissa käsitellään muun muassa vahvoja tunteita, vanhempien eroa, kiusaamista, ystävystymistä, rohkeutta ja puolensa pitämistä. Kirja sopii erityisesti eskarilaiselle tai alakouluikäiselle lapselle.

Tarinoiden lisäksi kirjasta löytyy paljon kysymyksiä, pohdittavaa ja tehtäviä. Niitä on hyvä käydä läpi yhdessä aikuisen kanssa, vaikka lapsi osaisikin jo itse lukea. Myös kirjasta löytyvät tunnekortit auttavat tunteiden nimeämisessä ja tunnetaitojen opettelemisessa.

Ystävällisyys on hyviä tekoja, huomaavaisia sanoja ja hyviä käytöstapoja. Mitä enemmän maailmassa on ystävällisiä ja huomaavaisia ihmisiä, sitä helpompi ihmisten on tuntea hyvää mieltä. Ystävällisyys ja myötätunto ovat tehotyökaluja kiusaamista vastaan. Ystävälliset ja myötätuntoiset ihmiset eivät kiusaa toisia.

lukemista

Lue lisää:

Äitiys ei ole kilpailu- Suoritatko elämää muille?

Helpot lasten synttäritarjoilut – värikäs ja herkullinen juhlapöytä ilman leipomista!

Selkokirja lapselle – avaimet onnistuneeseen lukukokemukseen

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös