aspiraatio

Aspiraatio – kun lapsella menee ruokaa tai juomaa ”väärään kurkkuun”

Aspiraatio – kun lapsella menee ruokaa tai juomaa ”väärään kurkkuun”

Lääketieteellisessä sanastossa aspiraatio tarkoittaa henkeen tai keuhkoihin vetämistä. Aspiraatio voi tapahtua, jos nielun automaattiset suojamekanismit eivät toimi kunnolla. Ruoka tai juoma voi tällöin mennä niin sanotusti ”väärään kurkkuun” ja kulkeutua lopulta henkitorveen.

Henkitorvi on ruokatorven edessä oleva putki. Se pysyy aukinaisena rustorenkaiden avulla. Nieltäessä henkitorvi sulkeutuu kurkunkantta vasta, ja ruoka kulkeutuu henkitorven sijasta ruokatorveen. Ruoan ahmiminen, nauraminen, ruoka suussa puhuminen ja kaikenlainen hätiköiminen voivat aiheuttaa sen, ettei henkitorvi sulkeudu normaalisti.

Hyvät ruokatavat ovat siis myös terveellisiä! Opeta lapselle, ettei suuhun laiteta kerralla liikaa ruokaa ja että ruoka suussa ei saa puhua. Ja muista toki itsekin näyttää hyvää esimerkkiä!

aspiraatio
Turvallinen ruokailutilanne on rauhallinen ja kiireetön. Lapsen on tärkeää myös syödä pystyasennossa, ei esimerkiksi sitterissä. Ruokailevaa lasta on myös jatkuvasti pidettävä silmällä.

Tunnista aspiraatio

Yleinen aspiraation merkki on yskiminen ja kakominen sekä hengityksen salpautuminen. Joskus voi tapahtua myös hiljainen aspiraatio, jolloin lapsi ei yski lainkaan. Seuraavassa aspiraation oireita. Huomaa, etteivät kaikki oireet esiinny kaikissa tapauksissa.

  • yskiminen ja kakominen
  • hengityksen salpautuminen
  • liman erittyminen suusta
  • velttous, uneliaisuus, ärtyisyys
  • kova itku
  • hengityksen vinkuminen ja rohina
  • tukehtumisen tunne
  • kuume
  • yleiskunnon heikkeneminen

Apiraatio on vaarallinen

Aspiraatio on vaarallinen tapahtuma, sillä se voi aiheuttaa keuhkokuumeen.

MTV3 Uutiset kertoi tapauksesta, jossa 1-vuotias Lilli muuttui omituiseksi iltapalan jälkeen. Tyttö söi omenaa, joka sai aikaan lyhyen kakomisen ja yskänpuuskan. Suusta irtosi omenanpaloja ja vaara näytti olevan ohi. Tyttö kuitenkin alkoi itkeä ja muuttui uneliaaksi. Vanhemmat veivät Lillin päivystykseen, jossa ei ensin huomattu mitään huolestuttavaa. Hoitohuoneessa lapsi kakoi kirkasta limaa, jonka seassa oli omenanpaloja. Samalla lapsia muuttui taas omaksi virkeäksi ja touhukkaaksi itsekseen. Tämän jälkeen lääkäri antoi diagnoosiksi aspiraation. Lillin tapauksessa hoidoksi riitti pelkkä tilanteen seuraaminen. Vaarana olisi ollut keuhkokuume.

Mamma rimpuilee -blogin Laura kertoo blogissaan tapauksesta, jossa hänen lapsensa laittoin suuhunsa muutaman maapähkinän ja veti ne henkeensä. Vanhemmat antoivat ensiapua kääntämällä lapsen ylösalaisin ja takomalla selkään lapaluiden väliin. Lapsi ehti muuttua jo sinertäväksi ennen kuin suusta lensi pähkinän murusia. Lapsi vaikutti normaalilta, mutta hätäkeskuksessa kehoitettiin lähteä kuitenkin näytille päivystykseen. Lapsi tarkastettiin ja keuhkoista otettiin röntgen-kuvat. Samana yönä lapselle tehtiin vielä keuhkotähystys, sillä pähkinä on orgaaninen aine, joka voi aiheuttaa keuhkokuumeen. Tähystys oli parempi tehdä heti. Lopulta mitään ylimääräistä ei keuhkoista löytynyt, ja perhe selvisi säikähdyksellä.

aspiraatio
Aspiraatio voi tapahtua myös soseruoalla tai nesteellä.

Aspiraation ensiapu

Jos lapsi ei pysty puhumaan ja hengitys on katkennut, on ruoka tai muu esine todennäköisesti ylhäällä ja tukkii hengitystiet kokonaan. Imeväisille ja pikkulapsille sopii ensiavuksi selkään lyöminen. Vauvat laitetaan vatsalleen kämmenen ja pikkulapset polvien päälle ja lapojen väliin lyödään reippaalla voimalla avokämmenellä.

Jos on epäilys, että ruokaa on joutunut hengitysteihin, on aina hakeuduttava hoitoon päivystävälle lääkäriasemalle.

Lähteet: Duodecim, Lääkärilehti.

Lue lisää:

Kiukkuinen lapsi – onko sinunkin lapsesi toiminut joskus näin?

Syötätkö lapsesi ennenaikaiseen hautaan? – Epäterveellinen ruoka

Selviytymistarina – matka kohti kuolemaa ja takaisin

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös