Vauvarokko – kolmen päivän kuume ja ihottuma
Vauvarokko viruksen aiheuttama tauti, joka on yleinen puolesta vuodesta kahteen vuoteen ikäisillä lapsilla.
Tauti on harviainen alle kolmen kuukauden ja yli kolmen vuoden ikäisillä. Sen aiheuttaa yleisimmin herpesvirus 6 ja harvemmin herpesvirus 7.
Vauvarokko – näin tunnistat sen
Vauvarokosta käytetään myös nimitystä ”kolmen päivän kuume”, joka kuvaa hyvin taudin oireita. Vauvarokko alkaa korkealla kuumeella.
Lapsi on usein ärtynyt, häneltä tulee löysiä ulosteita, silmät punoittavat, suun limakalvoilla on pistemäisiä kohoumia, etuaukile on pullistunut ja imusolmukkeet ovat suurenneet erityisesti takaraivolla ja korvien takana.
Usein paikallisoireet ovat vaatimattomia, jolloin niitä ei välttämättä helposti edes huomaa.
Kun kuume laskee, ilmaantuu punaläiskäistä tai -näppyläistä ihottumaa. Sitä on usein ensin korvien seudulla, josta se leviää kasvoihin, niskaan, vartaloon ja lopulta käsiin ja jalkoihin. Ihottuma saattaa ilmetä vain muutaman tunnin ajan, tai sitten se kestää jopa pari päivää.
Joskus vauvarokkoa esiintyy täysin ilman ihottumaa tai kuumeilukin saattaa jäädä vähäiseksi. Vauvarokon oireet vaihtelevat siis suuresti lapsikohtaisesti.
Joskus korkea kuume voi laukaista kuumekouristuksen, jossa lapsen raajat nykivät, silmät katsovat sivuun, eikä lapseen saa kontaktia. Kohtaus voi olla pelottava, mutta sinänsä vaaraton ja se menee ohi itsestään.
Ensimmäisen kuumekouristuksen yhteydessä kannattaa soittaa terveyskeskukseen tai käydä päivystyksessä.
Vauvarokon oireet pähkinänkuoressa:
- korkea kuume
- ihottuma
- ärtyisyys
- ripuli
- suurentuneet imusolmukkeet
- punoittavat silmät
- suun limakalvojen kohoumat

Vauvarokon tarttuminen
Vauvarokkoon ei ole olemassa rokotetta, joten siltä ei voi suojautua. Virus tarttuu herkästi syljen välityksellä.
Itämisaika tartunnasta oireisiin kestää 5-15 päivää.
Hoida näin vauvarokkoa
Vauvarokko ei vaadi erityisempää hoitoa ja se paranee itsestään. Kuumeeseen ja kipuihin voi antaa tulehduskipulääkettä.
Kuumeen alentamiseksi lapsen vaatetusta voi vähentää ja huolehtia riittävästä juomisesta. Lapsi voi halutessaan puuhailla ja leikkiä vointinsa mukaan.
Terveydenhuoltoon on oltava yhteydessä jos lapsi on poikkeuksellisen väsynyt, vaikeasti heräteltävissä, sekava tai veltto.
Näytille kannattaa lähteä myös jos kuume nousee yli 40,5 asteeseen ja jos lapsi on käsittelyarka ja todella kipeä. Lääkäriin kannattaa olla yhteydessä myös jos kuume tai ihottuma kestävät yli viikon.
Jos lapsen nesteytys ei onnistu kotona, kannattaa lähteä lääkäriin seuraavana päivänä tai myöhemmin.
Lapsi voi mennä päivähoitoon, vaikka hänellä olisikin ihottumaa. Kuumeisen lapsen paikka on kotona toipumassa, kunnes kuume on laskenut ja yleiskunto on palautunut.
Lähteet: Duodecim, Terveyskylä.
Lue lisää:
Lapsivuodeaika – äiti tarvitsee aikaa palautumiseen