Kätkytkuolema – vähennä riskejä näin
Yksi kamalimmista asioista, mitä ihminen voi kohdata on oman lapsen kätkytkuolema. Se on vauvan selittämätön äkkikuolema, joka tapahtuu useimmiten 2-4 kuukauden iässä. Se on harvinainen alle kuukauden ja yli 1-vuotiaiden kohdalla. Suomessa kätkytkuolemia todetaan vuosittain kymmenkunta.
Erityisen traumaattiseksi vanhemmille kätkytkuoleman tekee se, ettei se yleensä ennakoi millään tavalla. Yleensä kuolema tapahtuu nukkuessa, joten kätkytkuoleman kohdannut vauva löydetään usein menehtyneenä yöunien jälkeen aamulla.
Pelko kätkytkuolemasta
Kätkytkuoleman mahdollisuus pelottaa ymmärrettävästi pienten lasten vanhempia. Jos tuntuu siltä, että pelko yltyy liian suureksi ja se haittaa esimerkiksi yöunia, kannattaa olla yhteydessä neuvolaan.
Kätkytkuolema ei vaikuta kulkevan suvuittain. Samoin riski kätkytkuolemaan ei ole suurentunut, vaikka perheessä olisi aiemmin sisarus kohdannut kätkytkuoleman.
Jos olet joutunut kohtaamaan kätkytkuoleman tai lapsen menehtymisen, apua ja vertaistukea voi hakea Käpy ry:stä.

Vähennä kätkytkuoleman riskiä
Kätkytkuolemaan johtavia syitä ei tiedetä, vaikka teorioita löytyy useita. Näillä toimilla voit vähentää kätkytkuoleman riskiä.
- Älä nukuta vauvaa vatsallaan, sillä hengittäminen on helpompaa selällään. Aiemmin vauvat ohjeistettiin nukuttamaan vatsallaan. Kun ohjeistusta muutettiin 1980-luvulla, kätkytkuolemat vähenivät neljänneksellä. Kuolemat ovat vähentyneet entisestään, kun 2000-luvulla siirryttiin ohjeistamaan nukuttamaan vauvat vain selällään eikä kyljellään. Kun vauva oppii itse kääntyilemään noin kuuden kuukauden iässä, ovat kaikki nukkuma-asennot turvallisia. Itse vatsalleen kääntynyttä nukkuvaa vauvaa ei siis tarvitse lähteä kääntelemään.
- Varmista, että vauva nukkuu kiinteällä alustalla. Patja ei siis saa olla liian pehmeä ja upottava.
- Vauvan pinnasängyssä voi olla hyvin kiinnitetyt reunapehmusteet, mutta älä täytä sänkyä tyynyillä tai pehmoleluilla. Pahimmassa tapauksessa vauva voi tukehtua niihin.
- Älä altista vauvaa tupakansavulle. Myös raskausaikana tupakointi lisää kätkytkuoleman riskiä. Nikotiini kulkeutuu äidinmaitoon ja voi vaikuttaa lapsen hengityskeskukseen. Vältä siis myös nuuskan, nikotiinipurkan ja nikotiinilaastarin käyttöä imetysaikana.
- Älä pue vauvaa liian lämpimästi. Jos vauvan niska on hikinen, on syytä vähentää vaatetusta.
- Sisarukset eivät saa nukkua vauvan vieressä, sillä lapsi ei osaa varoa vauvaa yöllä.
- Myöskään lemmikkieläinten ei suositella nukkuvan vauvan kanssa samassa sängyssä.
- Imetys ja tutin käyttäminen suojaavat kätkytkuolemalta.
Lue lisää:
Aspiraatio – kun lapsella menee ruokaa tai juomaa “väärään kurkkuun”
Lasten vitamiinit – Kärsiikö lapsesi vitamiinipuutoksista?
Ruuhkavuodet – Neljä vinkkiä, joilla vältät lomastressiä