päiväkotiin tutustuminen

Päiväkotiin tutustuminen kirjojen avulla

Päiväkotiin tutustuminen kirjojen avulla

Tässä päiväkotiin tutustuminen – artikkelissa on esitelty kirjoja, joita on saatu esittelykappaleina Tactic Publishingilta ja Karistolta.

Päiväkodin aloittaminen on koko perheelle iso ja mullistava asia. Se on merkittävä muutos arkipäiviin, joten ei ihme, että asia voi jännittää niin lasta kuin vanhempaa. Lapselle koko päiväkoti on tuntematon paikka ja hänelle voi olla vaikea kuvitella mitä kaikkea päiväkotimaailma pitää sisällään.

Päiväkodin aloitusta voi helpottaa ja jännitystä lieventää, kun siihen valmistautuu hyvissä ajoin. Lapselle voi puhua päiväkodista myönteiseen sävyyn. Lisäksi asiaa voi konkretisoida lukemalla lapselle päiväkotiin liittyviä lastenkirjoja. Näin päiväkotiin tutustuminen alkaa lapselle rauhallisesti ja turvallisesti.

Päiväkotiaiheisia kirjoja on mukava lukea myös kokeneemmalle päiväkotilaiselle. Kirjoissa seikkaillaan lapselle tutussa ympäristössä ja niiden kautta vanhempi voi luontevasti keskustella lapsen kanssa hänen kokemuksista ja ajatuksista päiväkotipäiviin liittyen.

Nappaa päiväkotiaiheiset kirjavinkit talteen!

Lars Mæhle & Odd Henning Skyllingstad: Mysteerejä päiväkoti Harakanpesässä (2018)

Tactic Publishing

päiväkotiin tutustuminen

Mysteerejä päiväkoti Harakanpesässä -kirjasarjaan kuuluu neljä kirjaa, joissa kaikissa ratkotaan arvoituksia päiväkotiympäristössä. Kirjoissa lapset selvittävät päiväkodissa tapahtuvia kummallisia tapahtumia, kuten kadonneiden sukkien arvoitusta ja kurajälkiä lattialla. Tarinoissa on mukavasti jännitystä ja mietittävää. Pääroolissa kirjoissa seikkailevat Leo ja Liisa -nimiset lapset, joten kirjat puhuttelevat yhtä lailla tyttöjä ja poikia.

Päiväkoti-ikäisiin arvoitukselliset tarinat iskevät yleensä hyvin, ja he jaksavat kuunnella samaa tarinaa uudestaan ja uudestaan. Ei haittaa, vaikka mysteeri olisikin selvinnyt jo ensimmäisellä lukukerralla.

Kirjan kuvitus on ilmavaa ja henkilöhahmojen ilmeet ja tunnetilat on saatu hienosti kuvattua. Kirjaa voi käyttää helposti myös tunnetaitojen opetteluun ja yhdessä lapsen kanssa miettiä hahmojen ajatuksia ja fiiliksiä. Kuvista voi löytää hämmenystä, iloa, häpeää, tyytyväisyyttä, ärtyneisyyttä, suuttumista ja niin edelleen. Yhden kirjan lukuaika on noin viisi minuuttia.

Johanna Hulkko & Marjo Nygård: Hurja Maija (2019)

Karisto

päiväkotiin tutustuminen

Kirjassa seikkaileva Maija ei halua mukautua tytöille asetettuun prinsessarooliin. Prinsessamekot ahdistavat ja huulipuna tuntuu oudolta. Maija päättää, että hän ei ole prinsessa. Päätös pitää, vaikka kirja paljastaa aikuisten hienovaraiset vihjeet, ennakko-odotukset ja roolipaineet. Tässä on ajattelemisen aihetta myös aikuisille.

Kirja voi antaa itseluottamusta niille lapsille, jotka eivät aina koe olevansa samanlaisia kuin muut. Ja kukapa meistä olisi, olemmehan jokainen ainutlaatuisia. Kirjan avulla lapsen kanssa voi keskustella siitä, että vaikka moni tyttö haluaa olla prinsessa ja moni poika prinssi tai taistelija, niin aina asia ei mene niin. Tärkeää on kunnioitus ja hyväksyntä muita ihmisiä kohtaan ja jokaisen erilaisuuden hyväksyminen.

Kirjan hassuja sanoja voi ihmetellä ja niille voi nauraa yhdessä lapsen kanssa. Kirjan kuvitus on runsasta ja värikästä. Kirjan lukuaika on noin viisi minuuttia.

Maria Kuutti & Saara Söderlund: Onni ja Aada päiväkodissa (2019)

Karisto

päiväkotiin tutustuminen

Kirjassa Onni menee ensimmäistä kertaa päiväkotiin ilman omaa äitiä. Onnia luonnollisesti jännittää, kun äiti joutuu lähteä töihin ja Onni jää päiväkotiin. Päivän aikana jännitys pikkuhiljaa lievenee ja Onnilla on päivän aikana mukaviakin hetkiä. Kirjan avulla lapsi voi tutustua siihen, millaista päiväkodissa on ja mitä siellä yleensä tehdään: leikitään, luetaan, askarrellaan ja ulkoillaan.

Tämä kirja on erityisen toimiva juuri päiväkotia aloittavalle lapselle. Kirjaa voi lukea ennen hoidon aloittamista, jolloin lapsen kanssa voi käydä läpi päiväkodin yleisiä käytäntöjä. Päiväkodin aloittaneen lapsen kanssa kirjan avulla voi jutella esimerkiksi siitä, millä tavalla kaverisuhteet rakentuvat päiväkodissa, millaisia tunteita erilaiset tilanteet voivat aiheuttaa ja millaisia kivoja puuhia päiväkodissa voi tehdä.

Kirjan kuvitus on värikästä ja siinä on paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kirjan lukuaika on noin 10 minuuttia.

Lue lisää:

Iltasatuja tytöille – prinsessoja, keijukaisia, poneja ja haltijattaria

Aspiraatio – kun lapsella menee ruokaa tai juomaa “väärään kurkkuun”

Kasvisbolognese – Perinteinen bolognese kasvisruokaversioksi yhdellä muutoksella

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös