sammas vauvalla

Sammas vauvalla – tunnista ja hoida näin!

Sammas vauvalla – tunnista ja hoida näin!

Kun vauvan tai lapsen kieli muuttuu valkeaksi, on kyseessä todennäköisesti sammas eli hiivasienen aiheuttama suutulehdus. Sammas vauvalla tai isommalla lapsella on melko vaaraton ja oireeton vaiva. Se on yleinen erityisesti vastasyntyneillä ja muutaman kuukauden ikäisillä vauvoilla.

Tunnista sammas vauvalla

Sammaksen huomaa yleensä ensimmäisenä kielestä, joka peittyy maidonvalkeaan peitteeseen. Peitettä tulee myös kitalakeen ja poskien sisäpintoihin. Sammas voi näkyä myös suun limakalvojen punoituksena.

Valkea peite vauvan suussa ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sammasta. Aluksi voi kokeilla vauvan suun huuhtomista vedellä. Jos valkoisuus liukenee pois, on kyseessä maitojäämät eikä sammas.

sammas vauvalla
Sammas aiheuttaa valkoista katetta kieleen ja muualle suuhun. Kuva: Wikipedia.

Sammaksen tarttuminen

Sammas on tarttuva tauti, joten hygienia on tartunnan saamisen jälkeen tärkeää. Muutoin vaarana on vaivan uusiutuminen.

Vastasyntynyt vauva saa sammaksen usein äidiltään synnytyksen aikana, koska monilla on sientä emättimessä. Sammas tarttuu vauvan kautta helposti myös äidin rintoihin. Rinnanpäät voivat olla sammaksen johdosta kutisevat, kirvelevät, punoittavat ja rikkinäiset. Joskus voi ilmestyä myös pieniä rakkuloita. Kostea ja kuuma on otollinen kasvuympäristö sammakselle. Siksi rintoja kannattaa ilmakylvettää ja vaihtaa usein liivinsuojia.

Yleisin sammaksen aiheuttaja on Candida albicans -hiivasienilajike. Noin puolella suomalaisista aikuisista on kyseistä hiivasientä suussa, mutta varsinaiseen tulehdukseen tarvitaan yleensä jokin altistava tekijä. Se voi olla esimerkiksi antibioottikuuri tai heikentynyt yleistila. Myös kortisonihoito lisää sammaksen riskiä.

Sammaksen oireet

Joillekin vauvoille sammaksen ainoat oireet ovat valkea kate suun pinnoilla. Joillekin se kuitenkin aiheuttaa kipua ja kirvelyä. joiden myötä vauvan syöminen voi hankaloitua. Lisäksi se voi aiheuttaa herkkyyttä ja pintavaurioita suun limakalvoissa.

sammas vauvalla
Sammaksen uusiutumisriskin vuoksi tutit ja muut vauvan suuhun menevät tavarat kannattaa desinfioida keittämällä.

Hoida sammasta

Lievä sammas parantuu parin päivän kuluessa tai viimeistään sitten kuin altistava tekijä (esim. antibioottikuuri) päättyy. Vaiva parantuu yleensä kotikonstein ja ilman lääkärin hoitoa.

Vauvan suussa valkeaa peitettä voi huuhdella kivennäisvedellä tai hoitaa jollakin happamalla nesteellä kuten sitruunan tai puolukan mehulla. Happaman mehun sively valkeisiin peitteisiin onnistuu pienellä vauvalla parhaiten pumpulipuikon tai kostutetun harsonkulman avulla. Vauvalle voi antaa myös lusikalla kivennäisvettä aina ruokailun jälkeen. Hoito perustuu suun happamuuden muuttamiseen, mikä tekee olosuhteet hiivasienelle vähemmän suotuisiksi. Jos sammas on tarttunut rintoihin, voi niitä hoitaa samalla tavalla.

Kotihoito kannattaa aloittaa vauvalla heti, jos sammaspeitteet ovat paksut tai sammas aiheuttaa vauvalle kipua ja arkuutta. Jos kotihoito ei tunnu auttavan ja vaiva pahenee, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Lääkäri voi määrätä lääkkeeksi sienilääketippoja tai sienigeeliä.

Huomioi hygienia

Sammas uusiutuu helposti. Siksi sammaksen ilmetessä kannattaa pitää huolta hyvästä hygieniasta. Vauvan suuhun menevät asiat, kuten lusikat, tutit ja lelut kannattaa puhdistaa ja desinfioida keittämällä. Muutoin hiivasieni saattaa pesiä tavaroissa ja tarttuu siten vauvan suuhun aina uudelleen. Myös pyykit kannattaa pestä 60 asteessa.

Lue lisää:

Äitiys ei ole kilpailu – suoritatko elämää muille?

Finnlines kokemuksia – rahtilaivalla lasten kanssa

Kasvissyöjän vitamiinit ja hivenaineet – Saatko kaiken ruuasta?

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös